Πολιτευτές, βουλευτές και δυο υπουργοί από την Κάρπαθο, του Μανώλη Δημελλά

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Καρπάθου στο κοινοβούλιο βρίσκονται τρία παιδιά της και μάλιστα δυο από αυτούς ανέλαβαν δυο από τις 53 υπουργικές θέσεις στην νέα κυβέρνηση!

Ο καθηγητής της νομικής  Γιώργος Γεραπετρίτης, με καταγωγή από τις Μενετές, είχε την τρίτη άκρως τιμητική και εκλόγιμη θέση στο ψηφ. Επικρατείας και είναι ο σημερινός υπουργός Επικρατείας. 

Ο επίσης καθηγητής Μάνος Κόνσολας, με καταγωγή από την Όλυμπο, εκλέγεται για τέταρτη φορά! Πήρε 17.774 σταυρούς, πρώτος στα Δωδεκάνησα και είναι ο νέος υφυπουργός Τουρισμού. 

Η Κάρπαθος μετρά ακόμη έναν βουλευτή. Πρόκειται για τον Κώστα Κατσαφάδο, με πατέρα Μανιάτη και μητέρα Ολυμπίτισσα, πρώτος στην Α Πειραιά, με 21.118 σταυρούς. 

Η Κάρπαθος, αν και ολιγάριθμη σε ψήφους, ανέκαθεν είχε παρουσία στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας κάτι που φανερώνει την ανάγκη των παιδιών της για συμμετοχή και διεκδίκηση.

Ας θυμηθούμε ορισμένους Καρπάθιους πολιτευτές, που ζήτησαν ψήφο στα Δωδεκάνησα ή την Αττική.

Την δεκαετία του 1920 συναντάμε τον πλοιοκτήτη, καπετάν Γιώργο Μαυρολέοντα, με καταγωγή από την Κάσο. Αξίζει να τον αναφέρουμε γιατί εκλέχθηκε με τους φιλελεύθερους (Ελ. Βενιζέλος) και είχε ρόλο στην επίλυση των καρπαθιακών προβλημάτων, στάθηκε αρωγός στην μεγάλη κοινότητα των Καρπάθιων λατόμων του Διονύσου.

Ο Θεόδωρο Ν. Γιαννάκη, από τη Βωλάδα, στις εκλογές του 1937 ήταν ο μοναδικός Δωδεκανήσιος που συμμετείχε στον συνδυασμό των φιλελευθέρων. 

Μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, στα πρώτα χρόνια της ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου, συναντάμε τρεις Καρπάθιους πολιτευτές:

Ο Χαράλαμπος Ηρ. Κάσσιος, τυπογράφος-εκδότη, ας σημειώσουμε κι αυτός  από την Βωλάδα, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Εθνικού κόμματος (Ζέρβας, 1950), και με το Λαϊκό κόμμα του Κωνστ. Τσαλδάρη  (1951), πάντοτε στην περιφέρεια Δωδεκανήσου.

Ο πολυπράγμωνας γιατρός Βάσος Βέργης, πολύ γνωστός για την πατριωτική-αντιστασιακή δράση του, το 1951 ήταν οΑρχηγός Εθνικού Κόμματος Δωδεκανήσου.

Τον Παναγιώτη Χατζημηνά-Κανονάρχο, πρόκειται για Οθείτη Αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού που πήρε μέρος σε τέσσερις πολέμους, δυο εκστρατείες και 27 μάχες! Πληγώθηκε πέντε φορές και παρασημοφορήθηκε για την ανδρεία του. Αυτός ο αξιωματικός πολιτεύτηκε με τον στρατηγό Πλαστήρα και συμμετείχε στην αναγνώριση της 5ηςΟκτωβρίου 1944 ως επίσημης γιορτής της Καρπάθου.

Ας περάσουμε τώρα στους Καρπάθιους που κατάφεραν να εκλεγούν. 

Κι ας ξεκινήσουμε με τον γιατρό Περικλή Χρυσοχέρη (1902 -1964), τον γιό του σπουδαίου εκπαιδευτικού Παναγιώτη Χρυσοχέρη, με καταγωγή από το χωριό Βωλάδα.  

Ο Χρυσοχέρης εξελέγη βουλευτής Πειραιώς και Νήσων, με το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων,  στις εκλογές 31ηςΜαρτίου 1946. Κατάφερε να ψηφιστεί από 1.312 Πειραιώτες ψηφοφόρους!  Όμως μια τραγωδία σημάδεψε τη ζωή του.  

Ο γιος του, Τάκης Χρυσοχέρης, τελειόφοιτος φοιτητής Ιατρικής, σκοτώθηκε σε ηλικία 24 ετών, στις 26 Αυγούστου 1949. Ο Τάκης πολεμούσε στις γραμμές του κυβερνητικού στρατού, ανέβαινε τον Γράμμο και έπεσε στην κατάληψη του πασίγνωστου τελευταίου υψώματος, του Τσάρνο. 

Ο Ευάγγελος Κανονάρχος (1927-1991), γιος του συνταγματάρχη Παναγιώτη Χατζημηνά-Κανονάρχου, από το Όθος.  Ο Ευάγγελος σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο ΕΜΠ.

Το 1974, στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, με 5.436 ψήφους εξελέγη βουλευτής της νεοσύστατης Ν.Δ. Επανεξελέγη το 1977 και υπηρέτησε στη Βουλή ως το 1981. 

Στη διάρκεια της θητείας του αναφέρονται αρκετά έργα στην επαρχία Καρπάθου-Κάσου, όπως η δρομολόγηση του οχηματαγωγού ΕΛΛΗ, ασφαλτοστρώσεις και διανοίξεις δρόμων, ηλεκτροφωτισμοί, επίσης έγιναν ενέργειες για να ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο της Καρπάθου και να κατασκευαστεί εκείνο της Κάσου.

Ο Αντρέας Λεντάκης(1935-1997) γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα (1935), οι γονείς του ήταν ο Βασίλης Λεντάκης και η Ευαγγελία Νουάρου, από την Κάρπαθο. Σε ηλικία μόλις τριών χρονών, χάνει την μητέρα του και σε ηλικία ενεά ετών, τον πάτερα του. Τότε, την επιμέλεια του, ανέλαβε η αδελφή της μητέρας του, Ευδοκία και ο σύζυγος της Ανδρέας Κουσουμπέσης, οι οποίοι δεν είχαν παιδιά.

Ο πατέρας του, Βασίλειος Λεντάκης, είχε καταγωγή από την Όλυμπο της Καρπάθου και σε έρευνα του συντοπίτη του Γιώργου Τσαμπανάκη αποδεικνύεται ότι το αυθεντικό οικογενειακό επώνυμο ήταν Πρωτόπαπας και ήταν κλάδος της πολυμελέστερης φαμίλιας της Ολύμπου Καρπάθου. Από την πλευρά του πατέρα του Αντρέα, ο προπάππους ονομαζόταν Βασίλης του Νικολή του Πρωτόπαππα. 

Το 1988 έλαβε ενεργό μέρος στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και αναδείχθηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του. 

Το 1989 και το 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, αλλά στις αρχές του Ιούλη1993 παραιτήθηκε από τη βουλευτική του ιδιότητα κι εντάχθηκε στη νεοσύστατη «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά. Στις εκλογές του Οκτώβρη 1993 εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών και διακρίθηκε για την εντονότατη κοινοβουλευτική του παρουσία.

Ο Λεντάκης άφησε το χνάρι του στους αντιδικτατορικούς αγώνες,  εκλέχθηκε Δήμαρχος Υμηττού, άφησε εποχή με τις καινοτόμες δράσεις του (ΚΑΠΗ, Ανοιχτό πανεπιστήμιο, Θέατρο Βράχων κλπ).

Ο Γεώργιος Χιωτάκης, (1922-2014) γεννήθηκε στο Απέρι και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Είχε δίπλωμα από το Ιταλικό Διδασκαλείο της Ρόδου και εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καρπάθου και ως δικηγόρος του Αρείου Πάγου στη Ρόδο ως τη συνταξιοδότησή του, το 1997.  Παρουσίασε έντονη αντιστασιακή δράση, ήταν μέλος της Ενώσεως Κέντρου, με την οποία ήταν υποψήφιος βουλευτής το 1963 και το 1964, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. 

Το 1951 ίδρυσε την Ένωση για την Τουριστική Ανάπτυξη της Δωδεκανήσου. Το 1959 και το 1964 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ρόδου, ενώ το 1964 διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα Δήμαρχος Ρόδου. Κατά την περίοδο της χούντας συνελήφθη και του απαγορεύτηκε η έξοδος από την Ελλάδα, καθώς ήταν φίλος του Ναξιώτη δικηγόρου αγωνιστή Νικηφόρου Μανδηλαρά. Ο Γιώργος Χιωτάκης ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσων και εξελέγη βουλευτής δύο φορές με το εν λόγω κόμμα, έχοντας κερδίσει τις εκλογές του 1981 και του 1985. 

Οι υπουργοί θα σταθούν με αλληλεγγύη στα ανοιχτά θέματα του νησιού;

Αυτή είναι η σημερινή απορία, που αυτόματα γίνεται ευχή, των περισσοτέρων Καρπάθιων. Ας ελπίσουμε να φτάσουν σε αυτούς ολοκληρωμένα αιτήματα και διεκδικήσεις από τους τοπικούς φορείς και εκείνοι να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτά.  

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...