Συνάντηση του Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου με την ηγεσία του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης Ουκρανίας για το «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» 2017

Συνάντηση του Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου με την ηγεσία του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης Ουκρανίας για το «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» 2017 -Οι δράσεις πολιτισμού, οι οποίες θα διοργανωθούν για το «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» 2017 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης Ουκρανίας, σε συνεργασία με τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με την ηγεσία του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην έδρα της ΓΓΑΕ, την Τετάρτη 5 Απριλίου και συμμετείχαν από πλευράς ΓΓΑΕ ο Επικεφαλής Μιχάλης Κόκκινος και από πλευράς ηγεσίας του Πανεπιστημίου οι κκ. Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνοφ, Πρύτανης του Πανεπιστημίου και επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στη Μαριούπολη, Μίκολα Τροφιμένκο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου.

Οι κ.κ. Μπαλαμπάνοφ και Τροφιμένκο ενημέρωσαν τον Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινο για την δράση τους στο πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας και υπογράμμισαν το τεράστιο ενδιαφέρον των φοιτητών για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού. Συζητήθηκε το πλαίσιο διοργάνωσης του διαγωνισμού για το Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος θα περιλαμβάνει τραγούδι, μουσική, βίντεο και κείμενα σχετικά με τον λογοτέχνη και την σχέση του με την Κρήτη και την Ελλάδα. Οι σαράντα καλύτεροι συμμετέχοντες, τους οποίους θα επιλέξει Κριτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου, θα βραβευθούν με ένα ταξίδι στην Κρήτη, όπου θα διαμείνουν για δεκαπέντε ημέρες και θα συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για το «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» 2017. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει επίσης αναφορές στον μεγάλο ευεργέτη της Ελληνικής παιδείας, τον Αντώνιο Παπαδάκη. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αφιερώσει στον Αντώνιο Παπαδάκη τον εορτασμό για τα 180 χρόνια ύπαρξής του. Η Μαριούπολη έχει μακρά ιστορία Ελληνικής παρουσίας. Το 1778 οι Έλληνες της Κριμαίας, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ιγνάτιου, εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα της Αζοφικής, όπου ίδρυσαν 21 χωριά και την πόλη της Μαριούπολης, η οποία με το όνομά της τιμά την Παναγία. Κορυφαία στιγμή για τον Ελληνισμό υπήρξε η ίδρυση το 1991 του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ντονιέτσκ, το οποίο μετονομάστηκε το 2004 σε Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης, στοχεύοντας στην στήριξη του εκεί Ελληνισμού, στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεων καθώς και στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Στην έδρα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου, στη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης, διδάσκονται σε φοιτητές, τόσο Ελληνικής καταγωγής όσο και Ουκρανικής, η Ελληνική γλώσσα και η ιστορία της, καθώς και η λογοτεχνία. Στο Ινστιτούτο Ουκρανο-Ελληνικής Φιλίας και Μελέτης του Ελληνισμού, εκπονούνται έρευνες για τις Ελληνικές διαλέκτους και τη μακραίωνη ιστορία της Ελληνικής διασποράς στην περιοχή και στη Μαύρη Θάλασσα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τεράστια συμμετοχή σχεδόν όλων των φοιτητών στις εκδηλώσεις του πανεπιστημίου με Ελληνικό ενδιαφέρον, όπως οι Ελληνικές γιορτές και η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...