ΡΟΔΟΣ, η «ανατολίζουσα ματιά»…της Ευρώπης - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης

ΡΟΔΟΣ, η «ανατολίζουσα ματιά»…της Ευρώπης-Η Ρόδος πάντοτε αποτελούσε κόμβο εμπορίου και ναυτοσύνης, τέχνης και ναυπηγικής στην μακρόχρονη ιστορία του νησιού μέσα από την ενεργητική θέση  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής.
Ενδεικτικά καταγράφοντα στην νεώτερη ιστορία κάποιοι σταθμοί, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη διεθνή συνεργατικότητα και την γεωπολιτική εμβέλεια του νησιού.      
Το 1948 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο ξενοδοχείο «ΡΟΔΩΝ» υπήρξαν οι συνομιλίες για την σύσταση του κράτους του Ισραήλ, ιστορική στιγμή για την παγκόσμια ιστορία.
Στη Ρόδο διεξάγονται οι συναντήσεις/διαπραγματεύσεις εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης των Ισραηλιτών και Παλαιστινίων Κοινοβουλευτικών αποτελώντας την ειρηνική πλατφόρμα εξεύρεσης λύσης των διαφόρων.
Το Ιούνιο 2006 η Ρόδος επιλέγεται ως σταθμός του δικτύου του Ιδρύματος Anna Lyndh ελληνικού παραρτήματος. Στο Ίδρυμα συμμετέχουν πάνω από 300 φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε αλλά και ακόμα δέκα κράτη της Ευρωμεσογειακής Ένωσης. Η βάση του Ιδρύματος είναι 25 εθνικά δίκτυα με συντονιστή ένα φορέα, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Το Ίδρυμα εκπληρώνει τον τρίτο πυλώνα της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο οποίος εμπεριέχει το κοινωνικό περιεχόμενο, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία μεταξύ πολιτισμών καθώς και την ανταλλαγή της κοινωνίας των πολιτών.  
Η πρόταση για την δημιουργία Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου  με αντικείμενο την έρευνα, χαρτογράφηση και ανάλυση των κοινωνικών τάσεων, εξελίξεων και συμπεριφορών σε σύνολο 43 χωρών απέναντι στα μείζονα προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το μεταναστευτικό, ρατσισμός, εξτρεμιστικές συμπροφορές, ανθρώπινη ασφάλεια (human security), καταστροφή μνημείων από τους τσιχαντιστές, αντιμετώπιση διαφορετικών θρησκειών, ρύπανσης της μεσόγειου κ.α             
Ο Διάλογος των Πολιτισμών αποτελεί ένα διεθνές, «Φόρουμ της Ρόδου», το οποίο ξεκίνησε το 2003, όπου συγκεντρώνονται προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των συγχρόνων θρησκειών  με θεματολογία τη συσσώρευση προβλημάτων της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, διαπολιτισμικά, πολιτικά, οικονομικά μοντέλα, καταναλωτισμός, φτώχεια κ.α  και συζητήσουν και προτείνουν κατευθύνσεις για την επίλυση τους στο πνεύμα συνεννόησης και συνέργειας.  
Στο πλαίσιο της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας διανοίγετε μια πρωτοβουλία πέντε Κρατών (Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας-Γαλλίας-Ολλανδίας) με συμμετοχή χωρών της Μέσης Ανατολής για την προστασία της πίστης, του πολιτισμού, το μεταναστευτικό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου στη βάση ενός πλαισίου διαπολιτισμικού-πολύ-θρησκευτικού, των αρχών και αξίων του Διαφωτισμού, της ιστορίας και παράδοσης της περιοχής. Ο διάλογος θα ξεκινήσει σύντομα με εκπροσώπους κρατών, εκκλησιών και της επιστήμης.  
Από την ύστερη εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους, τα σπουδαία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα στη μάνα-γη της Ρόδου και ευρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο του Λούβρου, στο Εθνικό Μουσείο Δανίας και στα κρατικά Μουσεία Βερολίνου παρουσιαστήκαν το Οκτώβριο του 2014 στο Μουσείο του Λούβρου αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που είχε η Ρόδο στη Τέχνη και στην διάδοση του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Και όπως είπε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης «η Ρόδος απέδωσε ευρήματα που προίκισαν τα μουσεία της Ευρώπης. Είναι τα «κεραμίδια» του σπιτιού τους και συχνά δεν το καταλαβαίνουν».
Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο πάντοτε κατείχε εξέχουσα θέση με κομβικό ρόλο αγγίζοντας μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής επηρεάζοντας τον ελληνικό πολιτισμό.  Στη μάνα-γη της Ρόδου κατασκευαζόντουσαν έργα τέχνης κεραμικής και αργυροχρυσοχοΐας με αρχαϊκούς ρυθμούς, τα οποία διαδινόντουσαν σε όλη την Μικρά Ασία  Η Ρόδος η πρωτεύουσα της  αρχαίας Εξάπολης, η πόλη που ανακάλυψε πρώτη το διεθνές Ναυτικό Δίκαιο, έχει ταυτότητα, έχει ιστορία, έχει την δική της ξεχωριστή «ανατολίζουσα ματιά» από την πλευρά της Ευρώπης.  
Είναι η πρώτη φορά που αφιερώνεται μία έκθεση για ένα ελληνικό νησί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Και αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που είχε η Ρόδος στην αρχαιότητα, όχι μόνον την εποχή του Κολοσσού (κατά τον 3ο αι. π.Χ.) ή των Ιωαννιτών Ιπποτών (1309-1522 μ.Χ.), για τις οποίες είναι κυρίως γνωστό το νησί, αλλά και πολύ παλιότερα, δηλαδή ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.
Η Ρόδος αποτελούσε  και αποτελεί το «γεφύρι» της Ευρώπης και της Ανατολής σ΄ ένα ανοιχτό διάλογο με ορθάνοιχτη προσέγγιση που (ευτυχώς) δεν αγνοείται στον σύγχρονο κόσμο.
Η Ρόδος της πολυγλωσσίας, του τουρισμού, των ανοιχτών παραθύρων, των αρωμάτων του ιβίσκου και της βοκαμβίλιας, του πετάγματος του γλάρου και της πεταλούδας, ο χάρτης των διαπολιτισμικών ιχνών δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα συρρίκνωσης και στερητικής αντίληψης.               
Οι αντιλήψεις τοποκεντρικών ιδιοτήτων προσδιορίζουν την ανάπτυξη μέσα σ΄ ένα απομονωμένο κουκούλι. Η απαιτούμενη αντικειμενικότητα επιβάλλει να λαμβάνονται δεόντως υπ΄ όψη όλες οι απόψεις  απ’  όλα τα πλάτη του κόσμου. Ο μικρόκοσμος του χθες έχει κλείσει και  ανοίγεται ο κόσμος του αμοιβαίου οφέλους μέσα από τη συνεργατική συμπεριφορά των πολλών και όχι των λίγων.  
Ελπίζω η Ρόδος να μην γίνει μόνο μια ανατολίζουσα ματιά…χωρίς την Ευρώπη. Γιατί έχουμε ψυχή Έλληνα και ταυτότητα από την Ευρώπη.    


  

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...