Συμμετοχή του Ι.Σ.Ρ. στην συνάντηση με ΚΕΕΛΠΝΟ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου - Θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Συμμετοχή του Ι.Σ.Ρ. στην συνάντηση με ΚΕΕΛΠΝΟ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
- Θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου
Ο  Ι.Σ.Ρ συμμετείχε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου παρουσία του πρόεδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ομότιμου Καθηγητή Χειρουργικής κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου και του Γενικού Διευθυντή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ιατρού κ. Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Τον Ιατρικό Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Μαντάς, & ο Γεν. Γραμματέας κ. Ηλίας Τσέρκης. Παρευρέθησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Κουτσόπουλος Κωνσταντίνος  καθώς  και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ιατρός κ. Σωτρίλης Θωμάς & πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ιατρός κ. Μανδρακός Ευάγγελος.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε:
 Τη δημιουργία δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους πρόσφυγες και μετανάστες  σε ορισμένα νησιά του Νομού μας που θα προσδιοριστούν από φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη  αναφέροντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκπονήσει σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί προς έγκριση στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.
Το σχέδιο αυτό, για την εφαρμογή του οποίου ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας, των Δήμων και των Ιατρικών Συλλόγων, μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, αφού  η χρηματοδότηση του είναι εξασφαλισμένη από  το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν εντάσσεται  στις διαδικασίες του  δημόσιου ελεγκτικού έργου.

Ο προϋπολογισμός του σχεδίου δράσης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα 90 εκατ. ευρώ για δράσεις γενικά στον τομέα της υγείας.  

Θα ιδρυθούν αυτόνομες κινητές δομές παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιών μας, που θα έχουν χαρακτήρα  πρώτης υποδοχής και ροής υγειονομικού έλεγχου   στα νησιά που θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα.

 Πρέπει να υπάρξει  επίσης Σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων των ασθενειών .
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου επισημαίνει ότι δεν πρέπει να  υπάρχει ούτε να επισύρεται πανικός,   αλλά ούτε και εφησυχασμός αφού  το φαινόμενο  προβλέπεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση  και ροή.
Βέβαια θα περιμέναμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο αριθμό κινητών μονάδων και στα νησιά που προβλέπεται να εγκατασταθούν.
Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου για την σωστή εποπτεία της υγείας των νεοεισερχόμενων μεταναστών είναι :
•    Ο μαζικός έλεγχος (Screening) των μεταναστών  με την εκπόνηση  πρωτοκόλλου για ολικό  προσυμπτωματικό έλεγχο των μεταναστών.
•    Η άμεση παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την  έγκαιρη διάγνωση των λοιμωδών νοσημάτων για την μείωση διασποράς στην Επικράτεια.
•    Η βαρύτητα πρέπει να δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων φυματίωσης, ηπατίτιδας, ελονοσίας και HIV/AIDS με τις απαραίτητες κλινικο-εργαστηριακές εξετάσεις.
•    Στα νησιά που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ιατρών να  δοθεί  επίδομα  από το ΚΕΕΛΠΝΟ στους  ήδη υπηρετούντες  ιατρούς  οι οποίοι  θα ενισχύονται επικουρικά από τις κινητές μονάδες που υπάρχουν ανάλογα με την ροή και την άφιξη των ανθρώπων αυτών.
•    Στα μεγαλύτερα νησιά πρέπει να προσληφθούν ιδιώτες ιατροί που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για  την περίθαλψη  των πρώτων ημερών  άφιξης των μεταναστών και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
•     Οι δομές αυτές και η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να αξιοποιηθούν  και σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.
•    Να ιδρυθεί Κέντρο Επιχειρήσεων Νησιωτικής Υγείας (ΕΚΕΠΥ)  για διακομιδές , θέματα δημόσιας υγείας, τηλεϊατρικής και μεταναστών  με έδρα τη Ρόδο.
Τέλος, μετά το χθεσινό  τραγικό συμβάν που συγκλόνισε την Ρόδο αλλά και όλο το Πανελλήνιο με τον θάνατο των μεταναστών στην περιοχή του Ζέφυρος Ρόδου στο κέντρο της πόλης , εκφράζουμε την λύπη μας και οφείλουμε να αποδώσουμε  τα εύσημα  στους συμπολίτες μας, που προσέφεραν τη βοήθεια τους με αυταπάρνηση στη διάσωση των ναυαγών. Επίσης, να ευχαριστήσουμε το ΕΚΑΒ, το ιατρικό και λοιπό  προσωπικό του Γ.Ν. Ρόδου, το οποίο συντονισμένα,  υπερβάλλοντας την υφιστάμενη κόπωση τους ανταποκρίθηκαν  με απόλυτη επιτυχία στην περίθαλψη  των δεκάδων μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο μας .  

Για τον Ι.Σ.Ρ
         Ο Πρόεδρος         Ο Γενικός Γραμματέας

   Χρήστος Απ. Μαντάς        Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...