Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Kapatos...ο καρπάθιος γκάνγκστερ, του Μανώλη Δημελλά

Kapatos...ο καρπάθιος γκάνγκστερ!

Πόσο καλότυχα μα και ευλογημένα λέμε τα μωρά που έτυχε να γεννηθούν στην 1η του Γενάρη! Και σίγουρα έτσι θα είπαν, εκείνοι οι γονείς, οι δυο καρπάθιοι μετανάστες, για τον γιο τους, που ήρθε στον κόσμο πάνω στο πρώτο ξημέρωμα του 1915.

Ο μικρός Θωμάς, το καμάρι τους, μεγάλωνε σε μια φτωχογειτονιά του New Jersey και μέχρι τα 22 του δεν ήταν γνωστός, ούτε είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Ωστόσο φαίνεται πως είχε διαλέξει και τραβούσε πάνω στον πιο σκληρό και κακοτράχαλο δρόμο της παρανομίας.

Share

Ο Κασιώτης κροίσος κι η Τουρκάλα που έγινε καλόγρια, του Μανώλη Δημελλά

Όταν τα βρόντηξε και τη κοπάνησε από τη Κάσο, ούτε που φανταζόταν τι παιγνίδια θα έπαιζε μαζί του η μοίρα. Η περίπτωση του δισεκατομμυριούχου, Δημήτρη Σταματάκη, είναι από τις πιο ιδιαίτερες για τους Δωδεκανήσιους μετανάστες.

Ο παράξενος Έλληνας δεν μοίραζε τα μυστικά του, ένας κλειστός, μετρημένος τύπος, μόνο ένα πράμα δεν περίμενε, να πεθάνει.

Share

Κάρπαθος. Αγάπη πέρα από ουρές, μουσούδες κι ανθρώπινα κορμιά, του Μανώλη Δημελλά

Έτρεμε και βαριανάσαινε, ήταν πια στα τελευταία του, ανήμπορος από τα γηρατειά μα ευχαριστημένος, το έβλεπες στα γέρικα τσιμπιλιάρικα μάτια του, στην γλώσσα που μισοφαινόταν, στο επαναλαμβανόμενο τρέμουλο και στην ουρά που χορευτάλιζε ασταμάτητα.

Ο δάσκαλος, ο Νικόλας, είχε μαζέψει ετούτο το κυνηγόσκυλο πριν 15 χρόνια, ήταν το αστείρευτο πάθος του για την εκπαίδευση των σκύλων που ξεπερνούσε κάθε άλλη δουλειά που έκανε. Από μικρός ακόμη ντάντευε, φρόντιζε κουλούκια, γκρίνιαζε η μάνα του, φώναζε ο πατέρας, μα από το ένα έμπαιναν κι από το άλλο αυτί έβγαιναν όλες οι κουβέντες τους.

Share

Μια παλαράγρα με τη ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ, του Μανώλη Δημελλά

Όλα τα χρόνια του ήταν βουτηγμένα στην αρμύρα, νησιώτης με πατέρα και προγόνους δεινούς ναυτικούς. Για τον Γιάννη Λάμπρου οι θαλασσινοί δρόμοι ήταν πιο σταθεροί ακόμη κι από κείνα τα στεριανά καλντερίμια, που είναι καμωμένα από τις πιο άγριες τσακμακόπετρες.

Έφτανε ένα βλέμμα του για να μετρήσει τους ανέμους, μόνο που άκουγε το κύμα και έπιανε το γινάτι της θάλασσας. Αυτά ήταν χαρίσματα που κέρδισε με κόπο, με αγώνα, πάνω σε σκαριά που είχαν πελεκήσει οι περασμένες γενιές κι έτρεχαν ασταμάτητα μέσα στις φλέβες της ψυχής του.

Share

Κάρπαθος, το κήρυγμα ισότητας του Παπά-Νικόλα Σακελλαρίδη, του Μανώλη Δημελλά

Είναι αυτό το χωριό, οι Μενετές Καρπάθου, όταν τις περπατάς σα να νιώθεις ακόμη και τον αέρα να στέκει, να ψιθυρίζει ιστορίες, να περιγράφει εποχές, αυτές που δείχνουν ξεπερασμένες και ξεχασμένες, όμως μη γελαστείς, η αύρα των ανθρώπων δεν σβήνει, ούτε και με τα καλοκαίρια ξασταχυάζουν οι φευγάτες ψυχές.

Share

4 Φλεβάρη 1958, το UFO της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

4 Φλεβάρη 1958, το UFO της Καρπάθου
(φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη)
Ήταν πρωινό Τρίτης, 4 Φλεβάρη 1958, όταν οι κάτοικοι στα Βόρεια της Καρπάθου είδαν ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο με λευκή ουρά να κινείται με ταχύτητα στον ουρανό. Εκείνοι που έτυχε να βρίσκονται στο επίνειο της Ολύμπου, στο Διαφάνι και ειδικά στο Νερόμυλο του Ασπρούλη έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

Το άγνωστο φωτεινό αντικείμενο πετούσε σε χαμηλό ύψος, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και σε κοντινή απόσταση, κάπου πάνω από τη θάλασσα, ακούστηκε μια πολύ δυνατή έκρηξη.

Share

Μανώλης Λαγωνικός, ο βιβλιοθηκάριος της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Από τις μεγάλες παύσεις καταλαβαίνεις, είναι σα να νιώθεις το συνομιλητή σου.

Όταν βιάζεται (ή εσύ βιάζεσαι) να απαντήσει, αγωνίζεται να φωνάξει περισσότερο από σένα και στο τέλος παλεύει να τη “βγει” ο ένας στον άλλον, τότε κλείνουν αυτιά, ενώ ακόμη και τα μάτια, για μια στιγμή γυρνούν και βλέπουν προς τα μέσα.

Ωστόσο υπάρχουν και στιγμές που οι παύσεις, οι σιωπές, μοιάζουν με χειμάρρους σκέψεων, ειλικρινών ερωτήσεων, και τότε πια ο διάλογος αποκτά μια αλλιώτικη ουσία, μια πιο καθαρή διάσταση.

Share

Κάρπαθος, νέο κρούσμα δολοφονίας σκύλων, του Μανώλη Δημελλά

Η Liza, η Sara κι ο Dingo ξύπνησαν χαρούμενα, είχε ξημερώσει Κυριακή και ο άνθρωπος τους, ο Νικήτας Λογοθέτης, τα έβγαλε βόλτα στο βουνό της Πατέλας, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Καρπάθου, για να τρέξουν, να παίξουν και να ξεμουδιάσουν.

Όμως κάποιος εγκληματίας είχε διαφορετική άποψη, είχε σκορπίσει φόλες στην περιοχή του βουνού και τα σκυλιά έπεσαν στη θανατηφόρα παγίδα του.

Share

Μια κρεμάλα-καθρέφτης της κοινωνίας μας, του Μανώλη Δημελλά

Πρώτα πέρασε το σκοινί από το πιο ψηλό και χοντρό κλαδί ελιάς, έπειτα, με σβέλτες κινήσεις άρχισε να τραβά από το λαιμό και να σηκώνει από το έδαφος το ζώο κι εκείνο, ενώ πνιγόταν, τον κοίταζε με απορία μέσα στα μάτια, εκλιπαρούσε για ζωή, σα να ρωτούσε: γιατί;

Share

Κάρπαθος, ένας κρεμασμένος σκύλος παντιέρα του πολιτισμού μας, του Μανώλη Δημελλά

Ντροπή, κατάντια κι απανθρωπιά! Μα ούτε κι αυτές οι λέξεις είναι ικανές να περιγράψουν ένα τόσο άγριο φονικό.

Ένας κρεμασμένος σκύλος στο χωριό Όθος της Καρπάθου είναι το πρόσφατο περιστατικό και έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες περιπτώσεις κακοποίηση ζώων στο νησί.

Την ημέρα των Φώτων, Σαββάτο 6.1.2018, μια παρέα φίλων βρέθηκε στο γήπεδο 5Χ5 του χωριού Όθους, λίγα μέτρα από εκεί που θα έπαιζαν ποδόσφαρο βρήκαν τον δύστυχο σκύλο, κρεμασμένο από ένα κλαδί ελιάς.

Share

Alex, ο Καρπάθιος πράκτορας, του Μανώλη Δημελλά

Alekkos ο Αμερικάνος, έτσι έμεινε γνωστός ο ταλαντούχος κατάσκοπος της O.S.S. (Office of Strategic Services), της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, προδρόμου της CIA. Πρόκειται για τον Οθείτη Αλέξανδρο Γεωργιάδη, τον επέλεξαν για να βοηθήσει την αντίσταση στον Έβρο και να ανακόψει την τροφοδοσία των Γερμανών με τουρκικό χρώμιο, ένα μετάλλευμα απαραίτητο για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Share

Κάρπαθος, 4 νεογέννητα σκυλιά πεταμένα στα σκουπίδια, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Κάποτε στην Κάρπαθο το καλύτερο ποδαρικό το έκανε ένας σκύλος!

Μάλιστα διάλεγαν ναχει λευκό τρίχωμα και τον έβαζαν να τριγυρίσει μέσα σε όλο το σπίτι, έπειτα κερνούσαν μεζέδες το τετράποδο πλασματάκι και περίμεναν να τους φέρει γούρι για την επόμενη χρονιά. Μα είναι γνωστό πως όλη η αθωότητα του κόσμου φτιάχτηκε με τις δικές τους ανάσες, σχηματίστηκε πάνω στις μουσούδες τους!

Η Πρωτοχρονιά του 2018 ήταν κάπως διαφορετική, το ποδαρικό από δεκαετίες έπαψε να ακολουθεί την παράδοση.

Share

Ο Καρπάθιος γιατρός-θρύλος Βάσος Βέργης, του Μανώλη Δημελλά

Λαμπύριζε, τα μάτια του φέγγιζαν φωτιά και αίμα, οι εκρήξεις από τις οβίδες έσκαγαν σχεδόν πάνω στα πόδια του, όμως δεν έκανε βήμα προς τα πίσω, ταξίδευε, χάϊδευε με το μυαλό τη θάλασσα, ενώ το σώμα, ήταν παραδωμένο στην ατέλειωτη μάχη της Ηπείρου.

Κουρασμένος, με στομωμένο, κατακόκκινο, σπαθί που μύριζε φρέσκο αίμα, έσφιξε ξανά τα δόντια και ξαναρίχτηκε με ορμή πάνω στους εχθρούς, για όπλο διάλεγε πάντα ξίφος, ήθελε να βλέπει στα μάτια τον αντίπαλο, να ρισκάρει κάθε στιγμή της μάχης.

Share

Συνέντευξη με έναν ξεχωριστό Καρπάθιο, έναν “κόκκινο” Άη Βασίλη, του Μανώλη Δημελλά

- Είσαι καλό παιδί; διαβάζεις τα μαθήματα σου; αγαπάς τους γονείς σου; όπως κι όλα τα πλάσματα; Να λες πάντοτε την αλήθεια, να μη φοβάσαι για αυτή.

Έπειτα αυτός ο Άγιος Βασίλης έσκυβε, έλεγε ένα μυστικό κι έκανε τα παιδικά ματάκια να λάμψουν τόσο πολύ που τα λευκά λαμπιόνια τρεμόπαιζαν από ντροπή, όσο κι αν προσπαθούσαμε, εμείς οι υπόλοιποι ανυπόμονοι θεατές, δεν καταφέραμε το ακούσουμε!

Share

Παλιά Χριστούγεννα στην Κάρπαθο - Του Μανώλη Δημελλά

Χριστούγεννα θα πει" χίλιες δουλιές και το χωριό αγύριστο", για τη Καρπαθιά κυρά, που δεν προλάβαινε να κάμει τη λάτρα της και να κυερνήσει το μεγάλο σπίτι, αλλά ούτε και να κόφτει στα κανακαρίστικα μετόχια και τα χτήματα, στον Τσίγκουνα, στον πάνω Αφιάρτη...

Σήμερα με τον υπολογιστή πάντα ανοιχτό και καρφωμένο στο skype, τα αγαπημένα πρόσωπα, που τριγυρνούν στα πέρατα του κόσμου, μοιάζει σαν να μην βγήκαν ποτέ από το σοφά του σπιτιού.

Share

Ο Βασιλιάς των Χριστουγέννων και η Κάρπαθος, του Μανώλη Δημελλά

 

Πρωταθλητές των ελληνικών Χριστουγέννων εξακολουθούν να είναι τα μελομακάρονα όμως στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία, υπάρχει ένα ξακουστό χριστουγενιάτικο κέικ που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Δεν είναι άλλο από το αφράτο και ψηλοτάβανο Panettone!

Τώρα θα πείτε, μα τι σχέση έχει η Κάρπαθος με ετούτο το βασιλικό τσουρέκι;

Ας μη βιαστούμε, το Panettone κρύβει απίθανους μύθους που ξεκινούν από τον μεσαίωνα, όμως έχει και έναν κρυφό δεσμό με το νησί του Ποσειδώνα, την Κάρπαθο.

Share

Μανώλης Καλαβρέζος, ένας Κασιώτης στην μάχη της Ίβο Τζίμα, του Μανώλη Δημελλά

Για την Κάσο, τους Κασιώτες και τις Κασιωτίνες, ότι κι αν γράψω θαναι λίγο. Έχουν όλες τις ευχές του Αιγαίου καμαρωτά φτερά μέσα στη ψυχή τους!

Κάθε φορά λοιπόν που καταπιάνομαι και παλεύω να γράψω ένα πορτραίτο διαπιστώνω πως είναι μεγάλη τιμή αλλά και βαρύ φορτίο να γεννηθείς Κασιώτης.

Αφορμή για όλα αυτά είναι ο Μανώλης Καλαβρέζος, ένα παλικάρι που είναι δεμένο με το νησί, μοιάζει σε εκείνες οι παλιές γενιές που ξετρυπώνουν από

τα παλιά βιβλία.

Share

Κάρπαθος, το φευγιό των Χριστούγεννων, του Μανώλη Δημελλά

“Σβηστά φώτα και κλειδωμένες πόρτες”, έτσι περιγράφουν οι φίλοι από την Κάρπαθο σε ετούτα τα γιορτινά μερόνυχτα και με σπασμένη φωνή συμπληρώνουν: “όποιος μπορεί, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, συνήθως διαλέγει να ξε-φύγει τέτοιες μέρες από εδώ”. Ταυτόχρονα δεν παραλείπουν να θυμίσουν ότι το Δεκέμβρη η Κάρπαθος είναι τόσο γλυκιά που δεν μπορείς να της αντισταθείς, δεν μπορεί να μη θαυμάσεις και να υποκλιθείς στα Θεϊκά της δώρα!

Share

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, ο Δήμαρχος Φελλουζής και το λιμάνι της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, ο Δήμαρχος Φελλουζής και το λιμάνι της Καρπάθου

Το ακτοπλοϊκό ανέκαθεν ήταν μέσα στα πρώτα θέματα της Καρπάθου. Τη μια το λιμάνι, την άλλη κάποιο ταλαίπωρο βαπόρι-φάντασμα και στο τέλος κάπου έμπαιναν τα χουνέρια της θάλασσας, ο Άγιος Νικόλας και δικαιωματικά ο παλιός Θεός Ποσειδώνας, αφού το νησί είναι και δικός του τόπος!

Share

Στο τελευταίο καμίνι των Μενετών Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη
Ωτοστόπ για ένα τσιγάρο! Και για ρεγάλο μια ιστορία, από κείνες που ίσως να μη τύχει να ακούσετε ούτε στην επόμενη ζωή.

Κάρπαθος, με τα διαφορετικά χωριά σου! Αφήνουμε πίσω τις Μενετές, τραβάμε για την Αρκάσα, σε ένα τόπο όμορφο κι αυτόνομο, τόσο που αν βρεθείς δε μπορείς, μα ούτε και χρειάζεται, να του ξεφύγεις.

Share

Κώστας Σεβδαλής, ο πιο τρυφερός σιδεράς του κόσμου, του Μανώλη Δημελλά

Καθισμένος σε μια γωνιά του Παραδείσου, χαμογελά, δε σταματά να κερνά τις περαστικές ψυχές, απ΄αυτές κάποιες απορούν, χασομερούν και κοντοστέκουν, θέλουν να μάθουν την ιστορία ετούτου του νησιώτη.

Φτάνουν μια-δυο λέξεις του, μια παλιά ιστορία ή ένα από κείνα τα αθώα πανέξυπνα χωρατά του, για να τις κερδίσει και να κάνει ακόμη και τα φτερά των Αγγέλων να αναντρανίσουν!

Share

Απόδημοι Μενετιάτες Καρπάθου, δύναμη τους η καθάρια μνήμη, του Μανώλη Δημελλά

Απόδημοι Μενετιάτες Καρπάθου, δύναμη τους η καθάρια μνήμη

Είναι υπέροχο να ξεχωρίζεις μια παρέα συντοπιτών που αγωνίστηκαν, ψυχές που έβαλαν πλάτη όχι μόνο γα να γίνει γνωστό το νησί και το σπουδαίο του παρελθόν, στην ουσία ρύθμισαν τα ρολόγια όλων των Καρπάθιων γύρω από μια ημερομηνία-σταθμό στη νεώτερη ιστορία της Δωδεκανήσου.

Share

Έκκληση στον Δήμαρχο Καρπάθου για τα αδέσποτα, του Μανώλη Δημελλά


Οι ξένοι φίλοι της Καρπάθου, ακόμη μια φορά, διδάσκουν ήθος και πολιτισμό!

Οι περισσότεροι είναι καλοκαιρινοί ταξιδιώτες, ξεχώρισαν το νησί για την αυθεντικότητα και την ομορφιά του, έτσι απλά βρήκαν τρόπο και δέθηκαν σφιχτά μαζί του.

Από τις πρώτες πράξεις τους, πέρα από τη ξεκούραση τους, ήταν η φροντίδα και η συμπαράσταση τους στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που τριγυρνούν στους δρόμους του νησιού.

Share

Ο Καρπάθιος γιατρός-λογοτέχνης «Βασιληάς της Αχάτας», του Μανώλη Δημελλά

Ο Καρπάθιος γιατρός-λογοτέχνης «Βασιληάς της Αχάτας»

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κυζούλη, έναν από τους σημαντικότερους Καρπάθιους λογοτέχνες με καθάρια και μεστή γραφή, μια ψυχή που παρομοιάζει με το πιο τρυφερό αιγαιοπελαγίτικο θαλασσοπούλι.

Η πατρική καταγωγή του ήταν από το Μεσοχώρι, όπου και προέρχεται το ιδιαίτερο επίθετο. Το μυστήριο του οποίου λύνεται από την πρό-γιαγιά του γιατρού που είχε το όνομα Κυζούλα, (η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη giouzel και σημαίνει η όμορφη).

Share

Η μεγάλη Καρπαθιά ηρωίδα Μαριγούλα Μαστρολέων Ζέρβα, του Μανώλη Δημελλά

Καρπαθιά, Πυλιάτισσα στην καταγωγή, όμως γέννημα και θρέμμα Πειραιώτισσα, αφιέρωσε ολάκερη τη ζωή της, σε ένα διαρκή, τις πιο πολλές φορές άνισο αγώνα, για την αλλαγή του πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

Η Μαριγούλα γεννήθηκε το 1926, στο Χατζηκυριάκειο, δεύτερη κορούλα, σε μια σειρά από επτά παιδιά. Μεγάλωσε μέσα σε μαύρη κι άραχνη, φτώχεια, κρατούσε τους γονείς της, ενώ πέθαιναν, μπροστά στα μάτια της.

Share

Αναστάσιος Ν. Φράγκος, ένας ξεχασμένος Καρπάθιος λογοτέχνης, του Μανώλη Δημελλά

Αναστάσιος Ν. Φράγκος, ένας ξεχασμένος Καρπάθιος λογοτέχνης

Share

Ιμμακολάτα, ταξίδι με την ψυχή της πιο περήφανης βάρκας, του Μανώλη Δημελλά

Όλο περίμενε μοναχή και έρημη στα ξένα, έκανε όνειρα μήπως τη θυμηθεί κάποιος φίλος, ήθελε να τρέξει κοντά ένας δικός της, πρώτα χαϊδέψει τα ξύλα της, έπειτα συμμαζέψει τα σάπια σχοινιά και τη ξερή σκουριασμένη μηχανή κι ύστερα να βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε να επιστρέψει σε κείνα τα γνώριμα νερά, μόνο για να πεθάνει δίπλα στους καθαρούς θαλασσινούς που την αγάπησαν και πότισαν ιδρώτες, έσταξαν τη ζωή τους πάνω στο στενό φτωχό κορμάκι της.

Share

Δήμος Καρπάθου, ακατανόητη η στάση του για τα αδέσποτα, του Μανώλη Δημελλά

Δήμος Καρπάθου, ακατανόητη η στάση του για τα αδέσποτα

Πέρασε κι αυτό το καλοκαίρι με τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της Καρπάθου να περιμένουν το Δήμο του νησιού να ξυπνήσει για να τα φροντίσει!

Με ένα δελτίο τύπου από τις 16 Ιουνίου ενημέρωνε ότι:

Share

Ο όμιλος σκακιστών Καρπάθου είναι γεγονός, του Μανώλη Δημελλά

​Ο όμιλος σκακιστών Καρπάθου είναι γεγονός

Γνωρίζετε τι κοινό έχουν οι: Humphrey Bogart, Fidel Castro, Chaplin Charlie, Charles Ray, Che Guevara, Stanley Kubrick, Vladimir Lenin,η πριγκίπισσα Diana, ο νομπελίστας Jack Kerouac, Vivien Leigh,ο τραγουδοποιός Moby,ο Keanu Reeves, Arnold Schwarzenegger, Frank Sinatra, Sting, Tom Cruise, Olivia de Havilland, Madonna, Mel Brooks και ο Nicholas Cage;

Share

Pages

Subscribe to RSS - Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς