«Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης με τη ματιά του σήμερα», μια εκδήλωση του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο

Το 2013 χαρακτηρίσθηκε «Έτος Καβάφη», μιας και έχουν περάσει 150 χρόνια από την γέννησή (1863) και 80 από τον θάνατο (1933) του Αλεξανδρινού ποιητή, ενός ποιητή διαφορετικού, ανόμοιου, σύγχρονου ακόμη και μετά τόσα χρόνια, ενός ποιητή του οποίου το έργο συζητήθηκε αλλά και μεταφράσθηκε περισσότερο από κάθε άλλου.  Τα ποιήματά του, αποτέλεσαν μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνίας με μεγάλη επιρροή στους νεώτερους λογοτέχνες και όχι μόνο, αφού ο θαυμασμός προς αυτήν αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς διαφόρων εικαστικών τεχνών.

Σ' αυτήν λοιπόν την ξεχωριστή προσωπικότητα, αυτήν την περσόνα μιας άλλης εποχής, πολύ διαφορετικής από την δική μας, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Δωδεκανήσου.

Η εκδήλωση, στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ακταίον, στις 6 το απόγευμα, με τον γενικό τίτλο: "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, με την ματιά του σήμερα". Ομιλητές θα είναι ο κ. Πάνος Δρακόπουλος με θέμα "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης -- ένας οριακός ποιητής" και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης με θέμα "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης: ένας ανόμοιαστος ποιητής της ελληνικής διασποράς. Δωδεκανήσιοι: ένθερμοι υπηρέτες του Λόγιου και του Κερδώου Ερμή".

 Ο κ. Πάνος Δρακόπουλος διδάσκει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  έχει δημοσιεύσει ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού τέχνης και λόγου "Νησίδες" και υπεύθυνος του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής "Το Κοχύλι".  Τον συναντήσαμε, μιλήσαμε μαζί του και μας είπε:

«Με το ποιητικό του έργο ο Καβάφης διεκδίκησε και εν τέλει προσάρτησε νέα εδάφη στον ελληνικό και παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη του 20ου αιώνα. Ο επίμονος και γοητευτικά αναστοχαστικός Αλεξανδρινός, με την ανοιχτή προσέγγιση του, τόσο στο πολύμορφο σώμα της ελληνικής γλώσσας, όσο και στην μακρά και ταραχώδη ιστορία του ελληνισμού, διαμόρφωσε μία προσωπική φωνή – που μήτε ύμνησε, μήτε τραγούδησε, μήτε σπάραξε από πάθος. Τι πέτυχε ωστόσο; Να αναμετρηθεί με θάρρος σοφού και συμφιλιωτικό σθένος ανδρείου, με την δύση αφενός του προσωπικού του βίου, με την ολοκλήρωση, αφετέρου, ενός περιπετειώδους ιστορικού κύκλου που εκκινεί ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια.

Πιθανόν αυτό να αποτελεί και μία από τις βασικότερες αιτίες της μεγάλης αποδοχής των ποιημάτων του Καβάφη σε μία ευρεία βεντάλια ηλικιών και εθνικοτήτων 80 χρόνια μετά τον θάνατό του».

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, λογοτέχνης με πλούσιο συγγραφικό έργο, ο  οποίος ήδη το 1996  ανέβασε με το Περιφερειακό Θέατρο Ρόδου, το δοκίμιό του «Από τον Σολωμό στον Καβάφη». Ο κ. Σκανδαλίδης θα εμπλουτίσει την εισήγησή του με στοιχεία, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε αφιέρωμα για τον ποιητή, από την ιστορική και γραμματολογική του εργασία με τίτλο: «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης και Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο των Ελλήνων» που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, στη σειρά των Αυτοτελών της Εκδόσεων και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Ο ίδιος μας λέει:

«Ο Αλεξανδρινός είναι ένα γνήσιο τέκνο της Διασποράς των Ελλήνων. Γεννήθηκε, έζησε και πέθανε μακριά από την Ελλάδα. Στην ξακουστή Αλεξάνδρεια. Ο Καβάφης  μπορεί να μιλήσει μόνο σαν Έλληνας της Διασποράς, δίχως ρομαντισμούς· Ο αγώνας του εστιάζεται στο “νὰ μᾶς ὑποβάλει τὸ παλαιὸ μεγαλεῖο τῆς φυλῆς μας, τὸν ἐκπολιτιστικό της ρόλο καὶ τὴν ἐξελληνιστικὴ δύναμη τῆς γλώσσας μας”.

…Οι Δωδεκανήσιοι ζώντας στην Αίγυπτο, έχουν θέση εξέχουσα και πρωτα¬γωνιστική. Πολλοί από αυτούς είναι ονόματα ηχηρά στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου και μπορούν και ελέγχουν τις εξελίξεις, την πρόοδο της χώρας που τους φιλοξενεί και τους «χαρίζει» τον πλούτο της. Σ’ αυτή την πόλη οι Δωδεκανήσιοι λόγιοι διαμορφώνουν μαζί με άλλους την ελληνική γραμματεία είτε με τα δικά τους κείμενα είτε με τη συμμετοχή τους στα μέσα ενημέρωσης του τόπου, με περιοδικά και εφημερίδες είτε με τη δημιουργία και δράση των παροικιακών τους σωματείων. Κάποιοι από αυτούς θα βρεθούν στο πλάι του Κωνσταντίνου Καβάφη, άλλοι θα τον γνωρίσουν και κάποιοι θα τον υπερασπισθούν. Ο ίδιος μέσα από την ποίηση και τον πεζό του λόγο θα μιλήσει για τα Δωδεκάνησα, την ιστορία τους, τις δοξασίες και τα τραγούδια των ανθρώπων τους…».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή ενός 15λεπτου ντοκιμαντέρ με στοιχεία από τη ζωή του ποιητή και θα εμπλουτισθεί με απαγγελίες επιλεγμένων ποιημάτων του.

Αξίζει λοιπόν να αφιερώσουμε το απόγευμά της Τετάρτης, 6 Νοεμβρίου, στο Ακταίον, στην ξεχωριστή αυτήν εκδήλωση και στον ανόμοιαστο ποιητή της διασποράς.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...