Λίγα λόγια για το πεπόνι - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ

Με καταγωγή από την Ασία, κατάφερε από πολύ νωρίς να συνοδευτεί από σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.

Σήμερα, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, και οι Η.Π.Α.

Το πεπόνι είναι μία φυσική πολυβιταμίνη, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης Α και C. Επίσης αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, αλλά και φυτικών ινών. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι νερό, ενώ είναι ελεύθερο λίπους και χοληστερόλης. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες πεπονιού, άρα και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Σε αρκετά είδη, για παράδειγμα, βρίσκουμε φολικό οξύ, απαραίτητο για την αναπαραγωγική υγεία.

Το πεπόνι είναι παχυντικό;

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες. Το θερμιδικό του περιεχόμενο, πιο συγκεκριμένα, είναι 25-30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Μία μερίδα λοιπόν, πεπονιού έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με ένα μήλο. Και πάμε να αντιμετωπίσουμε τις συκοφαντίες για τους κινδύνους που έχει η υπέροχη γλυκιά του γεύση! Το πεπόνι, όπως και όλα τα φρούτα, οφείλει τη γλυκιά του γεύση στη φρουκτόζη. Η φρουκτόζη δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία όπως η ζάχαρη, για αυτόν το λόγο δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα γλυκίσματα. Έτσι μπορείτε να εξηγήσετε το λόγο που τα φρούτα συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ενώ τα γλυκά περιορίζονται σε 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Τα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μας βοηθούν να έχουμε ισορροπημένη καμπύλη γλυκόζης, με αποτέλεσμα για τις 2-3 επόμενες ώρες από την κατανάλωσή τους να νιώθουμε πλήρεις και ήρεμοι. Έρευνες ισχυρίζονται ότι στο πεπόνι αποδίδονται ιδιότητες κατά του καρκίνου του προστάτη, καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών, εμφράγματος, αρθρίτιδας, άσθματος, αλλά και στρες.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...