Νίκος Ζωίδης: Στόχος μου η εφαρμογή της νησιωτικότητας - Συνέντευξη στη Γνώμη

Ο νέος γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου, ο Δωδεκανήσιος πολιτικός Νίκος Ζωίδης παραχωρεί σήμερα στη Γνώμη τη πρώτη του συνέντευξη με τη καινούργια του ιδιότητα και δηλώνει ότι από το νέο του πόστο θα συνεχίσει την πολιτική του πάλη για να γίνει πραγματικότητα η εφαρμογή του συντάγματος περί νησιωτικότητας και σημειώνει ότι αναλαμβάνει μια βαριά προσωπική πολιτική ευθύνη. «Γνωρίζω ότι η νησιωτικότητα πολλές φορές ακούγεται σε «ώτα μη ακουόντων».

Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι η συνεχής προσπάθεια, η επιμονή και η συστηματική ιεράρχηση, τεκμηρίωση και πολιτική πάλη για την εφαρμογή της νησιωτικότητας». Αναφέρεται στο πρώτο μεγάλο αλλά και γνωστό πρόβλημα που βρήκε μπροστά του μόλις ανέλαβε, την περικοπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων. «Το σώσαμε τη τελευταία στιγμή» τονίζει και συμπληρώνει: «Πιστεύω και δεν θα σταματήσω να το λέω ότι είναι δικαίωμα του νησιωτικού χώρου και υποχρέωση της πολιτείας, η οριστική λύση για βελτίωση του προβλήματος των μεταφορών». Τοποθετείται για τα περί εκκένωσης των μικρών νησιών που φέρεται να είχε πει τεχνικό στέλεχος της Τρόικας: Το κάθε νησί ή νησάκι μας είναι κοιτίδα προόδου και πολιτισμού και ο κάθε νησιώτης «φυλάττει Θερμοπύλες» και δεν είναι μόνο εθνικοί οι λόγοι που επιβάλλουν την προστασία τους. Τέτοιες θέσεις λοιπόν που μπορεί να υποκρύπτουν και άνομες, προθέσεις, ούτε ως αστείο είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές». Αναφέρεται στις προτεραιότητες της γενικής γραμματείας που κινούνται γύρω από την νησιωτικότητα και μιλά για την συνεργασία του με τον Υπουργό Αιγαίου: Αναλαμβάνω τα καθήκοντα μου, με πλήρη συνείδηση ευθύνης και αποφασιστικότητα για σκληρή δουλειά, ενεργοποίηση του στελεχικού δυναμικού της Γ.Γ. για την επίλυση συγκεκριμένων, ξεκάθαρων στόχων. Εκτιμώ ότι και ο υπουργός εμφορείται από τις ίδιες ιδέες και την ίδια αποφασιστικότητα. Προφανώς οι επιμέρους αποφάσεις δρομολογούνται και αποφασίζονται από τον υπουργό. Είμαστε όμως στην ίδια πλευρά»..
Τέλος μας λέει ότι δεν πρόκειται να χαθεί από τη Δωδεκάνησο μιας και η έδρα της γραμματείας είναι ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Πειραιά. «Με κάθε ευκαιρία θα είμαι παρών σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα στη Ρόδο, που δεν συγκρίνω με κανένα μέρος του κόσμου. Άλλωστε στην περιπλάνηση μου στο χώρο της πολιτικής, διαχρονικά, δεν άλλαζα ούτε συνήθειες, ούτε φίλους, ούτε αρχές. Εδώ θα είμαι.».

Απο την …πολιτική αποστρατεία στη πολιτική δράση και πάλι…Ποια είναι τα συναισθήματα σας;
Η υποχρεωτική πολιτική αποτοξίνωση ενάμισι χρόνου, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για την οριστική… θεραπεία. Αστειεύομαι, όπως καταλαβαίνετε…
Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή την ανάθεση των καθηκόντων του Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής και έχω πλήρη συνείδηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω.
Δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, η πολιτική μου ιδεολογία , οι ηθικές μου αξίες, η ανθρωπιά μου, η ίδια η πολιτική μου ύπαρξη, με την παρουσία μου στο κοινοβούλιο και την συμμετοχή μου στην λήψη υποχρεωτικών αποφάσεων που ακόμα και δεν γνωρίζω για πόσο ακόμα, ταλανίζουν τον λαό και την χώρα μας. Δεν είναι λοιπόν θέμα συναισθημάτων τόσο, όσο συνείδησης, μιας βαριάς προσωπικής πολιτικής ευθύνης την οποία και αναλαμβάνω.

Πολλοί λένε οτι η θέση του γενικού γραμματέα νησιωτικής πολιτικής σας ταιριάζει γάντι. Τι να περιμένουμε…
Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, επί 18 συναπτά έτη, (Πρόεδρος Λ.Τ., νομαρχιακός σύμβουλος, αντινομάρχης, βουλευτής), παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματός μου, τα νησιά μας, οι άνθρωποί τους, τα προβλήματά τους ήταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου.Δεν βαρέθηκα, σε κάθε ευκαιρία, να επισημαίνω ότι είναι δικαίωμα για τους νησιώτες η εφαρμογή του συντάγματος (άρθρο 101. παρ. 4) και όσα διαλαμβάνονται για τα νησιά στη συνθήκη της Λισαβόνας της Ε.Ε. Οφείλω βέβαια να ομολογήσω ότι όλα αυτά που τονίζαμε όλοι οι αιρετοί του Αιγαίου, απευθύνονταν πολλές φορές σε «ώτα μη ακουόντων». Δεν έχω λοιπόν την πολυτέλεια επίκλησης της άγνοιας των προβλημάτων μας ως νησιωτών. Δεν έχω όμως και το περιθώριο αδράνειας, αλλά καταβολής κάθε προσπάθειας με επίδειξη μεγάλης και άοκνης προσμονής επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Άρα το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι η συνεχής προσπάθεια, η επιμονή και η συστηματική ιεράρχηση, τεκμηρίωση και πολιτική πάλη για την επίτευξη των στόχων.

Το πρώτο πρόβλημα ήδη το αντιμετωπίζετε, αυτό με την περικοπή δρομολογίων. Θα βρεθεί λύση;
Συμμετείχα, την δεύτερη ήδη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
Όντως η περικοπή των πιστώσεων για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, επέφερε και περικοπή δρομολογίων κοινωνικής υπηρεσίας (επιδοτούμενος γραμμές). Κάτι σώσαμε την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να ισχυριστώ βέβαια ότι η παρουσία ενός ανθρώπου μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα. Η λύση προσδιορίζεται στη θέσπιση και εφαρμογή πολιτικών που όλοι μας έχουμε περιγράψει και προσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς ομολογουμένως επιτυχία. Δεν τολμώ ούτε να τις αναφέρω έχω όμως ξεκαθαρισμένη άποψη και εμμονή για το κυρίαρχο εκτιμώ πρόβλημά μας. Θα παλέψουμε για τη λύση ίσως πάρει χρόνο, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Πιστεύω και δεν θα σταματήσω να το λέω ότι είναι δικαίωμα του νησιωτικού χώρου και υποχρέωση της πολιτείας, η οριστική λύση ή βελτίωση του προβλήματος των μεταφορών.

Το Αιγαίο πάντα είχε προβλήματα. Τώρα αυτά έχουν διογκωθεί λόγω μνημονίων. Μπορουν στοιχειωδώς να αντιμετωπιστούν; Η μήπως επιβεβαιωθεί η ρήση τροικανού «περί εκκενωσης των μικρών νησιών»;
Η χώρα μας έχει προβλήματα, τώρα πια όχι μόνο δημοσιονομικά.Έχει προβλήματα κοινωνικής συνοχής που προσωποποιούνται στον κάθε πολίτη, φθάνοντας τον στα όρια των αντοχών του, στα όρια της επιβίωσης. Αυτά δημιουργούν εκνευρισμό και δικαιολογημένη οργή, που φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιληφθούν οι δανειστές. Φταίει και η πολιτική ηγεσία. Φταίνε λάθη, ολιγωρίες και αμφιθυμίες πολλών χρόνων. Η κοινωνία μας, η χώρα μας βιώνει περίοδο παρακμής και δυστυχίας συγκρινόμενη με τον τρόπο διαβίωσης που είχαμε επί πολλά χρόνια.Αυτή η κατάσταση, για μας τους νησιώτες, με τα ιδιαίτερα προβλήματα μας και την έλλειψη της ειδικής αντιμετώπισης που απαιτείται, όπως ανέφερα προηγουμένως, επιτείνει και διογκώνει αυτά τα προβλήματα. Θεωρώ όμως «τερατώδη» τη θέση, αν λέχθηκε στα σοβαρά, περί «εκκένωσης Η αποστολή της Γενικής Γραμματείας νησιών». Το κάθε νησί ή νησάκι μας είναι κοιτίδα προόδου και πολιτισμού και ο κάθε νησιώτης «φυλάττει Θερμοπύλες» και δεν είναι μόνο εθνικοί οι λόγοι που επιβάλλουν την προστασία τους. Είναι οι στοιχειώδεις , ωφελιμιστικές για την χώρα μας, με δεδομένες πλέον τις αναπτυξιακές μας προοπτικές προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε που επιβάλλουν αυτή την προστασία.Τέτοιες θέσεις λοιπόν που μπορεί να υποκρύπτουν και άνομες, προθέσεις, ούτε ως αστείο είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Η αποστολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και συνδέεται:
Α) Με την άμεση ή έμμεση παρέμβαση για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου. Θέματα θαλασσίων μεταφορών, υδροδότησης άνυδρων νησιών, πολιτισμού, πολιτικής προστασίας και Άμυνας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της αυτοδιοίκησης (Δήμοι – Περιφέρειες) και παρεμβάσεις με έργα και οριζόντιες δράσεις βάσει της αρχής της επικουρικότητας εμπίπτουν στη ζώνη ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Ν.Π.
Β) Με την εκπόνηση και υλοποίηση νησιωτικής πολιτικής με βάση το άρθρο 174 παρ 3 της συνθήκης της Λισαβόνας και τα άρθρα 101 παρ. 4 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται
Α) η λήψη ειδικών νομοθετικών μέτρων ειδικά στις πολιτικές που επηρεάζουν τα νησιά και
Β) εφαρμογή ειδικών πολιτικών και προγραμμάτων που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
Όπως γίνεται κατανοητό οι υποχρεώσεις της Γ.Γ. περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα πολιτικών και δράσεων που αναφέρονται στο νησιωτικό χώρο.
Αν επικεντρώσουμε στις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιωτικού χώρου, αυτές προσδιορίζονται σε:
Α) ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
Β) ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΗΣΙΑ και
Γ) ΝΗΣΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ
Με βάση αυτούς τους άξονες οι θεματικοί στόχοι της Γ.Γ. μπορούν να ιεραρχηθούν ως εξής:
Α) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιών στους τομείς του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα (Γεωργία – αλιεία) και στο χώρο των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Β) Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων με ταυτόχρονη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος και
Γ) Αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ενισχύουν τον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Αλλά κ. Βενιανάκη πέραν των δράσεων ή των στόχων, η θεραπεία χρόνιων προβλημάτων γνωστών σε όλους μας, αποτελεί υποχρέωση μας, από την οποία δεν μπορούμε να αποστούμε κατά κανένα τρόπο.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Μπορώ να αναφερθώ μόνο στις δικές μου προθέσεις. Αναλαμβάνω τα καθήκοντα μου, με πλήρη συνείδηση ευθύνης και αποφασιστικότητα για σκληρή δουλειά, ενεργοποίηση του στελεχικού δυναμικού της Γ.Γ. (που η πολιτική ηγεσία πάντα οφείλει να εμπνέει) για την επίλυση συγκεκριμένων, ξεκάθαρων στόχων.
Εκτιμώ ότι και ο υπουργός εμφορείται από τις ίδιες ιδέες και την ίδια αποφασιστικότητα. Προφανώς οι επιμέρους αποφάσεις δρομολογούνται και αποφασίζονται από τον υπουργό. Είμαστε όμως στην ίδια πλευρά. Δεν βλέπω γιατί δεν θα είναι καλή η συνεργασία, αφού και τις ίδιες αγωνίες έχουμε και για τα ίδια πράγματα αγωνιζόμαστε.

Η εδρα της γενικής γραμματείας είναι ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Πειραιά. Η Δωδεκάνησος θα χάσει τον Νίκο Ζωίδη;
Η Δωδεκάνησος αποτελεί για μένα τη βάση της ίδιας της ύπαρξης μου σε όλα τα επίπεδα. Βεβαίως έδρα της Γ.Γ. είναι η Μυτιλήνη και ο Πειραιάς. Έχω συνηθίσει όμως και την διαδικασία των μετακινήσεων και την παρουσία μου εκτός έδρας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αλλάξω τις συνήθειες και τη ζωή μου. Με κάθε ευκαιρία θα είμαι παρών σε κάθε νησί της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα στη Ρόδο, που δεν συγκρίνω με κανένα μέρος του κόσμου. Άλλωστε στην περιπλάνηση μου στο χώρο της πολιτικής, διαχρονικά, δεν άλλαζα ούτε συνήθειες, ούτε φίλους, ούτε αρχές. Εδώ θα είμαι.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...