Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Απόδημοι Μενετιάτες Καρπάθου, δύναμη τους η καθάρια μνήμη, του Μανώλη Δημελλά

Απόδημοι Μενετιάτες Καρπάθου, δύναμη τους η καθάρια μνήμη

Είναι υπέροχο να ξεχωρίζεις μια παρέα συντοπιτών που αγωνίστηκαν, ψυχές που έβαλαν πλάτη όχι μόνο γα να γίνει γνωστό το νησί και το σπουδαίο του παρελθόν, στην ουσία ρύθμισαν τα ρολόγια όλων των Καρπάθιων γύρω από μια ημερομηνία-σταθμό στη νεώτερη ιστορία της Δωδεκανήσου.

Share

Έκκληση στον Δήμαρχο Καρπάθου για τα αδέσποτα, του Μανώλη Δημελλά


Οι ξένοι φίλοι της Καρπάθου, ακόμη μια φορά, διδάσκουν ήθος και πολιτισμό!

Οι περισσότεροι είναι καλοκαιρινοί ταξιδιώτες, ξεχώρισαν το νησί για την αυθεντικότητα και την ομορφιά του, έτσι απλά βρήκαν τρόπο και δέθηκαν σφιχτά μαζί του.

Από τις πρώτες πράξεις τους, πέρα από τη ξεκούραση τους, ήταν η φροντίδα και η συμπαράσταση τους στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που τριγυρνούν στους δρόμους του νησιού.

Share

Ο Καρπάθιος γιατρός-λογοτέχνης «Βασιληάς της Αχάτας», του Μανώλη Δημελλά

Ο Καρπάθιος γιατρός-λογοτέχνης «Βασιληάς της Αχάτας»

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κυζούλη, έναν από τους σημαντικότερους Καρπάθιους λογοτέχνες με καθάρια και μεστή γραφή, μια ψυχή που παρομοιάζει με το πιο τρυφερό αιγαιοπελαγίτικο θαλασσοπούλι.

Η πατρική καταγωγή του ήταν από το Μεσοχώρι, όπου και προέρχεται το ιδιαίτερο επίθετο. Το μυστήριο του οποίου λύνεται από την πρό-γιαγιά του γιατρού που είχε το όνομα Κυζούλα, (η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη giouzel και σημαίνει η όμορφη).

Share

Η μεγάλη Καρπαθιά ηρωίδα Μαριγούλα Μαστρολέων Ζέρβα, του Μανώλη Δημελλά

Καρπαθιά, Πυλιάτισσα στην καταγωγή, όμως γέννημα και θρέμμα Πειραιώτισσα, αφιέρωσε ολάκερη τη ζωή της, σε ένα διαρκή, τις πιο πολλές φορές άνισο αγώνα, για την αλλαγή του πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

Η Μαριγούλα γεννήθηκε το 1926, στο Χατζηκυριάκειο, δεύτερη κορούλα, σε μια σειρά από επτά παιδιά. Μεγάλωσε μέσα σε μαύρη κι άραχνη, φτώχεια, κρατούσε τους γονείς της, ενώ πέθαιναν, μπροστά στα μάτια της.

Share

Αναστάσιος Ν. Φράγκος, ένας ξεχασμένος Καρπάθιος λογοτέχνης, του Μανώλη Δημελλά

Αναστάσιος Ν. Φράγκος, ένας ξεχασμένος Καρπάθιος λογοτέχνης

Share

Ιμμακολάτα, ταξίδι με την ψυχή της πιο περήφανης βάρκας, του Μανώλη Δημελλά

Όλο περίμενε μοναχή και έρημη στα ξένα, έκανε όνειρα μήπως τη θυμηθεί κάποιος φίλος, ήθελε να τρέξει κοντά ένας δικός της, πρώτα χαϊδέψει τα ξύλα της, έπειτα συμμαζέψει τα σάπια σχοινιά και τη ξερή σκουριασμένη μηχανή κι ύστερα να βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε να επιστρέψει σε κείνα τα γνώριμα νερά, μόνο για να πεθάνει δίπλα στους καθαρούς θαλασσινούς που την αγάπησαν και πότισαν ιδρώτες, έσταξαν τη ζωή τους πάνω στο στενό φτωχό κορμάκι της.

Share

Δήμος Καρπάθου, ακατανόητη η στάση του για τα αδέσποτα, του Μανώλη Δημελλά

Δήμος Καρπάθου, ακατανόητη η στάση του για τα αδέσποτα

Πέρασε κι αυτό το καλοκαίρι με τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της Καρπάθου να περιμένουν το Δήμο του νησιού να ξυπνήσει για να τα φροντίσει!

Με ένα δελτίο τύπου από τις 16 Ιουνίου ενημέρωνε ότι:

Share

Ο όμιλος σκακιστών Καρπάθου είναι γεγονός, του Μανώλη Δημελλά

​Ο όμιλος σκακιστών Καρπάθου είναι γεγονός

Γνωρίζετε τι κοινό έχουν οι: Humphrey Bogart, Fidel Castro, Chaplin Charlie, Charles Ray, Che Guevara, Stanley Kubrick, Vladimir Lenin,η πριγκίπισσα Diana, ο νομπελίστας Jack Kerouac, Vivien Leigh,ο τραγουδοποιός Moby,ο Keanu Reeves, Arnold Schwarzenegger, Frank Sinatra, Sting, Tom Cruise, Olivia de Havilland, Madonna, Mel Brooks και ο Nicholas Cage;

Share

Ο πατριώτης Νικόλαος Λύκος, από το Νταχάου στη λησμονιά, του Μανώλη Δημελλά

«Οι άνθρωποι μοιάζουν με τα μπαλόνια, τη μια στιγμή φουσκώνουν κι ύστερα δεν αργούν να ξεφουσκώσουν, να αδειάσουν και μαζί με τον αέρα ξερνούν τα περασμένα».

Share

Gemma, perla nascosta a isola di Karpathos, Gabriela de Martis

Gemma, perla nascosta a isola di Karpathos

Gabriela de Martis

Il mare di Karpathos e’ cosi’ carico di misteri , storie incredibili, molte delle quali sono cosi’ amare che non hai ne’ voglia , ne’ coraggio di ascoltare. E ,se ne sei a conoscenza, non vorresti parlarne.

Solo quando viaggi, quando percorri le onde, emergono dal fondo nero del mare ricordi strani che ti soffocano la mente e ti allontanano dal ritmo quotidiano della vita che sembra cosi’ incolore e piatta e quasi sempre ha il sapore di una bibita non piu’ frizzante .

Share

Εξακολουθούν παγωμένες οι ανεμογεννήτριες Δήμου Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Εξακολουθούν παγωμένες οι ανεμογεννήτριες Δήμου Καρπάθου

Για τις δυο ανενεργές ανεμογεννήτριες του Δήμου Καρπάθου, που βρίσκονται στο «Αιολικό πάρκο» στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στον Αφιάρτη, τα λόγια περισσεύουν.

Share

Καραβοκύρισσα Φωτεινή Πρωτόπαππα, μια θαλασσινή ελιά στην άκρη του Αιγαίου- του Μανώλη Δημελλά

 
Αν ο Ποσειδώνας, αυτός ο ξεχασμένος παλιός Θεός, είχε θηλυκή φύση στα σίγουρα θα είχε τη μορφή της!
Η Φωτεινή Πρωτόπαππα έχει ορεσίβια καταγωγή, κατεβαίνει από τα ψηλά, την Όλυμπο της Καρπάθου, το παραδοσιακό χωριό ταυτότητα ολάκερου του Αιγαίου, όμως η θάλασσα ήταν η μοίρα της. Εκείνη τη διάλεξε κι Φωτεινή δε έκαμε πίσω, προχώρησε θαρρετά πάνω στο πέλαγος, σφάλισε την αρμύρα στα χέρια της, πρώτα την πάλεψε κι ύστερα δέθηκε κι έγινε κομμάτι της ζωής της.

Share

Κάρπαθος, μια γέννα για το βιβλίο Γκίνες, του Μανώλη Δημελλά

Κάρπαθος, μια γέννα για το βιβλίο Γκίνες

Είχαν σφίξει τα πράματα, έγκυος κοντά στους εννιά μήνες η 42χρονη Ποθητή δεν ένιωθε κανένα πόνο, το χειρότερο ήταν ότι το μωρό δεν κλωτσούσε, ούτε που το ένιωθε να παίζει βόλτες μέσα στη κοιλιά της.

Share

Καρπάθιοι εργάτες στην αιματηρή εξέγερση της Σερίφου, του Μανώλη Δημελλά

Καρπάθιοι εργάτες στην αιματηρή εξέγερση της Σερίφου

3 Σεπτέμβρη 1916…

Το απόσπασμα της χωροφυλακής έδωσε προθεσμία 5 λεπτών στους συγκεντρωμένους, τους φώναξαν να διαλύσουν την απεργία και να ξεκινήσουν το φόρτωμα του ανδριώτικου πλοίου ΜΑΝΟΥΣΙ με σιδηρομετάλλευμα.

Share

Τάκης Χρυσοχέρης, ανεξίτηλες μνήμες του εμφυλίου, του Μανώλη Δημελλά

Τάκης Χρυσοχέρης, ανεξίτηλες μνήμες του εμφυλίου

Η σκιά του Τάκη στέκει ακόμη ζωντανή, θυμίζει εκείνο τον άγριο πόλεμο, το ξεκλήρισμα μεταξύ αδελφών που σακάτεψε ολάκερη τη χώρα, τον εμφύλιο!

Ο Καρπάθιος Τάκης Χρυσοχέρης σκοτώθηκε στις 26 Αυγούστου 1949, πολεμούσε με τις γραμμές του κυβερνητικού στρατού, ανέβαινε τον Γράμμο και έπεσε στην κατάληψη του πασίγνωστου τελευταίου υψώματος, του Τσάρνο.

Ακόμη και σήμερα, 68 χρόνια από τότε, η ιστορία εξακολουθεί να χορεύει μπροστά στα ανίδεα μάτια μας.

Share

Το πέτρινο καράβι της Αμμοπής, του Μανώλη Δημελλά

Το πέτρινο καράβι της Αμμοπής

Κάποτε, στα πίσω χρόνια, όταν οι γυναίκες άνοιγαν και τίναζαν τα μάλλινα στρώματα έλεγαν τα πιο μεγάλα μυστικά τους.

Τότε λοιπόν ανάμεσα στους σπασμένους έρωτες, στις στυφές οικογενειακές πίκρες και στα ξαφνικά θανατικά, που σκέπαζαν κάθε πόνο, μισόλεγαν και κάποιες ιστορίες φορτωμένες με τα πιο παράξενα θάματα, όπως τους μύθους για βράχους που κάποτε ήταν βιαστικά καράβια.

Share

Κάρπαθος. Από τα γαμπρίκια και τα νυφίκια στην αυτοκτονία, του Μανώλη Δημελλά

Κάρπαθος. Από τα γαμπρίκια και τα νυφίκια στην αυτοκτονία

Στα σκοτεινά σοκάκια των Πηγαδίων ξεχώριζες μονάχα σκιές κι αυτές αν το φεγγάρι ήταν γεμάτο κι έστεκε μοναχό του στον ουρανό.

Η ιστορία δεν είναι πρόσφατη, έρχεται από την εποχή των Ιταλών, τότε μόλις είχαν αναλάβει το νησί, ξεκίνησαν να τοποθετούν λάμπες πετρελαίου στα πιο γνωστά περάσματα κι αυτή ήταν δουλειά του κυρ-Σπύρου.

Share

Οι Ναυτοπρόσκοποι της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Οι Ναυτοπρόσκοποι της Καρπάθου

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ολοκληρώνεται με εξαιρετική επιτυχία το 2nd Poseidoniou Athletic Summer Camp, η διοργάνωση του ενεργού αθλητικού σωματείου Ποσειδώνας Καρπάθου.

Οι συμμετέχοντες, παιδιά 4-16 ετών, αλλά και οι γονείς τους, έζησαν στο νησί σπουδαίες καλοκαιρινές δράσεις, που δεν αποτελούν μόνο διέξοδο, αλλά είναι εκείνες οι στιγμές μνήμης που χρεώνονται για πάντα στα κύτταρα των νέων ανθρώπων.

Share

14 χρόνια και 14 μέρες από τη ζωή ενός Καρπάθιου, του Μανώλη Δημελλά

14 χρόνια και 14 μέρες από τη ζωή ενός Καρπάθιου

Ένας πιτσιρίκος όλο σκέρτσο και παιγνίδι, αυτός ήταν ο Νίκος Μ. Χατζηγεωργίου, αθώο πειραχτήρι, από τα παιδιά που σε κάνουν να μη σταματάς τα γέλια με τα αστεία του. Μια στιγμή, μη φανταστείτε ότι πρόκειται για κάποιου είδους μνημόσυνο, μα για μια λεπτή γραμμή μνήμη, από κείνες που διαγράφονται πριν ακόμη γεννηθούν.

Share

Κάρπαθος, νέο κρούσμα με παρατημένα αδέσποτα στην Αμμοπή, του Μανώλη Δημελλά

Κάρπαθος, νέο κρούσμα με παρατημένα αδέσποτα στην Αμμοπή
φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη

Ένα σφύριγμα ή μια φωνή είναι αρκετή για να τρομάξουν κι όμως δεν σταματούν να κουνούν χαρούμενα την ουρά μέσα στα σκέλια τους.

Συνήθως τη βγάζουν με ξινισμένα αποφάγια από ένα πανηγύρι, όμως το νερό είναι το ουσιαστικό τους πρόβλημα.

Θα είναι τυχερά αν τα προσέξει ένας περαστικός, σηκώσει τη φωτογραφική του μηχανή για να παγώσει τη στιγμή. Μέχρι εκεί είναι τα προνόμια τους!

Share

Κάρπαθος, όταν το παιδικό παιγνίδι γίνεται ζήτημα μεγάλων - Του Μανώλη Δημελλά

Αχ το καλοκαιράκι, έχεις μια τέτοια αίσθηση ελευθερίας που δεν είναι υπερβολή αν καμαρώνεις σα βασιλιάς!

Φτάνει να μη ζορίζεσαι με θέματα υγείας κι είναι αυτές οι στιγμές που όλα δείχνουν ότι μια δρασκελιά είναι αρκετή για να τα ξεπεράσεις κάθε πρόβλημα.

Άραγε να είναι η βιταμίνη D; Μήπως τα λιγοστά που θέλει το κορμί για να δουλέψει; Φανταστείτε κιόλας να είσαι παιδί σε ένα νησί όπως η Κάρπαθος, μόνο η σκέψη μοιάζει μαγεία, καθαρή ευλογία!

Share

Μανώλης Τσέρκης: “παλεύουμε και κρατάμε καθαρή την Κάρπαθο”, του Μανώλη Δημελλά

Μανώλης Τσέρκης: “παλεύουμε και κρατάμε καθαρή την Κάρπαθο”

Οι λάμπες και τα σκουπίδια! Δυο θέματα που άνοιξαν πολλές κουβέντες και αν για το πρώτο δεν υπάρχουν δικαιολογίες και οι περισσότεροι, μόνιμοι και περαστικοί κάτοικοι της Καρπάθου, αναγνωρίζουν ότι δεν γίνεται να περπατάς στα σκοτεινά, στο δεύτερο ζήτημα, για τα σκουπίδια, η υπόθεση πέρα από τον Δήμο έχει να κάνει με τη συνείδηση του πολίτη και ειδικότερα με τον τρόπο που μάθαμε να σεβόμαστε και να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον.

Share

Η γιορτή των χρωμάτων στην Αρκάσα της Καρπάθου, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Η γιορτή των χρωμάτων στην Αρκάσα της Καρπάθου

Ομολογώ ότι το πρόγραμμα εδώ κάτω στο Νότο, στην Κάρπαθο, δεν κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Για τους μόνιμους και τους επενδυτές ξεκίνησε το «κυνήγι» της δουλειάς, η αγωνία να πάνε όλα καλά και να βγει με θετικό πρόσημο η σεζόν. Όσο για τους επισκέπτες του νησιού, μα σε κείνους σχεδόν όλα τα προσφέρει η φύση!

Share

Κάρπαθος, ένα διαφορετικό “γεφύρι της Άρτας”, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Κάρπαθος, ένα διαφορετικό “γεφύρι της Άρτας”
Λίγο πιο πάνω από το λιμάνι του νησιού, σε ένα από τα πρώτα και πιο κεντρικά εμπορικά σημεία, υψώνεται ένα κτίριο που έχει προορισμό να γίνει η καρδιά του πολιτισμού της Καρπάθου κι όμως παραμένει κλειδωμένο.
Πρόκειται για την υπόθεση του κτιρίου στο Κονάκι!
Η ανακαίνιση ξεκίνησε πριν από 8-9 χρόνια και σήμερα, ενώ έχει ολοκληρωθεί το 90-95% των εργασιών, δεν δίνεται για χρήση. Ένα όμορφο κτίριο, σε ένα σημείο αναφοράς για την νεώτερη ιστορία της Καρπάθου, είναι τόσο κρίμα, αδικαιολόγητα μετατρέπεται σε φάντασμα.

Share

Αδέσποτα Καρπάθου, οι ταλαιπωρημένοι πρεσβευτές του νησιού, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Αδέσποτα Καρπάθου, οι ταλαιπωρημένοι πρεσβευτές του νησιού

Σε ένα πρόσφατο συντομότατο ταξίδι στην Κάρπαθο βρήκα στο κατώφλι του σπιτιού μου ένα καινούριο μικρό φίλο. Ήταν ένα τρομοκρατημένο αδέσποτο κουλούκι. Πεινασμένο και διψασμένο εμφανιζόταν σαν κομήτης, άρπαγε μια μπουκιά από το πιατάκι, έπινε νερό σα γλάρος, όμως μόλις μύριζε άνθρωπο ηλεκτριζόταν, ανατρίχιαζε και εξαφανιζόταν στα γύρω βουνά.

Share

Αφιάρτης Καρπάθου, το χτύπημα με κωδικό M.A.Q.3, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Αφιάρτης Καρπάθου, το χτύπημα με κωδικό M.A.Q.3

Ας ταξιδέψουμε 76 χρόνια προς τα πίσω, στις εποχές του πολέμου και της φωτιάς! Ήταν μεσημέρι 25 Μαΐου 1941, με την κωδική ονομασία M.A.Q.3, έντεκα πλοία του συμμαχικού στρατού, ξεκινούσαν από την Αλεξάνδρεια, είχαν στόχο την καταστροφή της σφηγγοφωλιάς των Στούκας και των Μέσσερσμιθ, στον Αφιάρτη της Καρπάθου.

Share

Η κόμπρα, το παγώνι, ο σκορπιός και το λιοντάρι, στη θάλασσα της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Η κόμπρα, το παγώνι, ο σκορπιός και το λιοντάρι, στη θάλασσα της Καρπάθου
φωτογραφία Φίλιππος Μαράκης
Ακόμη σπουδαιότερο από τους διαγωνισμούς, τα βραβεία και την διεθνή αναγνώριση είναι εκείνα τα λεπτά συναισθήματα που γεννά ένας τόπος στα πλάσματα που τον περπατούν.

Share

Οι ΠΑΝΟΡΜΙΤΕΣ με το όνομα, του Μανώλη Δημελλά

Οι ΠΑΝΟΡΜΙΤΕΣ με το όνομα, του Μανώλη Δημελλά

Αυτά τα ταξίδια δεν τα θυμάσαι για την άνεση, ούτε για τη χαλάρωση, την ηρεμία και την ακρίβεια τους. Πολλές φορές έλεγαν χαιδευτικά αυτό το βαποράκι σκυλοπνίχτη και όταν ετοιμαζόσουν να ταξιδέψεις δεν σκεφτόσουν τους αέρηδες, δεν μετρούσες τα μποφόρ, αφού έτσι κι αλλιώς ήξερες ότι αυτό το σκαρί θα κούναγε σα δαιμονισμένο.

Κι όμως όταν μελετάς έναν από τους δυο Πανορμίτες τόσο περισσότερο τον ερωτεύεσαι!

Share

Ένας πειρατής-Βασιλιάς, ο τύραννος της Καρπάθου κι η Ντολόρες...γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Μην περιμένετε σπαθιά, μάχες, ποδοβολυτό από αλόγατα κι αίμα στις στράτες!

Σε τούτη την καθαρόαιμη πειρατική ιστορία δεν υπάρχουν πικροί αναστεναγμοί από αλυσοδεμένους σκλάβους.

Μια ρομαντική ερωτική περιπέτεια, ξεχασμένη μέσα στις στάχτες από το παρελθόν, που μοιάζει να έτρεξε και χώθηκε βαθιά μέσα στο άπειρο, από εκεί ,τέτοιες βουβές κι άχρωμες εποχές, πιάνει έναν-έναν τους βράχους του Αιγαίου και σε αυτούς ξομολογείτε την ιστορία της!

Share

Pages

Subscribe to RSS - Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς