Η Αλίκη Μοσχή στις Βρυξέλλες για το συνέδριο: Ισότητα των φύλων: Απολογισμός και προοπτικές της διαδικασίας Κωνσταντινούπολης- Μαρακές

Δελτίο Τύπου

Στις  Βρυξέλλες  μετέβη η Αλίκη Μοσχή  προκειμένου να συμμετάσχει  στις εργασίες συνεδρίου  με θέμα: «Ισότητα των φύλων: Απολογισμός και προοπτικές της διαδικασίας Κωνσταντινούπολης- Μαρακές» το οποίο διεξήχθη  από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην βελγική πρωτεύουσα και  διοργανώθηκε  από το Ευρωμεσογειακό  Κοινωνικό Φόρουμ, την Ευρωμεσογειακή Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό  Δίκτυο για την Ισότητα των Φύλων.
Οι εργασίες  του Συνεδρίου, στις οποίες συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι 85 φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας των φύλων  από τις  43 χώρες-μέλη της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία της κας Catherine Ashton, Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρώπης και Αντιπρόεδρου  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  την συμμετοχή του κ. Stefan  Fule, Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.
Τις εργασίες έκλεισε η  Υπουργός  της Γαλλίας για τα Δικαιώματα  των Γυναικών και Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα  Najat Vallaud-Belkacem,  η οποία θα είναι και η οικοδέσποινα της 3ης διυπουργικής Διάσκεψης  για την Ισότητα των Φύλων και τα Δικαιώματα των Γυναικών, που ακολουθεί στο Παρίσι στις 12 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των  ομολόγων της  από τις 43 χώρες- μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Στο συνέδριο έγινε  ένας απολογισμός της πορείας των Δικαιωμάτων  της Γυναίκας από την 1η και 2η διυπουργική (Κωνσταντινούπολη 2006 και Μαρακές 2009), με  ενδελεχή ανάλυση των καταλυτικών αλλαγών που έχουν επέλθει τόσο στο μεσογειακό Νότο όσο και το Βορρά και  στις επιπτώσεις αυτών  επί των δικαιωμάτων των γυναικών.  Τέλος προτάθηκαν συγκεκριμένες δράσεις  για  την ανάκτηση  και την περαιτέρω οχύρωση   των δικαιωμάτων των γυναικών στις μεσογειακές χώρες.
Η  κα Αλίκη  Μοσχή  στην τοποθέτησή  της αφού χαιρέτισε τον πρωταγωνιστικό  ρόλο των γυναικών στην διαδικασία εκδημοκρατισμού των χωρών του Μαγρέμπ και της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε την  ανησυχία της για την επιδείνωση και οπισθοχώρηση της θέσης και των δικαιωμάτων των γυναικών, τόσο στις  προαναφερθείσες χώρες που βιώνουν μια μεταβατική και ευάλωτη πολιτικά  περίοδο, όσο και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Στην Νότια  Ευρώπη», ανέφερε, «εκατοντάδες χιλιάδες γυναικών ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας καταγράφοντας  τα υψηλότερα  ποσοστά ανεργίας, υφιστάμενες   κάθε μορφή εκμετάλλευσης (εργασιακή, σεξουαλική  κ.α.) Συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται η άκρως ανησυχητική άνοδος εξτρεμιστικών -ρατσιστικών  οργανώσεων, που  υιοθετούν πρακτικές έντονης βίας  και συστηματικού εκφοβισμού, πρωτίστως  αν και όχι αποκλειστικά ,ενάντια των γυναικών .
Στο μεσογειακό Νότο, το υποβαθμισμένο θεσμικά περιβάλλον με πρακτικές πατριαρχικού τύπου και με υπέρ- συντηρητικές πολιτικο-θρησκευτικές αρχές, συνοδευόμενες από μέτρα  οικονομικής λιτότητας, οδηγούν καθημερινώς σε σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και  σε σαφή φθορά της ισότητας των φύλων». Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, η ποσόστωση στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο έχει καταργηθεί οδηγώντας την γυναικεία εκπροσώπηση από το 12 στο 1,5 %.
Έτι σοβαρότερο, η συστηματική σεξουαλική βία κατά των γυναικών χρησιμοποιείται  ως πολεμικό όπλο  στον εμφύλιο της Συρίας  αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Οι  αποφάσεις - προτάσεις του συνεδρίου επεδόθησαν στην κα Najat Vallaud-Belkacem, Υπουργό της Γαλλίας για τα Δικαιώματα των Γυναικών εν όψει της  επικείμενης διυπουργικής  στο Παρίσι. Μεταξύ των προτάσεων ζητείται από τους υπουργούς να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης που θα οδηγεί:
Στην  πλήρη εφαρμογή  των αποφάσεων της Επιτροπής Εξάλειψης  Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) του ΟΗΕ
Στην εγγύηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη διακρίσεων όπως προβλέπεται από το 2ο άρθρο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της δημιουργίας  ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου
Την καταπολέμηση της βίας κατά του φύλου (σεξιστική βία)
Τη διασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών στον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, και δημόσιο βίο μέσω ποσόστωσης
Στην κατάργηση όλων των διατάξεων που αναφέρονται σε διακρίσεις κατά των γυναικών και περιλαμβάνονται σε ποινικούς ,εθιμικούς και άλλους κώδικες .
Τη δημιουργία  ενός Ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου της εξέλιξης των νομοθεσιών των χωρών  της περιοχής, προκειμένου να τεθεί οριστικός φραγμός σε όλες τις μορφές διακρίσεων κατά  των γυναικών
Στη δημιουργία δομών νομικής υποστήριξης των γυναικών που θα εγγυάται την πρόσβαση τους στα δικαστήρια
Στη στήριξη φορέων και την εκπόνηση  προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη προώθηση και βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και την ιατρική μέριμνα .

Φωτογραφία :κα  Najat Vallaud-Belkacem Υπουργός  της Γαλλίας για τα Δικαιώματα  των Γυναικών και Κυβερνητική Εκπρόσωπος  με κα Αλικη Μοσχή

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...