Ψυχρότερος αλλά άνομβρος ο χειμώνας 2016-2017 για το νησί της Ρόδου - Γράφει ο Σ. Χριστοδούλου: Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

ΨΥΧΡΟΤΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΟΜΒΡΟΣ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2016- 2017 ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ -Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου: Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος (με κατεύθυνση Μετεωρολογίας) και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τερματίστηκε ο χειμώνας 2016/17 με την έλευση του Μαρτίου και κατ’ επέκταση της Άνοιξής. Σύμφωνα με τον Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό (ΑΜΣ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) τα χαρακτηριστικά του χειμώνα που πέρασε ήταν η παρατεταμένη ανομβρία καθώς επίσης και οι αρκετές ημέρες με κρύο, κατεφέρνοντας να ρίξουν την θερμοκρασία κάτω από τα φυσιλογικές τιμές της εποχής για την πόλη της Ρόδου.

Αναλυτικότερα, ο Δεκέμβριος ήταν πολύ ψυχρότοτερος σε σύγκριση με την κλιματική τιμή (κατά 1.9 βαθμούς Κελσίου). Μάλιστα χαρακτηρίζεται ο ψυχρότερος Δεκέμβριος τουλάχιστον των τελευταίων 20 ετών. Από πλευράς βροχόπτωσης ο μήνας αυτός είχε έλλειψη βροχής κατά 89.2 χιλιοστά (έπεσαν μόνο 68.2 χιλιοστά υετού).

Ο πρώτος μήνας του 2017, ο Ιανουάριος, ήταν πλούσιος σε βροχή καθώς έπεσαν 133.6 χιλιοστά, παρόλα αυτά όμως χαρακτηρίστικε άνομβρος καθώς δεν έπεσε ούτε αυτόν τον μήνα η φυσιολογική τιμή βροχόπτωσης (έλλειψη 16 χιλιοστών βροχής). Από πλευράς θερμοκρασίας ο μήνας ήταν ψυχρότερος κατά 0.8 βαθμό Κελσίου.

Ο Φεβρουάριος όμως «βιάστηκε» να μας φέρει την Άνοιξη πρόωρα, με την μέση θερμοκρασία να θυμίζει μήνα... Μάρτιο και τα έπιπεδα βροχοπτώσεων να θύμιζουν... Απρίλιο σε σχέση με τις φυσιολογικές κλιματικές τιμές!!! Ο μήνας αυτός ήταν θερμότερος κατά 0.9 βαθμό Κελσίου. Ο συγκεκριμένος μήνας παρουσίασε τεράστια συρρίκνωση στην βροχόπτωση, αφού έπεσαν μόνο 32 χιλιοστά σημειώνοντάς τον άνομβρο σε σχέση με την φυσιολογική τιμή κατά 73.7 χιλιοστά.

Συνολικά η περίοδος από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο (που αποτελούν τους μήνες του Χειμώνα 2016-2017 στην μετεωρολογία) χαρακτηρίζεται ψυχρότερη σε σχέση με τις κλιματικές τιμές κατά 0.6 βαθμό Κελσίου και με έλλειψη 178.9 χιλιοστών βροχόπτωσης για την πόλη της Ρόδου (και για το Βόρειο τμήμα του νησιού).

Παρακάτω δίνονται στοιχεία του χειμώνα 2016/17 από τους ΑΜΣ του ΕΑΑ σε άλλες περιοχές του νησιού. Ο Έμπωνας κατέγραψε μέση θερμοκρασία 9.1 βαθμούς Κελσίου και βροχόπτωση 267.2 χιλιοστά. Στην Κατταβιά μέση θερμοκρασία ήταν 11.6 βαθμούς Κελσίου και έπεσαν 43.4 χιλιοστα υετού. Τέλος, η Λίνδος στην διάρκεια αυτής της περιόδου είχε μέση θερμοκρασία 12.8 βαθμούς Κελσίου και 33.8 χιλιοστά νερού προερχόμενο από βροχή. Σε κάμια από τις παραπάνω περιοχές όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την συμπεριφορά του χειμώνα 2016- 2017 (όπως έγινε στην πόλη της Ρόδου) λόγω έλλειψης κλιματολογικών στοιχείων σε κοντινές αποστάσεις και με μεγάλο βαθμό συσχετισμού.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...