Στη Ρόδο η έκθεση «Sweet Europe» που «τάραξε» την Ευρώπη!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Στη Ρόδο η έκθεση «Sweet Europe» που «τάραξε» την Ευρώπη! -Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις «Πηγές Καλλιθέας» την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. -Η έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe»- «Γλυκειά Ευρώπη» που «τάραξε» τις Βρυξέλλες και αποτέλεσε αντικείμενο λογοκρισίας από το Ευρωκοινοβούλιο, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και Ευρωβουλευτών, παρουσιάζεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο- και πιο συγκεκριμένα στις «Πηγές Καλλιθέας» στις 20.30. μ.μ. με πρωτοβουλία της ΔΕΡΜ.Α.Ε. και της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων με την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Ρόδου, καθώς και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Πώς σκεφτόμαστε την Ευρώπη; Γιατί «ονειρευτήκαμε» τη συνύπαρξη τόσων λαών; Ποια Ευρώπη μας υποσχέθηκαν; Ένα μωσαϊκό πολιτισμών, λαών και ιδεών, του οποίου οι ψηφίδες συνυπάρχουν ενταγμένες σε μία ευρύτερη σύνθεση. Ένα αρχαίο ψηφιδωτό η εικόνα της. Η φιγούρα της παρθένας κόρης στη ράχη του δυνατού ταύρου-θεού, καθώς την αρπάζει βίαια και –εν μέσω πανέμορφων Νηρηίδων και τερατόμορφων Τριτώνων– την παρασέρνει πέρα από τα κύματα, σε άλλη γη, στον δικό της Τόπο. Ο μύθος της Ευρώπης, η μοίρα της.

Sweet home… Europe. Άλλη η Ευρώπη που επιθυμήσαμε και άλλη η Ευρώπη που ζούμε. Brexit, ανεργία, οικονομική κρίση, ανισότητες, σύννεφα μαζεύονται ξανά στις μέρες μας και σκιάζουν το φως των ιδανικών της: δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη. Εφιάλτης ο φόβος που ξεπερνά τα δικά της σύνορα. Εθνικισμός, ρατσισμός, θρησκευτική μισαλλοδοξία, τυφλή τρομοκρατία, σαν άλλα φαντάσματα πλανώνται πάνω από την Ευρώπη. Αιτίες που γίνονται άλλοθι στα χέρια μιας θεσμικής γραφειοκρατίας, για να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο οι ελευθερίες των πολιτών. Ποια Ευρώπη μας περιμένει; Υπάρχει άραγε κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς γι’ αυτήν;

29 Έλληνες και 28 Βρετανοί γελοιογράφοι δεν έχουν βέβαια καμιά μαγική λύση. Με όπλο όμως το χιούμορ και τη δηκτικότητα, μεταμορφώνουν σε σκίτσα τα σύννεφα και τα φαντάσματα της Ευρώπης, το ίδιο το Brexit που προβληματίζει τον κόσμο ολόκληρο και υπήρξε η αφορμή για την φετινή συνεργασία Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων. Σκίτσα με διάθεση άλλοτε αυτοκριτική και άλλοτε καυστική, προτείνουν μιαν άλλη, αν όχι …γλυκιά, τουλάχιστον πιο ανθρώπινη Ευρώπη.

Συμμετέχουν, από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) οι: Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος και Βαγγέλης Χερουβείμ.

Από τη Μεγάλη Βρετανία: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright ("Brighty"), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The Surreal McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock και Kipper Williams.

Η συμμετοχή των Βρετανών γελοιογράφων αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με γελοιογράφους από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και να προβάλει την ελληνική γελοιογραφία εκτός Ελλάδος.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στο μνημείο των Πηγών Καλλιθέας (Μεγάλη Ροτόντα) από την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8.30. μ.μ. από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον γνωστό σκιτσογράφο κ. Βαγγέλη Παυλίδη και τον βουλευτή Δωδεκανήσου -και εκπρόσωπο της Βουλής κ. Δημήτρη Γάκη.

Την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων θα εκπροσωπήσουν στη Ρόδο ο κ., Μιχάλης Κουντούρης και η κα. Μαρία Τζαμπούρα, ξεναγώντας το κοινό στην έκθεση που σκίτσα της λογοκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις σε δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους και νέο διάλογο για την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...