«Ανοίγοντας ξανά τις Πόρτες της Ιστορίας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- «Ανοίγοντας ξανά τις Πόρτες της Ιστορίας»

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που στόχο έχει την αναβίωση της κεραμικής τέχνης στη Ρόδο και την προσέλκυση νέων ανθρώπων σε παραδοσιακά  επαγγέλματα που τείνουν να εξαλειφθούν, το Κατάλυμα της Γαλλίας ανοίγει  τις επί σειρά δεκαετιών κλειστές μαύρες πόρτες που χαρακτηρίζουν την οδό Ιπποτών, εγκαινιάζοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο σύγχρονης κεραμικής δημιουργίας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

 

Η πρωτοβουλία με κεντρικό τίτλο "Ανοίγοντας ξανά τις πόρτες της Ιστορίας", αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού χώρου, ο οποίος  συνδυάζοντας τα στοιχεία της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης με την φημισμένη ροδίτικη κεραμική παράδοση θα συμβάλει ώστε η Ρόδος να γίνει εκ νέου  τόπος καλλιτεχνικής  αναφοράς, συνάντησης και συνδημιουργίας καλλιτεχνών από όλη τη Μεσόγειο, όπως υπήρξε στο παρελθόν.

Ήδη από το 2020 οι ανακαινισμένοι χώροι του ισογείου φιλοξένησαν τρεις καλλιτέχνες σε καλλιτεχνική διαμονή, από Ελλάδα, Γαλλία και Βέλγιο για δύο ολοκλήρους μήνες, οι οποίοι υπό  την καθοδήγηση του κεραμίστα καλλιτέχνη Κώστα Νεοφύτου μυήθηκαν στην  ροδίτικη κεραμική παράδοση.

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής διαμονής το οποίο θα επαναληφθεί και φέτος με νέους καλλιτέχνες, από 13 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου, διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Παρισιού και τη γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου.

Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας από αρχειακό υλικό  αφιέρωμα στον ΙCΑRΟ -ΙΚΑΡΟΣ (1927-1987) με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάκου Τσιμέττα.

 

Στα εγκαίνια, τα οποία θα γίνουν με περιορισμένη συμμετοχή λόγω των υγειονομικών  μέτρων, θα παραστούν η Α.Ε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonave, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος κ.Nicolas Eybalin, η Μορφωτική  Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Nadia Sartawi και η αναπληρώτρια Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Δ. Μίχου.

Οι δράσεις αυτές  αναπτύσσονται  στο πλαίσιο του  Μνημονίου Αλληλοκατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γαλλικής Πρεσβείας τον Ιούλιο του 2020 στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Το Μνημόνιο Αλληλοκατανόησης συνυπέγραψαν ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave και  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

 

Η πρωτοβουλία δημιουργίας εργαστήριου σύγχρονης κεραμικής τέχνης στη Ρόδο  ανήκει στην επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή- Gauguet η οποία και συντόνισε τις εργασίες αποκατάστασης και εξοπλισμού των αιθουσών.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από  τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή το κοινό καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

Διοργάνωση εκδηλώσεων: Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Συνεργασία: Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα -Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Συντονισμός: Γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου

 

Χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης: ευγενική χορηγία της εταιρείας “DASTERI SYSTEMS AE”.

 

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής προστασίας κατά της COVID 19.

 

Το Γραφείο Τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...