Συμμετοχή του Δήμου Λέρου στο φεστιβάλ ειρήνης του τουρκικού αδελφοποιημένου Δήμου DIDIM

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017 το φεστιβάλ ειρήνης του τουρκικού αδελφοποιημένου Δήμου DIDIM, στο οποίο τιμώμενος ήταν ο Δήμος Λέρου. -Τον Δήμο μας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο πρώην Δήμαρχος Λέρου κ. Γιάννης Αντάρτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Γιώργος Ζουμπούλης.

Το φεστιβάλ παρακολούθησαν βουλευτές της γείτονος χώρας, πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και περίπου 70.000 τούρκοι πολίτες οι οποίοι ενημερώθηκαν για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, τόσο από τον Δήμαρχο DIDIM κ. Ahmet Deniz Atabay όσο και από τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια και τον πρώην Δήμαρχο Λέρου κ. Γιάννη Αντάρτη, με σχετικές ομιλίες.

Με αφορμή την άριστη σχέση και την περεταίρω διεύρυνση της αδελφοποίησης των δύο Δήμων, ο Δήμος DIDIM τοποθέτησε μνημείο (άγαλμα) σε κεντρικό σημείο της πόλης, απέναντι από τη Λέρο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελέστηκαν από κοινού με τους εκπροσώπους του Δήμου Λέρου.

Οι δύο Δήμαρχοι των αδελφοποιημένων πόλεων συμφώνησαν να κατασκευαστεί το ίδιο μνημείο και στη Λέρο, από τον τούρκο γλύπτη που φιλοτέχνησε το πρώτο άγαλμα, το οποίο θα τοποθετηθεί στον ευρύτερο χώρο του λιμανιού Αγ. Μαρίνας, ενώ τα αποκαλυπτήρια θα τελεστούν κατά την διάρκεια του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Bodrum Cup 2017, όταν θα καταπλεύσουν περισσότερα από 100 σκάφη και 1500 ιστιοπλόοι στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Δήμαρχος Λέρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον Δήμαρχο του DIDIM κ. Ahmet Deniz Atabay και στο δημοτικό συμβούλιο του DIDIM για την άψογη διοργάνωση του φεστιβάλ, στους τούρκους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του Τουριστικού κλάδου, καθώς και στον κ. Σ. Παιζάνογλου εκπρόσωπο της προβολής του νησιού μας στην Τουρκία και επίσημο μεταφραστή του Δήμου Λέρου.

Στόχος της αδελφοποίησης με τον δήμο DIDIM είναι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της ανταλλαγής της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο Δήμων, καθώς και η ανάπτυξη των σχέσεων σε πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο.

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής θα συνεχιστούν ούτως ώστε να υπάρχουν και άλλα τέτοια γεγονότα που θα προβάλλουν το νησί μας και θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Λέρου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου ειρήνης προς τιμήν της Λέρου:

«Αγαπητέ αδελφέ κύριε Δήμαρχε, κύριοι βουλευτές, κύριε πρώην δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα χρέους και τιμής ήρθαμε εδώ, στον αδελφοποιημένο Δήμο μας, για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ειρήνης και να παραστούμε στο ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος σας.

Ένα μνημείο που συμβολίζει την ειρήνη, τη συναδέλφωση και την φιλία μεταξύ των λαών και θα παραμείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές , για να τους θυμίζει ότι με την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο, συμπίπτει και η ευτυχία της ανθρωπότητας.

Γι αυτόν τον σκοπό σήμερα, έχουμε την ξεχωριστή τιμή να βρισκόμαστε εδώ , μετά από την πρόσκληση σας, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο εμπνεύστηκε ο εξαίρετος συνάδελφος και φίλος μου δήμαρχος κ. Ντενίζ Αταμπάη,τον οποίο συγχαίρω ειλικρινά, γιατί με την κατασκευή αυτού του μνημείου έκανε ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά, προς τη συναδέλφωση και την παντοτινή φιλία μεταξύ των δύο γειτονικών λαών μας .

Ο δήμος της Λέρου επεδίωκε πάντα την ειρήνη, τη συναδέλφωση, την επικοινωνία και τη συνεργασία, σε όλους τους τομείς ανάπτυξης με εσάς τους γείτονες μας και έκανε πράξη αυτό με την αδελφοποίηση του Δήμου μας, με τον τότε δήμο του Γκέλ Τουρκ μπουκιού, πριν από 18 χρόνια, τότε που είχα την τιμή να ήμουνα αντιδήμαρχος, επι δημαρχίας του Γιάννη Αντάρτη, που σήμερα παρευρίσκεται κοντά μας, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ειρήνης. Και ακόμη η αδελφοποίηση μεταξύ των δημοτικών σχολείων της Αγίας Μαρίνας Λέρου, με το απέναντι δημοτικό σχολείο του Γιουλούκ, πριν από δύο και πλέον δεκαετίες και πρόσφατα, και πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2015 , με πρωτοβουλία του δραστήριου συναδέλφου μου δημάρχου του κ. Ντενίζ Αταμπαη έγινε η αδελφοποίηση του νέου δήμου DIDIM με το Δήμος της Λέρου, όπου θέσαμε από κοινού γερές βάσεις, που πάνω σ΄ αυτές εδράζεται η συνεργασία και η αδελφοποίηση των δύο λαών μας.

Σήμερα, φίλε αδερφέ κ. δήμαρχε και αγαπητοί μου φίλοι, που βαδίζουμε στον 21 αιώνα, διαπιστώνουμε ότι η ανθρωπότητα παραμένει γεμάτη διχασμό και απόγνωση, που λογικά θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί Ειρήνη, ενότητα και αδελφοσύνη. Και ειρήνη στον κόσμο σημαίνει πάνω απ΄ όλα, εκτίμηση και σεβασμός στον κάθε άνθρωπο, στην ίδια την ζωή, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας και πολιτισμού.

Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, πριν από 2500 χρόνια είπε, ότι «Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος που να προτιμάει τον πόλεμο απ' την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ αντίθετα στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.»

Σήμερα σε αυτόν τον ιστορικό χώρο που τελούμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ειρήνης, να εκφράσουμε την ευχή, σε κάθε γωνιά της γης να ανεγείρεται και ένα μνημείο ειρήνης και όχι μνημείο πεσόντων ηρώων του πολέμου.

Σταθερό όραμα και επιδίωξη μεταξύ του Δήμου του DIDIM και του δήμου της Λέρου, είναι αυτός ο καταγάλανος θαλάσσιος δίαυλος, που ατενίζουμε, να διατηρηθεί για πάντα δίαυλος επικοινωνίας, ειρήνης και ανάπτυξης, προς όφελος της ευημερίας των λαών μας.

Σε λίγο καιρό, θα έχω την τιμή και τη χαρά, μαζί με τον εκλεκτό δήμαρχό σας, να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια παρόμοιου μνημείου ειρήνης και στη Λέρο, εδραιώνοντας τη φιλία, τη συνεργασία και τη συναδέλφωση μεταξύ των λαών μας.

Σας συγχαίρω και πάλι κ. Δήμαρχε και σας ευχαριστώ θερμά για την άψογη φιλοξενία που μας παρέχετε.

Τέλος εύχομαι καλή επιτυχία στο φετινό φεστιβάλ και καλή διασκέδαση,

και εκφράζω σε σας κύριε δήμαρχε , στη δημοτική σας Αρχή και στον φιλόξενο λαό του DIDIM τις από καρδιάς ευχές μου για ευημερία, ανάπτυξη και πρόοδο».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...