Τον δρόμο της επιστροφής πήραν τα Ελληνόπουλα Ρωσίας, Γεωργίας και Ουκρανίας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας, στην Ελλάδα, της ΓΓΑΕ

Με μία επίσημη τελετή που εμπεριείχε χαρά, γέλια, χορούς, αλλά και τη λύπη και τη συγκίνηση του αποχωρισμού, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το πρόγραμμα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) στις κατασκηνώσεις του δήμου Ασπροπύργου στα Βίλια Αττικής, με τα παιδιά από 9 έως 15 ετών, Ελληνόπουλα από τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, παρουσία του επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλη Κόκκινου και του δημάρχου Νικόλαου Μελετίου.

«Λένε», είπε ο κ. Κόκκινος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, «πως στην πολιτική καριέρα ενός πολιτικού άνδρα οι χαρές είναι λίγες και δεν κρατούν σε διάρκεια. Σήμερα θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τη δημοτική Αρχή Ασπροπύργου γι αυτή τη συνεργασία σε αυτή την υπερσύγχρονη κατασκήνωση στα Βίλια, αλλά και όλους εσάς, κορίτσια και αγόρια, Ελληνόπουλα από την Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία, που βρεθήκατε σήμερα εδώ. Αγαπημένοι και αδελφωμένοι, γκρεμίσατε σύνορα και διαφορές των μεγάλων και σας ένωσε ένα μονάχα πράγμα: η αγάπη σας για την Ελλάδα. Αυτή είναι η χαρά που μου δώσατε και δύσκολα περιγράφεται με λόγια».

Πρόσθεσε: «Εύχομαι, αυτή την Ελλάδα που κουβαλάτε μέσα στην ψυχή σας, την Ελλάδα με την οποία σας προίκισαν οι γονείς σας και οι δάσκαλοί σας, μαζί με την Ελλάδα που πήρατε εδώ όλες τις ημέρες της φιλοξενίας σας από τους κατοίκους αυτής της φιλόξενης γωνιάς της Αττικής και από τους συνεργάτες μου στη ΓΓΑΕ, να την κουβαλάτε μέσα σας για να την πάρετε πίσω στον τόπο σας όταν γυρίσετε, για να μπορέσετε να τη μεταδώσετε στους συμπατριώτες σας και κυρίως να τη μεταδώσετε από γενιά σε γενιά, στα νέα Ελληνόπουλα που θα έρθουν μετά από εσάς. Γιατί ποιος ξέρει... εγώ το βλέπω στο χαμόγελό σας και αυτή είναι η χαρά μου σήμερα, ότι όπως εσείς εδώ στα Βίλια γκρεμίσατε τα σύνορα μέσα από την Ελληνικότητα σας, ίσως αύριο εσείς να φτιάξετε ένα καλύτερο κόσμο από τον δικό μας, με περισσότερη ανθρωπιά, με περισσότερη αξιοπρέπεια, με περισσότερα χαμόγελα και λιγότερους πολέμους».

Το πρόγραμμα φιλοξενίας που σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη ΓΓΑΕ του υπουργείου Εξωτερικών υλοποιήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Ασπροπύργου, που προσφέρθηκε να αναλάβει τη φιλοξενία και περιελάμβανε δημιουργικές δραστηριότητες, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ανάλογο πρόγραμμα της ΓΓΑΕ με τον δήμο Ασπροπύργου, για 100 παιδιά από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, υλοποιήθηκε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής, όμως, τα παιδιά είχαν και την ευκαιρία να συναντήσουν, χθες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και να έχουν μία ξεχωριστή μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο. «Να ξέρετε ότι εδώ είναι το σπίτι σας, γιατί πρέπει να θεωρείτε την Ελλάδα πατρίδα σας, όπως είναι και πατρίδα των γονιών σας» είπε ο κ. Παυλόπουλος και ευχαριστώντας για τα αναμνηστικά δώρα που του προσέφεραν, τόνισε: «Να θυμάστε πάντα ότι εκεί που βρίσκεστε, εκπροσωπείτε την Ελλάδα».

«Αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των τριών χωρών, της Ρωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, όπου διαβιούν μόνιμα τα παιδιά» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ, Μιχάλης Κόκκινος, που συνόδευε τα παιδιά μαζί με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νικόλαο Μελέτιο.

Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...