Χριστουγεννιάτικα γλυκά…τι να προτιμήσω; Tου διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Όσοι εφαρμόζουν υγιεινή διατροφή ή βρίσκονται σε πρόγραμμα αδυνατίσματος και προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους, μπορούν να τα εντάξουν στο διαιτολόγιο τους τα παραδοσιακά εδέσματα, αρκεί να τα καταναλώνουν με μέτρο. Αυτό που είναι καλό να αποφύγουμε όπως και με τα περισσότερα τρόφιμα είναι η υπερκατανάλωση.
Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στην βασιλόπιτα η οποία καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και έτσι είναι άσκοπο να στηρίξουμε την προσπάθεια μας για αποφυγή θερμίδων στην αποφυγή της κατανάλωσης της. Μπορείτε όμως να φάτε ένα μικρό κομμάτι (αν και αυτό μειώνει την πιθανότητα σας για εύρεση του φλουριού!). Ένα κομμάτι βασιλόπιτα γύρω στα 110 γραμμάρια δίνει 380 θερμίδες, ποσό που αυξάνεται όταν είναι βασιλόπιτα τύπου κέικ.
Ένα άλλο ερώτημα που μπορεί να σας απασχολεί είναι τι να προτιμήσετε κουραμπιέ ή  μελομακάρονο;  Σε ότι αφορά την θερμιδική τους αξία, λίγες παραπάνω θερμίδες περιέχει ο κουραμπιές από το μελομακάρονο. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τη συνταγή με την οποία είναι παρασκευασμένα.
Αν θέλετε να επιλέξετε με βάση τις θερμίδες, ένα μέτριο μελομακάρονο, χωρίς σοκολάτα  αποδίδει περίπου 160-180 θερμίδες με μέσο όρο 10 γραμμάρια λίπους. Αν όμως προστεθεί η επικάλυψη της σοκολάτας, αυτό ανεβάζει τόσο τις θερμίδες σε 250 και το λίπος σε 20 γραμμάρια ενώ ένας μικρός κουραμπιές (κλασσικό μέγεθος περίπου 40-50 γραμμαρίων) δίνει περίπου 180-200 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπους, από τα οποία μέρος είναι κορεσμένο λόγω της προσθήκης του βουτύρου.
Ωστόσο, όσο αφορά τη θρεπτική τους αξία, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο έχει επίσης το συγκριτικό πλεονέκτημα, διότι περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Στα μελομακάρονα, το ελαιόλαδο και καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταµινών (κυρίως τοκοφερολών) και ωφέλιµων λιπαρών  οξέων (µονοακόρεστων και πολυακόρεστων), τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.  Αντίθετα στους κουραμπιέδες, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η υπερκατανάλωση τους μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Βέβαια μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα πιο υγιεινό γλύκισμα.
Ο συνδυασµός µέλι και καρύδια στα μελομακάρονα, προσφέρει στον οργανισµό μας βιταµίνες του συµπλέγµατος Β µε αποτέλεσµα να ενισχύεται η πνευµατική διαύγεια, η µνήµη και η καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήµατος. Επιπλέον η κανέλα, η οποία προστίθεται στα µελοµακάρονα, περιέχει ποσότητες μαγγανίου, φυτικών ινών και σιδήρου. Αντίθετα, η πλούσια ζάχαρη που περιέχεται στον κουραμπιέ, απειλεί  την υγεία των δοντιών.
Επομένως, στο δίλημμα, μελομακάρονο ή κουραμπιέ, αναμφισβήτητα το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας και όχι τόσο λόγω της θερμιδικής του αξίας και εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, προτιμήστε ένα από τα δύο.


 Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μοράρης Κ. Εμμανουήλ
                                    και η Διατροφική Πυραμίδα σας εύχονται
                                 Ευτυχισμένο και Διατροφικά Ισορροπημένο  2015!!!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...