Άντζελα Παπαβασιλείου, η «μάστερ Σεφ» της Καρπάθου, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Τι απομένει από τις διακοπές; Τι είναι αυτό που κάνει τη μνήμη  να πιάνει ανεξίτηλα μολύβια και να χαράσσει τις πιο κρυφές γωνιές του εγκεφάλου κα ταυτόχρονα να βάφει αρώματα στην καρδιά μας; 

Η πρώτη σκέψη, πέρα από τις πολύ προσωπικές αναμνήσεις, είναι η κουζίνα ενός τόπου! Η ξεχωριστή μαγειρική, είναι ικανή να χορτάσει όλες τις αισθήσεις. 

Στην Κάρπαθο είναι κοινό το μυστικό πως πριν την Άντζελα Παπαβασιλείου ή όπως εξακολουθεί να είναι γνωστή ως master chef της Καρπάθου, μπορούσες να γευτείς μοναδικές παραδοσιακές συνταγές, όμως δύσκολα είχες την ευκαιρία να δοκιμάσεις «πειραγμένες», λίγο πιο εμπνευσμένες προτάσεις και να ζήσεις εμπειρίες μοντέρνας κουζίνας. 

Γιατί τις ιδιαίτερες γεύσεις του νησιού έπρεπε να τρυπώσεις σε μια καρπάθικη κουζίνα, να έχεις συμμετοχή σε ένα μερακλίδικο τοπικό γλέντι ή να διαλέξεις ένα από τα πετυχημένα τοπικά εστιατόρια που δούλευαν τη τοπική παράδοση. 

Η σχέση της Άντζελας με τη μαγειρική ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια, όταν βοηθούσε στο εστιατόριο των γονίων της, όχι όμως στην κουζίνα, εκεί πάλευε κυρίως η μητέρα της, η ίδια ασχολήθηκε περισσότερο στο σέρβις και στην επικοινωνία με τους πελάτες.

Ξεκίνησε σπουδάζοντας διοίκηση επιχειρήσεων μα ήταν 26 ετών όταν άλλαξε κατεύθυνση και επέλεξε εκείνο που ένιωθε πως της ταιριάζει περισσότερο. 

Διάλεξε τη διετή σχολή μαγειρικής στη Ρόδο. Στη συνέχεια έκανε δυο πρακτικές. Αρχικά σε ένα ξενοδοχείο all inclusive της Κω και έπειτα στο Hilton της Ρόδου. Μετά ήρθε στη ζωή της το πρώτο Master Chef και της έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει το ταλέντο της και να απογειωθεί!

Ήταν ο πρώτος κύκλος στην Ελλάδα, της διάσημης αγγλικής σειράς, που έκανε πρεμιέρα από το παλιό Mega το φθινόπωρο του 2010.

Η Άντζελα ήταν για τρεις μήνες εσώκλειστη στα στούντιο της σειράς, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Όπως μας εξηγεί ήταν δύσκολο, ήταν μια από τις πιο ζόρικες παραγωγές για κείνη την εποχή. Και για να δώσουμε το μέτρο της δυσκολίας αρκεί να γνωρίσουμε ότι ξεκίνησαν 5.000 υποψήφιοι σεφ! Η Άντζελα κατάφερε να ανταποκριθεί σε όλες τις δυσκολίες. Πέρασε στους 500 από εκεί μπήκε στους 50 και δε σταμάτησε εκεί. Έφτασε στην τελευταία ομάδα διαγωνιζομένων, στους 20 διαγωνιζόμενους σεφ και διεκδίκησε τον πρώτο τίτλο! Νικητής σε κείνο το πρώτο Μάστερ Σέφ ήταν ο Άκης Πετρετζίκης. Κριτές ήταν εξαιρετικά σημαντικοί Έλληνες σεφ  ο Λαζάρου, ο Σκαρμούτσος κι ο Λουκάκος. Από το Μάστερ Σεφ η Άντζελα Παπαβασιλείου πέρα από την σημαντική εμπειρία απέκτησε αναγνωρισιμότητα κι ήταν τέτοια η αγάπη της για τη δουλειά, αλλά και το ιδιαίτερο ταλέντο της στο πάντρεμα των υλικών, που στο πέρασμα των χρόνων όχι μόνο κατάφερε να τη διατηρήσει αλλά και να την αυξήσει! 

Σήμερα η Μάστερ Σεφ της Καρπάθου «πειράζει» τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, βάζει τη σκέψη της στο πιάτο και  το αποτέλεσμα κάνει τους πελάτες, ντόπιους ή ταξιδιώτες να κρατούν την επιχείρηση της στο μυαλό τους και συχνά να τη συνδέουν με την Κάρπαθο.

«Κάνω το παραδοσιακό πιάτο αλλά με το δικό μου πνεύμα για παράδειγμα έχουμε το σκάρο παπα-γιαχνί, το αγριάδι με το φασολάκι, η μακαρούνα, τα πουγκιά, θα τα βάλω στον μενού αλλά με διαφορετικό τρόπο».  

Όμως δεν είναι μόνο οι συνταγές, η Άντζελα μας εξηγεί ότι ξεκινώντας έδωσε και εξακολουθεί να δίνει έναν αγώνα για να τα υλικά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά:

 «Τι είναι η μαγειρική; Τι είναι η παράδοση; είναι εξίσου σημαντικό με τη ντόπια  συνταγή να υπάρχουν ντόπια υλικά, γεννήματα του νησιού και οι πελάτες, από όπου κι αν είναι καταλαβαίνουν, νιώθουν τη διαφορά». 

Συχνά ταξιδεύει, δοκιμάζει ξένες κουζίνες και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, τεστάρει τις δυνάμεις της και αποκτά εμπειρίες εργαζόμενη σε εστιατόρια υψηλών απαιτήσεων ακόμη και με αστέρια Michelin.

Στο Poseidon, έτσι λένε την επιχείρηση της Άντζελας, συνδυάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία της αυθεντικής μα και σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας. Η ίδια παλεύει και την τελευταία λεπτομέρεια στην κουζίνα ενώ ο σύζυγος της, εξαιρετικό ταλέντο στην επικοινωνία, φέρνει τους πελάτες πιο κοντά στις γεύσεις που αναζητούν. Λίγο πιο πέρα ο πατέρας της Άντζελας στον παραδοσιακό φούρνο φτιάχνει ψωμί!

Κι αυτό είναι ακόμη μια δική της επιτυχία. Ενας χώρος αρμονικά δεμένος με το περιβάλλον στολίδι της Καρπάθου φτιαγμένος από τους γονείς της με πολύ μεράκι και διατηρημένο και εξελιγμένο από την ίδια.

Πέρα από την ικανότητα στην μαγειρική τέχνη και την σταθερή επιτυχία, η Άντζελα σκέφτεται το γαστρονομικό μέλλον της Καρπάθου, αγωνιά για το παραδοσιακό μοντέλο του νησιού κι όλα αυτά που σβήνει ο χρόνος: 

«Να αφήσουμε τον εγωισμό μας στην άκρη, πρέπει να κρατήσουμε και να καταγράψουμε τη ντόπια παράδοση. Γνωρίζω ότι μια αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε στη Ρόδο χρειάστηκε 4 χρόνια για να καταφέρουν να καταγράψουν τη ντόπια κουζίνα. Εμείς εδώ έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».  

Μάνα, σύζυγος, πετυχημένη επιχειρηματίας, εμπνευσμένη σεφ!  Πρέπει να μετρήσουμε τα λόγια της Άντζελας αν θέλουμε να δούμε το νησί να προχωρά .

«Η γαστρονομία της Καρπάθου είναι πολύ πιο μπροστά από την μακαρούνα και τον μπακλαβά, αλλά πρέπει να τα βάλουμε κάτω και να ξεκινήσουμε από την παραγωγή με συνέπεια και έπειτα να προωθήσουμε το νησί και για τις γεύσεις του. Γιατί αλήθεια ακόμη δεν μιλάμε για καρπάθικο πρωινό;» 

Αλήθεια γιατί δεν παλεύουμε να κάνουμε την Κάρπαθο γαστρονομικό προορισμό; 

Με τόσο πλούσια παράδοση στο φαγητό και τέτοιους ταλαντούχους νέους ανθρώπους όπως η Άντζελα, στα σίγουρα υπάρχει ελπίδα!

φωτογραφία Μανώλης Δημελλάς

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...