Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, νέος  διευθυντής  των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών 

Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης ανέλαβε από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τη θέση του διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι καθηγητής της Σύνθεσης και της Ιστορίας της Μουσικής του Ωδείου από το 2004. Διδάσκει παράλληλα και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Δήλωσε βαθιά συγκινημένος για την εμπιστοσύνη του προέδρου κ. Τσούχλου και του Δ.Σ. του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείο Αθηνών – 1871». Σημείωσε πως πάντα ήταν προτεραιότητά του η μουσική εκπαίδευση και πως τώρα, από τη θέση του διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, θα μπορέσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξή της.

 Η νέα διοικητική δομή στο Ωδείο Αθηνών

 

Από τον Σεπτέμβριο 2019, η διοίκηση του Ωδείου Αθηνών και των σχολών του διαμορφώνεται ως εξής:

Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος «Ωδείον Αθηνών – 1871»

Νίκος Τσούχλος: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Νίκος Αθηναίος: Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Χάρης Ξανθουδάκης: Διευθυντής Κέντρου Eρευνών και Τεκμηρίωσης.

Δημήτρης Μαρίνος: Διοικητικός Διευθυντής. 

Σχολές: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης: Διευθυντής της Δραματικής Σχολής.

Λίλα Ζαφειροπούλου: Διευθύντρια της Ερασιτεχνικής και της Επαγγελματικής Σχολής Χορού.

Φίλιππος Τσαλαχούρης: Διευθυντής των Μουσικών Σχολών.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Ανάμεσα στα περισσότερα από εκατό έργα του ξεχωρίζουν έξι Συμφωνίες, η δραματική καντάτα «Ιούλιος Καίσαρας», μονόπρακτες όπερες, Κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια κ.α. Έργα έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες από κορυφαία σύνολα και εκτελεστές. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 1991 μέχρι το 2005 και παράλληλα συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας. Εξελέγη τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1996. Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παπαϊωάννου το 2008.

 Το Ωδείον Αθηνών είναι το αρχαιότερο μουσικοθεατρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας. Διακρίθηκε για την ποιότητα, το εύρος του έργου του και την προσφορά του στη μουσική και θεατρική παιδεία του τόπου. Ο Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος «Ωδείον Αθηνών – 1871» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1871. Ο χαρακτήρας, που προσέδωσαν στο Σύλλογο τα ιδρυτικά του μέλη, διατηρείται αναλλοίωτος μέχρι σήμερα.

Στον ενάμιση αιώνα λειτουργίας του, στο Ωδείο Αθηνών σπούδασαν ή δίδαξαν μουσικές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Σπύρος Σαμάρας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Αλεξάνδρα Τριάντη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λουκάς Καρυτινός, ο Δημήτρης Σγούρος και πολλοί άλλοι. Εδώ εκπαιδεύτηκε επίσης, πλήθος άξιων μουσικών που στελέχωσαν τις συμφωνικές ορχήστρες της χώρας, ενώ η ίδια η σημερινή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποτελεί την ιστορική μετεξέλιξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Σημαντική υπήρξε η ιστορική συμβολή του Ωδείου Αθηνών στη διδασκαλία και καλλιέργεια της Βυζαντινής μουσικής, μέσα από την ίδρυση, το 1903, της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, με σκοπό τη διάδοση και ανάπτυξη της μουσικής παράδοσης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στον ελλαδικό χώρο.

Σήμερα το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει να προσφέρει καλλιτεχνική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...