Σκόρπιες σκέψεις για μια άλλη Δωδεκάνησο - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Σκόρπιες σκέψεις για μια άλλη Δωδεκάνησο -Η Δωδεκάνησος με το πολυνησιακό σχήμα , έχει να επιδείξει σπουδαία ιστορία, ενδιαφέρουσα ανάπτυξη μέσα από την τουριστική προσέγγιση και εξέχουσα γεωπολιτική σημασία. Όλα αυτά συγκλίνουν στην προσπάθεια για μια εναλλακτική πορεία μακριά από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Μακροσκοπικά μπορούμε να προτείνουμε:

****Ρόδος: το νησί του ήλιου και του Κολοσσού Έργα εμβέλειας : • Ρόδος: Εθνικό Θέατρο, το κύτταρο του πολιτισμού • Δημοτική Έπαυλη, η καρδιά της πόλης • Περιμετρική οδός, το οξυγόνο του νησιού και νέα είσοδος της Πόλης της Ρόδου (ένα έργο που βασανίζει τη πολη χρόνια τώρα, όμως θα δώσει λύση στο φλέγον θέμα του κυκλοφοριακού) • Επέκταση νέας μαρίνας, η πορεία του θαλάσσιου τουρισμού • [Μαρίνα Μαντράκι Ρόδου-ΤΕΑΥΠΕΔ ]+[Συγκρότημα της Νέας Αγοράς-Δήμος Ρόδου], η βιτρίνα της Ρόδου, να αξιοποιηθεί συγχρόνως γιατί αποτελεί πολεοδομικό σύνολο. • Πολιτιστικό Πάρκο (ενοποίηση χώρων στην χωροταξική καρδιά της πόλεως Ρόδου): Από το Παλαιό Νοσοκομείο…Δημοτική Έπαυλη, το συγκρότημα των Τουριστικών Σχολών, Πανεπιστήμιο/αθλητικές εγκ/σεις, Αεροπορικός Σταθμός και εκπαιδευτικό συγκρότημα Βενετοκλείου/κλειστό γήπεδο-Καπνοβιομηχανίας (συνημμένος χάρτης). Η πόλη αναπνέει…μέσα από τη πολη από τον πνεύμονα του πολιτισμικού – εκπαιδευτικού Πάρκου. • Αξιοποίηση του ανατολικού μετώπου της Πόλης μέσα από ένα σύγχρονο σχεδιασμό βιώσιμης Ανάπτυξης (υπάρχει ήδη σχέδιο από το Δήμο Ρόδου) • Διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων (Β.Κ) με ορθολογιστική διάθεση σύμφωνα με τη χωροταξική μελέτη των Β.Κ που εκπονήθηκε από τη ΔΕΥΑΡ. • [Είναι ενδιαφέρουσα η πρόσφατη ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, τριών έργων πόλης ήτοι, η επέκταση της ξύλινης πεζοδιάβασης του τουριστικού λιμένα (η περισσότερη φωτογραφημένη γωνία της πόλης), ο εξωραϊσμός στο σύνολο της Δημοτικής Έπαυλης και η διαμόρφωση πρόσβασης ΑΜΕΑ στην Μ.Π. της Ρόδου]

- Δεύτερο κέντρο δραστηριότητας του νησιού: περιοχή Καμείρου/λιμάνι-παρθένα αγροτική περιοχή…άμεση σύνδεση με τα δορυφορικά νησιά =Τήλος-Χάλκη - Λίνδος, συγχρόνως βιολογικός σταθμός - Εξασφάλιση υδροδότησης των νησιών, ως κοινωνικό αγαθό. - Ενέργεια= ενεργειακές κοινότητες με τη σύμπηξη των φορέων για την μείωση της ενεργείας…οικολογική συμπεριφορά (οι ΑΠΕ στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής) - Smart Island-τεχνολογία αιχμής

---Πανεπιστήμιο Αιγαίου– Ρόδος, ενίσχυση…Σχολών, πιθανά μεταπτυχιακά στην αγγλική γλώσσα, ώστε να καταστεί η Σχολή: Κέντρο Εκπαίδευσης της Ν.Α Μεσόγειου. ---Αεροδρόμιο: έργα επέκτασης διάδρομου και θέσεων στάθμευσης ώστε να εξασφαλιστεί η βούληση των αεροπορικών εταιριών (βλ. TUI Fly) για αύξηση των πτήσεων (μην λησμονούμε ότι προστίθενται άλλες 5.000 κλίνες υψηλών προδιαγραφών στην Νότια Ρόδο) ---Τουριστικό Λιμάνι: επιδίωξη για home-port (ενδυνάμωση της κρουαζιέρας-3,5 εκ. ευρώ για την ασφάλεια του τουριστικού λιμένα)

---Μεσαιωνικοί Πολη της Ρόδου (Μ.Π.Ρ): συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης του ΥΠ.ΠΟ-Τ.Α.Π και του Δήμου Ρόδου [ ΄85-’05, η πρώτη (1ο) είχε ευεργετικά σημαντικά αποτελέσματα για τη ζωή της Μ.Π]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ---Χωροταξικό Τουρισμού, να αποφασίσουμε εάν θέλουμε άλλες κλίνες ή την αναβάθμιση των υπαρχόντων…(η φέρουσα τουριστική ικανότητα υπό εξέταση?), και σε ποιά παραγωγική κατεύθυνση και μοντέλο? . Να προκριθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ως απάντηση στην μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού

---All inclusive (διαρκή παρεξηγημένη έννοια στον χώρο της αγοράς του τουρισμού, από το 2005 αρχίζει η διαδικασία…)

--- Αποπεράτωση και απεγκλωβισμός των εμποδίων για την υπερτοπική εγκ/ση του ΓΚΟΛΦ Αφάντου-Ρόδου, επένδυση πλέον τν 300 εκ. ευρώ

---Παραλίες: απόδοση στους Δήμους, έγκαιρα και έγκυρα…(κύρια πηγή εσόδων για τους Δήμους)

---Σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα (π.χ. ελληνικό πρωινό)/ Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

---Οίνος( φόρος ?) ενίσχυση της οινοπαραγωγής σε Ρόδο και Κω (υπάρχουν άριστες προϋποθέσεις)

---Εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό: Η ΑΣΤΕΡ και το ΙΕΚ Τουρισμού (ΘΕΡΜΑΙ) να αναβαθμιστούν γιατί αποτελούν Σχολές με ιστορική διαδρομή στο χώρο της εφαρμογής της ξενοδοχειακής δραστηριότητας (να προστεθούν και άλλες κατευθύνσεις, π.χ η νέες τεχνολογίες, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο συνεδριακός, ο θεραπευτικός= πιθανά με Τμήμα στη Κω στην πατρίδα του Ιπποκράτη), προσθέτοντας στην ποιοτική συμπεριφορά του ανθρωπινού δυναμικού που ασχολείται άμεσα με τον τουριστικό κλάδο. Οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ να έχουν ίσα δικαιώματα όπως της τριτοβαθμίου εκπαίδευσης. --- Το εθνικό Παρατηρητήριο Τουρισμού και έρευνας να έχει έδρα τη Ρόδο και να αποτελεί όργανο υποστήριξης της εθνικής τουριστικής πολιτικής (πιθανή συνέργεια με τις τουριστικές σχολές και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

---επέκταση της τουριστικής περιόδου- τουρισμός όλο το χρόνο (Το υπουργείο Τουρισμού έχει ανακοινώσει πρόγραμμα: Τουρισμός-12 μήνες, για Ρόδο και Κω)

---Ολοκλήρωση της αξιοποίησης του Μόντε Σμιθ (ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος-πιθανά και εκπαιδευτικός χώρος με την φιλοξενία αρχαιολόγων/φοιτητών από όλο τον κόσμο-το Ιπποδάμειο Σύστημα, πρόκληση για τους ερευνητές)

****Κως: ανάδειξη του Brand Name, του Ιπποκράτη με θεραπευτικές σχολές (αναφέρθηκα προηγουμένως), ετήσιες διεθνείς συναντήσεις (υπάρχει σχετικό Ίδρυμα) και σχεδιασμός για τα λιμάνια και τις δομές που υπέστη το νησί μετά από τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε το νησί της Κω.

****Κάλυμνος, το νησί της αναρρίχηση και των σφουγγαράδων (αλλά και των πρωταγωνιστών του «πολέμου της τσιπούρας»)

****Κάρπαθος, το νησί της λαϊκής αρχιτεκτονική (Όλυμπος-Μεσοχώρι), το νησί του Κέντρου Διαχείρισης του Περιβάλλοντος-Όλυμπος και Σαρία (βόρεια πλευρά), της Π.Ν.Αιγαίου…και διεθνές Κέντρο ιστιοσανίδας (περιοχή της Αμμοοπή)

---Νοσοκομείο – χώρος Υγείας (ενίσχυση των κέντρων υγείας και για τουριστικούς σκοπούς)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:

● Πράσινη Πολιτική, κυκλική Οικονομία, αειφόρος ανάπτυξη, ποιοτικός τουρισμός. ● Δικτυακή ανάπτυξη μεταξύ των νησιών της Δωδ/σου, με συγκοινωνούντα κέντρα τα (4) Επαρχεία ● Εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών της Ένωσης (Ε.Ε) στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοινοτικού Χώρου (ΣΑΚΧ-1999), με πολυκεντρική ανάπτυξη και εδαφική συνοχή ● Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ● Μεταφορικό ισοδύναμο (βρίσκεται σε εξέλιξη…) ● Νησιωτική ρήτρα –νησιωτικότητα . Στο πλαίσιο το άρθρο 101 του Συντάγματος να συσταθεί Συμβούλιο Νησιωτικότητας με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. ● Σχέσεις με τη γείτονα χώρα ● Μεταναστευτικό-προσφυγικό

-Σταθερό συμβατό φορολογικό πλαίσιο για τον τουριστικό τομέα -Εργασιακή ειρήνη μεταξύ προσωπικού και επιχειρηματιών

Η συνεργία δράσεων και πράξεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, δημόσιου και ιδιωτικών, είναι αναγκαία γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορούμε να αλλάξουμε το «στρεβλό» αναπτυξιακό μονομερές μοντέλο προς μια αειφόρο πολύ-ανάπτυξη, από την οποία η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί. Οι καιροί ου μενετοί.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...