Χρήστος Γαμβρούδης: Ο εναλλακτικός τουρισμός στη Ρόδο, είναι μόνο στα χαρτιά...

Ο γνωστός ξενοδόχος της ανατολικής πλευράς της Ρόδου Χρήστος Γαμβρούδης παραχωρεί συνέντευξη στη Γνώμη και μιλά για τη Ρόδο,  τον τουρισμό και καταθέτει αλήθειες… Εμφανίζεται αισιόδοξος για τη νέα τουριστική σαιζόν: «Οι παραδοσιακές αγορές Γερμανία – Αγγλία θα έχουν και μία σχετική αύξηση. Μεγάλη μείωση, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και  40%  θα έχει η Ρωσική αγορά, αν σύντομα δεν αλλάξουν τα δεδομένα» δηλώνει και  ξεκαθαρίσει ότι ζητούμενο δεν πρέπει να είναι μόνο ο αριθμός των αφίξεων ενώ μιλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό: «Θα επικαλεστώ εκτίμηση συναδέλφου ξενοδόχου ότι πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο, αν συνεχιστεί αυτή η τακτική των χαμηλών τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού,  θα πτωχεύουν γεμάτα. Η  Ρόδος προσφέρει  πολύ περισσότερα σε αντιστοιχία με αυτά που εισπράττει ανά άτομο». Εξηγεί τι εννοεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία: «Όταν οι  προσφερόμενες τιμές ανά διανυκτέρευση σε πολλές μονάδες,  σε ορισμένες περιόδους, είναι  και κάτω του λειτουργικού κόστους , αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός,  με ζημιά στους άλλους και στο σύνολο ; Εκτός κι αν ο ελεύθερος ανταγωνισμός έχει χάσει το νόημά του και ο καθένας δεν υπολογίζει τις αρνητικές συνέπιες του συνόλου».
Μιλά για την πολιτική αστάθεια  που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την τουριστική κίνηση: «Ο τουρισμός είναι ο ποιο ευαίσθητος κλάδος. Ένα   ‘’ ατύχημα ‘’ πολιτικό ή οικονομικό μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω !   Ας μη ξεχνούν οι αρμόδιοι ότι ο τουρισμός  είναι το μόνο που μας απέμεινε.
Η πολιτική αστάθεια μιας περιοχής  ωφελεί ή βλάπτει άλλη περιοχή». Δεν κρίνει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού γιατί όπως λέει «δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει». Τονίζει πάντως ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην Πολιτική και τουριστική ηγεσία, στους χειρισμούς της για τον τουρισμό στη χώρα μας. Και προσθέτει: « Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών επηρεάζουν και την τουριστική κίνηση. Λίγο να κουνήσει το δαχτυλάκι της  η ‘’αγαπητή μας’’ κυρία Μέρκελ ,  μπορούν να γεμίσουν τα νησιά μας με γερμανούς τουρίστες»!
Αναφέρεται στην αξιοποίηση του ιντερνέτ για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Ο ίδιος είναι από τους πρώτους ξενοδόχους της Ρόδου που αξιοποίησαν τη νέα τεχνολογία. «Συνιστώ στους συνάδελφους  να οργανώσουν  κατά τον καλύτερο τρόπο το σύστημα κρατήσεων και  μέσω Internet.  Μη ξεχνάμε ότι οι μεμονωμένοι ,πληρώσουν αμέσως και υπάρχει ‘’ζεστό ‘ χρήμα».
Ο κ. Χρήστος Γαμβρούδης  απαντά και στο ερώτημα αν η Ρόδος είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες: «Δεν είμαστε έτοιμοι. Έχουμε όμως χρόνο, αρκεί συντονισμένοι να βιαστούμε. Ατομικά και συλλογικά να δράσουμε.  Για την προετοιμασία, έγκαιρα έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες από τους φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας .  Δεν αρκεί μόνο η θέληση. Χρειάζονται χρήματα και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων» .  
Ο κ. Γαμβρούδης καταθέτει και την άποψη του για τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της Ρόδου ως προς το τουριστικό προϊόν: «Η Ρόδος σήμερα διαθέσει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και οικογενειακά δωμάτια για να καλύψει  όλες τις επιθυμίες των τουριστών Το προσωπικό είναι καλύτερα εκπαιδευμένο και όλοι σχεδόν μιλούν τις απαραίτητες  ξένες γλώσσες.
Έχουμε πρόβλημα στις υποδομές  και στις μαζικές εξυπηρετήσεις των τουριστών. Δεν επιτύχαμε να έχουμε πρόοδο στον εναλλακτικό τουρισμό. Επί δεκαετίες  συσκέψεις επί συσκέψεων για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μόνο στα χαρτιά. Που είναι ο θαλάσσιος-υποβρύχιος , που είναι ο περιηγητικός  τουρισμός ;   Τα μονοπάτια ‘’ζωής ‘’ κ.α. Ο Θρησκευτικός ;   Έχουμε περιορίσει τις δραστηριότητες μας στις παραδοσιακές Ευρωπαϊκές αγορές χωρίς ανοίγματα  σε άλλες χώρες.  Αν έχουμε πολλές και μικρές αγορές το ‘’ατύχημα’’ της μίας δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα».

1. Κύριε Γαμβρούδη, Ποια είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σαιζόν και τι πρόβλεψη μπορείτε να κάνετε ;
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία διαφαίνεται μία καλή τουριστική χρονιά. Οι παραδοσιακές αγορές Γερμανία – Αγγλία θα έχουν και μία σχετική αύξηση. Μεγάλη μείωση, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και  40%  θα έχει η Ρωσική αγορά, αν σύντομα δεν αλλάξουν τα δεδομένα.
Μία σειρά παραγόντων, όπως η Ουκρανική κρίση, το εμπάργκο, η μείωση της τιμής του πετρελαίου-φυσικού αερίου, η υποτίμηση του νομίσματος, οι πτωχεύσεις Ρωσικών γραφείων και η αναδιοργάνωση τους σε νέα, έχει ανεβάσει κατά πολύ το κόστος για τον Ρώσο τουρίστα. Κυρία Βενιανάκη, η καλή χρονιά βασιζόμενη μόνο στον αριθμό των αφίξεων δεν θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται με το οικονομικό αποτέλεσμα.  Θα επικαλεστώ εκτίμηση συναδέλφου ξενοδόχου ότι πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο, αν συνεχιστεί αυτή η τακτική των χαμηλών τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού,  θα πτωχεύουν γεμάτα. Η  Ρόδος προσφέρει  πολύ περισσότερα σε αντιστοιχία με αυτά που εισπράττει ανά άτομο. Είμαστε περισσότερο από ότι πρέπει ανταγωνιστικοί στις τιμές.
Τι εννοείτε αθέμιτο ανταγωνισμό ;
Όταν οι  προσφερόμενες τιμές ανά διανυκτέρευση σε πολλές μονάδες,  σε ορισμένες περιόδους, είναι  και κάτω του λειτουργικού κόστους ή όταν ο ιδιοκτήτης δίνει εντολή στο διευθυντή  ότι θέλει να είναι το ξενοδοχείο γεμάτο χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι τιμές, αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός,  με ζημιά στους άλλους και στο σύνολο ; Εκτός κι αν ο ελεύθερος ανταγωνισμός έχει χάσει το νόημά του και ο καθένας δεν υπολογίζει τις αρνητικές συνέπιες του συνόλου.
2. Η πολιτική αστάθεια γύρω από την Ευρωζώνη και τη χώρα μας για την οποία μιλούν παράγοντες του τουρισμού, θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν  ;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ανάκαμψη στις κρατήσεις και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί.  Μέχρι πρότινος και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα ‘’ κάθισμα ‘’ των κρατήσεων λόγω των πολιτικών γεγονότων στη χώρα μας. Ακόμη είχαν παγώσει και οι πληρωμές του Τουριστικών γραφείων προς τα ξενοδοχεία, είτε αυτές ήταν υπόλοιπα προηγουμένου έτους ή προκαταβολές για τη νέα περίοδο. Αυτά σιγά-σιγά ‘’ξεπαγώνουν ‘’.
Ο τουρισμός είναι ο ποιο ευαίσθητος κλάδος. Ένα   ‘’ ατύχημα ‘’ πολιτικό ή οικονομικό μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω !   Ας μη ξεχνούν οι αρμόδιοι ότι ο τουρισμός  είναι το μόνο που μας απέμεινε.
Η πολιτική αστάθεια μιας περιοχής  ωφελεί ή βλάπτει άλλη περιοχή. Αίγυπτος, Μέση Ανατολή, κλπ.
3. Πώς κρίνετε μέχρι σήμερα τη νέα πολιτική ηγεσία στον τουρισμό ;
Είναι πολύ νωρίς να κρίνει κανείς τη νέα ηγεσία του Τουρισμού από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τι πρόγραμμα θα μπορέσει να υλοποιήσει. Ας ενημερωθούν πρώτα, γιατί πολλές εξαγγελίες ακούσαμε για άλλους τομείς, τις τελευταίες μέρες  και υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση τους.
Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών επηρεάζουν και την τουριστική κίνηση. Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι  ο τουρίστας  επιλέγει αυτός και μόνο αυτός, που θα κάνει διακοπές. Συμφέροντα κρατών, κυβερνήσεων, τουριστικών γραφείων , επηρεάζουν πολύ την επιλογή διακοπών του κάθε τουρίστα.
Λίγο να κουνήσει το δαχτυλάκι της  η ‘’αγαπητή μας’’ κυρία Μέρκελ ,  μπορούν να γεμίσουν τα νησιά μας με γερμανούς τουρίστες. Αλλά μη ξεχνάμε και το αντίθετο.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην Πολιτική και τουριστική ηγεσία, στους χειρισμούς της για τον τουρισμό στη χώρα μας.  Δεν αρκεί μόνο η προβολή και η διαφήμιση, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο Θεός έχει ανάγκη διαφήμισης, γι αυτό χτυπούν οι καμπάνες !  Χρειάζονται καλές σχέσεις σε όλους τους τομείς με τα κράτη που θέλουμε να έχουμε τουριστική κίνηση. Όλα είναι θέμα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.  Ας μην έχουμε αυταπάτες . Ο τουρισμός είναι και κατευθυνόμενος !
4. Είστε από τους πρώτους ξενοδόχους που αξιοποίησε το ιντερνέτ για κρατήσεις στο ξενοδοχείο σας.  Θα θέλατε να μας πείτε πόσο βοήθησε αυτό την επιχείρησή σας  ;
Ασφαλώς  βοήθησε και συνιστώ στους συνάδελφους  να οργανώσουν  κατά τον καλύτερο τρόπο το σύστημα κρατήσεων και  μέσω Internet.  Μη ξεχνάμε ότι οι μεμονωμένοι ,πληρώσουν αμέσως και υπάρχει ‘’ζεστό ‘ χρήμα. Συνήθως αυτοί είναι καλύτερης οικονομικής κατάστασης.
Το 30,% των διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη «κλείνεται» πλέον μέσω online καναλιών διάθεσης από μεμονωμένους  ή διαδικτυακούς  τουριστικούς πράκτορες .
5.  Το νησί είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους τουρίστες  ;
 Δεν είμαστε έτοιμοι. Έχουμε όμως χρόνο, αρκεί συντονισμένοι να βιαστούμε. Ατομικά και συλλογικά να δράσουμε. Η έλλειψη ταμιακής ρευστότητας σε όλους τους τομείς και κλάδους, επιδρά αρνητικά.  Για την προετοιμασία, έγκαιρα έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες από τους φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας .  Δεν αρκεί μόνο η θέληση. Χρειάζονται χρήματα και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων .  Το θέμα της καθαριότητας  δεν είναι θέμα μόνο του Δήμου, αλλά όλων των πολιτών.  Είναι γνώρισμά μας ότι πετάμε τα σκουπίδια όπου βρισκόμαστε. Η εμφάνιση του σπιτιού μας ή της επιχείρησες,  και του περιβάλλοντος χώρου τους, είναι θέμα της οικογένειας και του κάθε πολίτη.  Έρχονται οι τουρίστες κα μετά σκεπτόμαστε πότε θα καθαρίσουμε τις παραλίες.
Προετοιμασία σημαίνει να ετοιμαστούμε όλοι, από την πόλη μέχρι το τελευταίο χωριό.  Ακόμα προετοιμασία σημαίνει η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού,  η καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης, η οργάνωση των μέσων μεταφοράς, η τήρηση του ωραρίου των λεωφορείων καθώς και άλλα μικρά θέματα με μεγάλες αρνητικές εντυπώσεις.
6. Κύριε Γαμβρούδη, Ξεκινήσατε ως ξενοδόχος εδώ και πολλά χρόνια. Πόσο έχει αλλάξει η τουριστική αγορά ;  Πού βελτιώθηκε στον τομέα αυτό και που παραμένουμε στάσιμοι ;

Η Ρόδος σήμερα διαθέσει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και οικογενειακά δωμάτια για να καλύψει  όλες τις επιθυμίες των τουριστών.  Η διασπορά τους σε όλο το νησί  και σε διαφορετικό περιβάλλον είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Το προσωπικό είναι καλύτερα εκπαιδευμένο και όλοι σχεδόν μιλούν τις απαραίτητες  ξένες γλώσσες.
Έχουμε πρόβλημα στις υποδομές  και στις μαζικές εξυπηρετήσεις των τουριστών. Στο αεροδρόμιο, στα μέσα συγκοινωνίας κ.α.  ‘Έχουμε πρόβλημα στην ταμειακή ρευστότητα των επιχειρήσεων.  
Οι προκαταβολές –από ανάγκη- μειώνουν ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Δεν επιτύχαμε να έχουμε πρόοδο στον εναλλακτικό τουρισμό. Επί δεκαετίες  συσκέψεις επί συσκέψεων για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μόνο στα χαρτιά. Που είναι ο θαλάσσιος-υποβρύχιος , που είναι ο περιηγητικός  τουρισμός ;   Τα μονοπάτια ‘’ζωής ‘’ κ.α.
Ο Θρησκευτικός ;  Πολλά παράπονα από Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να επισπευτούν τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού και δεν υπάρχει  ούτε ένα πρακτορείο ή άλλος φορέας να διοργανώνει τέτοιου είδους εκδρομές- περιηγήσεις. Έχουμε περιορίσει τις δραστηριότητες μας στις παραδοσιακές Ευρωπαϊκές αγορές χωρίς ανοίγματα  σε άλλες χώρες (Με εξαίρεση τη Ρωσική αγορά τα τελευταία χρόνια).  Αν έχουμε πολλές και μικρές αγορές το ‘’ατύχημα’’ της μίας δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Ας ετοιμαστούμε και ας είμαστε αισιόδοξοι παρά τα απρόβλεπτα τα οποία μπορεί να συμβούν, από στιγμή σε στιγμή, λόγω της μεγάλης  κρίσης, στη  χώρα μας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...