Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο απο το ΚΚΕ για να μην γίνει η χώρα ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο

Συνέντευξη Τύπου της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ -Το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται συνεχώς πλευρές της βαθιάς εμπλοκής της χώραςμας στον επικίνδυνο για το λαό σχεδιασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πλευρές που δείχνουν ότι ολόκληρη η χώρα γίνεται πλέον ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο.

Πρόκειται για σχεδιασμούς που υπηρετούν τους ανταγωνισμούςισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την επικράτηση στην ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, την ανάσχεση βασικά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ της επιρροής της Ρωσίας και της ενεργειακής εξάρτησης από αυτήν,των σχεδίων της Κίνας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, έχει αναδειχθεί στην κυριολεξία σε σημαιοφόρο προώθησης των σχεδίων τους στην περιοχή. Πλευρά αυτού του σχεδιασμού είναι η προώθηση με κάθε μέσο της συμφωνίας των Πρεσπών, για την εξασφάλιση της προώθησης της οποίας βλέπουμε αυτές τις μέρες απανωτές απροκάλυπτες παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πλευρές των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ, πολλά από τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι ήδη σε εξέλιξη.Ανάμεσα στα όσα συζήτησε, είναι και ένα όπως όλα δείχνουν υπαρκτό εναλλακτικό σενάριο για τα δυτικά Βαλκάνια, το οποίο έτσι κι αλλιώς ζυμώνεται, πλευρές του άλλωστε συζητήθηκαν και στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το σενάριο αυτό, που περιλαμβάνει τη συγκρότηση μιας «Βαλκανικής Συμμαχίας» υπό την επιρροή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ βασικά για την ανάσχεση της Ρωσίας, απλά προχωρά ακόμα πιο ωμά και απροκάλυπτα αυτό που έτσι κι αλλιώς ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Άλλωστε η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών μόλις στο 2ο άρθρο λέει ότι γίνεται για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Είναι ψεύτικες, υποκριτικές οι αντιδράσεις μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις – εξαγγελίες Καμμένου από τις ΗΠΑ.

Η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση,έχειτην υπογραφή του κόμματός τους, της συγκυβέρνησής τους με τους ΑΝΕΛ. Συμφωνούν σε αυτή και τα άλλα αστικά κόμματα. Συναινούν όλοι μαζί στους «εθνικούς» όπως τους βαφτίζουν στόχους της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας, της εξασφάλισης ηγετικού ρόλου στα Βαλκάνια, της μετατροπής της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, βασικά φυσικού αερίου και εμπορευμάτων.

Με αντάλλαγμα τα παραπάνω λοιπόν, δηλαδή τη διεκδίκηση καλύτερης θέσης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα για την ελληνική αστική τάξη, βάζουν το λαό σε θανάσιμο κίνδυνο και προσπαθούν ταυτόχρονα να τον πείσουν ότι είναι για το καλό του, ότι θα έχει οφέλη.

Αυτές οι βάσεις, που είναι διεσπαρμένες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχοντας η καθεμιά την αποστολή της, αλλού ελικόπτερα, αλλού F35, αλλού F22, αλλού drones, αλλού πλοία, αλλού εκπαιδεύσεις, μέχρι και πυρηνικά όπλα, στην ουσία αποτελούν ένα σύστημα ολοκληρωμένης διάταξης μάχης στην περιοχή.

Ανάμεσα στις «προτάσεις Καμμένου» από τις ΗΠΑ, είναι και νέα βάση στην Κάρπαθο, την οποία ο ίδιος παρομοίασε με το ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ, από όπου εκτός από δορυφόρους εκτοξεύονται και βαλλιστικοί πύραυλοι. Την ίδια στιγμή εδώ και αρκετό καιρό αναπαράγονται δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για την εγκατάσταση στην Κάρπαθο συστοιχίας πυραύλων Patriot, τη μετατροπή του αεροδρομίου σε βάση για αεροσκάφη F22 και άλλα.

Η προσπάθεια του «πλασαρίσματος» στο λαό ως θετική εξέλιξη γίνεται με μια σειρά ψευδεπίγραφα επιχειρήματα.

Επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, συγκρούσεις κλπ. Μάλιστα λένε ότι ακριβώς η βαθύτερη πρόσδεση στο ΝΑΤΟ είναι που το εξασφαλίζει αυτό. Την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι πρωταγωνιστές στην εισβολή και την ισοπέδωση ολόκληρων χωρών όταν δεν μπορούν με άλλο τρόπο να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έπαιξαν το πρώτο βιολί στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τον τεμαχισμό της Σερβίας. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, με τις διαφαινόμενες αλλαγές συνόρων με τη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, η ένωση του Κοσσόβου με την Αλβανία και τα σχέδια για μεγάλη Αλβανία που στηρίζονται από ΗΠΑ ΝΑΤΟ μαρτυρούν ειρήνη και σταθερότητα;

Μας λένε επίσης, ότι αποτελεί εγγύηση για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Από τη μέχρι τώρα πείρα, το αντίθετο προκύπτει. Αυτό φάνηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, φάνηκε στο Αιγαίο που το ΝΑΤΟ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να αναβαθμίζονται οι τουρκικές διεκδικήσεις και το γκριζάρισμα, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα. Αυτό φαίνεται και τώρα που τις νέες προκλήσεις τις αντιμετωπίζει είτε ως πόντιος πιλάτος, είτε στη λογική να μπούμε σε συζήτηση, αποδεχόμενοι τις διεκδικήσεις τους. Άλλωστε η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ και δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να κρατηθούν στο Ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Μπροστά είναι και το αποφασιστικό προχώρημα των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα για λύση διχοτόμησης στην Κύπρο.

Οι βάσεις του ΝΑΤΟ τη μοναδική εγγύηση που δίνουν είναι η βαθύτερη ανάμιξη της χώρας σε επεμβάσεις και πολέμους για τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών των ιμπεριαλιστών. Είναι εγγύηση ότι οι περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν θα αποτελούν στόχο των εκάστοτε αντιπάλων. Αυτό εννοούν οι Αμερικανοί όταν λένε ότι η Ελλάδα και οι βάσεις τους σε αυτήν αποτελούν στην πραγματικότητα μακρινό σύνορο των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αντιδράσει, να ξεσηκωθεί μπροστά στην προοπτική να γίνει ολόκληρη η Ελλάδα μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ. Ο Ροδιακός λαός έχει τη δική του πείρα από το ρόλο αυτών των δυνάμεων στην περιοχή. Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν το 1976 στη Ρόδο, αντιμετωπίζοντας άγρια καταστολή, συλλήψεις, και δεν άφησαν να αποβιβαστούν οι ΝΑΤΟϊκοί στο νησί, αγανακτισμένοι από το ρόλο των Αμερικάνων στην πρόσφατη τότε εισβολή στην Κύπρο. Σε αυτή την πείρα είναι ανάγκη να ανατρέξουμε.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ότι πρέπει να το ιεραρχήσει ψηλά στην πάλη της εργατική τάξη, ο λαός. Το διήμερο 22 και 23 Οκτώβρη το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 17 πόλεις όπου είτε σχεδιάζεται, είτε λειτουργούν ήδη υποδομές και βάσεις του ΝΑΤΟ.Έτσι και στην περιοχή μας, στα Δωδεκάνησα που βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων σχεδιασμών, η τομεακή οργάνωση νότιας Δωδεκανήσου οργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου αύριο Τρίτη στις 7.00μμ και στη συνέχεια πορεία προς το άγαλμα του Αλέξανδρου Διάκου, του πρώτου νεκρού του αλβανικού μετώπου στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και παιδί του λαϊκού κινήματος, κάτι που είναι άγνωστο, ιδιαίτερα στη νεολαία της περιοχής.

Μια κίνηση συμβολική καθώς πλησιάζει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και θέλουμε και με αυτό τον τρόπο να τιμήσουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για λευτεριά, ενάντια στον κατακτητή αλλά και για να είναι ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Ένας αγώνας που έγινε ενάντια στους κατακτητές αλλά και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Τους πολιτικούς προγόνους των Χρυσαυγιτών που με το πρόσχημα ότι πρόκειται για νόμιμο πολιτικό κόμμα τους καλούν επίσημα Δήμος και Περιφέρεια να καταθέσουν στεφάνι. Για να θυμηθούμε τέλος ότι απέναντι σε αυτό τον αγώνα ήταν οι Αμερικάνοι, οι σύμμαχοι, που πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Γράμμο δοκίμασαν τις βόμβες ναπάλμ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...