Αλήθειες και ψέματα για τα νερά της Καρπάθου - Του Μανώλη Δημελλά

Αλήθειες και ψέματα για τα νερά της Καρπάθου.

 

Το θέμα των νερών της Καρπάθου δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά με το πρόσωπο που «τάραξε τα νερά», και έβαλε φωτιά στο δημοτικό συμβούλιο, τη Μαρία Χριστοδούλου.

Η πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, του Δήμου Καρπάθου, «φοράει παντελόνια», δεν κρύβεται, ούτε αναμασά τα λόγια της, η ίδια ξεκινά την κουβέντα μας:

« Είναι κρίμα που οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν αντιδήμαρχοι για να κορδίζουν, να φαίνονται πως έχουν αξιώματα και καρέκλες αλλά από ουσία είναι γύρω από το μηδέν».

Στις δικές της μέρες, για να φύγει οποισδήποτε υπάλληλος από τα γραφεία της δημαρχίας, θα έπρεπε να ζητήσει εγγράφως, ακόμη και μια ολιγόωρη άδεια.

Σκληρή η Μαριγούλα Χριστοδούλου, πρώτα και πάνω από όλα με τον εαυτό της:

«Τελικά ήταν λανθασμένη, η επιλογή μου να κατέβω με την Καρπαθιακή ενότητα στις περασμένες εκλογές. Η καθημερινότητα επιβεβαιώνει μονάχα την ανικανότητα και την αδιαφορία της ομάδας, που πλανήθηκα, τους πίστεψα και στρατεύτηκα μαζί τους».

Η απάντηση της, στην ερώτηση γιατί λοιπόν δεν ανεξαρτητοποιήθηκε, είναι και πάλι καταπέλτης:

«Δεν έχει νόημα να αποχωρήσω τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, χρεώνομαι καθαρά, τα δικό μου λάθος, όμως κρίνω και όλους αυτούς που πίνουν ήρεμα το καφεδάκι τους, και δεν θα επιτρέψω σε ότι με αφορά και γνωρίζω, να ειπωθούν ψέμματα και να κοροϊδεψουμε και πάλι, τον κόσμο».

 

Η τελευταία της, μεγάλη κόντρα, ήταν το φρεάτιο της κύριας πηγής του Μερτώνα, που υδρεύει όλα τα Πηγάδια.

Είναι δύο χρόνια που φωνάζει και καταλήγει να γίνεται ακόμη και γραφική, για ένα τμήμα περίπου 2 μέτρων, που όπως φαίνεται με το μάτι, πρόκειται για αμιεντοσωλήνα.

Στην αρχή ζήτησε την μελέτη για αντικατάσταση, πήρε διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, αλλά σήμερα, δύο χρόνια μετά, όλα είναι ακριβώς τα ίδια.

Η Μαριγούλα Χριστοδούλου επαναλαμβάνει:

«Το φρεάτιο ανοίγει και κλείνει από όποιον θέλει, αφού η σπασμένη κλειδαριά δεν αντικαταστάθηκε. Ενώ  στο εσωτερικό, το τμήμα του σωλήνα, που τα επίσημα χείλια, δεν διαψεύδουν ότι πρόκειται για αμίαντο, εξακολουθεί να γεμίζει με φόβο, όλους όσοι πίνουν το νερό και γνωρίζουν λίγο την υπόθεση».

Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, παρουσίασε επίσημη, χημική μέτρηση, αποδεικνύοντας πως δεν υπήρχουν αυξημένα όρια και όλα είναι πυροτεχνήματα και άκυρες κουβέντες.

Από την άλλη η κα Χριστοδούλου, αναρωτιέται:

«Καλά δεν μπορούν να εντάξουν το ζήτημα της πηγής που υδρεύεται όλη η Κάρπαθος και έχει κόστος λιγότερο από 1000 ευρώ, αλλά αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τους αμιεντοσωλήνες δικτύου στα Πηγάδια που δεν είναι πόσιμου νερού, με προυπολογισμό περίπου 17000 ευρώ;».

 

Με μια πιο προσεκτική ματιά , η Νότια Κάρπαθος, φαίνεται σήμερα να τραβά νερό από 10 πηγές.

Πρόκειται για:

  1.  Φλέα στην Αρκάσας.
  2.  Ακρωτήριο Προνί, Πυλών.
  3.  Βωλάδα, πηγή Αγίου Νικολάου, Λάστου.
  4.  Όθος.
  5.   Μερτώνας Απερίου.
  6.   Στο Κατώδιο Απερίου.
  7.   Η Βλύα Απερίου.
  8.   Το παραούι στο Απέρι.
  9.   Το Λάϊ Μενετών.

10. Μεσοχώρι στη θέση «Μαστρομηνά».

 

Επίσημα φαίνεται να υπάρχουν σε λειτουργία περίπου 30 γεωτρήσεις, σε όλη τη Νότια Κάρπαθο.

Από αυτές, 12 είναι στα Πηγάδια, 8 στις Μενετές, 1 στο Απέρι, 4 στο Όθος, 2 στην Βωλάδα και 2 στο Μεσοχώρι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δεξαμενές, που τα περισσότερα χωριά έχουν από τρείς, ενώ οι Μενετές εννέα, δικαιολογούμενες, από τη μεγάλη έκταση, που καλύπτουν τα μετόχια του χωριού.

Από το 2004, που ιδρύθηκε η ΔΕΥΑΚ, η διαχείριση ύδρευσης και άρδευσης, πέρασε στα χέρια της ενιαίας αρχής.

Όμως αυτό είναι τυπικό, αφού στην ουσία ενιαίο δίκτυο δεν υπάρχει.

Ενωμένο, στο δίκτυο υδρεύσεως, είναι μόνο το τμήμα Μενετών-Πηγαδιών και το δίκτυο πόσιμου νερού στα Πηγάδια, οι γνωστές εξωτερικές βρύσες, που μεταφέρουν το νερό του Μερτώνα Απερίου.

Στο σύνολο του, το δίκτυο είναι δαιδαλώδες και χαοτικό, κάθε χωριό ξεχωριστό, συνδέεται με πηγές και γεωτρήσεις, που στέλνουν το νερό σε δεξαμενές και από εκεί καταλήγει στα σπίτια.

Η Αρκάσα, για παράδειγμα,  έχει εντελώς ξεχωριστό δίκτυο υδρεύσεως και αρδεύσεως, όμως και τα δυό καταλήγουν σε όλα τα σπίτια. Δίκτυα διπλά, ειδικά τα επιφανειακά, όπως στη περίπτωση του Αφιάρτη, μοιάζουν με ένα αμέτρητο, μπερδεμένο κουβάρι.

 

Το 2008, πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες γεωτρήσεις, από τον γεωλόγο της Νομαρχίας, Βαγγέλη Τσιφτσή, και τέσσερα σημεία έφεραν το πολυπόθητο νεράκι.

1.Μεσοχώρι.

2.Ανεμογενήτριες στον Αφιάρτη.

3.Ποταμιά (Ανάμεσα σε Μενετές και Αρκάσα).

4.Πλατύολο, πάνω από τα Πηγάδια.

Ενώ οι δύο πρώτες, ακόμη δεν έχουν μπεί στο δίκτυο και δεν έχουν λειτουργήσει, οι θέσεις Ποταμιά και Πλατύολο,  αποδίδουν με συνεχή ροή, το «χρυσάφι» τους.

Οι γεωλόγοι κάνουν ένα πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο διαχωρισμό, ανάμεσα στο νερό των πηγών και εκείνο των γεωτρήσεων. Οι μεν πρώτες, πρέπει να τύχουν άμεσης και ταχείας εκμετάλευσης, αφού το νερό τρέχει και χάνεται, ενώ στις δεύτερες, πρόκειται για νερό που παραμένει και άρα, θεωρητικά, μπορούν να ελέγξουν την απορόφηση του, ανάλογα με τις ανάγκες.

Όσο για την ΔΕΥΑΚ, που ιδρύθηκε το 2004 με γνώμονα να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό, κοινό δίκτυο και να καταφέρει να αντιμετωπίζει αξιόμαχα, τα τυχόν προβλήματα, διαλύθηκε, και από το τέλος του 2011 δεν υπάρχει, πέρασε στον Δήμο Καρπάθου. Σήμερα συνεχίζει να προσπαθεί, βελτιώνει και συντηρεί όπως μπορεί, τα δίκτυα, αλλά αποτυγχάνει να συμμαζέψει το χάος.

 

Μα πως αλήθεια θα μπορούσε, υπάρχουν μόνο δύο εργαζόμενοι, στα γραφεία και 4-5 στο δρόμο. Από αυτούς ένας υδρονομέας και ένας υδραυλικός, με 8μηνη σύμβαση, όσο για καταμετρητές ούτε που γίνεται λόγος.

 

Στην βωλάδα ο κος Γιώργος Βενέτης, περιγράφει την κατάσταση των δεξαμενών και των φρεατίων με μελανά χρώματα:

«Έχουν να καθαριστούν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αν το θέμα είναι τα χρήματα οι χωριανοί είναι έτοιμοι να πληρώσουν, αλλά ούτε και αυτό άρεσε στο Δήμο, που δεν δίνει καμμιά σημασία για το νερό που πίνουμε. Πρόσφατα διαβάσαμε στα καφενεία μια ανακοίνωση, περιμένουμε να δούμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα».

 

Ενώ ο κος Γιάννης Κρητικός από τα Σπόα, πρόεδρος στον εξωραϊστικο σύλλογο Αγίου Νικολάου, έχει κάνει ακόμη και γραπτά τα αιτήματα του:

«Οι ξεκλείδωτες δεξαμενές και τα ανοικτά φρεάτια, δεν έχουν καμμιά σκοπιμότητα και λογική. Αν γίνει μια δολιοφθορά ή μπει οτιδήποτε στο δίκτυο, τι θα γίνει μετά;».

 

Ενώ στις Μενετές, οι απανωτές βλάβες έφεραν τους καινούριους, βιαστικά βαλμένους, εξωτερικούς σωλήνες, που θα παραμείνουν όπως κάθε φορά, κάνοντας το δίκτυο να μοιάζει με ιστό αράχνης, τουλάχιστον όμως τρέχει νερό στις βρύσες.

 

Το πολυτιμότερο αγαθό πάνω στο πλανήτη είναι το νερό, αν αυτές τις μέρες, που λιγοστεύουν, μάλλον στερεύουν τα χρήματα,  ενώ αντίθετα οι κάτοικοι, κυρίως οι περαστικοί όλο και αυξάνονται, αν

το αφήσουμε αφρόντιστο και σε δεύτερη μοίρα, δεν θα υπάρχει  δικαιολογία, στις όποιες αστοχίες το αφορούν.

 

Παρόλα αυτά, πάντα θα ξεδιψά και θα γαληνεύει η ψυχή μας.

Είναι βλέπεις εκείνες, οι αιώνιες Καρπάθικες μαντινάδες, όσα κι αν είναι τα ανοιχτά προβλήματα, δίνουν μια, και όλα τα σβήνουν...

 

"Το δεύτερο παράδεισο οι Καρπαθιές τον έχουν

από 'χουν τα βασιλικά και τα νερά που τρέχουν".

 

Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...