Το φέουδο της ανεπάρκειας - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΦΕΟΥΔΟ ΤΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ -Πριν μερικούς αιώνες η ανθρωπότητα ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι, καθοδηγούμενη από ιερατεία και ηγεσίες που τους εξυπηρετούσε να την έχουν σ’ αυτή την κατάσταση προκειμένου να την χειραγωγούν εύκολα και να πετυχαίνουν τη διαιώνισή τους στην εξουσία. Για καλή μας τύχη κάποιοι αμφισβήτησαν τις “αυθεντίες” και άνοιξαν το δρόμο για μια μεγάλη κοινωνική, βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση.

Δυστυχώς αυτό δεν επιτεύχθηκε παντού. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σημεία στον πλανήτη που οι μάζες καθοδηγούνται από τις ορέξεις των καθεστώτων που έχουν εδραιωθεί. Λαμπρό παράδειγμα η “θεωρία της επίπεδης γης”. Στον εικοστό πρώτο αιώνα με όλες τις επιστήμες να κάνουν συνεχώς άλματα, με τους δορυφόρους γύρω από τη Γη να μας δίνουν εικόνα πραγματικού χρόνου και με το internet ως μια τεράστια πηγή πληροφόρησης, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας είναι επίπεδος γιατί μια “αυθεντία” που αυτοαποκαλείται θρησκευτικός ηγέτης υποστηρίζει αυτό.

Για να είμαστε δίκαιοι όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουν φθάσει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας παντού. Κάπου ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για την καθημερινή τροφή και το νερό τους. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν γνωρίζουν τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν άλλες που δεν έχουν δει ποτέ τους υπολογιστές και “έξυπνα” τηλέφωνα. Άρα δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για άγνοια. Δεν φταίνε αυτοί που οι ηγεσίες τους τους κρατάνε στα σκοτάδια.

Τι γίνεται όμως με εκείνους που ζουν μέσα στον πολιτισμό και επιμένουν να κυνηγούν “χίμαιρες”; Με εκείνους που πίσω από κάθε γεγονός φαντασιώνονται θεωρίες συνωμοσίας και αόρατους εχθρούς; Με εκείνους που πιστεύουν ότι για την πρόσφατη καταστροφική φωτιά ευθύνονται είτε εξωγήινοι είτε σκοτεινά κέντρα εξουσίας που έστειλαν διαστημόπλοια και έβαλαν τη φωτιά με δέσμες laser; Που έχουμε κάνει λάθος όλοι μας και γιατί αυτές οι θεωρίες βρίσκουν έδαφος συνεχώς για να καρποφορήσουν;

Δεν ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Σίγουρα κάποια συμφέροντα επωφελούνται από τις καταστροφές. Είναι άλλο όμως ο αδίστακτος επιχειρηματίας που θέλει να πλουτίσει ακόμα κι αν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές κι άλλο ο υποχθόνιος κήνσορας κάποιου κέντρου εξουσίας που θέλει να εξαφανίσει τον ελληνισμό επειδή τον θεωρεί επικίνδυνο.

Το γεγονός ότι αυτές οι θεωρίες όχι απλά υπάρχουν αλλά πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα είναι κάτι που οφείλει να μας απασχολήσει ως κοινωνία. Σκεφθείτε να επικρατήσει η ανοησία και να πέσει στα χέρια της η τύχη όλων μας. Σκεφθείτε πόσο δυσάρεστη μπορεί να γίνει η καθημερινότητά μας όταν για καθετί που πηγαίνει στραβά πάντα θα φταίνε οι εξωγήινοι, οι “υποχθόνιοι νάνοι”, τα σκοτεινά κέντρα εξουσίας.

Θα πει κάποιος πως και τώρα που κυβερνάνε οι “λογικοί”, προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για τους νεκρούς της πυρκαγιάς στην αυθαίρετη δόμηση που μέχρι τώρα δεν τους ενοχλούσε αρκεί να πλήρωναν τη νομιμοποίηση και τους φόρους αυτοί που τα κατείχαν. Προφανώς τα αυθαίρετα είναι κάτι που ενοχλούν όλους τους νομοταγείς πολίτες αλλά το θέμα όφειλε να είχε ανοιχθεί προτού γίνει αυτή η τραγωδία. Άρα αφού οι “λογικοί” είναι ανεπαρκείς και ευθυνόφοβοι τι θα μας πείραζε να κυβερνήσουν και οι άλλοι;

Μ’ αυτή τη λογική τόσα χρόνια εναλλάσσονται κυβερνήσεις και διοικήσεις. Με το δόγμα του “καλύτερου απ’ τον υπάρχοντα”. Δεν γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια να βρεθεί ο πραγματικά καλός και να τοποθετηθεί εκεί που μπορεί να προσφέρει. Τουναντίον καθώς σίγουρα πάντα για κάθε ανεπαρκή υπάρχει κάποιος στοιχειωδώς καλύτερος, επιλέγεται ο καλύτερος από τον προηγούμενο. Κι έτσι διαιωνίζεται η ανεπάρκεια μέχρι που δεν θα μείνει τίποτα όρθιο κι εκεί αναγκαστικά θα αναζητήσουμε τους καλούς.

--

Aπό τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...