Άποψη

Ο Θεός της Δύσης πέθανε. Ο Θεός της Ανατολής; Γράφει ο Ηρακλής Αθ. Φίλιος, Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΕΘΑΝΕ. Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ; Πάντα επίκαιρος ο μεγάλος φιλόσοφος Νίτσε. Και είναι αυτή του η ομολογία, της θεοκτονίας, η οποία υπήρξε καταλυτική για τον δυτικό κόσμο. Είναι αλήθεια πως ο Νίτσε δεν σκότωσε τον Θεό. Εξάλλου ο Θεός δεν σκοτώνεται. Εξήγγειλε όμως τον θάνατο Του.

Share

Οι τελευταίοι των ρομαντικών - του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ-Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Προφανές και αδιαμφισβήτητο. Πίσω όμως από το αποτέλεσμα υπάρχει πάντα μια ολόκληρη ιστορία, η οποία κρύβεται πίσω από την επιτυχία ή την αποτυχία. Κι αυτό είναι κάτι που στοιχειώνει τη σημερινή πραγματικότητα.

Share

φλερτ ή bullying - γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

φλερτ ή bullying-Ο αμερικάνικος παροξυσμός σχετικά με την ερωτική προσβολή που έχουν δεχθεί γυναίκες ηθοποιοί αγγίζει τα όρια της ακρότητας.
Χωρίς τάσεις υποβιβασμού της συνεχόμενης κατάπτωσης του γυναικείου φύλου από μερίδα της αρσενικής ισχύος, η επιμονή της προβολής του θέματος έχει αποκτήσει πλέον , διαφημιστικό χαρακτήρα.

Share

Ποιανού είναι ο πατριωτισμός; Του Θάνου Ζέλκα

ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ; “Μια μέρα ο Αλλάχ βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά κι έπλασε το Ρωμιό. Μα ευτύς, ως τον είδε, το μετάνιωσε. Είχε ένα μάτι ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι. «Τι να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα.

Share

Η λογική της στρουθοκαμήλου - του Θάνου Ζέλκα

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ-Δύο τομείς θα έπρεπε να ήταν πραγματικά αταλάντευτοι στη λειτουργία του κράτους μας. Παιδεία και η Εξωτερική Πολιτική. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε καταστάσεις. Αυτοί οι δύο τομείς όμως δεν σηκώνουν ούτε πειραματισμούς, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες.

Share

Ο χαμένος δρόμος - του Θάνου Ζέλκα

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ-Το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται πως ανεβάζει τη θερμοκρασία μόνο του πλανήτη. Στους ανθρώπους θαρρείς πως λειτουργεί αντίστροφα. Όσο πιο πολύ ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα, τόσο πιο πολύ ψυχραίνει η καρδιά τους. Αλλιώς πως να το εξηγήσεις τόσο μίσος που πλανιέται ανεξέλεγκτο στον αέρα;

Share

Χριστουγεννιάτικο γράμμα στο γιο...Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΓΙΟ…
-Παιδί μου.
-Ξέρω ότι είσαι στα ξένα και σπουδάζεις
Έτσι τα έφερε η μοίρα να ανοίξει το παράθυρο σου στην άλλη πλευρά του πλανήτη.
Είναι δύσκολο για μένα να επικοινωνώ μαζί σου μέσα από λίγες γραμμές ενός γράμματος. Μα αυτό μπορώ.

Share

Το φως του ορθολογισμού - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ-“Ο ορθολογισμός είναι η συνολική φιλοσοφική κατεύθυνση που αποδέχεται ως γνώμονα και αφετηρία της γνώσεως τη λογική σκέψη. Σύμφωνα με τους ορθολογιστές φιλοσόφους, η γνώση μας για τον κόσμο προέρχεται κυρίως από τον ίδιο τον ορθό λόγο και τα βασικά του στοιχεία που μπορούν να αναζητηθούν στο νου μας.

Share

Πάρτε κύριε λαχεία - του Θάνου Ζέλκα

ΠΑΡΤΕ ΚΥΡΙΕ ΛΑΧΕΙΑ-Την πρώτη φορά που ανακοινώθηκε έμοιαζε με φάρσα. Έμεινε στα συρτάρια για αρκετό καιρό και πριν λίγες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή.

Share

Οι πλημμύρες της οργής - Γράφει ο Μιχάλης Λουλούς

Αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία, με βαρύτατες
ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η χώρα κατά τη διάρκεια της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα και την Σύμη και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον θλιβερό απολογισμό των νεκρών και των εκατοντάδων συμπολιτών μας που υπέστησαν

Share

Η χώρα στο καναβάτσο - του Θάνου Ζέλκα

Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ-Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που κατά καιρούς έχει κατακεραυνώσει την χώρα μας και όλους εμάς, σήμερα στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια νέα τάξη η οποία ονομάζεται "φτωχοί εργαζόμενοι" (working poor).

Share

Κόντρα στον τρόμο των πόλεων - του Θάνου Ζέλκα

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
-Ενώ η τρομακτική έξαρση βίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη τείνει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα παραδείγματα ανδρείας και ηρωισμού που διατηρούν την ελπίδα ζωντανή για την ανθρωπότητα.

Share

Χορεύοντας με τα δένδρα…στην αυλή του «Πανορμίτη» στο Νιοχώρι…Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Χορεύοντας με τα δένδρα…στην αυλή του «Πανορμίτη»
στο Νιοχώρι…
-Στο παρεκκλήσι του Πανορμίτη στο Νιοχώρι μπορείς να συναντήσεις τη συνύπαρξη των στοιχείων της φύσης σ’ ένα αρμονικό δέσιμο, σε μια χορευτική συγχορδία.

Share

Το ατύχημα της ρύπανσης της παράκτιας ζώνης της Σαλαμίνας - γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Το ατύχημα της ρύπανσης της παράκτιας ζώνης της Σαλαμίνας
-Μετά τη διαρροή μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ, το οποίο βυθίστηκε την Κυριακή στο Σαρωνικό η πετρελαιοκηλίδα που έχει διαχυθεί στη θάλασσα εκτείνεται σε μήκος πλέον του 1,5 χλμ στην παραλία της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα της πιθανής ολικής νέκρωσης της περιοχής.

Share

Το καλό και το καλύτερο - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ-Όπως καθετί που σχεδιάστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, έτσι και η τριτοβάθμια εκπαίδευση έπεσε θύμα της προχειρότητας, της ανοργανωσιάς και της έλλειψης οράματος αυτών που ήθελαν τάχα να την φέρουν σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Share

Αναζητώντς τη διαφάνεια - του Θάνου Ζέλκα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-Είναι εντελώς αντιφατικό από τη μια σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιβάλλονται πολιτικές λιτότητας προκειμένου να διασωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης και από την άλλη οι “προύχοντες” επίτροποι της Κομισιόν να ξοδεύουν απερίσκεπτα και προκλητικά τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων στα διάφορα ταξίδια τους.

Share

Ο Φρόυντ, το διαδίκτυο και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια - Γράφει η Ελευθερία Φτακλάκη

Ζώντας στην εποχή της ψηφιακής πρόσβασης, έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί πολλά περισσότερα για το ρόλο του διαδικτύου, τη δυναμική των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και την επίδραση τους σε αυτό που ο Marshall McLuhan αποκάλεσε προφητικά στη δεκαετία του 1960, ως παγκόσμιο χωριό.

Share

Συλλογική ευθύνη - του Θάνου Ζέλκα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ-Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο το καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο έντονο, είναι τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια. Με τα τροχοφόρα να πολλαπλασιάζονται λόγω των ξένων επισκεπτών, σχεδόν καθημερινά μετράμε θύματα στους δρόμους σε μικρά ή μεγάλα συμβάντα.

Share

Άγχος, Σύγχυση και Πανικός; Αναρωτιέται ο Γλαρός Ιωάννης, Μέλος του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ

Την χρονική στιγμή που (ορθώς) προβάλλεται το οπτικοακουστικό μήνυμα με τίτλο «Επιλέγω Επαγγελματικό Λύκειο-Επιλέγω ΕΠΑΛ» προκειμένου να γίνει δημοσιοποίηση και ανάδειξη της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κοινωνία, την ίδια στιγμή, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με ενέργειες και πράξεις προκαλεί άγχος και σύγχυση στους Μαθ

Share

Επιτέλους ξυπνείστε! Γράφει ο Μιχάλης Λουλούς, Αγρότης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
-του Μιχάλη Λουλού, Αγρότη

Κι εκεί που λέγαμε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μας εκπλήξει άλλο, ήρθε η ψήφιση των τελευταίων μέτρων για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες.

Share

Pages

Subscribe to RSS - Άποψη