Χάρης Σπανομανωλής, ένας λεβέντης Δάσκαλος, του Μανώλη Δημελλά

 

Είναι κάποιοι δάσκαλοι, ευτυχώς δεν είναι λίγοι, που ότι κι αν γράψεις, όσο κι αν παινέψεις την δράση τους δεν φτάνει, δεν είναι αρκετό.

Γράφω συγκεκριμένα για τον κ. Χάρη Σπανομανωλή και την διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου Καρπάθου, την κ. Καλλιόπη Ιωαννίδου, για την υπέροχη εκδήλωση που οργάνωσαν στις 4 Οκτώβρη στην αίθουσα τελετών του πρώην δημοτικού σχολείου Μενετών, με αφορμή την Επανάσταση και τα Ελευθέρια του νησιού. Μια βραδιά γεμάτη από συγκίνηση, φορτωμένη ποιήματα, τραγούδια, αλλά και μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, με θέμα τα γεγονότα της 5ης Οκτωβρίου, μα το πιο σπουδαίο ήταν οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι μαθητές από την Δ’ τάξη του 2ο δημοτικού σχολείου.

Το κείμενο είχε πηγές από δυο επίσημα βιβλία, που περιγράφουν τα γεγονότα με λεπτομέρειες. Το πόνημα ενός πρωτεργάτη του ξεσηκωμού, το βιβλίο

«Η Επανάσταση Καρπάθου 1944», του δασκάλου Ιωάννου Οθείτη και το βιβλίο του Ντίνου Μελά, που αποτελεί σταθμό στην τοπική ιστορία, «Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού κινήματος Καρπάθου 5 Οκτωβρίου 1944», επίσης βασίστηκαν και σε ανέκδοτα χειρόγραφα του αείμνηστου αγωνιστή Σοφοκλή Οικονομίδη.

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα κάθε τόπου, πέρα από τα γραπτά κείμενα, γίνονται βίωμα μονάχα όταν μεταφέρονται και δουλεύουν αρμονικά μέσα στην κοινωνία κι αυτό το κάνει πολλά χρόνια πράξη ο Μενετιάτης δάσκαλος Χάρης Σπανομανωλής.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα της μετάδοσης της τοπικής ιστορίας, αυτός ο δάσκαλος εργάζεται αθόρυβα και στέκεται μα υπευθυνότητα και πάθος στην ουσία.

Με όχημα τις τέχνες, κυρίως με θεατρικές παραστάσεις, πολλά χρόνια τώρα ο δάσκαλος αυτός μεταφέρει στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών κάθε διάσταση από το παρελθόν, τους κάνει συμμέτοχους στα μεγάλα γεγονότα, ακόμη και πιο μικρές αλλά εξίσου σημαντικές λεπτομέρειες της Καρπαθιακής Επανάστασης, που σε διαφορετική περίπτωση θα περίμεναν κάποιον γενναίο να τις ανακαλύψει σε κιτρινισμένες σελίδες βιβλίων.

Φέτος στα πλαίσια του επίσημου εορτασμού των 72 χρόνων από τα Ελευθέρια της Καρπάθου, πραγματοποιήθηκε στο νησί η τρίτη επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας, του κ. Παυλόπουλου, προηγήθηκε δυο φορές ο κ. Στεφανόπουλος, στις 5 Οκτωβρίου 1999 και στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2004!

Και εδώ ένας ακόμη Μενετιάτης δάσκαλος, ο λαογράφος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ήταν λίγα χρόνια μετά τον ξεσηκωμό και μια παρέα Καρπάθιων, κυρίως Μενετιατών, ενημέρωναν κι έδιναν αγώνα για να μαθευτούν τα γεγονότα, για να γίνει γνωστός ο μοναδικός στα παγκόσμια χρονικά ξεσηκωμός της Καρπάθου.

Σήμερα η 5η Οκτωβρίου έγινε σύμβολο, είναι πια μια πασίγνωστη διάσημη ημερομηνία και αποτελεί την σπουδαιότερη γιορτή του νησιού, κάθε δράση αποτελεί αναγνώριση και φόρο τιμής στους προγόνους, όμως η φετινή πρωτοπόρα μαθητική θεατρική παράσταση, τα αυθόρμητα ασταμάτητα χειροκροτήματα, τα αληθινά συναισθήματα που γέννησε σε μικρούς και μεγάλους, αποτελούν ένα σταθμό στις μεθόδους, στις δράσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να θυμόμαστε και να μνημονεύουμε την ιστορία.

Η κατάμεστη αίθουσα τελετών, πλημμυρισμένη συγκίνηση, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της δικής μας ιστορίας!

Ο Χάρης Σπανομανωλής, ο Νίκανδρος Ανδρέου, η Καλλιόπη Ιωαννίδου και ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, είναι εκείνοι οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι που με τις ασταμάτητες δράσεις τους μας κάνουν περήφανους, δείχνουν το δρόμο στις επόμενες γενιές, που δεν είναι άλλος από τη γνώση της ιστορίας, τα γράμματα και τις τέχνες.

Δάσκαλοι σας ευχαριστούμε!!!!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...