“Επενδύουν στο φόβο και στην αγανάκτηση”

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενστερνίζονται την λογική του μνημονίου και αποδέχονται την τρομακτική υποβάθμιση των συνθηκών ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μαγικές λύσεις, με επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και μονομερή απαλλαγή από τις δανειακές υποχρεώσεις. Επενδύουν η μία πρόταση στο φόβο και η άλλη στην αγανάκτηση. Έτσι όμως καμία δεν συγκροτεί μια πραγματική πολιτική διέξοδο για τη χώρα» δηλώνει σε συνέντευξη τους τη “Γνώμη” ο γραμματέας της Πολιτικής Οργάνωσης της ΔΗΜΑΡ στη Ρόδο Γιάννης Καλαποδάκης και προσθέτει ότι «Η ΔΗΜΑΡ προχωρά στην κατάρτιση ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης που θα έχει ως αιχμή ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στη φτηνή εργασία και την υψηλή ανεργία.

Ο κ. Καλαποδάκης εξηγεί γιατί το κόμμα του αποχώρησε από την συγκυβέρνηση: «Η απόφασή μας να φύγουμε 11 μήνες μετά, ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών συμπεριφορών, που δεν ανεδείκνυαν μία κυβέρνηση συνεργασίας αλλά μια μονοκομματική αντίληψη. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν προαπαιτούμενο την επίτευξη από τους συμμετέχοντες του κοινού πολιτικού τόπου. Αυτός ο κοινός πολιτικός τόπος από κάποιο σημείο και μετά δεν υπήρχε». Αναφέρεται στο περίφημο εγχείρημα της κεντροαριστεράς: «Η πολιτική πρόταση του τρίτου πόλου αφορά πρωτίστως μια πολιτική εξόδου από την κρίση και μια νέα προοπτική για τη χώρα. Η πρόταση αυτή είναι διαφορετική από αυτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημαντική πρόκληση είναι η συμμετοχή δυνάμεων από την κοινωνία των ενεργών πολιτών». Δεν δείχνει να ανησυχεί για τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει η ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το αποδίδει στο ξάφνιασμα των πολιτών από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση και υποστηρίζει ότι «οι πολίτες που μας ψήφισαν και όχι μόνο θα περιβάλλουν με ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τη Δημοκρατική Αριστερά». Χαρακτηρίζει ως πολύ καλή επιλογή για το δήμο Ρόδου τον Γιώργο Υψηλάντη ενώ αποκλείει μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Να ξεκινήσω από την επίσκεψη του Σπύρου Λυκούδη στη Ρόδο. Τι καινούργιο έφερε στην οργάνωση της ΔΗΜΑΡ;
Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού της πολιτικής πρότασης και θέσης στο πολιτικό πεδίο μετά την αποχώρηση της από την κυβέρνηση. Θεωρεί ότι δεν αρκεί η διαφωνία με την ασκούμενη πολιτική (βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, μονομερής λιτότητα απουσία αναπτυξιακής προσαρμογής) αλλά απαιτείται η κατάθεση ενός σχεδίου παραγωγικής, πολιτικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Στην διαδικασία αυτή που θα κορυφωθεί με το συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου συμμετέχουν οι πολιτικές οργανώσεις του κόμματος. Το καινούργιο λοιπόν που έφερε ο Σπύρος Λυκούδης σαν γραμματέας του κόμματος ήταν να παρουσιάσει τους άξονες του σχεδίου αυτού και να καταγράψει προς περαιτέρω ανάλυση τις προτάσεις των μελών της οργάνωσης μας. Συμμετείχε δηλ. σε μια πολιτική λειτουργία της ΔΗΜΑΡ. Με την ευκαιρία και για ενημέρωση των συμπολιτών μας το προς κατάρτιση εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, θα έχει αιχμή ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στη φτηνή εργασία και την υψηλή ανεργία. Θα είναι εξωστρεφές, με στροφή σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ή σε αντίστοιχα που θα αντικαθιστούν τις εισαγωγές. Θα επιδιώκει την βελτίωση της παραγωγικότητας και θα προσανατολίζεται στην καινοτομία. Θα στοχεύει στο σεβασμό του ρόλου των εργαζομένων και στη διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές. Στην υπέρβαση της αντιεπιχειρηματικής κουλτούρας που επικράτησε κατά τη μεταπολίτευση και σε ένα νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Σε νέους κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλους. Στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Σε ένα κράτος με θεσμική αξιοπιστία και σύγχρονες διοικητικές λειτουργίες.

Κεντροαριστερά, μια συζήτηση χωρίς αρχή και τέλος σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λυκούδης μίλησε για πολιτική φλυαρία! Θα πάρετε πρωτοβουλίες τοπικά;
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του προοδευτικού «τρίτου πόλου» προκύπτει ως αναγκαιότητα για την προώθηση μιας εναλλακτικής λύσης προς τις πολιτικές που κυριαρχούν στην ζωή της χώρας. Η πολιτική πρόταση του τρίτου πόλου αφορά πρωτίστως μια πολιτική εξόδου από την κρίση και μια νέα προοπτική για τη χώρα. Η πρόταση αυτή είναι διαφορετική από αυτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πολιτικά όρια του εγχειρήματος του τρίτου πόλου είναι ευρεία. Η πρόταση δεν αφορά μόνο όσους αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Αφορά τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, το τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας που αναζητά δρόμους υπέρβασης της καθεστηκυίας πολιτικής, τις δυνάμεις του δημοκρατικού μεταρρυθμισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων και όλους όσους θέλουν να αντιπαρατεθούν στη συρρίκνωση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Σημαντική πρόκληση είναι η συμμετοχή δυνάμεων από την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές του αντικειμενικά αυτοπροσδιορίζεται σε ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο και ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με συντηρητικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Αν… αύριο παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ σε μια διαφορετική θέση στο πολιτικό σκηνικό τότε, εκ των πραγμάτων, θα είναι αναγκαία μια διαφορετική συζήτηση… Η πολιτική λειτουργία του τρίτου πόλου, δεν θα είναι απλό παρακολούθημα της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά θα κατοχυρώνει τις σχέσεις ισοτιμίας των συμμετεχόντων στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και στις δράσεις που αναπτύσσονται. Είναι αυτονόητο ότι οι πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του «τρίτου πόλου» θα αναπτύσσονται παράλληλα κεντρικά και τοπικά.

Πως εισπράττετε σήμερα μετά από κάποιους μήνες την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση;
Η ΔΗΜΑΡ δεν μπήκε στην κυβέρνηση για να φύγει αλλά για να αποτραπεί η πολιτική ρευστότητα με τις όποιες συνέπειες θα είχε και στην κοινωνική ρευστότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στηρίξαμε την κυβέρνηση για να αποτραπεί η τυπική χρεοκοπία της χώρας, η πτώχευση της χώρας, η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Η απόφασή μας όμως να φύγουμε 11 μήνες μετά, ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών συμπεριφορών, που δεν ανεδείκνυαν μία κυβέρνηση συνεργασίας αλλά μια μονοκομματική αντίληψη. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν προαπαιτούμενο την επίτευξη από τους συμμετέχοντες του κοινού πολιτικού τόπου. Αυτός ο κοινός πολιτικός τόπος από κάποιο σημείο και μετά δεν υπήρχε. Η συμβολή μας στην σταθεροποίηση της χώρας εντός της ευρωζώνης, ήταν καθοριστική. Μετά την επίτευξη της όμως δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε στην πολιτική των διαδοχικών μνημονίων χωρίς σημαντικές αλλαγές σε αυτήν. Περιελάμβανε βεβαίως και αρκετές αναγκαίες αλλαγές, αλλά στον πυρήνα της αποδείχθηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενστερνίζονται την λογική του μνημονίου και αποδέχονται την τρομακτική υποβάθμιση των συνθηκών ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μαγικές λύσεις, με επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και μονομερή απαλλαγή από τις δανειακές υποχρεώσεις. Επενδύουν η μία πρόταση στο φόβο και η άλλη στην αγανάκτηση. Έτσι όμως καμία δεν συγκροτεί μια πραγματική πολιτική διέξοδο για τη χώρα.
Στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής πρότασης βρίσκεται η πεποίθηση μας ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του προηγούμενου πολιτικού συστήματος, που καταρρέει χωρίς να αποδιαρθρωθεί η κοινωνία.  Αναδεικνύουμε μια διαφορετική πρόταση εξόδου από την κρίση με ένα σχέδιο που θα προωθεί εξυγιαντικές, εκσυγχρονιστικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία και θα επιμερίζει δίκαια τα βάρη. Θα εξαλείφει τις παθογένειες και όχι τα κοινωνικά δικαιώματα. Θα συνδέει την προσαρμογή με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Θα αναζωογονεί την πραγματική οικονομία. Αυτό το διαφορετικό σχέδιο προϋποθέτει μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση έναντι των εταίρων για αλλαγή πολιτικών, αλλά ταυτόχρονα και την προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης όπως ανέφερα προηγουμένως.

Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις όπου η ΔΗΜΑΡ είναι στο όριο να μπει στην βουλή… Τι λέτε;
Προεκλογικά, θα θυμάστε, δεν ανεβήκαμε στο κύμα της αγανάκτησης. Δεν τάξαμε άκοπους μηδενισμούς του ελλείμματος. Ούτε σκίζαμε το Μνημόνιο σε προεκλογικές πλατείες.Αναδείξαμε ως πρωταρχική την ανάγκη να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. και η διεκδίκηση αλλαγών στα Μνημόνια μέσα από μια επαναδιαπραγμάτευση κρίσιμων σημείων. Μετά τις δύο διαδοχικές εκλογές συμμετείχαμε στην κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες έχουμε μεγάλες διαφορές. Και αυτό ήταν απαραίτητο για να αποτραπεί η χρεοκοπία και να υπάρξει ισχυρή πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Με δεδομένες αυτές τις επιλογές, είναι γεγονός ότι κάποιοι πολίτες ενδεχομένως να ξαφνιάστηκαν από την επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι κάθε μέρα και περισσότερο κατανοούν οι πολίτες τους λόγους της αποχώρησης μας από την κυβέρνηση, που ανέφερα, και ότι αυτό που πράξαμε ήταν εκείνο που οφείλαμε να πράξουμε από θέση ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας. Οι πολίτες που μας ψήφισαν και όχι μόνο θα περιβάλλουν με ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τη Δημοκρατική Αριστερά.

Με τις δημοτικές εκλογές τι θα κάνετε; Προσανατολίζεστε ας πούμε σε μια υποψηφιότητα σαν αυτή του Γιώργου Υψηλάντη;
Όπως γνωρίζετε έχουμε, εδώ και πολύ καιρό, καταθέσει την θέση μας για την ανεπάρκεια και αποτυχία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, την οποία στηρίξαμε πολιτικά και συμμετείχαμε στο μέτρο που μπορούσαμε χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα.Στοχεύουμε στην δημιουργία μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης, στην οποία θα συμμετέχουμε. Η παράταξη αυτή με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον Δήμο (θεσμική αναβάθμιση, ανασυγκρότηση της λειτουργίας του, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, οικονομική εξυγίανση) θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενεργών πολιτών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η προοπτική να είναι επικεφαλής μιας τέτοιας παράταξης ο Γιώργος Υψηλάντης συζητείται στην οργάνωση μας και κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή.

Σε κεντρικό επίπεδο η ΔΗΜΑΡ αποκλείει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει αυτό και τοπικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Είμαστε η πολιτική δύναμη που προωθεί τη σύνθεση και τις ευρύτερες συνεργασίες σε σημαντικούς πάντοτε στόχους τόσο στο κεντρικό πολιτικό πεδίο όσο και τοπικά. Αντιστεκόμαστε στις επικοινωνιακού τύπου συγκρούσεις και στην τεχνητή οξεία πόλωση. Αντιθέτως, εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και οι μέγιστες δυνατές συνθέσεις για την έξοδο από την κρίση σε όλα τα επίπεδα και τοπικά. Με αυτή την έννοια δε τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εμείς επιδιώκουμε, όπως ανέφερα, μια δημοτική παράταξη ανεξάρτητη με σαφές σχέδιο για τον Δήμο και τα σοβαρά τοπικά θέματα.
Αν οι πολιτικές δυνάμεις δώσουν πολιτική στήριξη και συμμετέχουν σε αυτήν είναι δική τους επιλογή.

εφημερίδα Γνώμη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...