Ψήφισμα της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου για τον Τάσο Μαραβέλια

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για το θάνατο του τ. Προέδρου τηςΑναστασίου Μαραβέλια
-Στο άκουσμα του θανάτου του τ. Προέδρου τηςΈνωσης Ξενοδόχων Ρόδουκαι εξέχοντος μέλους της ξενοδοχειακής οικογένειας Αναστασίου Μαραβέλια, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. της Ένωσης, εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για την απώλειά του, και ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

    01. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα.
    02. Να εκφράσουν τα μέλη του τα ειλικρινή συλλυπητήριά τουςστους οικείους του εκλιπόντος.
    03. Να παρασταθεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην επικήδειο τελετή και να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος.
    04. Να κατατεθεί από τα μέλη του Δ.Σ. χρηματικό ποσό 2.500Ε προς ενίσχυση του Ιδρύματος Υποτροφιών Δωδεκανήσου, αντί στεφάνου.
    05. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα της ΕΞΡ.

    Ο Πρόεδρος    Ο Γενικός Γραμματέας



Αντώνης Β. ΚαμπουράκηςΣτέργος Φώκιαλης

ο επικήδειος για τον Τάσο Μαραβέλια απο τον πρόεδρο της Ε.Ξ.Ρ Αντώνη Καμπουράκη
-Είναι πάντα βαρύ, δύσκολο και επώδυνο καθήκον ο αποχαιρετισμός σε ανθρώπους, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, σε τούτο τον τόπο, όπως έπραξε σε όλη τη ζωή του ο ΤάσοςΜαραβέλιας. Γι αυτό και η συγκίνηση είναι μεγάλη, καθώς λέμε σήμερα το τελευταίο αντίο στον Πρόεδρό μας, σε έναν από τους  πρωτοπόρους του ροδιακού τουρισμού, σε έναν από τους πλέον σημαντικούς εκφραστές του οράματος μιας Ρόδου στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη.
        Αν και γεννημένος στη Σύμη το 1927, από το 1935 και μετά η Ρόδος θα γίνει το σπίτι του, ο τόπος που θα ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητά του και το επιχειρηματικό του ταλέντο. Ασχολούμενος αρχικά με το εμπόριο και τη διανομή τροφίμων και βέβαια στη συνέχεια γίνεται ο ιδρυτής του επί της οδού Καρπάθου Ξενοδοχείου «Κολοσσός» το 1960, του Ξενοδοχείου «Παρκ» το 1970 και του  «ColossosBeach» στην παραλία του Φαληρακίου το 1983.
        Ο Τάσος Μαραβέλιας ανήκει στους ηγέτες του κλάδου μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τον συνεχή αγώνα και την αδιάκοπη προσπάθεια, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη, της Ρόδου.  
        Η οικονομία της Ρόδου, αυτό είναι γνωστό, στηρίζεται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και η βιομηχανία της φιλοξενίας, η σύγχρονη ξενοδοχία, αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξής της. Εξ’ αυτού, η ιστορική εξέλιξη της ξενοδοχίας της Ρόδου ταυτίζεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου, του νησιού μας.
        Συνεπώς, αυτό που είναι η Ρόδος σήμερα, στον τουρισμότο οφείλει, στη δύναμη ανθρώπων, όπως ο Τάσος Μαραβέλιας. Ανθρώπων που πίστεψαν στον εαυτό τους και στα όνειρά τους. Ανθρώπων που δεν παραιτήθηκαν από την αξίωση να προχωράει ο τόπος μας μπροστά. Κι αυτό το όραμα ο Τάσος το υπηρέτησε με συνέπεια, από κάθε θέση ευθύνης που ανέλαβε, είτε ως  Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ρόδου την περίοδο 1962-1966, αλλά και ως Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.
        Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μαςσυμμετείχε από το 1974. Αρχικά ως Σύμβουλος και στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος και ως Πρόεδρος, για την περίοδο από τον Μάιο του 1985 μέχρι τον Μάιο του 1988.
        Τάσο, όλοι σήμερα εδώ σου απευθύνουμε το ύστατο χαίρε. Θα λείψεις στους συναδέλφους σου, και στο νησί σου. Στους ανθρώπους της οικογένειάς σου. Στους φίλους σου.
        Όμως θα ζεις πάντα μέσα από το παράδειγμά σου. Την τόλμη σου και την αποφασιστικότητά σου. Τη διαρκή σου προσπάθειαγια τη Ρόδο και τον τουρισμό της. Θα σε θυμόμαστε πάντακαι θα εμπνέεις τις νεότερες γενιές ξενοδόχων, που έχουμε πάρει στα χέρια μας σήμερα τη σκυτάλη και δίνουμε τον καλό αγώνα, για να κάνουμε και το δικό μας χρέος έναντι του τόπου μας, όπως το έπραξαν άλλοι πριν από μας και μεταξύ των σημαντικοτέρων εξ αυτών, εσύ Πρόεδρε Τάσο Μαραβέλια, που σήμερα με οδύνη σε αποχαιρετούμε.
Όπως, θα ζεις πάντα και θα εμπνέεις και τον άξιο συνεχιστή σου, τον ανιψιό σου, τον Αντιπρόεδρό μας Άρη Σουλούνια, ο οποίος συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο και αναπτύσσει ακόμα περισσότερο το δημιουργικό έργο σου.
        Ξέρετε…. στην αρχαιότητα, η κυριαρχία της Ρόδου στο εμπόριο και τη ναυτιλία, έκαμε τους Ροδίτες να λένε με περηφάνια: «εμείς δέκα Ρόδιοι, δέκα νήες». Σήμερα η κυριαρχία της Ρόδου στη βιομηχανία της φιλοξενίας δικαιολογεί την παραλλαγή της αρχαίας ρήσης σε: «εμείς δέκα Ρόδιοι, δέκα ξενοδοχεία»... Η ρήση είναι ασφαλώς υπερβολική, γιατί δεν ήμαστε όλοι ξενοδόχοι.Όμως, ποιός από τους σύγχρονους Ροδίτες, λίγο-πολύ δεν έχει κάποια άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό, με τη δραστηριότητα που οι προγονοί μας αποκαλούσαν «φιλοξενία των ξένων», και την έθεσαν υπό την προστασία του υπέρτατου των θεών της αρχαίας Ελλάδας του Δία, με την προσωνυμία «Ξένιος Ζεύς».
        Αυτή η προσφορά του τουρισμού στην πρόοδο του νησιού, μας κάνει να συναισθανόμαστε το βάρος της απώλειας ανθρώπων, που άνοιξαν το δρόμο μέσα σε δύσκολους καιρούς…
        Αιωνία η μνήμη σου, Τάσο Μαραβέλια!
        Η Ροδίτικη γη που τόσο αγάπησες θα σε αγκαλιάσει με το ελαφρύ της χώμα και η ιστορία του ροδιακού τουρισμού θα σε έχει πάντα στις πιο λαμπρές σελίδες της.
        Καλό ταξίδι, Πρόεδρε!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...