Φιλήμονας Ζαννετίδης: Προχωρούμε με σχέδιο και αυξημένη ετοιμότητα σε έκτακτα θέματα

«Προχωρούμε με σχέδιο και αυξημένη ετοιμότητα σε έκτακτα θέματα που προκύπτουν(μειωμένοι συντελεστές και μετανάστες)» δηλώνει ο οΑντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης σε συνέντευξη που παραχωρεί στη Γνώμη. «Σταθερή αξία και  προτεραιότητα μας είναι η παρουσίαση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθήσαμε αυτό το διάστημα, και πιστεύω πως  καταφέραμε, να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, λέγοντας την ΑΛΗΘΕΙΑ, όσο κόστος και να έχει» συμπληρώνει.
Ο κ. Ζαννετίδης μιλά για τον πρωτογενή τομέα η ανάπτυξη του οποίου είναι μέσα στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής: «Το πιο δύσκολο κομμάτι που έχουμε να διαχειριστούμε είναι η αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας των παραγωγών μας. Πρέπει να τους πείσουμε να σκέπτονται και να λειτουργούν ομαδικά αλλά και να ενεργούν ως επιχειρηματίες. Διαφορετικά θα χάσουμε και αυτό το τρένο της ανάπτυξης που περνά από την πατρίδα μας. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία και απαγορεύεται να αποτύχουμε. Πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».
Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι «η προετοιμασία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον και εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο». Αναφέρεται στις επιλεγμένες εκθέσεις που συμμετέχει η περιφέρεια με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μας. «Εκτός από την προβολή των προϊόντων μας, οι παραγωγοί μας πετυχαίνουν συμφωνίες με τους επισκέπτες» δηλώνει. Εστιάζει στην προσφορά της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων στις εκθέσεις αυτές με τις απολαύσεως που προσφέρουν.
Δίνει λεπτομερή αναφορά για το που βρίσκονται τα προβλήματα με την αδειοδότηση των σφαγείων στο Νότιο Αιγαίο αφού όλα σχεδόν βρισκόταν στον αέρα… Εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν όλα αδειοδοτηθεί ενώ αποκαλύπτει ότι θα εκσυγχρονιστούν με πόρους της περιφέρειας τα σφαγεία σε Τσαίρι και Εμπωνα.
Περιγράφει τέλος, τους στόχους που έχουν τεθεί στον τομέα του για το 2015: «Οι στόχοι που έχουμε βάλει για φέτος είναι η προβολή και η ανάδειξη  των μοναδικών σε ποιότητα  προϊόντων μας και η κατάκτηση σε μόνιμη βάση ενός σημαντικού μέρους της αγοράς.  Αλλά συνάμα και η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και την  αναγκαιότητα τυποποίησης – μεταποίησης των προϊόντων».
Ε:Πως βλέπετε τη μέχρι τώρα πορεία της περιφερειακής αρχής υπό τον
Γιώργο Χατζημάρκο...Ήδη έχουν περάσει οχτώ μήνες...Είστε ικανοποιημένος;

Α:Ξεκινήσαμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον που ολοένα και δυσχεραίνει αφού καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε θέματα που προκύπτουν έκτακτα, όπως το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας και ο συνεχής κίνδυνος που ελλοχεύει,  την αυξανόμενη εισροή παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Αυτά και τα δύο από μόνα τους απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα αντιμετώπισης αλλά και ανάλογα αντανακλαστικά. Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και η διαφορετική νοοτροπία σκέψης και λειτουργίας περί των περιφερειακών πραγμάτων. Πιστεύω όμως παρόλα αυτά, με την καθοδήγηση του περιφερειάρχη μας και του προγράμματος μας που εκτελούμε, είμαστε σε θέση  να ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Προχωρούμε με λοιπόν με σχέδιο.  Εξάλλου όπως γνωρίζετε έχουν ήδη δρομολογηθεί λύσεις που απασχολούν τους νησιώτες μας όπως π.χ. η ύπαρξη δικτύου λειτουργίας υδατοδρομίων, η συνεισφορά μας με ανάληψη της υποχρέωσης σίτισης και διαμονής στο μεγάλο πρόβλημα ύπαρξης γιατρών στα νησιά μας και τις απομακρυσμένες περιοχές, η δρομολόγηση εκτέλεσης έργων, που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει άρδην η ποιότητα ζωής των νησιωτών μας, που αναφέρονται στο νέο τεχνικό μας πρόγραμμα το οποίο δημοσιοποιήσαμε. Αυτό που έχουμε και συνεχίζουμε ως σταθερή αξία και  προτεραιότητα είναι η παρουσίαση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθήσαμε αυτό το διάστημα, και πιστεύω πως  καταφέραμε, να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, λέγοντας την ΑΛΗΘΕΙΑ, όσο κόστος και να έχει.

Ε:Στον δικό σας τομέα, τον πρωτογενή, τι έχει αλλάξει; Με τη νέα
προγραμματική περίοδο 2014-2020 που βρισκόμαστε ως Νότιο Αιγαίο;

 Α:Δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύω εγώ, πως άλλαξε και αν άλλαξε. Σημασία έχει οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα τι πιστεύουν, τι νιώθουν, και πως αντιλαμβάνονται την παρουσία και την ύπαρξη της περιφέρειας μας στο σημαντικό αυτό τομέα.  Αισθάνομαι όμως ότι έχουμε δώσει το στίγμα της παρουσίας μας αλλά και το τι επιδιώκουμε. Το πιο δύσκολο κομμάτι που έχουμε να διαχειριστούμε κυρία Βενιανάκη είναι η αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας των παραγωγών μας. Πρέπει να τους πείσουμε να σκέπτονται και να λειτουργούν ομαδικά αλλά και να ενεργούν ως επιχειρηματίες. Διαφορετικά θα χάσουμε και αυτό το τρένο της ανάπτυξης που περνά από την πατρίδα μας. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία και απαγορεύεται να αποτύχουμε. Πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η προετοιμασία μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον. Σε σχέση με άλλες περιφέρειες που παρακολουθώ, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Το αποτέλεσμα θα μετρήσει και φυσικά η απορρόφηση των πόρων που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας αλλά και περισσότερο τα νησιά μας.

Ε:Βλέπουμε την παρουσία της περιφέρειας σε εκθέσεις του τομέα σας.
Υπάρχουν αποτελέσματα;

Α:Βασικός στόχος μας είναι η προβολή, η ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων μας στην αγορά. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε την παρουσία των προϊόντων της περιφέρειάς μας σε επιλεγμένες εκθέσεις. Καταγράφουμε κάθε φορά και τα αποτελέσματα της παρουσίας μας καθόσον πέρα από την προβολή της ποιότητας των  προϊόντων μας και την ανάδειξη της μεγάλης διατροφικής αξίας τους, οι εκθέτες παραγωγοί μας πετυχαίνουν συμφωνίες με τους επισκέπτες καθ’ όσον γνωρίζουν και δοκιμάζουν από πρώτο χέρι τα προϊόντα μας. Οφείλω όμως να πω πως σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας μας είναι και η παρουσία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων, που επιδιώκουμε να μας συνοδεύουν, με τις γαστριμαργικές απολαύσεις που παράγουν δίνουν το στίγμα  και το αποτέλεσμα που μέχρι τώρα έχουμε. Μας ικανοποιεί στην επιστροφή η κουβέντα που έχουμε με τους εκθέτες παραγωγούς μας και τα αποτελέσματα που πέτυχαν.

Ε:Με τα σφαγεία τι έγινε; Τα νομιμοποιήσατε;

Α:Τα σφαγεία της Π.Ν.ΑΙ. αποτελούν μεγάλο θέμα καθόσον η ύπαρξή τους και η λειτουργίας τους αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας σε κάθε νησί. Αρκετά από αυτά τα παραλάβαμε κλειστά και άλλα με μεγάλα προβλήματα, ενώ η λειτουργία ενός μεγάλου αριθμού σφαγείων κινδυνεύει να διακοπεί και να κλείσουν αν δεν εκσυγχρονιστούν. Αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η αδειοδότηση τους και ο έλεγχος τους αλλά και η λειτουργία τους με κανόνες ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Σήμερα που μιλάμε λειτουργούν όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι είναι πλήρως αδειοδοτημένα αφού αρκετά από αυτά λειτουργούν με απόφαση μας και μόνο για εγχώρια (εντός νησιού) κατανάλωση. Πρέπει να τονίσω ότι έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους καθόσον τα σφαγεία όλα, πλην ενός, είναι δημοτικά και λειτουργούν με ευθύνη των δήμων. Η συνεργασία αυτή λοιπόν είχε σαν αποτελέσματα να ανοίξουμε τα σφαγεία της χώρας Νάξου, Τήνου (νησιά με αναπτυγμένη κτηνοτροφία), Μυκόνου, όπου λειτουργούν με τις προδιαγραφές και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω μέχρι το τέλος του έτους θα αδειοδοτηθούν και τα υπόλοιπα καθώς έχουν ξεκινήσει και είναι κοντά στην περάτωση των διαδικασιών που απαιτούνται (π.χ. Άνδρος, Ίος, Κύθνος, Αμοργός κ.λπ.). Επίσης, είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι μελέτες εκσυγχρονισμού του σφαγείου ιδιοκτησίας της Περιφέρειας στο Τσαΐρι της Ρόδου και του Δημοτικού Σφαγείου της Έμπωνας που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια μας καθώς έχουν ενταχθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο Π.Δ.Ε.

Ε:Τι στόχους έχετε θέσει στον τομέα σας για τους επόμενους μήνες; Με
την πιστοποίηση προϊόντων τι γίνεται;

Α:Κατ’ αρχάς πρέπει να αναφέρω ότι ο πρώτος στόχος είναι η επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας των ασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα. Εννοώ θέματα που έχουν γεννηθεί με την έναρξη λειτουργίας της νέας ΚΑΠ και που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Οι στόχοι που έχουμε βάλει για φέτος είναι η προβολή και η ανάδειξη  των μοναδικών σε ποιότητα  προϊόντων μας και η κατάκτηση σε μόνιμη βάση ενός σημαντικού μέρους της αγοράς.  Αλλά συνάμα και η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και την  αναγκαιότητα τυποποίησης – μεταποίησης των προϊόντων. Με το θέμα της πιστοποίησης, που όπως γνωρίζετε είναι μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία η οποία έχει αρκετές παραμέτρους, να σας πω πως ενθαρρύνουμε  και ενημερώνουμε παραγωγούς να μπουν στην διαδικασία αυτή. Σαν περιφέρεια είμαστε στο στάδιο επιλογής  προϊόντων  που θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία πιστοποίησης  το επόμενο διάστημα.

Ε:.Είχατε συναντήσεις με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Βρήκατε
ανταπόκριση;

Α:Εκμεταλλευόμενοι την πρόσκληση που είχαμε από την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Υπουργείου, ζητήσαμε και είχαμε συνάντηση με τον Δ/ντη πολιτικού γραφείου  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κ. Νίκο Βάγια καθώς ο υπουργός απουσίαζε εκτάκτως εκείνη την ημέρα στην Πάτρα. Θέσαμε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν γεωργούς και κτηνοτρόφους της Περιφέρειας μας ενόψει της διαδικασίας έναρξης των αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση 2014-2015 που λήγει στις 15.5.2015. Σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους μας και τα θέματα με τις βεβαιώσεις των εμβολιασμών  για τη βρουκέλλα και του ζωικού τους κεφαλαίου αλλά και με το καθεστώς διαχείρισης των βοσκοτόπων, αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς για τους εμβολιασμούς δόθηκε παράταση ενός έτους αλλά και η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά μόνο τα νεαρά ζώα, για τους βοσκοτόπους είναι σε εξέλιξη η διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης που θα απαντά στα θέματα αυτά  και θα επιλύει το πρόβλημα με την διαχείριση των βοσκοτόπων όπως μας διαβεβαίωσαν. Τώρα για το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους αγρότες της Νότιας Ρόδου και έχει σχέση με το ίδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και με τη δυνατότητα να επιδοτούνται καλλιέργειες από τα 2 στρέμματα και όχι  από τα 4, εξετάζονται. Να σας πω ότι προ χθες Παρασκευή 17-4-2015 σε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια ειδική συνεργάτιδα του υπουργού κ. Σοφία Χατζηπαντελή που είχα, μου απάντησε πως θα έχουμε την απάντηση μέσα στην εβδομάδα και πιστεύω πως θα είναι στην κατεύθυνση που θα ευνοεί του αγρότες της περιοχής μας. Μπορώ λοιπόν να διαβεβαιώσω πως η συνεργασία μας είναι στη θετική κατεύθυνση.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...