Η ΚΕΔΕ από τις 24 Νοεμβρίου 2023 διεκδικεί το τέλος ανθεκτικότητας κατά της κλιματικής αλλαγής

Με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ απο τις 24 Νοεμβρίου 2023 διεκδικεί το τέλος ανθεκτικότητας για τους δήμους της χώρας με δημόσια ανακοίνωση της στις 24 Νοεμβρίου 2024. Στα απλά ελληνικά το κορυφαίο όργανο των δημάρχων εκανε τις προτάσεις του στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου. ΟΙ προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Επειδή γίνεται συζήτηση ποιος το διεκδίκησε πρώτος το τέλος η ΚΕΔΕ δίνει την απάντηση ξεκάθαρα και χωρίς εισαγωγικά. Το τι έκανε όλο αυτό το διάστημα η ΠΕΔ, είναι ένα θέμα, είχε εκλογές, είχε παρασκήνιο και διάφορα άλλα, αλλά η ΚΕΔΕ εβαλε το πλαίσιο διεκδίκησης νωρίτερα απο τον οποιοδήποτε. Η σχετική ανακοίνωση εκτός του ότι είχε δημοσιευθεί, υπάρχει και στο σαιτ της ΚΕΔΕ για όσους τυχόν αμφισβητήσουν.  Φυσικά δεν έχουμε τη διάθεση να στηρίξουμε την ΠΕΔ αλλά η αλήθεια είναι αυτή, είτε μας αρέσει είτε όχι....

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗς ΚΕΔΕ ΣΤΙς 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Φορολογικό νομοσχέδιο: Δύο τροποποιητικές προτάσεις της ΚΕΔΕ

Σε ότι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο η ΚΕΔΕ καταθέτει δύο τροποιητικές προτάσεις πρώτον, σε ότι αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (άρθρα 25,26 και 27 ) και δεύτερον, την αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (άρθρο 28)

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επηρεάζει αρνητικά τη ζωή της πόλης (αλλαγές χρήσης, οχλήσεις, αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, υπερβάσεις στη φέρουσα ικανότητα της πόλης), δημιουργεί φαινόμενα ανεξέλεγκτης αύξησης αξιών γης, με δυσβάσταχτο αποτέλεσμα για τους ενοικιαστές και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς επίσης ότι δημιουργεί επιπλέον ζήτηση, άρα και επιπλέον κόστος στους Δήμους, για πολεοδομικές – τουριστικές λειτουργίες (καθαριότητα, φωτισμός, πληροφόρηση) και υποδομές.

«Επειδή η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στις πόλεις και αυξάνει το κόστος των δημοτικών προϋπολογισμών για να τα αντιμετωπίσουν προτείνεται το 50% των συγκεκριμένων φορολογικών εσόδων να μεταφέρεται στους οικείους Δήμους» υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ.

Με το άρθρο 28 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, αντικαθίσταται ο Φόρος Διαμονής με το Τέλος  Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι:

    Στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές οι πρώτοι που βρέθηκαν στο πεδίο και συμπαραστάθηκαν στους πληγέντες, παρά τα περιορισμένα μέσα, οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, ήταν οι Δήμοι.
    Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές απαξίωσαν, κυρίως, τοπικές υποδομές.
    Σε όλη την Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελβετία) ο τουριστικός φόρος, διαμονής ή ανθεκτικότητας όπως και να ονομαστεί, ανήκει, κατά κύριο λόγο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς προτείνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση να περάσει εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...