Υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δ. Κρεμαστινού για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Υπερψηφίστηκε από 156 βουλευτές και εγκρίθηκε η πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός στην Ολομέλεια της Βουλής, ως συμπλήρωση του άρθρου 38 παρ. 2. 

 
-Η υπερψήφιση της πρότασης προέρχεται από βουευτές 5 κομμάτων και αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές και είχε αρχικώς υποβληθεί στην αρμόδια Επιτροπή ως μέρος των προτάσεων που κατέθεσε η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόταση του Δημήτρη Κρεμαστινού αφορά τον ορισμό αναπληρωτή πρωθυπουργού με πλήρη καθήκοντα τα οποία αναλαμβάνει όταν ο Πρωθυπουργός δεν δύναται να ανταποκριθεί στο ρόλο του για λόγους υγείας και περνάει τώρα στην επόμενη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε έναν μήνα στην οποία θα τεθούν όσες προτάσεις συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια μίλησε για την πρότασή του ως εξής:
 

"ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω υποβάλει μια συμπλήρωση-τροπολογία για το άρθρο 38 παράγραφος 2 του Συντάγματος, η οποία αναφέρεται σε αντικατάσταση του Πρωθυπουργού όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας και δεν μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντά του.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συνάδελφοι μου είπαν «Μα γιατί; Αφού το Σύνταγμα λέει ότι όταν ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε η κοινοβουλευτική ομάδα ορίζει άλλον Πρωθυπουργό». Και μάλιστα και μια σοβαρή εφημερίδα και ένας σοβαρός αρθρογράφος μου αφιέρωσε ένα κομμάτι λέγοντας περίπου αυτό το πράγμα.

Βέβαια, εκ πρώτης όψεως ακούγεται λογικό. Όμως, στην πραγματικότητα αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Και ανέφερα εγώ ως παράδειγμα τη δική μου εμπειρία, τη κάκιστη εμπειρία, με την υπόθεση τότε του Ωνασείου και του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλιπαρούσε τους γιατρούς να δώσουν ένα πιστοποιητικό ότι αδυνατεί ο Πρωθυπουργός να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Ο Αρχηγός τότε της Αντιπολίτευσης, ο κ. Έβερτ, απηύθυνε και αυτός, αν θέλετε, το ίδιο αίτημα και μάλιστα με προσωπική επιστολή που έστειλε σε εμένα και η οποία θα υπάρχει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Και φυσικά οι γιατροί αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό ότι αδυνατεί ο Πρωθυπουργός να εκτελέσει τα καθήκοντά του, γιατί απλούστατα οι γιατροί δεν ήθελαν να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη. Γιατί έλεγαν και ότι και μία στο εκατομμύριο πιθανότητες να έχει να επανέλθει ο Πρωθυπουργός, εμείς θα τον αντικαταστήσουμε;

Ε, λοιπόν, τι έγινε; Ο Πρωθυπουργός μετά από ενάμισι μήνα στην Εντατική Μονάδα συνήλθε, έφυγε από την Εντατική Μονάδα και υπέβαλε την παραίτηση του μετά από δεκαπέντε ημέρες. Εάν οι γιατροί είχαν δώσει αυτή τη γνωμάτευση -που δεν την έδωσαν και καλώς δεν την έδωσαν και προεξοφλώ ότι ουδέποτε θα τη δώσουν οι γιατροί- τι θα συνέβαινε; Θα είχε αντικατασταθεί ο Πρωθυπουργός προ των Χριστουγέννων, θα ξυπνούσε τον Ιανουάριο, θα του έλεγαν "δεν είσαι Πρωθυπουργός" και θα ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είχε παραιτηθεί.

Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ας μην τα απλουστεύουμε, λοιπόν, και ας μη λέμε, «ξέρετε, οι γιατροί θα δώσουν γνωμάτευση». Οι γιατροί δεν αναλαμβάνουν τέτοια την ευθύνη.

Σας έφερα ένα κλασικό παράδειγμα για να το αντιληφθείτε.

Κατά συνέπεια, πρέπει να βρεθεί μια διάταξη που περίπου να λειτουργούμε όπως λειτουργεί το αμερικανικό σύνταγμα, που είναι προεδρικό. Εμείς δεν έχουμε προεδρικό, έχουμε πρωθυπουργικό. Εν πάση περιπτώσει, όμως, δεν μπορεί να επαφίεται η Δημοκρατία, αν θέλετε, στα χέρια των γιατρών, οι οποίοι πολύ δικαίως δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοια ευθύνη.

Πρέπει να πω και κάτι άλλο: Αν τυχόν η κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου παρετείνετο και δεν γινόταν ό,τι έγινε και έφευγε και ο Ιανουάριος, τι θα είχε συμβεί; Θα ερχόντουσαν τα Ίμια -που ήρθαν κάπου στα μέσα Ιανουαρίου- και δεν θα υπήρχε Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός θα ήταν στη Μονάδα. Τότε και ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στους γιατρούς. Οι γιατροί δεν έδιναν κανένα πιστοποιητικό και είχε παραλύσει η χώρα.

Άρα, δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους;

Με βάση, λοιπόν, τα γεγονότα -και μόνο τα γεγονότα- έκανα αυτή την πρόταση, την οποία και θα σας παρακαλέσω να τη δείτε σοβαρά και όχι κομματικά, γιατί μου έκανε εντύπωση που δεν υπέγραψε για την υποβολή της κανένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Ο ίδιος ο Μιλτιάδης Έβερτ ζητούσε αυτό το πράγμα. Και γνωρίζω καλά ότι το γνωρίζουν και οι στενοί συνεργάτες του, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα σε ανώτατες θέσεις στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Ούτε κομματικό είναι, ούτε έχει καμία άλλη σκοπιμότητα. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω να το δούμε όλοι αντικειμενικά αυτό το θέμα και να βρούμε τον σωστό δρόμο για να ξεμπλοκαριστεί μια τέτοια, αν θέλετε, περίπτωση, η οποία την εποχή εκείνη, τουλάχιστον, ήταν ένα αρνητικό σημείο για την πολιτική ζωή της χώρας. Ευχαριστώ."

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...