Βασίλης Υψηλάντης: Παραμένω στις επάλξεις

«Στο άτοπο και άδικο του εκλογικού συστήματος σε σχέση με τις πενταεδρικές» αποδίδει τη μη εκλογή του στη Βουλή ο Βασίλης Υψηλάντης ο οποίος παρ’ότι συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ψήφων δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και στη θέση του να εκλεγούν, όπως λέει, άλλοι συνυποψήφιοι του με πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη του στη Γνώμη ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να καταθέσει ένσταση για το γνωστό πρόβλημα που εντόπισε σε εκλογικό τμήμα γιατί για τον ίδιο προέχει η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Δηλώνει ότι θα παραμείνει στις επάλξεις με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, για την προόδο των νησιών μας και της χώρας μας. «Με τη γνώση και την εμπειρία που απεκόμισα, αλληλέγγυα στους ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ιδανικά και βρίσκονται κοντά μου. Αυτή την πορεία συνεχίζω με συνέπεια στη ζωή και την πολιτική» αναφέρει.

Ο Βασίλης Υψηλάντης αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και στα κτυπήματα κάτω από τη μέση που υπήρξαν προεκλογικά. «Ο δύσκολος δρόμος για να κρατηθεί και να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα, κόστισε τόσο, στη Νέα Δημοκρατία, όσο για να χάσει τις εκλογές» σημειώνει και προσθέτει: «Στη χώρα μας επικροτείται συνήθως αυτός που καλοπιάνει, υπόσχεται και χαϊδεύει αυτιά...Άσχετα αν είναι, ιστορικά αποδεδειγμένο ότι αυτήν την προσέγγιση, δυστυχώς, την έχουμε ακριβά πληρώσει».
Για τα κτυπήματα κάτω από τη μέση ο κ. Υψηλάντης είναι προσεκτικός. μιλά όμως για καταστάσεις αναξιοπρέπειας και νεοπλουτισμού που εμφανιστήκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Προτιμά να μιλήσει για το πώς πορεύθηκε ο ίδιος: «Έδωσα έναν αγώνα που είχε σχέση  με την αλήθεια, την ευπρέπεια και τη δημοκρατικότητα. Και που μπόρεσα να αναπτύξω χάρη στην ειλικρινή κοινωνική και ανθρώπινη σχέση που έχω με την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας στη βάση της αλληλοεκτίμησης και του σεβασμού».
Αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία και ζητά έναν αληθινό και ρεαλιστικό απολογισμό των σφαλμάτων τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό όσο και κομματικό από όλα τα στελέχη του κόμματος γιατί όπως λέει έγιναν και λάθη στη προσπάθεια να σωθεί η χώρα με αποτέλεσμα να χάσει η Νέα Δημοκρατία.
Τοποθετείται και για τη νέα κυβέρνηση αφού πρώτα αναφέρει ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι σεβαστή και  η εναλλαγή στην εξουσία είναι στα θεμιτά της Δημοκρατίας. «... Μια κυβέρνηση που έπρεπε να έχει μπει στην ουσία των προβλημάτων και δεν το κάνει. Αντιπολιτεύεται τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα για να δημιουργεί εσωτερική ευαρέσκεια και εντυπώσεις. Με "αυθόρμητα", φιλειρηνικά λαϊκά συλλαλητήρια συμπαράστασης στην κυβερνητική προσπάθεια, που θυμίζουν άλλες εποχές!. Οφείλουν άμεσα να αποκηρύξουν το λαϊκιστικό τους αντιπολιτευτικό παρελθόν και να συμπεριφερθούν ως μια κυβέρνηση υπεύθυνη που γνωρίζει το στίγμα της χώρας και της Ευρώπης. Το αναμένω για να δω την πρώτη σοβαρή κίνηση αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα διστάσω τότε  να την επικροτήσω».
ΕΡ:Να ξεκινήσω απο το αποτέλεσμα...Που κρίθηκε κατά την άποψη σας;
ΑΠ:  Ο δύσκολος δρόμος για να κρατηθεί και να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα, κόστισε τόσο, στη Νέα Δημοκρατία, όσο για να χάσει τις εκλογές. Σ' ένα κλίμα γενικευμένου λαϊκισμού από το ΣΥΡΙΖΑ και τα πολιτικά του εξαπτέρυγα. Στη χώρα μας άλλωστε επικροτείται συνήθως αυτός που καλοπιάνει, υπόσχεται και χαϊδεύει αυτιά...Άσχετα αν είναι, ιστορικά αποδεδειγμένο ότι αυτήν την προσέγγιση, δυστυχώς, την έχουμε ακριβά πληρώσει.
ΕΡ: Παρά τον μεγάλο αριθμό ψήφων που συγκεντρώσατε, εσείς βρεθήκατε εκτός Βουλής...Πως έγινε;
ΑΠ: Πράγματι παρά το γεγονός  ότι συγκέντρωσα έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων, ότι βρέθηκα στην πρώτη τριάδα, μεταξύ περισσότερων υποψηφίων, ότι το κόμμα μου  έχει την προτίμηση σχεδόν του 1/3 του συνόλου των ψηφισάντων στην εκλογική μας περιφέρεια, ότι εκλέγονται άλλοι συνυποψήφιοι με πολύ μικρότερο αριθμό ψήφων, προσωπικά στερούμαι της δυνατότητας εκπροσώπησης αυτού του μεγάλου και δυναμικού τμήματος του Δωδεκανησιακού λαού. Αυτό, κατά την άποψή μου, οφείλεται καθαρά στο άτοπο και άδικο του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος σε σχέση με τις πενταεδρικές.
ΕΡ. Εντοπίσατε ένα πρόβλημα με τους ψήφους σε εκλογικό τμήμα. Θα προχωρήσετε σε κάποια ενέργεια;
ΑΠ: Η απάντηση είναι αρνητική. Το έχω άλλωστε ξεκαθαρίσει. Παρά τη διαπιστωθείσα αδικία,  για μένα προέχει η  ενότητα της μεγάλης μας κεντροδεξιάς παράταξης.  Το γεγονός αυτό καθεαυτό  αντικατοπτρίζει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα, που έχει τεθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την εκλογική νομοθεσία. Είναι η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης μεγαλύτερων εγγυήσεων στη διαδικασία του ελέγχου και βεβαίωσης των σταυρών των υποψηφίων. Αποτελεί, κατά την άποψή μου, προϋπόθεση  ποιοτικότερης δημοκρατίας στον τόπο μας.
ΕΡ: Κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξαν κτυπήματα κάτω απο τη μέση;
ΑΠ: Δεν θα ήθελα να σταθώ στα αρνητικά που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν στην πολιτική ζωή του τόπου μας και συνεπώς και στην εκλογική περίοδο που βιώσαμε. Δεν θέλω επίσης να εστιάσω σε κακές πρακτικές που ακολουθήθηκαν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Σε καταστάσεις αναξιοπρέπειας ή νεοπλουτισμού που διαφάνηκαν. Θέλω να μιλήσω για το δικό μου αγώνα. Έναν αγώνα που είχε σχέση  με την αλήθεια, την ευπρέπεια και τη δημοκρατικότητα. Και που μπόρεσα να αναπτύξω χάρη στην ειλικρινή κοινωνική και ανθρώπινη σχέση που έχω με την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας στη βάση της αλληλοεκτίμησης και του σεβασμού.
ΕΡ.Η Νέα Δημοκρατία πως θα πρέπει να προχωρήσει απο εδώ και πέρα; Θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας;
ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε το 2012 να συμβάλει στη σωτηρία της πατρίδας, στο να ξεπεραστεί ένας φρικτός οικονομικός πόλεμος, δίχως δυστυχώς την παραμικρή συμπαράσταση, της τότε αντιπολίτευσης, η οποία αντί να προτάσσει το εθνικό συμφέρον επένδυε στο λαϊκισμό και σε μια απροκάλυπτη εξουσιολαγνεία. Στην πορεία αυτή έγιναν, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και λάθη που συνέβαλαν, πιστεύω πρόσκαιρα,  στο να βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση. Αυτό όμως που τώρα προέχει, είναι η ενότητα της παράταξης αφού αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί αληθινά να κρατήσει τη χώρα και να εκφράσει αυθεντικά την ευρωπαϊκή της θέση και την προοπτική πραγματικής προόδου των  πολιτών της.  Για να συμβεί αυτό οφείλουμε έναν αληθινό και ρεαλιστικό απολογισμό των σφαλμάτων τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό όσο και κομματικό. Οφείλουν επίσης αυτοκριτικής όλα τα στελέχη μηδέ του προέδρου του κόμματος εξαιρουμένου. Όλα αυτά όμως στα πλαίσια τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του κόμματος. Όλα τα άλλα έπονται. Αυτή είναι η άποψή μου.
ΕΡ:Τη νέα κυβέρνηση πως την είδατε;
ΑΠ: Η λαϊκή ετυτημηγορία είναι σεβαστή και ο κάθε Έλληνας οφείλει να εύχεται για τον καλό χειρισμό των πραγμάτων, από πλευράς κυβέρνησης, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Η εναλλαγή άλλωστε στην εξουσία είναι στα θεμιτά της δημοκρατίας, άσχετα με τον τρόπο που οδηγηθήκαμε απαράδεκτα στις συγκεκριμένες πρόωρες εκλογές.
Βρισκόμαστε όμως ήδη, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, μπροστά σ' ένα θλιβερό σκηνικό ... Μια κυβέρνηση που έπρεπε να έχει μπει στην ουσία των προβλημάτων και δεν το κάνει. Αντιπολιτεύεται τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα για να δημιουργεί εσωτερική ευαρέσκεια και εντυπώσεις. Με "αυθόρμητα", φιλειρηνικά λαϊκά συλλαλητήρια συμπαράστασης στην κυβερνητική προσπάθεια, που θυμίζουν άλλες εποχές! Και στο τέλος να υποχρεούται σε ομολογίες και πρακτικές με καθυστέρηση και ζημιά για τα συμφέροντα της χώρας. Οφείλουν άμεσα να αποκηρύξουν το λαϊκιστικό τους αντιπολιτευτικό παρελθόν και να συμπεριφερθούν ως μια κυβέρνηση υπεύθυνη που γνωρίζει το στίγμα της χώρας και της Ευρώπης. Και βέβαια να το πράξουν με ενιαία φωνή, προσδιορίζοντας τον τρόπο.Το αναμένω για να δω την πρώτη σοβαρή κίνηση αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα διστάσω τότε  να την επικροτήσω.
ΕΡ: Ο Βασίλης Υψηλάντης πως θα πορευθεί απο εδώ και πέρα;
ΑΠ: Καταρχάς στην κοινωνία, την οικογένεια μου, που τόσο στερήθηκα και τη μάχιμη δικηγορία που μ' ανέδειξε. Στις επάλξεις, με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, για την προόδο των νησιών μας και της χώρας μας. Με τη γνώση και την εμπειρία που απεκόμισα, αλληλέγγυα στους ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ιδανικά και βρίσκονται κοντά μου. Αυτή την πορεία συνεχίζω με συνέπεια στη ζωή και την πολιτική.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...