Απόδημοι Μενετιάτες Καρπάθου, δύναμη τους η καθάρια μνήμη, του Μανώλη Δημελλά

Απόδημοι Μενετιάτες Καρπάθου, δύναμη τους η καθάρια μνήμη

Είναι υπέροχο να ξεχωρίζεις μια παρέα συντοπιτών που αγωνίστηκαν, ψυχές που έβαλαν πλάτη όχι μόνο γα να γίνει γνωστό το νησί και το σπουδαίο του παρελθόν, στην ουσία ρύθμισαν τα ρολόγια όλων των Καρπάθιων γύρω από μια ημερομηνία-σταθμό στη νεώτερη ιστορία της Δωδεκανήσου.

Η 5η Οκτωβρίου 1944, ταυτισμένη με το Επαναστατικό-Απελευθερωτικό κίνημα της Καρπάθου, όπως έγραψε ο πατέρας της καρπαθιακής λαογραφίας, Μ. Μιχαηλίδης Νουάρος, «είναι ένα από τα λαμπρότερα κατορθώματα της μικράς μας πατρίδας». Εξίσου ενδιαφέρουσα και μάλιστα για τους πολλούς άγνωστη ιστορία παρουσιάζουν οι τολμηρές προσπάθειες των Μενετιατών μέχρι την επίσημη καθιέρωση του εορτασμού. Κάπως έτσι φτάνουμε στην εποχή μας, μα πόσο θα καμάρωναν εκείνοι οι πατριώτες τους σημερινούς Καρπάθιους, όπως και την προσπάθεια τους να χαρούν, να καμαρώσουν και να προβάλλουν τον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού τους! Έστω κι αν ορισμένες φορές υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και υπερισχύει η προσωπική προβολή.

Ο πρώτος εορτασμός της επετείου της 5ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με Παγκαρπαθιακή συμμετοχή στις Μενετές, μόλις έναν χρόνο μετά την έκρηξη της Επαναστάσεως! Ήταν το 1945, στην περίοδο της Αγγλοκρατίας και επί Δημαρχίας του Αντωνίου Μηνά Μελά, όταν σύσσωμο το νησί τίμησε τους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού.

Για να αποδώσουμε με ακρίβεια τα εύσημα, η καθιέρωση, ως επίσημης γιορτής της Καρπάθου από το ελληνικό κράτος, έγινε μετά από τις δυναμικές ενέργειες του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Αττικής!

Στις 28/10/1965, στο 21ο ιστορικό εορτασμό που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με κεντρικό ομιλητή τον πρωτεργάτη της Επανάστασης δάσκαλο Ιωάννη Οθείτη οι Απόδημοι Μενετιάτες, ομόφωνα απαίτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση την επίσημη καθιέρωση της 5ης Οκτώβρη ως γιορτής της Καρπάθου. Σε εκείνον τον εορτασμό (πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο αείμνηστος γιατρός Γεώργιος Λυτός) ανατέθηκε στους Ι. Μοσχούλη, Ι. Οθείτη και Π. Κανονάρχο η επίδοση ψηφίσματος και η αγωνιστική προσπάθεια μέχρι την επιτυχία του στόχου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου, ο γιατρός-συγγραφέας Γεώργιος Μ. Γεωργίου, από το τρίτο φύλο της εφημερίδας του, της "Καρπαθιακής", το 1952, δηλαδή μόλις 8 χρόνια από την 5η Οκτώβρη ‘44, βροντοφώναζε την επιτακτή ανάγκη αναγνώρισης της 5ης Οκτώβρη ως την ημέρα της Καρπάθου. Οι Μενετιάτες δεν άργησαν να πετύχουν τον στόχο του! Από τις 25/2/1969 με το Βασιλικό Διάταγμα 157, η 5η Οκτώβρη έγινε η επίσημη αργία της Καρπάθου.

Ένας σημαντικός, αν και όχι επιτυχημένος εορτασμός, ήταν στις 9 Οκτώβρη 1955, πρόκειται για τον πρώτο επίσημο εορτασμό της 5ης Οκτωβρίου εκτός της Καρπάθου! Μόλις ενάμιση χρόνο νωρίτερα (10.3.1954) είχαν γίνει οι εκλογές και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Γεώργιο Μ. Γεωργίου, οργάνωσε τον πρώτο επίσημο εορτασμό της ακόμη άγνωστης Επανάστασης της Καρπάθου στην Αττική! Ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου είχε πολλούς και σημαντικούς καλεσμένους. Πρώτος ήταν ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου Απόστολος, ο οποίος και χοροστάτησε στον Άγιο Κωνσταντίνο του Πειραιά. Στην συνέχεια δυο ομιλητές θα περιέγραφαν στο Δημοτικό Θέατρο τα γεγονότα. Πρώτος ο πρόεδρος του Συλλόγου Μενετιατών Γεώργιος Μ. Γεωργίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας είχε χρεωθεί ο πατριώτης Δωδεκανήσιος οικονομολόγος-βουλευτής Ιωάννης Ζίγδης. Όμως εκείνη τη μέρα άνοιξαν οι ουρανοί του Πειραιά.

Ασταμάτητη βροχή που μάλιστα είχε πολλές καταρεύσεις κτηρίων στη γύρω περιοχή δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός.

Πέρασαν παραπάνω από 50 χρόνια, οι Μενετιάτες γιόρταζαν με όλο και μεγαλύτερη ζέση και σταθερότητα την Επανάσταση της Καρπάθου, μέχρι της αρχές του 1970. Τότε ήταν μπροστάρης-Πρόεδρος στον Σύλλογο Μενετιατών ο αείμνηστος νομικός-φιλόλογος-συγγραφέας, μα πάνω από όλα γνήσιος πατριώτης, ο Κωνσταντίνος Αντ. Μελάς, τότε λοιπόν έγινε τροποποίηση του καταστατικού και η γιορτή της 5ης Οκτωβρίου ήταν και εξακολουθεί αν είναι δεδομένη υποχρέωση του Συλλόγου. Αποκορύφωμα των προσπαθειών (πρέπει να αναφέρουμε τον πρωτεύοντα ρόλο του άοκνου λαογράφου μας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη) οι πολλαπλές επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Μενετές!

Από τότε και μέχρι σήμερα οι απόδημοι Μενετιάτες δεν σταμάτησαν να προβάλλουν γνωστές και άγνωστες πτυχές των γεγονότων της 5ης Οκτ ’44, που πέρα από το χειροκρότημα και την τιμή, αξίζουν προσεκτική μελέτη, με τις άγνωστες πτυχές εξακολουθούν να μας στοιχειώνουν.

Για τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου η μνήμη δεν αρχειοθετήθηκε, κύριο χαρακτηριστικό του στο πέρασμα του χρόνου και όλων των προεδρίων, ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσήλωση στους στόχους και η άδολη αγάπη μακριά από κάθε εγωιστικό τερτίπι, στην ιστορία της Καρπάθου.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...