Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου - Απολογισμός Δράσεων 2013-2015

Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου

-Απολογισμός Δράσεων 2013-2015 Στις 20 του Οκτώβρη 2013 ένα πλήθος συγχωριανών έδειξε έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τις "ασκήσεις" πολιτισμού και ιστορίας, συμμετείχαν στις εκλογές του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου και τότε ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην ίδια ομάδα (με μικρές αλλαγές) που είχε αναλάβει τον Σύλλογο δυο χρόνια νωρίτερα, από τον Μάιο του 2011, την εποχή που η πατρίδα μας ξεκινούσε ένα μακρύ και σκοτεινό ταξίδι μέσα στην οικονομική κρίση.

Τα δυο χρόνια πέρασαν και η θητεία του συμβουλίου, που συνεδρίαζε σχεδόν εβδομαδιαία και πραγματοποίησε περισσότερες από 30 πολιτιστικές δράσεις, σήμερα ολοκληρώνεται.

Επιβάλλεται λοιπόν ο απολογισμός, η αυτοκριτική και ο ανοιχτός διάλογος, αφού οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορεί να είναι τα ζωντανά κύτταρα της ελπίδας, εκείνοι οι φάροι που αγωνίζονται για την διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης, όμως δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις, ούτε αναζητούν τους επαγγελματίες, κυρίως στέκονται μακριά από υστεροβουλίες και διχασμούς.

Τα όποια καλοπροαίρετα λάθη μας γίνονται χρυσές ευκαιρίες για δυνατές εμπειρίες επίγνωσης, γέφυρες βελτιώσεων, με στόχο οι επόμενοι να στοχεύσουν ψηλότερα και να δώσουν φτερά σε έναν τόπο που πονάμε, τον τόπο μας.

Στο μυαλό και την καρδιά μας παραμένει κορυφαία η διοργάνωση της εκδηλώσεως τιμής και μνήμης για την Επέτειο της 5ης Οκτωβρίου 1944.

Στην τελευταία διετία του Συλλόγου οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 2 γιορταστικές εκδηλώσεις για την Επανάσταση της Καρπάθου.

Ο κορυφαίος 70ος εορτασμός έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ Πειραιά και ο 71ος εορτασμός στο αίθριο της Βιβλιοθήκης του Δήμου Πειραιά. Και στις δυο εκδηλώσεις πολύτιμος συνεργάτης στάθηκε ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης. Άλλωστε είναι και ο σταθερός σύμβουλος μας σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού. Ένα κορυφαίο θέμα ήταν η συν-διοργάνωση και συμμετοχή στον κοινό εορτασμό που ετοίμαζαν τα υπόλοιπα χωριά της Καρπάθου με πρώτο τον Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων. Αποφασίσαμε έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις να αποδεχτούμε την συμμετοχή στον κοινό 70ο εορτασμό, που έγινε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, αφού ανά δεκαετία ο σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων μαζί με τον Σύλλογο μας οργανώνουν μαζί μια μεγάλη γιορτή, για την 5η Οκτωβρίου. Ωστόσο για το 2015 και τον 71ο Εορτασμό δεν συνέβη το ίδιο, αφού το ζήτημα τέθηκε εκβιαστικά και τελεσίδικα. Ελπίζουμε το μέλλον να φέρει τίμιες και καθαρές συνεργασίες.

Η καθιερωμένη θρησκευτική μας εκδρομή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έγινε θεσμός. Η 20η Νοεμβρίου, είναι πια μια μέρα αφιερωμένη στην Μονή "Μήτηρ της Αναπαύσεως" που βρίσκεται στο Κλειδί της Θήβας. Από το απερχόμενο Δ.Σ. οργανώθηκαν 3 τέτοιες εξορμήσεις, το 2013, 2014 και φέτος 2015. Όλες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και κυριολεκτικά έδεσαν την ομάδα που συμμετείχε.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος μας διοργάνωσε μονοήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα Κορινθίας. Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 επισκεφθήκαμε: Ισθμό Κορίνθου, Ξυλόκαστρο, μοναστήρι στον Άγιο Βλάσιο, Άνω και Μεσαία Τρίκαλα (φαγητό), Λίμνη Δόξα, Πευκιά και Γκούρα (για καφέ).

Ακόμη δυο χρονιές πραγματοποιήσαμε το μοναδικό στο είδος του Τουρνουά της Μπιλότας. Στο 6ο τουρνουά είχαμε εκπροσώπους από αρκετά χωριά της Καρπάθου, καθώς και κόσμο ο οποίος ήρθε μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει την διοργάνωση, κάτι που έδειξε την συνεχή άνοδο του θεσμού.

Θριαμβευτές του 6ου Τουρνουά Μπιλότας, ήταν δυο εκπρόσωποι από το Μεσοχώρι. Ο Εμπεδοκλής Υψηλάντης και ο Νίκος Μοσχονάς, επικράτησαν με 2-0 του Μανώλη Μαγριπλή και του Μηνά Διακομιχάλη και έτσι αναδείχτηκαν δίκαια "βασιλιάδες της Μπιλότας" 2014.

Νικητές στο 7ο Τουρνουά, 2015, για δεύτερη μάλιστα συνεχή χρονιά, ήταν ο Εμπεδοκλής Υψηλάντης και ο Νίκος Μοσχονάς. Οι Defending Champions, όπως εύστοχα φάνηκε στην πορεία, επικράτησαν με 2-1 των συντοπιτών τους Μιχάλη Χαροκόπου και Μάνου Νοταρά. Το δώρο της περσινής χρονιάς, που διεκδίκησαν τόσο οι παίκτες όσο και οι υπόλοιποι φίλοι που ήρθαν την Κυριακή στο Σύλλογο, το κέρδισε ο Γιώργος Ιωαννίδης.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Μενετιατών Καρπάθου "Η Πρόοδος" πραγματοποιήσαμε μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τις 8 έως και 16 Αυγούστου 2015 στο χωριό μας, με θέμα την Επανάσταση της 5ης Οκτώβρη 1944. Ο Καρπάθιος καλλιτέχνης Δήμος Χατζηγεωργίου για πολλά χρόνια είχε ένα κρυφό όνειρο, την απόδοση πάνω στον καμβά των κορυφαίων στιγμών της καρπαθιακής επανάστασης. Έπειτα από πολύμηνη και κοπιαστική δουλειά ολοκλήρωσε την ιδέα μέσα στο 2015. Το δώρο του Δήμου στον Σύλλογο μας αφιερώνεται σε όλες τις γενιές Καρπαθίων, κυρίως σε αυτές που ακολουθούν, αφού μέσα από τις πινελιές του ζωγράφου, και για πρώτη φορά, ξεδιπλώνονται λαμπρές μνήμες από το παρελθόν.

Το Σαββάτο 21 Φλεβάρη 2015, καταφέραμε να κάνουμε ένα αληθινό παραδοσιακό γλέντι της αποκριάς, το διάσημο "πιπέρι", αυτή τη φορά η εκδήλωση έγινε μαζί με τους Οθείτες! Μεταφέρθηκαν τα καζάνια από τον σύλλογο των Οθειτών ο "ζέφυρος", και το παραδοσιακό φαγητό ήταν στα τραπέζια! Έγινε ένα σπουδαίο γλέντι! Διασκεδάσαμε, χορέψαμε και γιορτάσαμε το τελευταίο Σαββάτο της Αποκριάς. Απελευθερωθήκαμε και γλεντήσαμε μέχρι της πρωινές ώρες, αφού οι τυχεροί που έμειναν πίσω έζησαν και ένα αυθεντικό καθιστό γλέντι, γεμάτο από νοσταλγικές καρπάθικες μαντινάδες.

Εξαιρετική επιτυχία γνώρισαν και οι τρεις κοπές Βασιλόπιτας που οργάνωσε το ΔΣ. Για το 2013, το 2014 και το 2015. Όλες πραγματοποιήθηκαν στο μενετιάτικο σπίτι μας, εκεί γλεντήσαμε με τα μέλη και όλους τους φίλους μας. Μια ακόμη σπουδαία δράση και ουσιαστικά το μοναδικό έσοδο του Συλλόγου είναι τα Κάλαντα. Κάθε Δεκέμβρη πραγματοποιούμε εξορμήσεις σε Πειραιά και Αθήνα με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα να πρωταγωνιστούν.

Με λύρες και λαούτα επισκεφθήκαμε πολλά από τα μενετιάτικα σπίτια που μας περίμεναν για να τραγουδήσουν μαζί μας και να μας φιλέψουν χριστουγεννιάτικα γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Κυρίως για να δώσουν τη συμμετοχή τους, έτσι ώστε να συνεχίσει ο Σύλλογος την προσφορά του στο πολιτισμό και στην διατήρηση της μνήμης.

To 2014 oi απόδημοι Μενετιάτες της Καρπάθου (Σύλλογος Απανταχού ΜΕΝΕΤΙΑΤΩΝ Καρπάθου: Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ) ξεκίνησαν ακόμη μια σπουδαία συνεργασία. Μαζί με τον σύλλογο Ρειχιωτών, (Σύλλογος των εν Πειραιεί και απανταχού ΡΕΙΧΕΩΤΩΝ Λακωνίας: Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ), προχωρήσαμε μαζί στη διδασκαλία μαθημάτων παραδοσιακών Ελληνικών χορών! Μια συνεργασία που φιλοδοξεί να συνεχίζει και αυτή τη χρονιά.

Επίσης από την περασμένη χρονιά (2014) πετύχαμε ακόμη μια σπουδαία επαφή και ανταλλαγή γνώσεων με το λογοτεχνικό περιοδικό "24γραμματα" και την ομάδα των ανεξάρτητων δημιουργών του. Παρόμοια συνεργασία πετύχαμε και με την σπουδαία ιστοσελίδα της Δωδεκανήσου "verena.gr", που στάθηκε αρκετές φορές αρωγός επικοινωνίας.

Εκτός από τις μεγάλες δράσεις προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε μικρά αλλά ζωτικής σημασίας θέματα. Όπως ο σχεδιασμός και η εκτύπωση μικρών σημάτων (pins) για τον 70ο πανηγυρικό εορτασμό και παραγωγή ημερολογίου με φωτογραφικά θέματα του χωριού μας, η προβολή του ντοκιμαντέρ παραγωγής μας από την κρατική τηλεοπτική συχνότητα.

Ακόμη και η σταθερά ανοιχτή πόρτα του Συλλόγου μας σε κάθε συγχωριανό που θα το χρειαζόταν (όπως το πάρτυ που έγινε εκεί τον Οκτώβρη 2014, η προσπάθεια να μάθουμε και να τραγουδάμε μαντινάδες στην αίθουσα του Συλλόγου μας, αλλά και το πρόσφατο πετυχημένο γλέντι στον Πειραιά, στο καφενείο του συντοπίτη Μιχάλη Σαρρή κ.α).

Μεγάλη προσοχή δώσαμε και στη διατήρηση αλλά και τη διάδοση της φωνής μας στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα μας, menetes.org, έχει πετύχει και γνωρίζει σταθερή και υψηλή επισκεψιμότητα, προσπαθούμε έτσι να αναδείξουμε την ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα του τόπου μας, μα και να δώσουμε χώρο σε κάθε μενετιάτικη ή καρπάθικη φωνή που το επιθυμεί.

Προσπαθήσαμε για πολλά με κύριο μέλημα να κρατήσουμε τα φώτα στο μενετιάτικο σπίτι αναμμένα! Και πράγματι αφήσαμε πίσω ένα σωρό σκέψεις, ιδέες και επιθυμίες, όμως ήρθε η ώρα να παρα-δώσουμε τη σκυτάλη!

Οφείλουμε το πιο μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους μας! Σε όλα τα μέλη και τους φίλους που στάθηκαν δίπλα μας, που άφησαν πίσω τα προσωπικά τους και δούλεψαν για να οργανώσουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Όλες οι δράσεις είναι καταγεγραμμένες με άρθρα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας. www.menetes.org

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Μανώλης Δημελλάς

Αντιπρόεδρος: Μανώλης Ζωγραφάκης

Γενική Γραμματέας: Ειρήνη Μπελούκαα

Ειδική Γραμματέας: Παναγιώτα Σεβδαλή

Ταμίας: Γιάννης Σακελλαρίδης

Υπευθ. Εκδηλώσεων και

Δημοσιών Σχέσεων: Σταύρος Μαυρομάτης

Μέλη: Γιώργος Μαρής, Λάζαρος Κοσμάς, Μηνάς Αλεξίου

Ειδικοί Συνεργάτες

Επικοινωνίας: Γιώργος Μελάς

Διαδίκτυο: Βαγγέλης Δημελλάς

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...