Το ταξίδι της Ρόδου για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» μέσα από αστική αυτογνωσία του Νίκου Βατόπουλου…Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Το ταξίδι της Ρόδου για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»  μέσα από αστική αυτογνωσία του Νίκου Βατόπουλου…

Μια από τις σπουδαιότερες ομιλίες που πραγματοποίησε η RICHeS στο πλαίσιο της σειράς Studium Genarale 2015 ήταν του διακεκριμένου δημοσιογράφου  κ. Βατόπουλου με τίτλο «Η Ρόδος, μια διεθνή περίπτωση. Από την τουριστική άνθηση  στην αστική αυτογνωσία». Η παρουσία διέτρεξε την Ρόδο του χθες μέχρι το σήμερα, αλλά και την προοπτική της μέσα στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα.
Λέξεις κλειδιά: − Αστική  Αυτογνωσία, η αναγνώριση του τοπίου και η μεταφορά της εικόνας του ως εμπειρία
                         − Εξωστρέφεια και Δικτύωση, νοήματα που προσδίδουν το νέο τρόπο επικοινωνίας και διαβίωσης σε ένα σύγχρονο σύστημα.
                         − Η Ρόδος μπορεί να εκφραστεί ως «Πρωτεύουσα» και να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την νοτιανατολική  Μεσόγειο και μαζί με συγκεκριμένες  πόλεις της χώρας, της Ευρώπης και του Κόσμου με  παρόμοια χαρακτηριστικά, να αποτελέσουν  ένα επιλεγμένο δίκτυο προβολής και τρόπου έκφρασης κουλτούρας σε ένα mega-χάρτη με πολλά αναγνωστικά σημεία.  
Μετά από αυτή  την ποιητική χωρική ξενάγηση έγινε ένα γόνιμος διάλογος στο επίκεντρο της διεκδίκησης του φακέλου από τη  Ρόδο ώστε να λάβει το χρίσμα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Σε συγκεκριμένη ερώτηση ο ομιλητής ως γνήσιος παρατηρητής προέτρεψε το κοινό της Ρόδου και τους παρευρισκόμενους τοπικούς άρχοντες να ασχοληθούν επισταμένα με τις αναπλάσεις σημαντικών  περιοχών και αναστηλώσεις συμβολικών κτηρίων, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο. Η όλη σηζήτηση κύλησε μέσα σε μια δημιουργική νότα αναδεικνύοντας ότι η Ρόδος παραμένει το σμαραγδένιο νησί της Μεσόγειου με την πολυπολιτιστική της δομή, τους δημιουργικούς κατοίκους και την λάμψη των αιώνων.
Στην πρόκληση που μου άφησε το παιδαγωγικό αποτύπωμα της ομιλίας, προσπάθησα να εμβαθύνω με διάφορους φίλους τα  στοιχεία εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να εξευγενίσουν το γενικότερο προφίλ της πόλης ώστε να μπόρεσε επάξια να διεκδίκηση το ρόλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Έτσι σε μια ελεύθερη συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού μετά από την αναφερόμενη ομιλία, τα θέματα που απασχολούν την Πόλη και μπορούν να σταχυολογηθούν σε μια ενδεικτική σειρά ώστε να έχει μια θετική προοπτική για το μέλλον, είναι:
•    Η άσκηση διοίκησης και η λήψη αποφάσεων από τους κατάλληλους
•    Οι υποδομές με πρώτη διάσταση, το κυκλοφοριακό και την προσβασιμότητα επικροτώντας την χρήση του ποδηλάτου, που ήδη εγκαινιάστηκε από την δημοτική αρχή
•    Η λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από την δεκαετία του ’80, με έμφαση στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων   
•    Ο επανακαθορισμός του μετώπου του Μαντρακίου και της ιστορικής μαρίνας με αισθητικές παρεμβάσεις που θα αναδείκνυαν τη μαγεία του χώρου, και
•    Η συστηματική και καινοτόμα προβολή-διαφήμιση της Ρόδου έχοντας υπόψη ότι δεν ζούμε σε ένα στενό πλαίσιο αλλά σε ένα ευρύ, ανοικτό, με αλληλεπιδράσεις και συνέργειες.
Επισημαίνω ότι η κάθε παραπάνω πρόταση εκπροσωπούσε και ένα φίλο, αναγνωρίζοντας ότι ο καθ΄ ένας εξέφρασε αβίαστα τη σκέψη του και πάντως με διαφορετικές, ξεχωριστές προτάσεις που σε κοινό πεδίο επικεντρώθηκαν στον πυρήνα της πόλης.
Εκτιμώ ότι η Ρόδος, ως νησί της φιλοσοφίας και του Κλεόβουλου, του Κολοσσού και των Ιπποτών, της συνεύρεσης πολλών διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών, το βαγόνι της φιλοξενίας και του τουρισμού μπορεί να διεκδικήσει την «Πρωτεύουσα», γιατί το νησί έχει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, φτάνει να υπάρχει ομοθυμία και σχέδιο, πίστη και οργάνωση, φαντασία και στόχευση.
Υ.Γ. Ευχαριστώ τους φίλους και τον κ.Βατόπουλο, οι όποιοι με κέντρισαν να αφηγηθώ τις σκέψεις τους και να εμπλουτίσω το λόγο μου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στην οποία η Ρόδο οφείλει να έχει την τιμητική πρώτη θέση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...