ΦΩΤΟ - Δήμαρχος Καρπάθου: Θέλουμε να είμαστε Έλληνες. Μπορούμε να είμαστε Έλληνες. Είμαστε Έλληνες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Δήμαρχος Καρπάθου: Θέλουμε να είμαστε Έλληνες. Μπορούμε να είμαστε Έλληνες. Είμαστε Έλληνες!»

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης κορυφώθηκαν χθες(26/05) ο τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καρπάθου προς τιμή του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη  με την παρουσία  του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου  Καμένου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό  Γ.Ε.Α. κ.   Χρήστο Βαϊτση, τον  Αρχηγό Γ.Ε.Σ.  Βασίλειο Τελλίδη,  τον  Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Μενέλαο Μεϊμάρη, τον Διοικητή  της Ν. Δ. Α.  Νασόπουλο Πέτρο και τον Δ/ντή του  Γραφείου Υπ. ΥΕΘΑ  Θ. Συμεωνίδη.   « Αξιωματικοί σαν τον Ηλιάκη, με το αίμα τους γράφουν και συντηρούν ανεξίτηλα τις παραδόσεις μας και με τη θυσία τους διατηρούν τον αέρα, τις θάλασσες και τα νησιά μας Ελληνικά. Δεν υποχώρησε, δεν γονάτισε, δεν οπισθοχώρησε. Έγινε ένας από τους σπουδαίους αυτού του Έθνους και μας καθοδηγεί… Αποτελεί πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον, συνέπειας, αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης» εκφώνησε συν τοις άλλοις  στην ομιλία του   ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμένος .
   Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. κ. Αμβροσίου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ήρωα Ηλιάκη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι για ν’ ακολουθήσει χαιρετισμός από τον δήμαρχο Καρπάθου κ. Ηλία Λάμπρου και ομιλίες από τον κ. Φίλιππο Ηλιάκη, αδερφό του σμηναγού και τον υπουργό εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμένο.           Στη συνέχεια κατατέθηκαν στέφανα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ψάλθηκε ο εθνικός ύμνος για ν’ ακολουθήσει  η δεκατριών λεπτών  εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη προς τιμή του αείμνηστου φρουρού των ελληνικών ουρανών Κώστα Ηλιάκη με αεροσκάφος  F-16, όμοιο με αυτό που πετούσε εκείνος έχοντας χειριστή έναν άλλο ατρόμητο πιλότο τον Γιώργο Ανδρουλάκη από την 343 μοίρα της 115ης Πτέρυγας Μάχης.
  Το παρών στις εκδηλώσεις εκτός από τη δημοτική Αρχή Καρπάθου, τους τοπικούς εκπροσώπους  στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, κομμάτων,  φορέων και Συλλόγων, δημοτικών σχολείων, πλήθους κόσμου, μεταξύ αυτών, αρκετών ξένων,   έδωσαν μέλη της οικογένειας του ήρωα, συγγενείς, φίλοι και αντιπροσωπεία αξιωματικών και υπαξιωματικών της 115ης Πτέρυγας Μάχης με επικεφαλής τον διοικητή της Ιωάννη Γερόλυμο.
   Με την παρουσία τους τίμησαν  τις εκδηλώσεις ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, o Αντιδήμαρχος Χανίων  κ. Αλεξανδράκης  Νεκτάριος, η Περιφερειακή  σύμβουλος Χανίων  κα Λεβάκη Όλγα, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.   Γιάννης Φλεβάρης, ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής,  η Δήμαρχος  Κάσου  κα Μαίρη Σορώτου  – Τσανάκη,   ο Αστυνομικός Δ/ντής Δωδεκανήσου Ταξίαρχος κ. Φώτης  Νικολόπουλος ,  οι Βουλευτές Δωδεκανήσου  κ.  Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρώην Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης.  
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΚΑΡΠΑΘΟΥ κ. Ηλία Λάμπρου
Σεβασμιότατε
Κύριε Υπουργέ
Κύριοι Αρχηγoί
Σεβαστή οικογένεια Ηλιάκη
Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι του Δήμου μας
Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες

Σήμερα, δίπλα σε αυτό το μνημείο, στέλνουμε τη μνήμη μας εννιά χρόνια πίσω, τότε που ένας σπουδαίος Χανιώτης αεροπόρος, ο ταπεινός ήρωας Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, άφησε την τελευταία του πνοή εδώ, στον ουρανό της Καρπάθου.
Γυρίζουμε τη σκέψη μας εννιά χρόνια πίσω, για να γεμίσουμε τις ψυχές μας με πίστη και κουράγιο από τη θυσία του νεαρού  Σμηναγού που έπραξε τότε το αυτονόητο.
Θα θέλαμε Κώστα Ηλιάκη, ο άδικος χαμός σου, να είναι και ο τελευταίος σε αυτόν τον ακήρυχτο, εδώ και πολλά χρόνια, πόλεμο.
Πόλεμο ακήρυχτο, που συνεχίζεται καθημερινά, εδώ στο Αιγαίο, χωρίς διακοπή.
Οι ιπτάμενοι και το τεχνικό προσωπικό των μονάδων, αντιμετωπίζουν αυτές τις καθημερινές προκλήσεις, σαν ρουτίνα. Αεροδρόμια, πληρώματα επιφυλακής και τεχνικοί, βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες τους.
Παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, συνθέτουν έναν αγώνα καθημερινό δίχως όρια. Δίχως τέλος.
Μέσα από αυτόν τον καθημερινό αγώνα και μέσα από την ομοψυχία των πληρωμάτων αέρος και εδάφους, γεννιούνται οι ήρωες.
Όπως εσύ. Κώστα Ηλιάκη.
Ήρωα Σμηναγέ Κώστα Ηλιάκη.
Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, δίπλα στο μνημείο, το αφιερωμένο στη μνήμη σου, που εμείς οι Καρπάθιοι, με την συνδρομή της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατασκευάσαμε, με σκοπό να θυμόμαστε εσένα και ταυτόχρονα, όλους τους συναδέλφου σου που χάθηκαν στο Αιγαίο υπηρετώντας το καθήκον τους.
Θα μας θυμίζει ακόμα, Κώστα Ηλιάκη, ότι ο αγώνας που όλοι εσείς καθημερινά δίνατε και συνεχίζουν να δίνουν ακόμα οι αεροπόροι μας στους ελληνικούς ουρανούς, είναι ένας αγώνας για να κρατήσουμε αυτά που έχουμε.
Τη γη μας,
τη θάλασσα μας,
τους ουρανούς μας,
την Ιστορία μας,
την πίστη μας για πανανθρώπινες αξίες, που εμείς δεν ντρεπόμαστε να τις λέμε ιδανικά.
Σήμερα, με την προκλητικότητα στο Αιγαίο,
Την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας μας,
Τον εμπαιγμό των φίλων μας, μάθαμε καλά πως δεν υπάρχουν πια φιλέλληνες.
Έτσι γινόμαστε εμείς περισσότερο Έλληνες.
Θέλουμε να είμαστε Έλληνες.
Μπορούμε να είμαστε Έλληνες.
Είμαστε Έλληνες.
Όταν έτσι μιλούν οι καρδιές,
τα στόματα δεν είναι δύσκολο να φωνάξουν:
Ζήτω η Ελλάδα.
Ζήτω η Πολεμική μας Αεροπορία.

 

Με συγκίνηση μίλησε ο αδερφός του ήρωα, Φίλιππος Ηλιάκης υπογραμμίζοντας ότι «ο αδερφός μου Κωνσταντίνος Ηλιάκης με αυταπάρνηση και αφοσίωση μάς προσέφερε σαν μάθημα ζωής τα νιάτα, τη συνέπεια και την αγάπη του για την πατρίδα. Τιμούμε τη μνήμη του 9 χρόνια μετά εδώ στη φιλόξενη Κάρπαθο που μαζί με την Πολεμική Αεροπορία εργάζονται σκληρά κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του .

Τιμούμε σήμερα το μεγαλείο της ψυχής, την ανδρεία και την αίσθηση καθήκοντος που τον διέκρινε.  Είναι πλέον μια από τις μορφές της Ιστορίας, είναι ο τελευταίος ηρωικά πεσών στον ακήρυχτο πόλεμο και τις προκλήσεις των γειτόνων στο Αιγαίο…».
Δήλωση Υπ. Άμυνας για Αεροπορική Βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο:
 Ερωτηθείς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους  ο  κ. Καμένος για το ενδεχόμενο εγκατάστασης  Αεροπορικής  Βάσης  του ΝΑΤΟ  στην Κάρπαθο δήλωσε  ότι έχει ήδη  ζητηθεί η μεταφορά των αεροπορικών δραστηριοτήτων της Σούδας στο νησί μας «με την δημιουργία εγκαταστάσεων  που θα  φιλοξενήσουν τις οικογένειες που θα     που θα διαμένουν  όλο τον χρόνο με την  δημιουργία  υποδομών  που έχει ανάγκη  η Κάρπαθος (…).. Η Κάρπαθος θα  μετατραπεί  σε μεγάλο κέντρο  αεροπορικής εκπαίδευσης όλων των ιπταμένων των συμμαχικών χωρών  (…) αφού διαθέτει  το μεγαλύτερο αεροδρόμιο  του  Αιγαίου και  βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο μεταξύ    Αιγαίου,    Μ. Ανατολής  και Β. Αφρικής.


Σημείωση: Ευχαριστούμε πολύ τον δημοσιογράφο  από τα Χανιά κ.  Γιάννη Κάκανο   για το φωτογραφικό υλικό.
                                                           Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...