Λίτσα Φτακλάκη: Η νέα κυβέρνηση της αριστεράς έχει μια τεράστια ιστορική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό...

Η Λίτσα Φτακλάκη, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη περιοχή μας, τέως αντιπεριφερειάρχης, παραχωρεί σήμερα μια καθαρά πολιτική συνέντευξη στη Γνώμη και μιλά για όλα, για το ΠΑΣΟΚ, το σήμερα και το αύριο, για το εκλογικό αποτέλεσμα, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα κυβέρνηση αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.
Αναμενόμενο χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα αν και δεν περίμενε, όπως λέει, να πέσει τόσο χαμηλά το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή να βγει τρίτο κόμμα…Για τη νέα κυβέρνηση σημειώνει: «Η νέα κυβέρνηση της αριστεράς έχει μια τεράστια ιστορική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό καθώς οι υποσχέσεις της αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων και δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες με την ελπίδα πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο για τη χώρα μας. Τυχόν αποτυχία της θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας και ίσως ζήσουμε καταστάσεις που όλοι απευχόμαστε».
Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «έφαγε όλο το ανάθεμα και χρεώθηκε τη σκληρή πολιτική λιτότητας: «Όλοι ξέχασαν τα Ζάππειο 1 και 2 του κ. Σαμαρά, ξέχασαν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας προκειμένου να δουλέψουν όλοι μαζί για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση’ Επήλθε και η διάσπαση από τον Γιώργο Παπανδρέου οπότε αυτό που λέμε, «ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος»..
Το συνέδριο και η αποχώρηση του Βενιζέλου από την προεδρία θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ; Η κυρία Φτακλάκη απαντά: «Σαφώς και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προέδρου, όμως το πρώτο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του χώρου, η ιδεολογική του αναβάπτιση. Κι αυτή δεν θα επέλθει με κινήσεις εσωστρέφειας και ένα κυνήγι μαγισσών. Απαιτείται ένα νέο προσκλητήριο στην κοινωνία, με σαφή προσανατολισμό ως προς τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ως κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και χωρίς αποκλεισμούς και βερμπαλισμούς σε πιθανές συνεργασίες με συγγενικά ιδεολογικούς χώρους. Το νέο διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ είναι ο επαναπροσδιορισμός του στο νέο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, η πολιτική του κατοχύρωση στο χώρο της κεντροαριστεράς και η σαφώς η αναγέννηση του με την  ανάδειξη της νέας γενιάς».
Μιλά για τη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση με τους εταίρους μας: «Επικοινωνιακά η νέα κυβέρνηση δείχνει να κέρδισε τις εντυπώσεις, όμως τώρα απομένει να δούμε πως αυτό θα αποτιμηθεί σε μία win2win  κατάσταση στο πολιτικό επίπεδο, καθώς η πολιτική κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος, Σίγουρα τα μηνύματα των τελευταίων ημερών δεν είναι αυτά που θα θέλαμε.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ενότητα και συνεργασία από το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων της χώρας. Να συγκροτηθεί άμεσα μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης και ένα νέο Προγραμματικό Πλαίσιο Συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα των δανειστών μας, με βιώσιμες προτάσεις που θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρα μας από το φαύλο κύκλο της ύφεσης λόγω της σκληρής δημοσιονομικής γραμμής λιτότητας που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σαφώς και πρέπει να υπάρξει νέα ατζέντα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όμως με συναίνεση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις  και πάντα με γνώμονα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας».



 



1.Πως είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Εν πολλοίς αναμενόμενο. Σίγουρα δεν περίμενα να πέσει σε ποσοστά τόσο πολύ το ΠΑΣΟΚ και να καταλάβει την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή. Ένα είναι σίγουρο, πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σηματοδοτούν την απαρχή για ραγδαίες εξελίξεις τόσο σε πολιτικό- ιδεολογικό όσο και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, αλλαγές που συναρτώνται από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης και της εφαρμογής των προγραμματικών της δεσμεύσεων.

Η νέα κυβέρνηση της αριστεράς έχει μια τεράστια ιστορική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό καθώς οι υποσχέσεις της αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων και δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες με την ελπίδα πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο για τη χώρα μας. Τυχόν αποτυχία της θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας και ίσως ζήσουμε καταστάσεις που όλοι απευχόμαστε.

2. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο που ήταν η τρίτη θέση. Που το αποδίδετε;

Σε πολλούς παράγοντες κυρία Βενιανάκη. Καταρχήν, το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που έφαγε όλο το ανάθεμα για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας τα τελευταία 5 χρόνια, λες και μόνο το ΠΑΣΟΚ διακυβέρνησε αυτή τη χώρα.  Χρεώθηκε τη σκληρή πολιτική λιτότητας κι ας βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης από το 2012 η ΝΔ. Όλοι ξέχασαν τα Ζάππειο 1 και 2 του κ. Σαμαρά, ξέχασαν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας προκειμένου να δουλέψουν όλοι μαζί για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Ακόμα και την πολιτική  νομιμοποίηση που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της ΝΔ για να έχει η Ελλάδα κυβέρνηση,  χωρίς να εγκαταλείψει το πλοίο στα δύσκολα όπως έκανε η ΔΗΜΑΡ, ακόμα και για αυτό καταδικάστηκε.

Είναι αυτό που λέει σοφά ο ελληνικός λαός: «ποιο καλά να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Και σαφώς μέσα σε ένα τόσο έντονα αντι-πασοκικό κλίμα επήλθε και η διάσπαση με τη δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ και γιο του ιδρυτή του, το Γ.Παπανδρέου, οπότε είναι αυτό που λέμε, «ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος»..

3. Ο κ. Βενιζέλος ήδη έχει προαναγγείλει συνέδριο και αποχώρηση από την προεδρία του κόμματος. Θα βοηθήσουν και πόσο την παραπέρα πορεία του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ από ένα κόμμα εξουσίας που ήταν τα τελευταία 30 χρόνια, αυτή την περίοδο έμεινε αποδυναμωμένο, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, χωρίς δημοκρατική λειτουργία και σαφής κοινωνική εκπροσώπηση.   Στην προσπάθεια του όλα αυτά τα χρόνια να διασώσει την εξουσία του,  άφησε πίσω του την κοινωνική εκπροσώπηση καθώς πλέον αποτέλεσε έναν μηχανισμό νομιμοποίησης του κράτους και άλλωστε για αυτό και οι ιδεολογικές μεταλλάξεις του από την ίδρυση του έως σήμερα.

Ξεκίνησε το 1974 ως αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σύνθημα την αναδιανομή του εισοδήματος και του κοινωνικού πλούτου όπου σταδιακά μετατοπίστηκε πολιτικά στον κεντρώο χώρο, ασκώντας όμως από το 2000 και μετά, φιλελεύθερες πολιτικές υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ταυτότητα του και να βρίσκεται στην εξουσία λόγω του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού, αυτό που κάποιοι αποκαλούν το βαθύ ΠΑΣΟΚ.. Σήμερα λοιπόν, αυτό το βαθύ ΠΑΣΟΚ μετατοπίστηκε αλλού.. Εκεί όπου μυρίστηκε τη νέα εξουσία…

Εκτιμώ πως στην παρούσα φάση δεν αρκεί μόνο η αλλαγή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να ξαναβρεί το βηματισμό του στην ελληνική κοινωνία. Σαφώς και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προέδρου, όμως το πρώτο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του χώρου, η ιδεολογική του αναβάπτιση. Κι αυτή δεν θα επέλθει με κινήσεις εσωστρέφειας και ένα κυνήγι μαγισσών. Απαιτείται ένα νέο προσκλητήριο στην κοινωνία, με σαφή προσανατολισμό ως προς τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ως κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και χωρίς αποκλεισμούς και βερμπαλισμούς σε πιθανές συνεργασίες με συγγενικά ιδεολογικούς χώρους. Το νέο διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ είναι ο επαναπροσδιορισμός του στο νέο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, η πολιτική του κατοχύρωση στο χώρο της κεντροαριστεράς και η σαφώς η αναγέννηση του με την  ανάδειξη της νέας γενιάς.  


4. Πως βλέπετε τα πρώτα βήματα της συγκυβέρνησης;

Αξίζει κανείς να σταθεί στη  νέα διακυβέρνηση της χώρας μας όπου ένα παραδοσιακά αριστερό κόμμα και μάλιστα με ριζοσπαστικές συνιστώσες , όπως είναι το ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε να συμπράξει με τους ΑΝΕΛ, ένα εκ διαμέτρου αντίθετο ιδεολογικά κόμμα  καθώς οι ΑΝΕΛ είναι καθαρά ένα λαϊκό ακροδεξιό κόμμα. Τους χωρίζουν πολλά. Αυτό άλλωστε το δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τους ενώνει μόνο η αντιμνημονιακή ρητορική.

Εκτιμώ πως αυτή η σύμπραξη  σηματοδοτεί νέα πολιτικά δεδομένα στη χώρα μας καθώς ανοίγει το δρόμο για συνεργασίες που δεν στηρίζονται σε κοινό προγραμματικό πλαίσιο αρχών μεταξύ των κυβερνώντων, αλλά σε πρόσκαιρες συμμαχίες χωρίς κανέναν πολιτικό ορθολογισμό. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα καθώς όλα πλέον είναι ρευστά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Αν πετύχει το πείραμα αυτό, τότε σίγουρα θα έχουμε νέα δεδομένα ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας και σαφώς πολιτικές ανακατατάξεις και μεταλλάξεις των κομμάτων όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα. Δεν θα ήθελα να περιγράψω το ενδεχόμενο τυχόν αποτυχίας γιατί δεν θέλω στη φάση αυτή που βρίσκεται η χώρα μας να γίνω προάγγελος κακών. Ως Ελληνίδα, ανεξάρτητα από την κομματική μου ταυτότητα, θέλω το καλό της χώρας μου και θα στηρίξω κάθε προσπάθεια που είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

5. Έχει ξεκινήσει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Θα τα καταφέρει; Τι λέτε;

Όπως έγραψα σε σχετικό άρθρο μου, η νέα κυβέρνηση απέδειξε πως σε επικοινωνιακό επίπεδο διαθέτει στρατηγική καθώς αναδεικνύει με σύγχρονους όρους οικονομικής  διπλωματίας το ελληνικό πρόβλημα. Αφενός, πέτυχε τη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος, δημιουργώντας έστω και πρόσκαιρα, διεθνείς συμμαχίες και αφετέρου, μετατόπισε το ελληνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλ. από το «εγώ»  στο «εμείς», θυμίζοντας τους πως το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά πλήττει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέβαλε η Μέρκελ στα μέλη της Ευρωζώνης το 2008.

Πολύ έξυπνα η  νέα κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί τα θετικά βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων εγκαινιάζοντας μια νέα ρητορική όπου αφορά πλέον στην «έξυπνη διαχείριση» του χρέους, σαφώς εγκαταλείποντας τις ριζοσπαστικές θέσεις περί μονομερούς καταγγελίας και διαγραφής του χρέους και μετατοπίζει το πρόβλημα αλλού,  καθώς αξιοποιώντας τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας της ΕΕ που αφορά στο σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας των λαών, ζητά από τους εταίρους να σεβαστούν τη νωπή λαϊκή ελληνική ετυμηγορία και να δεχτούν τις θέσεις της νέας κυβέρνησης.  

Επικοινωνιακά η νέα κυβέρνηση δείχνει να κέρδισε τις εντυπώσεις, όμως τώρα απομένει να δούμε πως αυτό θα αποτιμηθεί σε μία win2win  κατάσταση στο πολιτικό επίπεδο, καθώς η πολιτική κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος, Σίγουρα τα μηνύματα των τελευταίων ημερών από τη Γερμανία, τον Ντράγκι, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, κλπ,  δεν είναι αυτά που θα θέλαμε. Η σκληρή γραμμή που προέρχεται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης, δηλ. από την ισχυρή Γερμανία,  δεν φαίνεται να κάμπτεται καθόλου.  

Είναι σαφές πως διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως χώρα. Για αυτό, έστω και τώρα,  είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει ενότητα και συνεργασία από το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων της χώρας. Να συγκροτηθεί άμεσα μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης και ένα νέο Προγραμματικό Πλαίσιο Συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα των δανειστών μας, με βιώσιμες προτάσεις που θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρα μας από το φαύλο κύκλο της ύφεσης λόγω της σκληρής δημοσιονομικής γραμμής λιτότητας που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σαφώς και πρέπει να υπάρξει νέα ατζέντα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όμως με συναίνεση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...