Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ - Άρθρο του Γραμματέα της Τ.Ε. Ν.Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, Τάκη Πότσου

Με άρθρα τους στον τοπικό Τύπο, τα στελέχη της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Νοτ. Δωδεκανήσου, αναφέρονται σε «φουρτούνες» στο Αιγαίο σχετικά με την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» προσπαθώντας να συγκαλύψουν το ρόλο του κόμματός τους, το οποίο έχει τεράστιες ευθύνες για τις «φουρτούνες» αυτές.  
«Παρερμηνεία της έννοιας του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας» χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ». Προφανώς θεωρούν σωστή την ερμηνεία που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 1992 μέχρι σήμερα συμφωνώντας σε όλα με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και στηρίζοντας  όλο το νομοθετικό πλαίσιο που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έδωσε την ΔΕΗ βορά στους ιδιώτες και τα μονοπώλια.
Δεν φτάσαμε τυχαία έως εδώ, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» η «μικρή ΔΕΗ» αλλά προσχεδιασμένο «έγκλημα» ΚΑΙ με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που προσπαθούν να κρύψουν τα στελέχη του, κάτω από μεγαλοστομίες και φράσεις όπως «ξεπούλημα», «ιδιωτικά συμφέροντα» κ.λ.π. Παρόμοια φρασεολογία που υιοθετεί ο κ. Φωτόπουλος της ΠΑΣΚΕ, ώστε να ξεγελά τους εργαζόμενους και στην συνέχεια, μετά από κάθε «επαναστατική» φρασεολογία να επέρχεται η ψήφιση των νομοσχεδίων και η συμφωνία επί της ουσίας.
Αυτό που κρύβει η επιχειρηματολογία τους είναι, ότι το πλαίσιο παράδοσης της ΔΕΗ και γενικότερα του παραγωγικού πλούτου της χώρας μας στα ιδιωτικά συμφέροντα και τα μονοπώλια ντόπια και ξένα, δεν είναι σημερινό. Εφαρμόστηκε σταδιακά ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες,  που απορρέουν από την συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, την οποία ψήφισε το κόμμα τους μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σήμερα επιταχύνονται οι διαδικασίες  αυτές  λόγω της καπιταλιστικής κρίσης.
Το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ για το οποίο δήθεν κόπτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο άρθρο 128Β της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όπου προβλέπεται η «απελευθέρωση του ανταγωνισμού».
Σε συνέχεια της συνθήκης του Μάαστριχτ ήρθε ο νόμος 2773/99 για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα, τον οποίο συνδιαμόρφωσαν η τότε κυβέρνηση με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) στη ΔΕΗ και προέβλεπε τη μετατροπή της επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρεία. Με το συγκεκριμένο νόμο, τη διαχείριση του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβε ο ΔΕΣΜΗΕ αντί της ΔΕΗ και καθορίστηκαν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς ομίλους. Ήταν το πρώτο «τεμάχισμα» της ΔΕΗ για τη «σαλαμοποίηση» της αργότερα!.
Τότε, η συνδικαλιστική πλειοψηφία προσπάθησε να «κοιμίσει» τους εργαζόμενους, με το σύνθημα «καμιά μετοχή στους ιδιώτες»!. Αργότερα, το εγκατέλειψε κι αυτό, υιοθετώντας τη θέση, ότι στη νέα μετοχική σύνθεση, το κράτος θα έπρεπε να διατηρεί τουλάχιστον την πλειοψηφία!!.  Την ίδια πρακτική ακολουθούν και σήμερα οι ίδιες συνδικαλιστικές παρατάξεις!.
 Στο άρθρο 34, του Ν. 2773/99 συμπεριλήφθηκε η προδοτική συμφωνία που υπέγραψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία και χάριζε στη ΔΕΗ ΑΕ την περιουσία 3,3 δις δραχμών του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας. Τη συμφωνία ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ στη Βουλή και οι παρατάξεις τους στη ΓΕΝΟΠ!!.
Σήμερα, από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου της ΔΕΗ ΑΕ, το 49% ανήκει σε ιδιώτες, ενώ περίπου το 36% των μετοχών ανήκει σε διεθνή επενδυτικά σχήματα, κυρίως αμερικανικά. Επίσης, άλλο ένα 17% από τη μητρική ΔΕΗ ΑΕ προβλέπεται να πουληθεί άμεσα σε ιδιώτες.
    Το ότι «κόπτονται» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το διαχωρισμό της ΔΕΗ έχει αφετηρία τις συνδιαμορφωμένες αποφάσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στα εργοδοτικά συνδικάτα και στην Βουλή. Μετά λοιπόν το πρώτο χωρισμό της ΔΕΗ και την δημιουργία της ΔΕΣΜΗΕ, ήρθε και ο δεύτερος διαχωρισμός που επέβαλλε η οδηγία της ευρωπαϊκής Ένωσης 72/2009ΕΚ με την οποία προβλεπόταν ο περαιτέρω διαχωρισμός της ΔΕΗ.
    Για το σκοπό αυτό τον Οκτώβρη του 2010 συγκάλεσαν εκτάκτως το 34ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όπου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΣΑΔ (η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισαν τον διαχωρισμό της ΔΕΗ. Προς τούτο συστήθηκαν δύο θυγατρικές, ο ΑΔΜΗΕ (μεταφορά) και  ο ΔΕΔΔΗΕ (διανομή). Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο Νόμος 4001/2011 με τον οποίο συστήνονται οι δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, και με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση «σπάει» σε κομμάτια και διευκολύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους.  
Στην συνέχεια βέβαια ήλθε η πώληση του ΑΔΜΗΕ με το Νόμο 4237/2014 και το 66% του ΑΔΜΗΕ καταλήγει στους ιδιώτες, επιβεβαιώνοντας πλήρως αυτό που κατήγγειλε το ΚΚΕ ότι το σπάσιμο της ΔΕΗ σε κομμάτια γίνεται για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση.
    Επομένως ο ισχυρισμός τους όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά παραπλανά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, γιατί όλο το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα φέρει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ότι λοιπόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν και «διαμαρτύρονται» ότι το ρεύμα θα έχει δεκαπλάσια τιμή στις νησιωτικές περιοχές, θα έπρεπε να τα ήξεραν όταν όλα αυτά τα χρόνια ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ μαζί με την ΔΑΚΕ, τους Φωτόπουλους της ΠΑΣΚΕ και νυν .. «ανεξάρτητους».
Τα «κροκοδείλια δάκρυα» δεν πείθουν κανέναν πλέον και μην νομίζουν ότι ο Ελληνικός λαός θα μείνει έρμαιο στην ψεύτικη, δήθεν «φιλολαϊκή» προπαγάνδα όλων αυτών (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) που κόπτονται για την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χώρα μας.  
Ανησυχούν ότι«Θα πληγεί η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα ο τουριστικός κλάδος» κατά τα γραφόμενά τους , αποκαλύπτοντας έτσι για ποιους πραγματικά νοιάζονται. Νοιάζονται για τα κέρδη των  επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου. Φυσικά και δεν αναφέρονται στα μικρομάγαζα που κλείνουν  από τον σκληρό ανταγωνισμό των εμπορικών ομίλων. Αυτό σημαίνει «επιχειρηματικότητα», η οποία διαμορφώνεται με τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους επί μήνες, με τους μισθούς πείνας, με την ανασφάλιστη εργασία, με την σκλαβιά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, την διάλυση των ΕΒΕ που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, μαζί με 350.000 νοικοκυριά!.
Η προσπάθεια τουΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίσει τον λαό σε ψευτοδιλλήματα και σε αυταπάτες ήδη αποκαλύπτεται . Τα προσκλητήρια για τη συγκρότηση κοινών τάχα μετώπων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν πείθουν κανέναν συνεπή εργαζόμενο, γιατί πίσω από αυτά προσπαθεί να κρύψει τη ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ του για τη σημερινή κατάσταση και να δημιουργήσει αυταπάτες. Βρίσκεται στην ίδια πλευρά με αυτούς που δήθεν τώρα διαφωνεί και οι υποσχέσεις για διαφορετική διαχείριση μέσα στο «μαντρί» της Ε.Ε –ΟΝΕ στοχεύουν στον εγκλωβισμό των αδαών.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν βήμα προς βήμα αυτήν την πολιτική βρίσκονται τώρα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν και στην σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα  για να «ξεπλυθούν» οι «αμαρτίες» τους απέναντι στους εργαζόμενους και μαζί τους να «ξεπλυθεί» και αυτός.
Το ΚΚΕ πάλεψε με τις όποιες δυνάμεις έχει στο συνδικαλιστικό Κίνημα και στη Βουλή. Ενημέρωσε το λαό για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής από το 1992 με την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία αποτέλεσε την βάση μιας πολιτικής που εφάρμοζαν οι άλλες δυνάμεις είτε ήταν στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση. Έτσι φτάσαμε έως εδώ με τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του ΠΑΣΟΚ και την «αβάντα» του «ευρωπαϊστή» ΣΥΡΙΖΑ και της «αυθεντικής» φιλοευρωπαϊκής ΝΔ!.
Όλοι μαζί αποφάσιζαν και τώρα χώρισαν τα συμφέροντά τους, όχι για το λαό, αλλά για τα διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέρονται που κρύβονται πίσω τους. Δεν είναι τυχαία η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ντόπιους βιομηχάνους (βλέπε χαλυβουργία) για φτηνό ρεύμα, που φυσικά θα πληρώνει ο λαός. Δεν είναι τυχαία η αποφυγή κάθε αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές οδηγίες της.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να γυρίσει την πλάτη του σε αυτούς που τον έφεραν έως εδώ, τάζοντας του «λαγούς με πετραχήλια». Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια και ΔΕΗ κοινωνικοποιημένη, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.
Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φτηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Με αυτή τη γραμμή πάλης, ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ σήμερα μπορεί να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια, να έχει νικηφόρα προοπτική, να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων.
Ο δρόμος που καλεί το ΚΚΕ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι όμως η μοναδική διέξοδος για το λαό, να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και τον πλούτο της χώρας προς όφελός του.

Ρόδος 9 Ιούλη 2014

              Τάκης Πότσος

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...