Συμμετοχή Δημάρχου Ρόδου σε συνάντηση εργασίας του ΦΟΔΣΑ, του ΥΠΕΣ –ΕΕΤΑΑ και στην ημερίδα της ΚΕΔΕ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ-Θέμα: Συμμετοχή Δημάρχου Ρόδου σε συνάντηση εργασίας του ΦΟΔΣΑ,
του ΥΠΕΣ –ΕΕΤΑΑ και στην ημερίδα της ΚΕΔΕ  
-Στην Αθήνα ταξίδεψε την Πέμπτη και την Παρασκευή (17/18-12-14) ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, αλλά και να παρακολουθήσει τη συνάντηση εργασίας σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και την οργάνωση και υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το πρωί , ο δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Μιχάλη Παλαιολόγο, μέλος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τους δημάρχους Κω Γιώργο Κυρίτση και Λέρου Μιχάλη Κόλλια, τον πρώην δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη και τους δημοτικούς συμβούλους  Σύρου κυρίους Μάρκο Πρίντεζη και Μιχάλη Ζουλουφό, συμμετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση του φορέα, όπου επανεξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο το δήμαρχο Λέρου κ. Κόλλια.

Ακολούθως, ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο, επισκέφθηκαν  τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή του τμήματος Έργων Αξιοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) κυρίους Γιάννη Ραζή και Βασίλη Μακρίδη αντίστοιχα και συζήτησαν τους τρόπους και τους όρους λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Αποβλήτων (ΚΔΑΥ) που κατασκευάζει ο Δήμος Ρόδου, καθώς και τη δυνατότητα τοποθέτησης των τριών κάδων διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, οργανικά),  από τη νέα τουριστική περίοδο.

Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Την επομένη (Παρασκευή), για τα ίδια θέματα, ο Δήμαρχος συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) με θέμα την οργάνωση του ΦΟΔΣΑ, ενόψει  των νέων υποχρεωτικών οδηγιών της ΕΕ σχετικά με τη διαλογή των απορριμμάτων και την απειλή προστίμων από την μη συμμόρφωση της χώρας μας στις οδηγίες λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ρόδου και με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ, επεσήμανε την αναγκαιότητα της άμεσης εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) που αναμένεται να προκηρύξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εναρμονισθούν τα μικρά νησιά στον περιφερειακό σχεδιασμό.
Ειδικά για τη Ρόδο, ο δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης κατασκευής του Κ.Δ.Α.Υ., ώστε σύντομα ο Δήμος να εφαρμόσει προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης των απορριμμάτων, με τεράστια οφέλη τόσο στον τομέα υγιεινής και εμφάνισης του νησιού, όσο και στον οικονομικό τομέα με την μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.
Ωστόσο συζητήθηκε το ενδεχόμενο της εφαρμογής του συστήματος διαλογής- διαχωρισμού των απορριμμάτων στην πηγή, από το επόμενο έτος και πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κ.Δ.Α.Υ.

ΚΕΔΕ
Την Πέμπτη ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Σάββα Διακοσταματίου παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική  Αυτοδιοίκηση που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Συζητήθηκαν οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης των δήμων  που παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Οικονομίδης, της εξοικονόμησης πόρων μέσω του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας που παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Ιωάννης Μανιάτης, αλλά και τις νέες ρυθμίσεις των δανείων των Δήμων, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών Αλέξανδρος Κρητικός.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο δήμαρχος μαζί με τον κ. Διακοσταματίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης  κ. Χρυσουλάκη  για τα σεμινάρια εκπαίδευσης αιρετών και υπαλλήλων, αλλά και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο σύνολο της πόλης της Ρόδου.
Παράλληλα ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία μαζί με το δήμαρχο Κω και βουλευτές του Νομού,να συζητήσουν με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τα νομικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητος του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...