Τζένη Καρέζη: 22 χρόνια χωρίς τα ωραιότερα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου

Εκείνο το πρωινό της 27ης Ιουλίου 1992, οι περισσότεροι τηλεθεατές «καρφώθηκαν» στην οθόνη της τηλεόρασης, βλέποντας την Αλίκη Βουγιουκλάκη να αποχαιρετά την φίλη της Τζένη Καρέζη. Μια εικόνα που δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μας…

Με δάκρυα στα μάτια η star Αλίκη έλεγε το δικό της αντίο στην άλλη star, σε εκείνη που είχε τα ωραιότερα γαλάζια μάτια που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη και την μικρή οθόνη του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Αλίκη της είπε «καλή αντάμωση» και κάπως έτσι έμαθε όλη η Ελλάδα ότι η Τζένη έχασε την μάχη με τον θάνατο!

Σήμερα συμπληρώνονται 22 χρόνια από εκείνη την ημέρα και όμως είναι σαν να είναι εδώ! Σχεδόν κάθε βράδυ βλέπουμε εκείνη την μελαχρινή καλλονή με το απαράμιλλο στιλ να αποδεικνύει ότι οι ωραίες μπορούν να έχουν και ταλέντο…

Και μπορεί να μας συστήθηκε ως Τζένη αλλά το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Καρπούζη. Ήταν παιδί εκπαιδευτικών και την φώναζαν «Ευγενούλα». Αυτή ήταν και η τελευταία λέξη του πατέρα της, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Τον είχε χτυπήσει ένα φορτηγό. Πατέρας και κόρη δεν είχαν μιλήσει από την στιγμή, που εκείνη του είχε ανακοινώσει ότι θα γινόταν ηθοποιός. Είχε εξαφανιστεί από τη ζωή της, μέχρι τη στιγμή που απέκτησε εγγονό, τον μικρό Κωνσταντίνο. Χτύπησε απλά την πόρτα του σπιτιού της και ξαναμπήκε στη ζωή της.

Δυο γάμοι και ένα διαζύγιο

Η Τζένη Καρέζη ανέβηκε δύο φορές τα σκαλιά της εκκλησίας. Η πρώτη ήταν το 1962 όταν παντρεύτηκε τον Ζάχο Χατζηφωτίου. «Ήταν ένα ευχάριστο κορίτσι» θα πει αρκετά χρόνια αργότερα. Ο γάμος αυτός, όμως, δεν άντεξε. Χώρισαν αλλά οι σχέσεις τους ήταν φιλικές μέχρι το τέλος.

Ο μεγάλος έρωτας για την Τζένη είχε το πρόσωπο του γοητευτικού Κώστα Καζάκου. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην ταινία «Κονσέρτο για πολυβόλα» και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Ήταν το 1967. Ένα σχεδόν χρόνο αργότερα, στις 5 Αυγούστου 1968, η Τζένη ντυμένη με ένα απλό μίνι νυφικό θα ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας για να δώσει όρκους αιώνιας αγάπης.

Ο γάμος αυτός, σε αντίθεση με τον πρώτο της, ήταν απλός, λιτός και έγινε παρουσία λίγων φίλων και συγγενών. Στη συνέχεια πήγαν στο σπίτι τους και απλά έφαγαν, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χρυσόσκονη. Δεν την χρειάζονταν. Η Τζένη ένιωθε τόσο πλήρης στην αγκαλιά του Κώστα Καζάκου, που δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο.

Σε συνέντευξή της που παραχώρησε στον «Ταχυδρόμο» τον Αύγουστο του 1968, είχε δηλώσει:

«Ο άντρας και η γυναίκα είναι παιδιά όταν είναι ερωτευμένοι. Αυτή είναι η θεία ομορφιά του έρωτα. Να σε κάνει παιδί. Να γιατί τώρα νομίζω ότι αρχίζω να ζω. Να γιατί φοβάμαι για πρώτη φορά, τόσο πολύ τον θάνατο. Είμαι ερωτευμένη και ευτυχισμένη και θέλω αυτή η ευτυχία να κρατήσει όσο το δυνατό περισσότερα χρόνια» .

Η ευτυχία που τόσο αναζητούσε κράτησε 26 χρόνια.

Σε κάποια άλλη συνέντευξή της είπε: «Θα ήθελα να είχα γνωρίσει πιο πριν τον Κώστα. Να είχα κερδίσει τα χαμένα χρόνια. Τίποτα άλλο. Βλέπεις εγώ σε όλη μου τη ζωή περίμενα τον Καζάκο. Δεν τον είχα βρει και περιπλανιόμουν».

Ο Κώστας Καζάκος έγινε το άλλο της μισό! Μοιράστηκαν τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, έδωσαν μαζί αγώνα κατά της δικτατορίας, ενώ η Τζένη Καρέζη συνελήφθη για την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Η παράσταση που είχε πολλαπλά πολιτικά μηνύματα ανέβηκε σε ένα θέατρο ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο. Κάθε βράδυ, αστυνομικοί έμπαιναν στο θέατρο για να καταγράψουν σε ποιο σημείο χειροκροτούσε περισσότερο το κοινό και να δώσει αναφορά στους συνταγματάρχες.

Τρεις ημέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Τζένη Καρέζη συνελήφθη στο σπίτι της. Η παράσταση που έφερε την υπογραφή του Ιάκωβου Καμπανέλλη και στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Ξυλούρης, είχε ενοχλήσει τους συνταγματάρχες. Η Τζένη μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε. Ο Κώστας Καζάκος στις μετέπειτα συνεντεύξεις του δήλωσε «Δεν περιγράφεται αυτό που ένιωσα στο πεζοδρόμιο, την ώρα που έπαιρναν την Τζένη». Για μια ολόκληρη ημέρα την αναζητούσε. Για να την βρει ζήτησε την βοήθεια ενός φίλου του γιατρού, που εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία.

Η Τζένη και η Αλίκη

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της Τζένης ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι δημοσιογράφοι της εποχής, είχαν χύσει τόνους μελάνι για να καταγράψουν την σχέση τους. Φίλες ή άσπονδοι εχθροί; Υπήρχε πραγματικά κόντρα ή ήταν απλά ένα εμπορικό κόλπο; Η ίντριγκα πουλούσε και εξακολουθεί να πουλάει.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αποκάλυψε ότι η Τζένη είχε καλέσει όλο το θέατρο στον γάμο τους, εκτός από την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Γιατί; Γιατί φοβόταν ότι «θα μου καταστρέψει τον γάμο» όπως έλεγε η ίδια. Ο ίδιος τόνισε ότι οι σχέσεις τους ήταν καλές, όταν πήγαιναν τα θέατρά τους καλά. Στην αντίθετη περίπτωση άρχιζαν οι κόντρες.
govastileto.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...