Μια βόλτα στην Λίνδο, του Γιάννη Παρασκευά - Περιγράφει την τραγελαφική κατάσταση με το κυκλοφοριακό και επαναφέρει το θέμα της μαρίνας...

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΛΙΝΔΟ

Κάνε μια αντιμετάθεση, φαντάσου τον εαυτό σου επισκέπτη, με καταγωγή από μια κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, πριν φτάσεις στο νησί, άκουσες ή διάβασες, τί πράγμα είναι και στην μνήμη σου αποτυπώθηκε πιο έντονα μια πληροφορία.

«Αν βρεθείς στη ΡΟΔΟ μην αμελήσεις να επισκεφθείς την ΛΙΝΔΟ, το δομημένο περιβάλλον του ΟΙΚΙΣΜΟΥ είναι μοναδικό και μην ξεχνάς, πως πρόκειται για έναν οικισμό που κατοικείται συνεχώς ίσως περισσότερο από 20 αιώνες.

Κάτω από το βάρος αυτής της πληροφόρησης, επισκέπτονται την ΛΙΝΔΟ τουλάχιστον τα δύο τρίτα του συνόλου των επισκεπτών του Νησιού.

Μόλις φτάσει ο επισκέπτης στην Πλατεία της ΚΡΑΝΑΣ, με όποιο μέσο φτάσει ή με πούλμαν ή με νοικιασμένο αυτοκίνητο, ψάχνει να βρει τοίχο για να σπάσει το κεφάλι του, για την ηλίθια επιλογή που έκανε.

Δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, παρκάρουν τα αυτοκίνητα μέσα στα χωράφια, στους χώρους στάθμευσης στους ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου και τα ΠΟΥΛΜΑΝ καταλαμβάνουν όλο το χώρο της πλατείας.

Τα πούλμαν εκτελούν οργανωμένες εκδρομές και παραμένουν αρκετές ώρες, μέχρι την παραλαβή των πελατών τους και την επιστροφή.

Στο χώρο συνωστίζονται, πούλμαν, ιδιωτικά αυτοκίνητα, ταξί και εκατοντάδες άνθρωποι, αυτοί που αποβιβάζονται, αυτοί που περιμένουν και αυτοί που επιβιβάζονται.

ΤΟ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ

Αν θα την χαρακτήριζα εικόνα τριτοκοσμική θα προσέβαλλα όλους τους ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ.

Θετικό το γεγονός ότι με μια προγραμματική σύμβαση, έχουν προσληφθεί κάποιοι άνθρωποι για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, τι να ρυθμίσεις όμως μέσα σε αυτό το χάος.

Δεν θα ισχυριστώ ότι οι άλλοι Αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, η αξιοποίηση τους και πολύ περισσότερο η εκμετάλλευση τους, πόρρω απέχουν, από αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, με μνημεία ελάσσονος σημασίας.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ και ΙΣΤΟΡΙΚΗ μας ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ σε αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ με τον ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ.

Πριν από κάποια χρόνια, επί Δημαρχίας Θαρρενου φιλοτεχνήθηκε και στήθηκε στο χώρο της ΚΡΑΝΑΣ το άγαλμα του ΚΕΛΟΒΟΥΛΟΥ, πέρασαν περίπου είκοσι χρόνια από τότε, ο περιβαλλον χώρος του αγάλματος θυμίζει ΚΟΤΕΤΣΙ, με το συρματόπλεγμα που το περικλείει.

Εχω την τύχη να επισκέπτομαι την περιοχή συχνά και να απολαμβάνω ένα καφέ, θαυμάζοντας την υπέροχη εικόνα της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.

Ταυτόχρονα βλέπω εκατοντάδες επισκέπτες να προσπαθούν να πλησιάσουν το άγαλμα, να βγάλουν φωτογραφίες και να δουν το περιβαλλον τοπίο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βολοτσακούν στις πλακες που είναι «ατάκτως ερριμένες», για την κατασκευή διαδρόμου, με κίνδυνο να σπάσουν κανένα πόδι.

Μια είναι η σκέψη του επισκέπτη, αυτή η εικόνα δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ και στον ΧΩΡΟ.

Την άποψη μου κ. ΔΗΜΑΡΧΕ την ξέρετε, το είχαμε συζητήσει προ καιρού, πριν την ανάληψη των σημερινών σας υποχρεώσεων, συμφωνήσατε και υποσχεθήκατε άμεση παρέμβαση, πιθανόν να βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης.

Για να μην δημιουργούνται λαθεμένες κρίσεις, το ίδιο θέμα το συζήτησα με τους τρεις ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, όλοι υποσχέθηκαν άμεση υλοποίηση, θέλω να ελπίζω, ότι τώρα ισως γίνει κάτι, είναι μια πράξη απάλειψης της ντροπής.

Κύριε Δήμαρχε

Είστε πολύ καλός γνώστης των Αρχαιολογικών χώρων του νησιού μας και πολύ περισσότερο της ιδιαίτερης πατρίδας σου, η Ακρόπολη, ο οικισμός και ο γενικότερα περιβαλλον χώρος της ΛΙΝΔΟΥ, είναι η ΚΟΡΩΝΙΔΑ των αρχαιολογικών μας μνημείων, με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα .

Δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει πρόσβαση, σε αυτό που ονομάζουμε

ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ, ξέρω υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πρέπει να ξεπεραστούν έναντι οιουδήποτε κοςτους, όπως επίσης θα πρέπει από την πισω πλευρά του Νεκροταφείου να δημιουργηθεί δρόμος για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών στην πλατεία.

Παρεπιπτόντως πληροφορήθηκα για κάποιες κουβέντες εντός των κλειστών τειχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την πιθανή κατασκευή ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ή ΑΝΑΒΑΤΩΡΙΟΥ για την διευκόλυνση των επισκεπτών της Ακρόπολης.

Είναι ένα εργο πολλαπλώς επωφελές που μπορεί να βοηθήσει και στην αξιοποίηση του Θεάτρου του ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.

-χώρος για Πάρκιν των πούλμαν υπάρχει

-χώροι για στάθμευση των ΙΧ υπάρχουν

-προσβάσεις για την πλατεία και τον τάφο του Κλεοβουλου μπορούν να γίνουν, αφεντικά δεν είναι μόνο οι Αρχαιολόγοι.

-ξεκίνησα κάποτε μια προσπάθεια, ένας μικρός οδοντωτός μπορεί να κάνει την διαδρομή, Κράνα, τάφος Κλεοβουλου, παραλια, πλατεία, Κράνα, κόστος κατασκευής μικρό και δεν προσβάλλει το τοπίο.

-το τελεφερίκ δεν προσβάλλει το μνημείο

-η πλατεία της ΚΡΑΝΑΣ χρήζει ειδικής μελέτης

-το κοτέτσι του αγάλματος του Κλεοβουλου, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι, μεταφέρετε το άγαλμα.

ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

-Πότε θα μπει για συζήτηση στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ το θέμα της ΥΠΕΡΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, ήδη εχουν κατατεθεί αγωγές για αποζημίωση σε αυτούς που διαφωνούν.

μήπως υπάρχουν και διαφωνούντες για τη συζήτηση εντός των τειχών των δημοτικών αρχόντων?

-Ποια θα είναι η τύχη του ερήμου πλέον κτιρίου του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΟΥ

-Ποια θα είναι η τύχη του άδειου παλιού καφέ στο χώρο του ΝΕΩΡΙΟΥ (ακούγονται διάφορα)

-ποια είναι η πρόταση του Δημου για τα μπαράκια της ΨΑΡΟΠΟΥΛΑΣ.

Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις.

Παρασκευας γιαννης

Ροδος 18/5/24

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...