Τώρα μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα ένα μεγάλο σεισμό

Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Γνώμη ο καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας για την σεισμική διέγερση στην περιοχή μας με αφορμή τον τελευταίο μεγάλο σεισμό 6.3 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κήθυρα.

Ο συγκεκριμένος σεισμός, λέει ο καθηγητής, δεν ανησύχησε ιδιαιτέρα τους σεισμολόγους και μάλιστα θεωρείται θετικό γεγονός γιατί απόσβεσε σε μεγάλο ποσοστό τεκτονικές δυνάμεις οι οποίες είχαν συσσωρευτεί. Εκτιμά ότι δεν μπαίνουμε σε φάση έντονης σεισμικότητας παρατηρώντας, όπως σημειώνει, τα γεγονότα από το παράθυρο του γεωλογικού χρόνου ενώ στην Ελλάδα –προσθέτει-δεν είναι να κάνει κανείς πρόγνωση ότι θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, αλλά να προγνώσει ότι δεν θα γίνει σεισμός για ένα χρονικό διάστημα πχ 10 ημερών.

Ο κ. Λέκκας είναι αισιόδοξος και από την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού αφού όπως τονίζει, στον τελευταίο σεισμό ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε υποδειγματικά: «Η αντίδραση των οργάνων της πολιτείας αλλά και η σοβαρή και έγκυρη πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν μία αίσθηση σιγουριάς στην μακροσεισμική περιοχή». Στο ερώτημα «πόσο προστατευμένοι είμαστε από τους σεισμούς ο Ευθύμιος Λέκκας απαντά: «Σίγουρα με τις τελευταίες αναλύσεις και προσεγγίσεις που κάναμε διαπιστώθηκε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε σχετικά εύκολα ένα σεισμό μεγέθους μέχρι 6.5 βαθμούς και ένα σεισμό επιφάνειας μέχρι 6.2 βαθμούς. Από κει και πέρα, τα πράγματα δυσκολεύουν…

Να ξεκινήσω απο το τελευταίο μεγάλο σεισμό 6,3 Ρίχτερ ανάμεσα Κρήτης και Κυθήρων που ανησύχησε τους πάντες.Σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει. Ο σεισμός των 6.3 βαθμών ήταν ένας σεισμός βορειοδυτικά της Κρήτης με σχετικά μεγάλο βάθος εστίας. Αποτελεί συνέχεια του σεισμού των Κυθήρων μεγέθους 6.5 που έγινε το 2005 πενήντα χλμ βορειότερα. Οι σεισμοί βάθους στον ελληνικό χώρο δεν είναι τόσο συχνοί όσο οι επιφανειακοί σεισμοί και παρά το γεγονός ότι γίνονται αισθητοί σε μία μεγάλη ακτίνα, εντούτοις δεν προκαλούν τόσο μεγάλες καταστροφές.  Βεβαίως αν το μέγεθος υπερβαίνει τους 7 βαθμούς τότε παρατηρούνται σημαντικές βλάβες σε έργα υποδομής και σε ψηλά κυρίως κτίρια. Το γεγονός αυτό τους διαφοροποιεί από τους σεισμούς με μικρότερο βάθος, όχι μόνο ως προς την επικινδυνότητα αλλά και ως προς την επιχειρησιακή οργάνωση και αντιμετώπιση. Ειδικότερα ο σεισμός των 6.3 βαθμών δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα και με το δεδομένο ότι δεν προκάλεσε σχεδόν καμία επίπτωση, θεωρείται θετικό γεγονός γιατί απόσβεσε σε μεγάλο ποσοστό τεκτονικές δυνάμεις οι οποίες είχαν συσσωρευτεί.

Μπαίνουμε σε φάση «αναταράξεων» στο τόξο του Αιγαίου όπου βρίσκεται και η Ρόδος; Με την σύγκλιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας και της τεκτονικής πλάκας του Αιγαίου τι γίνεται;
Πολλές φορές δίνεται η εντύπωση ότι μπαίνουμε σε περίοδο έντονης σεισμικότητας. Αυτό, παρατηρώντας από το παράθυρο του γεωλογικού χρόνου, δεν ισχύει, δεδομένου ότι όλα τα γεωδυναμικά φαινόμενα εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια συχνότητα σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επειδή η κλίμακα παρατήρησης είναι πολύ μικρή, πολλές φορές θεωρούμε ότι μπήκαμε σε περίοδο έντονης σεισμικότητας επειδή βλέπουμε τα γεγονότα να εξελίσσονται χωρίς να τα έχουμε παρατηρήσει σε βάθος χρόνου.

Ο κρατικός μηχανισμός στο τελευταίο μεγάλοσεισμό ανταποκρίθηκε; Πως τον είδατε;
Στον τελευταίο σεισμό ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε υποδειγματικά. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και πόρους, εντούτοις κατορθώσαμε μέσα σε μία ώρα να συγκληθούν τα απαραίτητα όργανα στα Χανιά, σε κορυφαίο επίπεδο. Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας πήρε σημαντικές αποφάσεις από την πρώτη στιγμή και αυτό σας το μεταφέρω επειδή κατόρθωσα κι εγώ να είμαι στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ.  Η αντίδραση των οργάνων αλλά και η σοβαρή και έγκυρη πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν μία αίσθηση σιγουριάς στην μακροσεισμική περιοχή.

Εδω και χρόνια υπάρχουν προβλέψεις ξένων συναδέλφων σας για μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας. Να περιμένουμε;
Έχω βαρεθεί και αντιμετωπίζω με πολύ χιούμορ όλες αυτές τις προγνώσεις. Και είναι τόσες πολλές που πραγματικά κάτι τελικά επαληθεύεται. Βεβαίως, όλα αυτά δημιουργούν μία εύλογη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι δεν οφείλουν να ξέρουν το κάθε τι, αλλά προσωπικά έχω να τονίσω ότι τις περισσότερες φορές οι προγνώσεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόσθεσμο επίπεδο, αποσκοπούν σε άλλους σκοπούς. Το σημαντικότερο εδώ στην Ελλάδα δεν είναι να κάνει κανείς πρόγνωση ότι θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, αλλά να προγνώσει ότι δεν θα γίνει σεισμός για ένα χρονικό διάστημα πχ 10 ημερών.

Πριν απο λίγο καιρό είχαμε συνεχείς σεισμικές δονήσεις γύρω απο την Σύμη και την Πάτμο. Τι εξήγηση δίνετε;
Πολλές φορές σε τοπικό επίπεδο παρατηρείται πλήθος σεισμών σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτές οι διεγέρσεις σπάνια εμπεριέχουν σεισμούς πάνω από 5 βαθμούς δεδομένου ότι τα ρήγματα είναι τοπικού χαρακτήρα και δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν κάτι μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά όμως ανησυχούν τους κατοίκους και αυτό είναι εύλογο γιατί ταλαιπωρούνται με συνεχείς δονήσεις για ένα μικρό σχετικά διάστημα.

Πόσο αλήθεια προστατευμένοι είμαστε απο σεισμό;
Σίγουρα με τις τελευταίες αναλύσεις και προσεγγίσεις που κάναμε διαπιστώθηκε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε σχετικά εύκολα ένα σεισμό μεγέθους μέχρι 6.5 βαθμούς και ένα σεισμό επιφάνειας μέχρι 6.2 βαθμούς. Από κει και πέρα, τα πράγματα δυσκολεύουν σταδιακά και φθάνουν όπως, είναι γνωστό σε διεθνές επίπεδο, με σεισμούς 7.5 και 7 αντίστοιχα, στην κατάρρευση του συστήματος διαχείρισης.

efimerida GNOMI

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...