Στάθης Κουσουρνάς: Δεν έχω μετανοιώσει που άφησα το δήμο Ρόδου - Ετοιμάζω μαζί με άλλους πολίτες, ένα έργο με κοινωνική διάσταση

«Δεν έχω μετανιώσει για την απόφαση μου να αποχωρήσω από το δήμο Ρόδου και πιστεύω ότι κανένας δεν είναι αντικαταστατός» δηλώνει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Γνώμη ο τέως δήμαρχος Ρόδου και τέως βουλευτής Δωδεκανήσου Στάθης Κουσουρνάς και μιλά για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Εξηγεί ακόμη μια φορά γιατί έλαβε την απόφαση της αποχώρησης του που σχετίζεται με τον «στραγγαλισμό» της Αυτοδιοίκησης λόγω της οικονομικής κρίσης και μετατρέπεται σε διοίκηση χωρίς δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα.
Τοποθετείται για τη νέα δημοτική αρχή της Ρόδου δίνοντας της ακόμη περίοδο χάριτος λόγω των ενστάσεων και της κατάργησης του ΔΗΦΟΔω: «Ο χρόνος είναι πολύ μικρός για να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Νομίζω πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ενεργειών και οριοθέτηση ενός ορατού προγράμματος δράσης για το σύνολο της θητείας». Υπενθυμίζει με νόημα μελέτες σημαντικών έργων που είναι ώριμες και που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε έργα σε αγαστή συνεργασία δήμου και περιφέρειας.
Χαρακτηρίζει ως σοβαρό πλήγμα για την αυτοδιοίκηση της περιοχής μας την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ και τραγικό γεγονός μια κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φπα που αποτελούν κατάκτηση των νησιωτών.»Χρειάζεται συμπόρευση και αγωνιστικότητα για να αποτραπεί το κακό» σημειώνει.
Αναφέρεται στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού: «Πιστεύω ότι ο νομός μας έχει ισχυρή εκπροσώπηση.
Θα ήθελα να συστήσω στους βουλευτές μας το εξής: να βρίσκονται όλοι μαζί σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προωθούν θέματα του νομού που είναι πέρα από κομματικές γραμμές».
Σχολιάζει την νέα κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση: «Η κυβερνητική πλειοψηφία δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αποβαίνει σε βάρος της χώρας. Θέλω να ελπίζω πως σύντομα θα καταλήξουν οι συνομιλίες και θα έχουμε ομαλή πορεία».
Θα πάρει μέρος στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκφράζει την αισιοδοξία του για την από εδώ και περά πορεία του: «Ελπίζω ότι μέσα από το συνέδριο και μακριά από τον κυβερνητισμό, μπορούμε, σιγά – σιγά, να ξαναδώσουμε ελπίδα στους πολίτες και στην νέα γενιά».
Αναφέρεται στην πρόσφατη καταδίκη του για το κτίριο της Ακαδημίας και μας αποκαλύπτει τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο του σήμερα: «Διαβάζω πολύ. Έχει μαζευτεί ένας μεγάλος όγκος βιβλίων που ήθελα να διαβάσω …Πηγαίνω κάθε μέρα στη θάλασσα και ασχολούμαι και με τις οικογενειακές υποχρεώσεις που είχα παραμελήσει.
Μαζί με άλλους συμπολίτες μας, προσπαθούμε να δρομολογήσουμε ένα έργο που έχει κοινωνική διάσταση και είναι απαραίτητο για τα νησιά μας. Επιτρέψτε μου όμως να μην αναφέρω λεπτομέρειες. Σε αυτή την προσπάθεια που είναι σύνθετη, έχω τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και των βουλευτών μας».







1.    Ένας χρόνος από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου...Τελικά πράξατε σωστά που δεν ήσασταν ξανά υποψήφιος δήμαρχος...Τι λέτε;

Έχει περάσει πράγματι ένας χρόνος από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και πολλοί αναρωτιούνται, όπως και εσείς, για την απόφασή μου να απέχω από τον εκλογικό στίβο. Έχω αναφέρει πολλές φορές, ότι η απόφασή μου ήταν προσωπική και αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα γύρω από την αυτοδιοίκηση και ειδικά το δικό μας Δήμο της Ρόδου.
 Δυστυχώς η αυτοδιοίκηση χάνει μέρα με τη μέρα τη δυναμική που απορρέει μέσα και από την οικονομική της αυτοτέλεια. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει αρνητικές επιδράσεις στην αυτοδιοικητική μορφή και στα οικονομικά των Δήμων και αυτό με επηρέασε.
Να έρθω όμως στον κορμό της ερώτησής σας. Δεν έχω μετανιώσει για την απόφασή μου και πιστεύω ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος. Αυτό που έχει σημασία είναι ο Δήμος Ρόδου να προχωρήσει τις δημοτικές υποθέσεις σε θετική κατεύθυνση για τους πολίτες της Ρόδου.
2.     Πως βλέπετε σήμερα τα πράγματα στο δήμο της Ρόδου και γενικά στο χώρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης; Καλύτερα η χειρότερα;
Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, το περιβάλλον που τις διέπει είναι ασφυκτικό. Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε διοίκηση, οι έλεγχοι είναι συνεχείς απονευρώνοντας τη δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητά τους. Οι οικονομικοί πόροι μειώνονται.
 Ειδικά ο Δήμος Ρόδου είχε επί ένα εξάμηνο την εκκρεμότητα των ενστάσεων, η οποία δημιούργησε μούδιασμα ενεργειών στην έναρξη της θητείας και είχε επίσης μεγάλη απώλεια πόρων με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ.
 Ο χρόνος είναι πολύ μικρός για να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Νομίζω πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ενεργειών και οριοθέτηση ενός ορατού προγράμματος δράσης για το σύνολο της θητείας.
3.    Τη νέα δημοτική αρχή που θεωρείται ως συνέχεια της δικής σας δημαρχίας πως την κρίνετε;
Επιτρέψτε μου κυρία Βενιανάκη να διαφωνήσω στο ότι θεωρείται η νέα δημοτική αρχή συνέχεια της δικής μου. Είναι μια νέα παράταξη, με νέο αρχηγό. Κανείς δεν αμφισβητεί βέβαια ότι η πλειοψηφία των στελεχών της παράταξής μας συμπορεύτηκε με τον νέο δήμαρχο και έδωσε δυναμική νίκη στην παράταξή του. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να αποτελεί συνέχεια.  
Κάθε δήμαρχος έχει τη δική του προσωπικότητα, αφήνει τη δική του σφραγίδα και κρίνεται στο τέλος της θητείας του. Η θητεία των δημοτικών αρχών είναι πλέον πενταετής. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να σχεδιάσουν εξ αρχής και να υλοποιήσουν δράσεις χωρίς το άγχος του χρόνου. Είναι επίσης ευτυχής η συγκυρία, ότι τώρα ξεκινά και η νέα προγραμματική περίοδος 2014 -2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λεγόμενο ΣΕΣ, όπου υπάρχουν περιθώρια χρηματοδότησης έργων υποδομής και άυλων δράσεων.
4.     Υπάρχουν από τη δική σας θητεία έτοιμες μελέτες για να ολοκληρωθούν ως έργα τώρα;
Είναι σημαντικό το ερώτημα. Εδώ πρέπει να υπάρχει συνέχεια στις δημοτικές αρχές. Αξιοποίηση των προσπαθειών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
 Θέλω να αναφέρω κάποια σημαντικά έργα για τη Ρόδο που έφτασαν σε σημαντικό σημείο ωριμότητας και χρειάζεται να συνεχιστούν.
1ο. Η δεύτερη φάση της περιμετρικής οδού Ρόδου, μήκους περίπου 3,5 km, που ξεκινά από τη Ρόδου – Καλλιθέας και φτάνει περίπου μέχρι το Νοσοκομείο. Η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη.
2ο. Η νέα είσοδος της πόλης. Ο δρόμος από το Νοσοκομείο μέχρι την Παστίδα, που θα ενωθεί με το δρόμο Τσαΐρι – Αεροδρόμιο. Είναι ένας νέος άξονας που θα αποσυμφορήσει το βεβαρημένο δυτικό άξονα.
3ο. Η ύδρευση των πρώην Δήμων Λινδίων και Νότιας Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά.
4ο. Η επέκταση του βιολογικού της Ρόδου, με την οριστική λύση της αποχέτευσης Αφάντου και Αρχαγγέλου.
5ο. Το Εθνικό θέατρο.
6ο. Αντιπλημμυρικά έργα.
Από τα παραπάνω έργα, κάποια είναι αρμοδιότητας του Δήμου και άλλα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μόνο με την αγαστή συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των βουλευτών θα μπορέσουμε να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε έργα διαχρονικής εμβέλειας. Χρειάζεται συντονισμός και συνεχής ενασχόληση γιατί είναι σύνθετα έργα.
5.    Καταργήθηκε ο ΔΗΦΟΔΩ, πάμε για κατάργηση και των μειωμένων συντελεστών φπα...Προς τα που πάμε τελικά;
Η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου Ρόδου και όλων των Δήμων του νομού μας. Ξαφνικά ο Δήμος Ρόδου έχασε το 25% των ίδιων πόρων του και είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες υποχρεώσεις του.
 Δυστυχώς η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την εξισορρόπηση των απωλειών από άλλες πηγές εσόδων. Είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να κάνει οικονομίες που θα είναι σε βάρος ενεργειών και δράσεων.
Τραγικό γεγονός θα είναι η διαφαινόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Οι μειωμένοι συντελεστές είναι μια κατάκτηση, ένα προνόμιο ας πούμε των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου σαν αντιστάθμισμα των πολλών μειονεκτημάτων που έχουν σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη διατήρησή τους, τώρα είναι πιθανή η κατάργησή τους.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μαζί με τις γενικές αυξήσεις του στις τουριστικές υπηρεσίες θα πλήξουν κυρίως την οικονομία των νησιών τα οποία θα χάσουν πολλούς πόντους στην ανταγωνιστικότητα και θα κάνουν τη ζωή των νησιωτών πιο ακριβή και πιο δύσκολη.
Χρειάζεται συμπόρευση και αγωνιστικότητα. Μέχρι τώρα αποκρούστηκαν σκέψεις που υπήρχαν για την κατάργησή τους. Μπορούμε και τώρα να τα καταφέρουμε. Συμφωνώ με τις ενέργειες του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και των τοπικών φορέων σε μια δυναμική προσπάθεια αποτροπής ενός εξαγγελθέντος μεγάλου κακού για τον τόπο μας.
6.    Νέα κυβέρνηση και νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου...Πως τις βλέπετε;
Να πω πρώτα για την κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση. Έχουμε πέντε βουλευτές από τους οποίους οι τρεις, Γάκης Δημήτρης, Κρεμαστινός Δημήτρης και Κόνσολας Μάνος, ήταν βουλευτές και επανεκλέχθηκαν. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους. Έχουμε και δύο νέους βουλευτές, το Σαντορινιό Νεκτάριο και τον Καματερό Ηλία. Τους γνωρίζω όλους προσωπικά και έχω εμπιστοσύνη στην αξία τους. Πιστεύω ότι ο νομός μας έχει ισχυρή εκπροσώπηση.
Διαχρονικό πρόβλημα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας παραμένει η εξάρτηση των βουλευτών του κόμματος της πλειοψηφίας από την κυβέρνηση.
Θα ήθελα να συστήσω στους βουλευτές μας το εξής: να βρίσκονται όλοι μαζί σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προωθούν θέματα του νομού που είναι πέρα από κομματικές γραμμές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέλαβε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και τώρα διαπιστώνει πως « όταν είσαι έξω από το χορό ξέρεις πολλά τραγούδια».
Οι πολίτες κουρασμένοι από την πολυετή κρίση εξακολουθούν ακόμη να ελπίζουν στη νέα κυβέρνηση. Δυστυχώς αρχίζει να κυριαρχεί αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Η κυβερνητική πλειοψηφία δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αποβαίνει σε βάρος της χώρας.
Θέλω να ελπίζω πως σύντομα θα καταλήξουν οι συνομιλίες και θα έχουμε ομαλή πορεία.
Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και ίσως υπάρξουν εξελίξεις ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ.  
7.    Θα πάρετε μέρος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο του το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα;
Συμμετείχα σε όλα τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και θα είμαι σύνεδρος και στο 10ο συνέδριό του. Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, από όταν ήμουν φοιτητής έως σήμερα. Έχω προσωπικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με όλα τα ιστορικά στελέχη του στο νομό μας. Πίστεψα στις αρχές και στις ιδέες του, δούλεψα για το κίνημα και οι πολίτες με τίμησαν εκλέγοντάς με σε διάφορες θέσεις.
Είμαι από αυτούς που είχαν και έχουν αντιρρήσεις για την πορεία του, σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ έχει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ, μόνο από τα άλλα κόμματα, πληρώνει το τίμημα της οικονομικής κρίσης και πιστεύω πως αδικείται, γιατί έβαλε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.
Ελπίζω ότι μέσα από το συνέδριο και μακριά από τον κυβερνητισμό, μπορούμε, σιγά – σιγά, να ξαναδώσουμε ελπίδα στους πολίτες και στην νέα γενιά.
8.    Είδαμε να καταδικάζεστε για το κτίριο της Ακαδημίας...Πως το σχολιάζετε;
Καταδικάστηκαν, θεωρούμενοι υπεύθυνοι, ο Δήμαρχος Ρόδου και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου γιατί έπεσε τμήμα ψευδοροφής ενός δωματίου στο συγκρότημα της Ακαδημίας το Γενάρη του 2012.
Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Κρίνω όμως ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι άδικη γι αυτό άσκησα έφεση ζητώντας να επανεξεταστεί. Στην έφεση αναφέρω τους ουσιαστικούς λόγους και τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και πιστεύω στο εφετείο να αρθεί η αδικία.
9.    Πως είναι η ζωή χωρίς τα βαριά καθήκοντα του δημάρχου Ρόδου;
Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έχω άνεση χρόνου, γιατί πέρα από τις ευθύνες του Δημάρχου που δεν έχω πια, βρίσκομαι και σε φάση συνταξιοδότησης.
Βέβαια η αλλαγή στη ζωή μου είναι τεράστια αφού πέρασα από το ένα άκρο στο άλλο. Γεμίζω το χρόνο μου όμως με πράγματα που πάντα ήθελα να κάνω και δεν μπορούσα. Διαβάζω πολύ. Έχει μαζευτεί ένας μεγάλος όγκος βιβλίων που ήθελα να διαβάσω και δεν το έκανα από έλλειψη χρόνου. Πηγαίνω κάθε μέρα στη θάλασσα και ασχολούμαι και με τις οικογενειακές υποχρεώσεις που είχα παραμελήσει.
Πέρα όμως από αυτά, μαζί με άλλους συμπολίτες μας, προσπαθούμε να δρομολογήσουμε ένα έργο που έχει κοινωνική διάσταση και είναι απαραίτητο για τα νησιά μας. Επιτρέψτε μου όμως να μην αναφέρω λεπτομέρειες. Σε αυτή την προσπάθεια που είναι σύνθετη, έχω τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και των βουλευτών μας.






 



 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...