Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Οι ξυπόλητοι μπαλουξήδες. Μια από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της Καρπάθου! του Μανώλη Δημελλά

Οι ξυπόλητοι μπαλουξήδες. Μια από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της Καρπάθου!

Το καλοκαίρι του 1956, στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Καρπάθου τα Πηγάδια έπαιζαν με τις Πυλές κι ένα τσούρμο ξυπόλητων παιδιών, μπαλουξήδες με το όνομα, δεν έχασαν την ευκαιρία, περπάτησαν ξυπόλητοι από το λιμάνι της Καρπάθου κι ανέβηκαν μέχρι το γήπεδο, στο κεφαλοχώρι Απέρι.

Share

Γιώργος Μανούσος, καπετάνιος από αγάπη για την Κάσο και λατρεία για τη θάλασσα, του Μανώλη Δημελλά

Όσο πιο κοντά γεννιέσαι στη θάλασσα, όσο μεγαλώνεις με την αλμύρα της να γίνεται τροφή για το μυαλό κι ύστερα να αναθρέφει ολάκερη την ύπαρξη, τόσο περισσότερο δένεσαι μαζί της κι εκείνη φαίνεται πως το νιώθει, πρώτα σε δοκιμάζει κι ύστερα, μόλις σιγουρευτεί, κάνει ότι περνά από το χέρι της για να σε έχει κοντά της!

Share

Με επίσημη πρόσκληση από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως η ελληνική πρεσβεία στη Τεχεράνη δεν του δίνει βίζα! του Μανώλη Δημελλά

Με επίσημη πρόσκληση από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όμως η πρεσβεία μας στη Τεχεράνη δεν του δίνει βίζα!

Το ταλέντο του είναι αναγνωρισμένο και έχει χειροκροτηθεί σε όλο τον πλανήτη, μάλιστα έχει βρεθεί πολλές φορές στη χώρα μας και φέτος είναι από τους καλεσμένους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην 16η Παναιγαιακή Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, που πρόκειται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Σύρο. Ωστόσο μέχρι και σήμερα η ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη, δεν του δίνει βίζα κι έτσι απαγορεύει το ταξίδι του!

Share

Ένα δάκρυ για δυο ανεπανάληπτους Κασιώτες, του Μανώλη Δημελλά

Ένα δάκρυ για δυο ανεπανάληπτους Κασιώτες

Λένε πως η ψυχή ζυγίζει μόλις 21 γραμμάρια κι όταν εκείνη φεύγει σα να αλαφραίνει το σώμα του ανθρώπου. Αλήθεια ή μήπως άχρωμες κουβέντες;

Δε γνωρίζω, όμως για τους δυο φίλους Κασιώτες, που πρόσφατα χάθηκαν, όλο το βάρος του κόσμου σε χρυσάφι να σηκώσεις και πάλι δε πιάνει μια μπροστά στην αγκαλιά τους και το μεγαλείο της ψυχής τους.

Πριν λίγες βδομάδες έφυγε ο πιο παλιός βοσκός της Κάσου, ο Γιώργος Νικολάκης Λιόντας ήταν ένας ανοιχτόκαρδος θησαυρός γνώσεων.

Share

Cuba Si, Yankee No! Περιπέτεια με το «λίμπερτυ ΜΑΡΟΥΚΛΑ», του Μανώλη Δημελλά

Στην αυλή δεν έπεφτε καρφίτσα και τα μαχαιροπίρουνα έμοιαζε να δίνουν μια φάλτσα συναυλία. Αλλά και μέσα στην κουζίνα δεν υπήρχε ησυχία, ο μάγειρας αναστέναζε πάνω απ΄τα καφτερά τηγάνια κι οι σερβιτόροι έγραφαν χιλιόμετρα, με πρωταγωνιστές τους φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, να παλεύουν, πρώτα με τα μάτια κι ύστερα μέσα στα στομάχια των πελατών.

Share

Και για την Κάρπαθο το μεταφορικό ισοδύναμο; του Μανώλη Δημελλά

Και για την Κάρπαθο το μεταφορικό ισοδύναμο;
Είναι οι τοπικοί παράγοντες που δεν φροντίζουν να μάθουν τις κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση; Ή μήπως η αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας προκάλεσε την αλλαγή στον σχεδιασμό κι έτσι η Κάρπαθος θα περάσει ακόμη και στην πρώτη φάση της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου;

Μεταφορικό ισοδύναμο είναι η οικονομική ενίσχυση των νησιωτών στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις τους, έτσι ώστε να μη χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο.

Share

Όταν ο Μιχάλης Μαργαρίτης κατέβασε την ιταλική σημαία από τα Πηγάδια Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Όταν ο Μιχάλης Μαργαρίτης κατέβασε την ιταλική σημαία από τα Πηγάδια Καρπάθου

Δεν είναι σπουδαίο να βγάζεις μια σημαία στο μπαλκόνι, ίσως τέτοιες μέρες να γίνεται λίγο πιο δύσκολο, αφού κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ρομαντικός εθνικιστής, άσε που δεν φτιάχνουν πια σιδερένιες υποδοχές στα κάγκελα.

Στην ιστορία έμειναν εκείνοι που ξεκρέμασαν σημαίες και έμειναν ολοζώντανοι ήρωες, τα αληθινά παραδείγματα θάρρους και αυθεντικής δράσης.

Share

Προσκλητήριο Καρπαθίων και Κασίων ηρώων, του Μανώλη Δημελλά

Προσκλητήριο Καρπαθίων και Κασίων ηρώων

«…θα σε παρακαλούσα εάν είναι δυνατόν να μου στείλεις ένα τενεκάκι χαλβά, από κείνον που κάνεις εσύ, αλλά με πολλά αμύγδαλα και καρύδια. Βάλε και καλό βούτυρο γιατί έχω βάλει στοίχημα με κάτι συναδέλφους, που τους ήλθε χαλβάς, ότι εσύ φτιάχνεις το καλύτερο»!

Η επιστολή του Ανθυπίατρου Μιχάλη Μάλτα, προς τη μητέρα και την αδελφή του, γράφτηκε στις 11.1.1941 από το Αλβανικό μέτωπο.

Share

Ο διάσημος Άγγελο Καβαλλάρο, τιμή και καμάρι της Καρπάθου , του Μανώλη Δημελλά

Ο διάσημος Άγγελο Καβαλλάρο, τιμή και καμάρι της Καρπάθου
Ήταν μόλις πέντε χρονών όταν ζήτησε ένα βιολί για Χριστουγεννιάτικο δώρο, λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε με μια μουσική μπάντα και δεν δίστασε να πάρει την μπαγκέτα από τα χέρια του μαέστρου! Αυτά ήταν τα πρώτα βήματα στην ανάδειξη του μοναδικού ταλέντου του.

Share

Δήμος Καρπάθου. Το Υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει απαντήσεις για τα αδέσποτα, του Μανώλη Δημελλά

Δήμος Καρπάθου. Το Υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει απαντήσεις για τα αδέσποτα

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της Καρπάθου μετρούν ακόμη μια φορά τους συμμάχους τους.

Την περασμένη χρονιά ο Δήμος του νησιού δεν κατάφερε να διαθέσει το πρώτο κονδύλι για φροντίδα και στειρώσεις. Όσο για τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των φιλόζωων, εκείνες τις σκόρπισε μακριά ο θαλασσινός άνεμος.

Όμως από την αρχή του 2018 στην Κάρπαθο σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά που αφορούν βάρβαρη κακοποίηση ζώων συντροφιάς.

Share

Ο Αλέξης της Καρπάθου μας χρειάζεται, του Μανώλη Δημελλά

Από αυτή τη μάχη ο Αλέξη πρέπει να βγει νικητής.
Οι Καρπάθιοι στέκουν και αγωνίζονται μαζί του, αποδεικνύουν τι θα πει ανθρωπιά και φιλία!

Ο Αλέξης Πήχας έχει καταγωγή από την Αιανή Κοζάνης, όμως ζει στην Κάρπαθο από οκτώ χρονών.

Σήμερα ο 34χρονος Αλέξης, με το αγνό του χαμόγελο, είναι γνωστός σε όλο το νησί για την κοινωνικότητα και εξωστρέφειά, την αγάπη του για την Κάρπαθο και τη βοήθεια που προσφέρει στους συνανθρώπους του.

Με απλά λόγια, όπως το γράφουν οι φίλοι του, για την καλή του την καρδιά.

Share

Βάρδα Φουρνέλο! Οι Καρπάθιοι στο Διόνυσο, του Μανώλη Δημελλά

Βάρδα Φουρνέλο! Οι Καρπάθιοι στο Διόνυσο

Αν δεν υπάρχει στα κακοφορμισμένα, φτωχά και βρώμικα κοινωνικά στρώματα, ένας έρωτας ή τουλάχιστον μια κάπως περίεργη, σκοτεινή πλεκτάνη, δύσκολα γράφεται και απομένει η ιστορία τους.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με την μεγαλύτερη παροικία των Καρπαθίων στη Αττική, στα νταμάρια του Διονύσου, εκεί λίγο μετά το 1900, μαζεύτηκαν περισσότεροι από 2.000 εργάτες και μαστόροι, της σπάνιας, αρχαίας λευκής πέτρας.

Share

Kapatos...ο καρπάθιος γκάνγκστερ, του Μανώλη Δημελλά

Kapatos...ο καρπάθιος γκάνγκστερ!

Πόσο καλότυχα μα και ευλογημένα λέμε τα μωρά που έτυχε να γεννηθούν στην 1η του Γενάρη! Και σίγουρα έτσι θα είπαν, εκείνοι οι γονείς, οι δυο καρπάθιοι μετανάστες, για τον γιο τους, που ήρθε στον κόσμο πάνω στο πρώτο ξημέρωμα του 1915.

Ο μικρός Θωμάς, το καμάρι τους, μεγάλωνε σε μια φτωχογειτονιά του New Jersey και μέχρι τα 22 του δεν ήταν γνωστός, ούτε είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Ωστόσο φαίνεται πως είχε διαλέξει και τραβούσε πάνω στον πιο σκληρό και κακοτράχαλο δρόμο της παρανομίας.

Share

Ο Κασιώτης κροίσος κι η Τουρκάλα που έγινε καλόγρια, του Μανώλη Δημελλά

Όταν τα βρόντηξε και τη κοπάνησε από τη Κάσο, ούτε που φανταζόταν τι παιγνίδια θα έπαιζε μαζί του η μοίρα. Η περίπτωση του δισεκατομμυριούχου, Δημήτρη Σταματάκη, είναι από τις πιο ιδιαίτερες για τους Δωδεκανήσιους μετανάστες.

Ο παράξενος Έλληνας δεν μοίραζε τα μυστικά του, ένας κλειστός, μετρημένος τύπος, μόνο ένα πράμα δεν περίμενε, να πεθάνει.

Share

Κάρπαθος. Αγάπη πέρα από ουρές, μουσούδες κι ανθρώπινα κορμιά, του Μανώλη Δημελλά

Έτρεμε και βαριανάσαινε, ήταν πια στα τελευταία του, ανήμπορος από τα γηρατειά μα ευχαριστημένος, το έβλεπες στα γέρικα τσιμπιλιάρικα μάτια του, στην γλώσσα που μισοφαινόταν, στο επαναλαμβανόμενο τρέμουλο και στην ουρά που χορευτάλιζε ασταμάτητα.

Ο δάσκαλος, ο Νικόλας, είχε μαζέψει ετούτο το κυνηγόσκυλο πριν 15 χρόνια, ήταν το αστείρευτο πάθος του για την εκπαίδευση των σκύλων που ξεπερνούσε κάθε άλλη δουλειά που έκανε. Από μικρός ακόμη ντάντευε, φρόντιζε κουλούκια, γκρίνιαζε η μάνα του, φώναζε ο πατέρας, μα από το ένα έμπαιναν κι από το άλλο αυτί έβγαιναν όλες οι κουβέντες τους.

Share

Μια παλαράγρα με τη ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ, του Μανώλη Δημελλά

Όλα τα χρόνια του ήταν βουτηγμένα στην αρμύρα, νησιώτης με πατέρα και προγόνους δεινούς ναυτικούς. Για τον Γιάννη Λάμπρου οι θαλασσινοί δρόμοι ήταν πιο σταθεροί ακόμη κι από κείνα τα στεριανά καλντερίμια, που είναι καμωμένα από τις πιο άγριες τσακμακόπετρες.

Έφτανε ένα βλέμμα του για να μετρήσει τους ανέμους, μόνο που άκουγε το κύμα και έπιανε το γινάτι της θάλασσας. Αυτά ήταν χαρίσματα που κέρδισε με κόπο, με αγώνα, πάνω σε σκαριά που είχαν πελεκήσει οι περασμένες γενιές κι έτρεχαν ασταμάτητα μέσα στις φλέβες της ψυχής του.

Share

Κάρπαθος, το κήρυγμα ισότητας του Παπά-Νικόλα Σακελλαρίδη, του Μανώλη Δημελλά

Είναι αυτό το χωριό, οι Μενετές Καρπάθου, όταν τις περπατάς σα να νιώθεις ακόμη και τον αέρα να στέκει, να ψιθυρίζει ιστορίες, να περιγράφει εποχές, αυτές που δείχνουν ξεπερασμένες και ξεχασμένες, όμως μη γελαστείς, η αύρα των ανθρώπων δεν σβήνει, ούτε και με τα καλοκαίρια ξασταχυάζουν οι φευγάτες ψυχές.

Share

4 Φλεβάρη 1958, το UFO της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

4 Φλεβάρη 1958, το UFO της Καρπάθου
(φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη)
Ήταν πρωινό Τρίτης, 4 Φλεβάρη 1958, όταν οι κάτοικοι στα Βόρεια της Καρπάθου είδαν ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο με λευκή ουρά να κινείται με ταχύτητα στον ουρανό. Εκείνοι που έτυχε να βρίσκονται στο επίνειο της Ολύμπου, στο Διαφάνι και ειδικά στο Νερόμυλο του Ασπρούλη έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

Το άγνωστο φωτεινό αντικείμενο πετούσε σε χαμηλό ύψος, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και σε κοντινή απόσταση, κάπου πάνω από τη θάλασσα, ακούστηκε μια πολύ δυνατή έκρηξη.

Share

Μανώλης Λαγωνικός, ο βιβλιοθηκάριος της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Από τις μεγάλες παύσεις καταλαβαίνεις, είναι σα να νιώθεις το συνομιλητή σου.

Όταν βιάζεται (ή εσύ βιάζεσαι) να απαντήσει, αγωνίζεται να φωνάξει περισσότερο από σένα και στο τέλος παλεύει να τη “βγει” ο ένας στον άλλον, τότε κλείνουν αυτιά, ενώ ακόμη και τα μάτια, για μια στιγμή γυρνούν και βλέπουν προς τα μέσα.

Ωστόσο υπάρχουν και στιγμές που οι παύσεις, οι σιωπές, μοιάζουν με χειμάρρους σκέψεων, ειλικρινών ερωτήσεων, και τότε πια ο διάλογος αποκτά μια αλλιώτικη ουσία, μια πιο καθαρή διάσταση.

Share

Κάρπαθος, νέο κρούσμα δολοφονίας σκύλων, του Μανώλη Δημελλά

Η Liza, η Sara κι ο Dingo ξύπνησαν χαρούμενα, είχε ξημερώσει Κυριακή και ο άνθρωπος τους, ο Νικήτας Λογοθέτης, τα έβγαλε βόλτα στο βουνό της Πατέλας, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Καρπάθου, για να τρέξουν, να παίξουν και να ξεμουδιάσουν.

Όμως κάποιος εγκληματίας είχε διαφορετική άποψη, είχε σκορπίσει φόλες στην περιοχή του βουνού και τα σκυλιά έπεσαν στη θανατηφόρα παγίδα του.

Share

Μια κρεμάλα-καθρέφτης της κοινωνίας μας, του Μανώλη Δημελλά

Πρώτα πέρασε το σκοινί από το πιο ψηλό και χοντρό κλαδί ελιάς, έπειτα, με σβέλτες κινήσεις άρχισε να τραβά από το λαιμό και να σηκώνει από το έδαφος το ζώο κι εκείνο, ενώ πνιγόταν, τον κοίταζε με απορία μέσα στα μάτια, εκλιπαρούσε για ζωή, σα να ρωτούσε: γιατί;

Share

Κάρπαθος, ένας κρεμασμένος σκύλος παντιέρα του πολιτισμού μας, του Μανώλη Δημελλά

Ντροπή, κατάντια κι απανθρωπιά! Μα ούτε κι αυτές οι λέξεις είναι ικανές να περιγράψουν ένα τόσο άγριο φονικό.

Ένας κρεμασμένος σκύλος στο χωριό Όθος της Καρπάθου είναι το πρόσφατο περιστατικό και έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες περιπτώσεις κακοποίηση ζώων στο νησί.

Την ημέρα των Φώτων, Σαββάτο 6.1.2018, μια παρέα φίλων βρέθηκε στο γήπεδο 5Χ5 του χωριού Όθους, λίγα μέτρα από εκεί που θα έπαιζαν ποδόσφαρο βρήκαν τον δύστυχο σκύλο, κρεμασμένο από ένα κλαδί ελιάς.

Share

Alex, ο Καρπάθιος πράκτορας, του Μανώλη Δημελλά

Alekkos ο Αμερικάνος, έτσι έμεινε γνωστός ο ταλαντούχος κατάσκοπος της O.S.S. (Office of Strategic Services), της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, προδρόμου της CIA. Πρόκειται για τον Οθείτη Αλέξανδρο Γεωργιάδη, τον επέλεξαν για να βοηθήσει την αντίσταση στον Έβρο και να ανακόψει την τροφοδοσία των Γερμανών με τουρκικό χρώμιο, ένα μετάλλευμα απαραίτητο για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Share

Κάρπαθος, 4 νεογέννητα σκυλιά πεταμένα στα σκουπίδια, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Κάποτε στην Κάρπαθο το καλύτερο ποδαρικό το έκανε ένας σκύλος!

Μάλιστα διάλεγαν ναχει λευκό τρίχωμα και τον έβαζαν να τριγυρίσει μέσα σε όλο το σπίτι, έπειτα κερνούσαν μεζέδες το τετράποδο πλασματάκι και περίμεναν να τους φέρει γούρι για την επόμενη χρονιά. Μα είναι γνωστό πως όλη η αθωότητα του κόσμου φτιάχτηκε με τις δικές τους ανάσες, σχηματίστηκε πάνω στις μουσούδες τους!

Η Πρωτοχρονιά του 2018 ήταν κάπως διαφορετική, το ποδαρικό από δεκαετίες έπαψε να ακολουθεί την παράδοση.

Share

Ο Καρπάθιος γιατρός-θρύλος Βάσος Βέργης, του Μανώλη Δημελλά

Λαμπύριζε, τα μάτια του φέγγιζαν φωτιά και αίμα, οι εκρήξεις από τις οβίδες έσκαγαν σχεδόν πάνω στα πόδια του, όμως δεν έκανε βήμα προς τα πίσω, ταξίδευε, χάϊδευε με το μυαλό τη θάλασσα, ενώ το σώμα, ήταν παραδωμένο στην ατέλειωτη μάχη της Ηπείρου.

Κουρασμένος, με στομωμένο, κατακόκκινο, σπαθί που μύριζε φρέσκο αίμα, έσφιξε ξανά τα δόντια και ξαναρίχτηκε με ορμή πάνω στους εχθρούς, για όπλο διάλεγε πάντα ξίφος, ήθελε να βλέπει στα μάτια τον αντίπαλο, να ρισκάρει κάθε στιγμή της μάχης.

Share

Συνέντευξη με έναν ξεχωριστό Καρπάθιο, έναν “κόκκινο” Άη Βασίλη, του Μανώλη Δημελλά

- Είσαι καλό παιδί; διαβάζεις τα μαθήματα σου; αγαπάς τους γονείς σου; όπως κι όλα τα πλάσματα; Να λες πάντοτε την αλήθεια, να μη φοβάσαι για αυτή.

Έπειτα αυτός ο Άγιος Βασίλης έσκυβε, έλεγε ένα μυστικό κι έκανε τα παιδικά ματάκια να λάμψουν τόσο πολύ που τα λευκά λαμπιόνια τρεμόπαιζαν από ντροπή, όσο κι αν προσπαθούσαμε, εμείς οι υπόλοιποι ανυπόμονοι θεατές, δεν καταφέραμε το ακούσουμε!

Share

Παλιά Χριστούγεννα στην Κάρπαθο - Του Μανώλη Δημελλά

Χριστούγεννα θα πει" χίλιες δουλιές και το χωριό αγύριστο", για τη Καρπαθιά κυρά, που δεν προλάβαινε να κάμει τη λάτρα της και να κυερνήσει το μεγάλο σπίτι, αλλά ούτε και να κόφτει στα κανακαρίστικα μετόχια και τα χτήματα, στον Τσίγκουνα, στον πάνω Αφιάρτη...

Σήμερα με τον υπολογιστή πάντα ανοιχτό και καρφωμένο στο skype, τα αγαπημένα πρόσωπα, που τριγυρνούν στα πέρατα του κόσμου, μοιάζει σαν να μην βγήκαν ποτέ από το σοφά του σπιτιού.

Share

Ο Βασιλιάς των Χριστουγέννων και η Κάρπαθος, του Μανώλη Δημελλά

 

Πρωταθλητές των ελληνικών Χριστουγέννων εξακολουθούν να είναι τα μελομακάρονα όμως στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία, υπάρχει ένα ξακουστό χριστουγενιάτικο κέικ που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Δεν είναι άλλο από το αφράτο και ψηλοτάβανο Panettone!

Τώρα θα πείτε, μα τι σχέση έχει η Κάρπαθος με ετούτο το βασιλικό τσουρέκι;

Ας μη βιαστούμε, το Panettone κρύβει απίθανους μύθους που ξεκινούν από τον μεσαίωνα, όμως έχει και έναν κρυφό δεσμό με το νησί του Ποσειδώνα, την Κάρπαθο.

Share

Μανώλης Καλαβρέζος, ένας Κασιώτης στην μάχη της Ίβο Τζίμα, του Μανώλη Δημελλά

Για την Κάσο, τους Κασιώτες και τις Κασιωτίνες, ότι κι αν γράψω θαναι λίγο. Έχουν όλες τις ευχές του Αιγαίου καμαρωτά φτερά μέσα στη ψυχή τους!

Κάθε φορά λοιπόν που καταπιάνομαι και παλεύω να γράψω ένα πορτραίτο διαπιστώνω πως είναι μεγάλη τιμή αλλά και βαρύ φορτίο να γεννηθείς Κασιώτης.

Αφορμή για όλα αυτά είναι ο Μανώλης Καλαβρέζος, ένα παλικάρι που είναι δεμένο με το νησί, μοιάζει σε εκείνες οι παλιές γενιές που ξετρυπώνουν από

τα παλιά βιβλία.

Share

Pages

Subscribe to RSS - Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς