Εντοπίστηκε ένα νέο είδος ζώου στην Κάρπαθο, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Είναι τουλάχιστον παρήγορο στην εποχή που ο άνθρωπος τρώγει ότι βρεθεί μπροστά στο πέρασμα του και θαρρεί πως βασιλεύει πάνω στον πλανήτη, να εμφανίζονται στοιχεία για ένα νέο είδος θηλαστικού.

Το Crocidura suaveolens, στα ελληνικά πρόκειται για τη κηπομυγαλή, εντοπίστηκε από υπολείμματα οστών στην Κάρπαθο καθώς και στο γειτονικό νησάκι Σαρία. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν δεδομένα για αυτό το είδος στα δύο νησιά. 

Στη λεκάνη της Μεσογείου, η νησιωτική παρουσία της Μυγαλής είναι αποτέλεσμα επιζώντων από την Πλειστόκενη περίοδο καθώς επίσης από μεταφορές μέσω πλοίων. 

Η Μυγαλή θυμίζει ποντίκι με μικρό μέγεθος, μακρύ στενό ρύγχος και κοντό γκριζωπό τρίχωμα, αλλά δεν ανήκει στα τρωκτικά. Έχει μικρά αυτιά και πολύ μικρά, σχεδόν ατροφικά, μάτια. Τα δόντια της είναι κοφτερά και η όσφρηση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες, σε αντίθεση με την όραση της.

Είναι ένα από τα μικρότερα ευρωπαϊκά θηλαστικά με μήκος μεταξύ κεφαλής και σώματος 5,1-7,2 cm. η ουρά έχει μήκος 2,7-4,4 cm, τα αυτιά 5-6 mm, το συνολικό της βάρος κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 γραμμαρίων.

Έχει κυλινδρικό και λεπτό σώμα, με κοντά μαλλιά. Το τριχωτό τμήμα, στο πάνω μέρος, είναι καφέ χρώματος αναμεμιγμένο με γκρι, στο κάτω μέρος κυμαίνεται από κιτρινωπό-γκρι έως σκούρο γκρι (μικρή αντίθεση μεταξύ κατώτερου και άνω τμήματος). 

Το στοιχείο, μεταξύ άλλων, που χαρακτηρίζει αυτό το είδος από τους συγγενείς Crocidura sicula και Crocidura leucodon, είναι η έλλειψη σαφούς πλευρικής οριοθέτησης μεταξύ του ραχιαίου και του κοιλιακού μανδύα.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι το ρύγχος της που είναι επιμήκη σαν προβοσκίδα. Σε όλο τον κόσμο συναντάμε περίπου 385 είδη μυγαλής με τα 6 από αυτά να ζουν στην Ελλάδα.

Η έρευνα για την Κάρπαθο και τη Σαρία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στις 11 Ιουνίου 2020 και έγινε από τον Armando Nappi, την Cristina Cattaneo και τον Mauro Grano, για το μουσείο φυσικής ιστορίας του Μιλάνο.

Σύμφωνα με τον βιολόγο Masseti (2012), τα είδη θηλαστικών που καταγράφηκαν στην Κάρπαθο είναι: ο Σκατζόχοιρος (Erinaceus roumanicus), η Χωραφομυγαλή (Crocidura leucodon), ο Λαγός (Lepus europaeus), ο ποντικός (Apodemus mystacinus), A. sylvaticus, Αρουραίος (Rattus norvegicus), R. rattus, Mus musculus και το Πετροκούναβο (Martes foina).

Από το μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων στην Όλυμπο Καρπάθου το 1980, περάσαμε στον Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Καρπάθου-Σαρίας το 2002. Και το 2006 η περιοχή μπήκε στο Δικτύο NATURA 2000.

Παρόλα αυτά αναρωτιέμαι πόσα ξέρουμε για τον «Βάτρακλο» της Καρπάθου; Τι γνωρίζουμε για τη νυχτερίδα του νησιού; Μήπως για τη σαλαμάνδρα «κοχυλίνα»; 

Θαυμάζουμε ένα σωρό πλάσματα που βλέπουμε στις οθόνες της τηλεόρασης και των υπολογιστών, όμως για όλα εκείνα που ζουν κυριολεκτικά δίπλα μας κι είναι οι αληθινοί, οι πιο σταθεροί κάτοικοι της Καρπάθου τι ξέρουμε και πόσο τα προστατεύουμε; 

Άραγε τα παιδιά μας θα έχουν τι χαρά να δουν αυτά τα πλάσματα ή θα είμαστε η γενιά που θα τα κατασπαράξουμε;

Φωτογραφία: http://www.freenatureimages.eu/

Πηγή: http://wildgreeceeditions.com/images/PA%208%20CrociduraKarpathos.pdf

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...