Σκανταλόπετρα Καρπάθου, 16.7.2016, ημέρα 1η

Ξεκίνησαν στην Κάρπαθο οι θαλασσινοί αγώνες της μιας ανάσας!

Η πρώτη μέρα, 16 Ιουλίου 2016, πέρα από την σημαντική αθλητική συμμετοχή που καταγράφηκε έχει και ξεχωριστή ιστορική σημασία, αφού συμπληρώνονται 103 χρόνια από την ιστορική βουτιά του θρύλου Στάθη Χατζή, (1913-2016), που πραγματοποιήθηκε ίδια μέρα και ακριβώς στο ίδιο σημείο που γίνονται σήμερα οι αγώνες!

Αυτές οι περίεργες θαλασσινές πέτρες να έχουν άραγε ψυχή;

αν ρωτήσεις τη Σκανταλόπετρα που κρατούσε ο πρωταθλητής Χρόνης Χλίτσιος θα σου πει σίγουρα ότι νιώθει το κορμί της να δονείται, αφού στην προπόνηση της πρώτης μέρας του event έφτασε στα…-78 μέτρα!

Η πρώτη μέρα στην Κάρπαθο ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και έβαλε ακόμη πιο βαθιά τον πήχη! Ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλαράκης μαζί με όλα τα μέλη του ΚΟΠΑΠ, που διοργανώνει τους αγώνες, παρά την κούραση των τελευταίων ημερών δήλωναν κάτι περισσότερο από ευχαριστημένοι, αφού η πρώτοι αγώνες Σκανταλόπετρας Καρπάθου είναι πια γεγονός.

Από νωρίς το πρωι στο λιμάνι του νησιού βρέθηκαν πολλοί Καρπάθοι, πήραν πληροφορίες, ενημερώθηκαν και γνώρισαν από κοντά τους αθλητές που θυμίζουν τα δελφίνια. Εκείνους που καταπίνουν την ανάσα τους κι έπειτα χαμηλώνουν καρδιακούς παλμούς και κατεβαίνουν βαθιά μέσα στο βυθό της θάλασσας.

Ανάμεσα στις εγγραφές αξίζει να αναφέρουμε και δυο παιδιά, ένα στα 10 και ένα 11 χρονών, που άφησαν στην άκρη μικρούς και μεγάλους φόβους και δήλωσαν παρόν, στην μεγάλη γιορτή της Σκανταλόπετρας, αποδεικνύοντας έτσι ότι πρόκειται για ένα καθαρά λαϊκό ελληνικό άθλημα.

Ο γιατρός Νικόλας Τρικοίλης, κυριολεκτικά και μεταφορικά ψυχή της Σκανταλόπετρας, όλο το πρωι ενημέρωνε τους μικρούς και τους μεγάλους που ενδιαφέρονται και φλερτάρουν με την ιδέα του βυθού και της άπνοιας.

Οι πρώτες συμμετοχές έφτασαν ήδη τις 15, ενώ ο κύριος όγκος των αθλητών αναμένεται και θα φτάσει στο νησί την 2η μέρα των αγώνων.

Από το λιμάνι της Καρπάθου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και ο Καρπάθιος βουλευτής Μανώλης Κόνσολας, ο Έπαρχος Καρπάθου Γιάννης Μηνατσής που αναγνωρίσαν τη σπουδαιότητα και τη σημασία της διοργάνωσης.

Στην προπόνηση ξεχώρισαν δυο βουτηχτές από την Τσεχία, ο Μιχάλ Μπάμπλ που έφτασε στα -38, ο Πέτρ Ντόκιν στα -50. Όσο για τον Έλληνα πρωταθλητής, τον Βολιώτη Χρόνη Χλίτσιο, επιβεβαίωσε την άριστη φόρμα του και ανεπίσημα στην πρώτη και ιστορική μέρα τίμησε τον Στάθη Χατζή και έσπασε το Πανελλήνιο ρεκόρ (ο Συμιακός βουτηχτής το κρατά από το 1913) και έφτασε ένα μέτρο πιο κάτω, στα -78 μέτρα!

Το ραντεβού για το καλωσόρισμα του νησιού στους πρώτους αθλητές, τους εθελοντές και κάθε εραστή της περίεργα στρογγυλεμένης Σκανταλόπετρας, πραγματοποιήθηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου “Νησιά”. Εκεί, ανάμεσα στους αθλητές της Άπνοιας, τα μέλη του ΚΟΠΑΠ και τους φίλους τους αθλήματος, ήταν και φιλόξενος ιδιοκτήτης, ο Σταμάτης Καπετανάκης, αν και ενθουσιασμένος ίσως να μην βουτήξει ο ίδιος, ωστόσο ο μικρός του γιος, ο Μανώλης, δεν σταμάτησε τις γνωριμίες με τους αθλητές, έδειχνε έτοιμος και ανυπομονούσε να πιάσει τη Σκανταλόπετρα!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η 2η μέρα των αγώνων, Κυριακή 17.7.16, περιλαμβάνει 08.30-10.30 τις εγγραφές και την ιατρική εξέταση αθλητών.

Στη συνέχεια και από τις 11.30 μέχρι τις 14.30, θα γίνει η προπόνηση στον κόλπο των Πηγαδίων, ενώ το απόγεμα στις 19.00 με 21.00, στην αίθουσα αναμονής του λιμεναρχείου οι διοργανωτές θα παρουσιάσουν και θα εξηγήσουν το άθλημα και τις τεχνικές του λεπτομέρειες.

Αξίζει να αναφέρουμε την σημαντική παρέμβαση που δεν πρέπει να χάσει κανείς και θα κάνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.

Ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, θα παρουσιάσει το θέμα: “Εμπειρία από τη διάσωση μεταναστών- προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή Σάμου”.

Η Κάρπαθος, δίνει το τέμπο στα Δωδεκάνησα, οι παλμοί της καρδιάς της χτυπούν μέσα από το βυθό και μπορούν να παρασύρουν όλο το Αιγαίο!

Οι Αγώνες Σκανταλόπετρας ξεκίνησαν, όσοι θαρραλέοι πιάσουν την πέτρα δείχνουν έτοιμοι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να σπάσουν κάθε ρεκόρ…

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...