Επιστολή Δημάρχου Τήλου στον Πρωθυπουργό με προτάσεις θέσπισης ειδικών μέτρων στήριξης των Μικρών Νησιών
«Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία ξεκινώντας από τα Μικρά Νησιά»!
Αναλυτικά:
“Σε αναφορά της Eurostat διαβάζουμε ότι το Ν.Αιγαίο με ποσοστό 16,1%, κατέχει μια από τις υψηλές θέση στη χώρα μας, “… με αυξημένες ανάγκες για ενίσχυση της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων…”.
Γενική παραδοχή η οποία αποτυπώνεται και στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της χώρας μας, είναι επίσης ότι οι προοπτικές ανάπτυξης μιας περιοχής διαφαίνονται και από τις δημογραφικές τάσεις και τους σχετικούς δείκτες. Σε περιοχές όπου οι οικονομικές ευκαιρίες είναι μειωμένες και οι κοινωνικές συνθήκες δυσμενέστερες, ο πληθυσμός μειώνεται…
Τα Μικρά Νησιά μας δεν ΠΡΕΠΕΙ να “χάσουν” ούτε ένα μόνιμο κάτοικο, γιατί απλά δεν έχουν το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Ο Δήμος Τήλου έπειτα, από επαφές και συνεννοήσεις, απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια Υπουργεία, με την οποία προτείνει την θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων για Νησιά μέχρι 1000 κατοίκους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Προς: Γραφείο Πρωθυπουργού
Θέμα: Πρόταση θέσπισης ειδικών μέτρων στήριξης Μικρών Νησιών
Τα δύσκολα πέρασαν; τα δύσκολα είναι μπροστά μας, η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλά,
υπάρχουν αστοχίες, θα μπορούσαν να παρθούν καλύτερα μέτρα και άλλα πολλά, ακούμε καθημερινά από πολιτικούς, επίδοξους πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολίτες.
Η αλήθεια έχει δύο όψεις και ο καθένας την αντιλαμβάνεται και την εκφράζει ανάλογα με το τι και ποιον θέλει να εκπροσωπήσει, τι βάρος κουβαλάει στην τελική. Προσωπικά, ως Δήμαρχος ενός μικρού ακριτικού νησιού, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις απόψεις που αφουγκράζομαι από την πλειονότητα των κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού μου.
Και όταν λέμε στα Μικρά Νησιά επιχειρηματίες, εννοούμε τους μεροκαματιάρηδες, τους ανθρώπους που ξυπνάνε από τα χαράματα και δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ στα κτήματά τους, στο κατάστημά τους, στα εστιατόρια τους, στα ενοικιαζόμενα δωμάτιά τους. Όχι μόνοι τους. Όλοι μαζί, με τις οικογένειές τους.
Αυτός είναι ο παραγωγικός ιστός των Μικρών Νησιών μας. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες – μάνατζερ που απλά επιβλέπουν και εργάζονται οι υπάλληλοι. Στην χώρα μας υπάρχουν 13 Καλλικρατικοί Δήμοι-Νησιά με πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους – βάση της απογραφής του 2011- από τα οποία τα 6 βρίσκονται στην Δωδεκάνησο. Τώρα ας κάνουμε εικόνα σε ποιο σημείο του χάρτη βρίσκονται αυτά τα μικρά νησιά και ποιος είναι απέναντί τους.
Να κάνουμε τώρα και μια άλλη παραδοχή. Όλοι όμως!
Από τους κατοίκους που αναφέρονται στην απογραφή, πόσοι παραμένουν στα Μικρά Νησιά μας και τους «δύσκολους» μήνες του χειμώνα; 600; 400; 200; Αυτοί οι λιγοστοί πατριώτες κρατάνε τα νησιά μας ζωντανά 12 μήνες το χρόνο, τα παιδιά τους πάνε στα σχολεία και παρελαύνουν στις εθνικές μας γιορτές σηκώνοντας υπερήφανα την Ελληνική Σημαία!
Αναλογιστήκαμε ποτέ πόσο εύκολο είναι αυτά τα νησιά να αδειάσουν; Ξέρουμε πόσα νησιά έχουν «ερημοποιηθεί», πόσα νησιά χάσαμε τα τελευταία 50 χρόνια; Δυστυχώς πολλά…
Οι μόνιμοι κάτοικοι στα Μικρά Νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, ελλείψεις προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, αποκλεισμό γεωγραφικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό και πολλά άλλα θέματα. Πληρώνουν φόρους όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες αλλά δεν λαμβάνουν τις ίδιες παροχές.
Η πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά δεν είναι για αυτούς αυτονόητη γιατί απλά δεν υπάρχει εδαφική συνοχή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στην παρούσα κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας με την μετατροπή της υγειονομικής κρίσης σε οικονομική και ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις» , είναι η μεγάλη ευκαιρία να θεσμοθετηθούν Μέτρα Στήριξης Μικρών Νησιών, κάτω των 1000 κατοίκων, με στόχο την συγκράτηση και την αύξηση του πληθυσμού σ αυτά.
Μιλάμε για δεκατρία νησιά, οπότε το δημοσιο-οικονομικό κόστος δεν θα είναι μεγάλο, μεγάλο όμως θα είναι το έργο και μάλιστα εθνικού σκοπού, που θα επιτευχθεί με την θεσμοθέτηση αυτών των Μέτρων!
Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω αλλά θα σας τα αναφέρω:
• Φορολογία : δραστική μείωση φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις
• Ανάπτυξη : ειδικά προγράμματα στήριξης υπαρχουσών και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα), στα οποία δεν θα έχει δικαίωμα πρόσβασης κανείς άλλος παρά οι επιχειρήσεις των Μικρών Νησιών.
Κλείνοντας θέλω να σας τονίσω ότι σε ένα Μικρό Νησί μία επιχείρηση προκειμένου να λειτουργήσει και να καταστεί βιώσιμη, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο από ότι σε ένα μεγαλύτερο τόπο.
Επίσης σταματώντας την δραστηριότητα της μια επιχείρηση σε ένα Μικρό Νησί, δεν χάνει ο τόπος απλά μια επιχείρηση αλλά χάνει μια οικογένεια και σιγά σιγά «χάνονται» τα νησάκια μας…
Οφείλουμε σαν συντεταγμένη πολιτεία να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο! Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία ξεκινώντας από τα Μικρά Νησιά!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Η Δήμαρχος Τήλου
Μαρία Καμμά-Αλειφέρη
Κοινοποίηση:
1- Υπουργό Οικονομίας, κ. Σταϊκούρα
2- Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη
3- Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.
Πλακιωτάκη