Μηχανικοί της Χάραξις Δωδεκανήσου στην συνάντηση για τις σεισμικές ειδοποιήσεις στη Ρόδο

Μηχανικοί, της Χάραξις Δωδεκανήσου συμμετείχαν στην ενημερωτική συνάντηση που υπήρξε στο γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου με θέμα: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ. Πρόκειται για το έργο NEARTOWARN που χρηματοδοτείται από τη DG ECHO (διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας) της ΕΕ υπό το συντονισμό του Δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το πρόγραμμα NEARTOWARN περιγράφεται στην ιστοσελίδα http://www.neartowarntsunami.com/

Αξιοποίηση Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Σεισμούς και Τσουνάμι στη Ρόδο.

Εισαγωγή Το υφιστάμενο σύστημα σεισμικής ειδοποίησης, που εγκαταστάθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ-ΕΑΑ) στα πλαίσια του προγράμματος NEARTOWARN της ΕΕ, περιλαμβάνει 4 σταθμούς, έκαστος των οποίων αποτελείται από έναν κύριο αισθητήρα (master sensor), έναν δευτερεύοντα αισθητήρα (slave sensor) και συσκευές οπτικοακουστικής ειδοποίησης. Οι σταθμοί είναι εγκατεστημένοι από 19.6.2013 (α) στο γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ροδίων στην πόλη της Ρόδου, (β) στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη της Ρόδου, (γ) στο δημαρχιακό κτίριο στο Γεννάδι και (δ) στο δημαρχιακό κτίριο στις Καλυθιές. Στο παρόν στάδιο οι υπηρεσίες (α), (γ) και (δ) λειτουργούν σε τυπικό ωράριο των εργάσιμων ημερών ενώ η (β) είναι υπηρεσία 24ωρης λειτουργίας.

Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στο γεγονός ότι σε κάθε σεισμό πάντα αρχικά καταφθάνει το «πρώτο» ασθενές σεισμικό κύμα και ακολουθεί το «δεύτερο» ισχυρό σεισμικό κύμα. Το σύστημα ενεργοποιείται και δίνει ειδοποίηση μόλις ανιχνευτεί από τους αισθητήρες το «πρώτο» κύμα, οπότε παρέχει προειδοποίηση για το επερχόμενο «δεύτερο» ισχυρό κύμα. Η χρονική διαφορά στην άφιξη των δύο κυμάτων εξαρτάται από την επικεντρική απόσταση και στην περίπτωση της Ρόδου κυμαίνεται από μερικά έως περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Το σύστημα ενεργοποιείται μόνο όταν ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα ο κύριος και ο δευτερεύων αισθητήρας, έτσι αποφεύγεται η λανθασμένη ενεργοποίηση. Η γενική χρησιμότητα είναι ότι το σύστημα παρέχει οπτικοακουστική ειδοποίηση για ισχυρό σεισμό εντός ολίγων δευτερολέπτων από την έναρξη του σεισμού. Συνεπώς, παρέχει αμέσως μία πρώτη γνώση επί του φαινομένου ενώ η πρώτη προκαταρκτική ανακοίνωση του ΓΙ-ΕΑΑ γίνεται σε 3-5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η κινητοποίηση της πολιτικής προστασίας και των άλλων υπηρεσιών θα γίνεται πολύ πριν την πρώτη ανακοίνωση για το σεισμό.

Περαιτέρω αξιοποίηση συστήματος σεισμικής ειδοποίησης Υπάρχει η δυνατότητα όπως η σεισμική ειδοποίηση αποστέλλεται αυτομάτως σε προεπιλεγμένα κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, π.χ. Η/Υ, για πολλαπλές χρήσεις. Επιθυμητή είναι η εγκατάσταση προστατευτικών καλυμμάτων στους αισθητήρες. Σε συνδυασμό με την επικείμενη εγκατάσταση δύο σύγχρονων παλιρροιογράφων τύπου radar το σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί και για έγκαιρη προειδοποίηση για τσουνάμι.

Φωτογραφικό υλικό

Comments

Καλορίζικο!

ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Ημεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο και από την μια μεριά του ως την άλλη ένας άλλος αέρας...
Δελτίο Τύπου Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου Μήνυμα νίκης της Συμμαχίας από την μεγαλειώδη, πολυπληθή...
«Αγαπημένη Συνεργάτιδα, που μετουσίωσε την επιστημονική της κατάρτιση και αγάπη για τον συμπολίτη...
«Η σημαντική επιτυχία της προώθησης υπογραφής νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη,...