Κώστας Ταρασλιάς: Το πρόβλημα των δήμων είναι θεσμικό και όχι χωροταξικό - Υπέρ της διατήρησης του ενός δήμου στη Ρόδο

«Θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι οι αγκυλώσεις και οι στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν στο νόμο για τον Καλλικράτη ώστε να διορθωθούν και να προχωρήσουμε στο μέλλον πιο αποτελεσματικά» δηλώνει σε συνέντευξη του στη “Γνώμη” ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ταρασλιάς και προσθέτει ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει επίσημος και όχι σε προσωπικό επίπεδο. Ο κ. Ταρασλιάς εμφανίζεται σαν «ήρεμη δύναμη» στο δήμο της Ρόδου που ρίχνει τις ευθύνες στην νοοτροπία του παρελθόντος και αρνείται να ασκήσει κριτική στην δημοτική αρχή γιατί όπως λέει «αυτό δεν θα ήταν χρήσιμο για την πόλη μας στην παρούσα περίοδο». Εξηγεί το γιατί: «Σήμερα χρειαζόμαστε θετική σκέψη και αισιοδοξία για το μέλλον. Να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας, να σηκώσουμε την Ρόδο ψηλά, να μην επιτρέψουμε καινούρια φαινόμενα που εμφανίζονται στην χώρα όπως αυτό της βίας να μας μολύνει». Αναφέρεται στα φαινόμενα βίας και δείχνει ως φταίχτη τα μνημόνια: «Οι ιδέες του χριστιανισμού ή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαντάζουν πολύ βαριές για τα άδεια στομάχια των κατοίκων του Κερατσινίου και των άλλων εργατικών συνοικιών που δεν βλέπουν φως γιατί και αυτό είναι κομμένο από την ΔΕΗ». Συμφωνεί με την αλλαγή στον εκλογικό νόμο για την εκλογή δημαρχών και τάσσεται κατά του να δοθεί χρίσμα από την Νέα Δημοκρατία στο δήμο της Ρόδου γιατί όπως λέει οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πιο δυνατές από τις πολιτικές.  Δηλώνει ότι έκλεισε τον κύκλο του στα πολιτικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και ότι θα συνεχίσει να ασχολείται μόνο με την μεγάλη αγαπημένη, την Ρόδο. Οσο για τις αναταράξεις στην παράταξη η Ρόδος Μπροστά» δηλώνει: « Η παράταξη μας « Η Ρόδος Μπροστά » το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Πραγματοποιήσαμε μια πολύ εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση και εκτιμώ ότι οι συμπολίτες μας το βλέπουν. Η αποχώρηση της αγαπημένης σε μένα συναδέλφου είναι αναφαίρετο δικαίωμα της . Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί μια πορεία αν δεν του αρέσει. Οι παρατάξεις εξάλλου δεν μπορούν να λειτουργούν με πειθαναγκασμούς¨» .

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένας έντονος διάλογος για αλλαγές στο Καλλικράτη με έμφαση στο χωροταξικό. Ποια είναι η άποψη σας ;
Τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον Ν.3852, τον γνωστό ως Καλλικράτη, απέδειξαν ότι το πρόβλημα λειτουργίας των δήμων δεν είναι πρώτιστα χωροταξικό αλλά κυρίως θεσμικό. Αν ξεκινήσει την προσεχή περίοδο μια επίσημη συζήτηση, διότι μέχρι σήμερα η κουβέντα γίνεται ανεπίσημα και μάλιστα σε επίπεδο προσωπικών διαθέσεων ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι οι αγκυλώσεις και οι στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν στο νόμο, από την άσκηση των διοικητικών καθηκόντων και την λειτουργικότητα των αρμοδιοτήτων, ώστε να διορθωθούν και να προχωρήσουμε στο μέλλον πιο αποτελεσματικά. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της θεσμοθέτησης σταθερών πόρων για τον δήμο και την ανάγκη ύπαρξης ενός έστω και πολύ μικρού προϋπολογισμού για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες διότι αυτό θα έλυνε απλά καθημερινά προβλήματα στις γειτονιές και τα χωριά, θα κέρδιζαν οι διευθύνσεις σε χρόνο και έργο και κυρίως οι πρόεδροι στις κοινότητες θα σταματούσαν να είναι ζητιάνοι στις κοινωνίες τους και υποχείρια των χωρικών αντιδημάρχων.

Θεωρείτε λάθος τον θεσμό του χωρικού αντιδημάρχου ;
Θεωρώ πολύ απλά ότι ο Καλλικράτης σε πολλά σημεία έχει επικαλύψεις και σε άλλα παρουσιάζει κενά. Προσωπική μου εκτίμηση είναι η ύπαρξη ενός αντιδημάρχου, με αντικείμενο τον συντονισμό των προέδρων κοινοτήτων, αφού η σημερινή κατάσταση μόνο αντιπαλότητες και εντάσεις δημιουργεί. Γνωρίζετε ότι είναι δύσκολη η συνύπαρξη ανθρώπων ακόμα και από την ίδια παράταξη και αν ο επικεφαλής δεν δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά και τις ικανότητες διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού είναι καταδικασμένος να αποτύχει έστω και αν ηγείται σε μια τέλεια ομάδα. Άρα η ταμπακέρα είναι απλά ο συνδυασμός καλών θεσμών με αποτελεσματικές προσωπικότητες.

Τελικά η σημερινή εικόνα του Δήμου Ρόδου που οφείλεται ;
Οι αμήχανες και ελλειμματικές αντιδράσεις στα μεγάλα αλλά και στα μικρά ζητήματα του τόπου είναι απόρροια μιας νοοτροπίας που συνηθίσαμε στο παρελθόν, όπου το εικονικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας έδινε την αίσθηση τόσο στους πολίτες όσο και στους πολιτικούς ότι τίποτα δεν μας ακουμπά και μπορούμε ανεξέλεγκτα να ζούμε με δανεικά και αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα …. Δυστυχώς όταν ήρθε ο λογαριασμός , πολίτες και πολιτικοί βρέθηκαν ανεκπαίδευτοι στην διαχείριση κρίσεων. Το τραγικό με την Ρόδο είναι, ότι ενώ μπορούσε να είναι θύλακας οικονομικής και κοινωνικής ευμάρειας λόγω του πλούτου που παράγει , κατέληξε να έχει την ίδια τύχη με την τελευταία επαρχιακή πόλη. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις ευθύνες του δημάρχου και της δημοτικής αρχής διότι αυτό δεν χρήσιμο για την πόλη μας στην παρούσα περίοδο. Σήμερα χρειαζόμαστε θετική σκέψη και αισιοδοξία για το μέλλον. Να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας, να σηκώσουμε την Ρόδο ψηλά, να μην επιτρέψουμε καινούρια φαινόμενα που εμφανίζονται στην χώρα όπως αυτό της βίας να μας μολύνει.

Που οφείλεται η βία κατά την γνώμη σας;
Η δυστυχία και η ανάγκη για επιβίωση είναι ιστορικά οι παράγοντες δημιουργίας της βίας. Ο πόλεμος από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε κυρίαρχο μέσο κατάκτησης έφορων εδαφών και πλουτοπαραγωγικών πόρων. Στις σύγχρονες αστικές κοινωνίες οι παραγκωνισμένοι και εξαθλιωμένοι πολίτες στους οποίους κυριαρχεί το δόγμα «δεν έχω να χάσω τίποτα», αφού η ανεργία και η ανέχεια τους έχουν στερήσει όνειρα και ελπίδες, υποκύπτουν εύκολα σε θεωρίες ανατροπής και αντάρτικου πόλεων. Οι ιδέες του χριστιανισμού ή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαντάζουν πολύ βαριές για τα άδεια στομάχια των κατοίκων του Κερατσινίου και των άλλων εργατικών συνοικιών που δεν βλέπουν φως γιατί και αυτό είναι κομμένο από την ΔΕΗ.

Συνεπώς δεν είστε ευχαριστημένος από την διακυβέρνηση της Ν.Δ. του κόμματος που υπηρετείτε από νεαρή ηλικία;
Για την σημερινή κατάσταση δεν είναι αποκλειστικός φταίχτης η Ν.Δ. Ουσιαστικά η Ν.Δ. για τέταρτη φορά από την μεταπολίτευση έρχεται να διαχειριστεί μια ακόμη εθνική κρίση , ίσως την πιο σκληρή από όλες, αφού η αποχουντοποίηση το 74, τα σκάνδαλα το 89 και η πολιτική σήψη το 2004 δεν είχαν τα ίδια σκληρά αποτελέσματα για την κοινωνία , όπως σήμερα, λόγω της οικονομικής κατάστασης. Η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί τετελεσμένα γεγονότα αφού η χώρα είχε μπει στο ΔΝΤ με ευθύνη άλλων και έχοντας τον ηθικό εκβιασμό απένταξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαφέστατα θα ήμουν περισσότερο ευχαριστημένος αν οι χειρισμοί και η συμπεριφορά κάποιων στελεχών του κόμματος ήταν καλύτεροι, όμως αυτά που με πληγώνουν εξαιτίας των λαθών κάποιων δεν με απομακρίνουν από τις ιδεολογικές θέσεις και αρχές που παραμένουν στην καρδιά και την συνείδηση μου.

Πιστεύετε ότι το νέο εκλογικό σύστημα που προωθείται προσπαθεί να καλύψει την πτώση των παλιών μεγάλων κομμάτων ;
Εκτιμώ ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι μονο στο σκέλος της σταυροδοσίας των υποψηφίων δημάρχων κάτι που θεωρώ δίκαιο και δημοκρατικό. Εξάλλου ανεξάρτητα από το αν ένας υποψήφιος έχει ή όχι χρίσμα, είναι σίγουρο ότι έχει πολιτική ταυτότητα.

Θα θελήσει η Ν.Δ. να δώσει χρίσματα σε υποψηφίους δημάρχους; Τι πιστεύετε ότι θα πράξει στη Ρόδο ;
Για τις μεγάλες πόλεις θεωρείται βέβαιο. Για την Ρόδο και άλλες πόλεις της περιφέρειας δεν έχουμε ενδείξεις αφού άλλωστε δεν έχει συσταθεί ακόμα η γραμματεία τοπικής αυτοδιοίκησης του κόμματος. Η εμπειρία μας πάντως από τη Ρόδο αποδεικνύει ότι οι πολίτες δύσκολα στις δημοτικές εκλογές να υπακούσουν σε γραμμές αφού οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πιο δυνατές από τις πολιτικές και στις τελευταίες εκλογές οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων σχεδόν μοιράστηκαν και στους δύο βασικούς υποψηφίους.

Ποια είναι τα προσωπικά σας πολιτικά σχέδια για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ή ακόμα και για τις εσωκομματικές στην Ν.Δ.;
Ο κύκλος της ενασχόλησης μου σε κομματικές θέσεις έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Διετέλεσα υπεύθυνος ΔΑΠ, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Δωδ/σου, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, γραμματέας ΝΟΔΕ. Τιμήθηκα από το κόμμα μου και ειμαι ευτυχής. Θεωρώ ότι πρέπει να δώσω με την σειρά μου χώρο έκφρασης σε νεότερες γενιές και θα ασχοληθώ πολιτικά, αποκλειστικά και μόνο με την μεγάλη αγαπημένη, τη Ρόδο. Αυτό είναι εξάλλου που με εκφράζει πρώτιστα και με συγκινεί που οι συμπατριώτες και στις δύο τελευταίες δημοτικές εκλογές με επιλέγουν στις πρώτες θέσεις

Στη δημοτική παράταξη στην οποία συμμετέχετε αντιμετωπίσατε πρόσφατα εντάσεις. Πιστεύετε ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα ;
Η παράταξη μας « Η Ρόδος Μπροστά» το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Πραγματοποιήσαμε μια πολύ εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση και εκτιμώ ότι οι συμπολίτες μας το βλέπουν. Η αποχώρηση της αγαπημένης σε μένα συναδέλφου είναι αναφαίρετο δικαίωμα της. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί μια πορεία αν δεν του αρέσει. Οι παρατάξεις εξάλλου δεν μπορούν να λειτουργούν με πειθαναγκασμούς . Ας μην ξεχνάμε ότι αρμονικές και ευτυχισμένες ομάδες φέρνουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...