"Σαπουνάδες" ήταν οι δύο καρχαρίες που ξεβράστηκαν τελευταία στη Ρόδο

Μπροστά στο θέαμα ενός τεράστιου νεκρού καρχαρία σε παραλία της Ρόδου βρέθηκαν για δεύτερη φορά -σε διάστημα μιας εβδομάδας- οι λουόμενοι.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή στην παραθαλάσσια περιοχή της Ψαροπούλας στην πόλη της Ρόδου -κοντά στο Ενυδρείο στο βορειότερο τμήμα του νησιού- ενώ το πρώτο έξι ημέρες νωρίτερα στη θαλάσσια περιοχή της Ιαλυσού.

Όπως δήλωσε στο nooz.gr ο ιχθυολόγος Ηλίας Σαντορινιός, και οι δύο καρχαρίες ανήκουν στο είδος Hexanchus griseus (σ.σ.: οι ψαράδες τον λένε "σαπουνά"), που θεωρείται ακίνδυνο.

Ο θάνατός τους επήλθε μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να ξεβραστούν νεκροί και αλλοιωμένοι.

Και οι δύο καρχαρίες ήταν χτυπημένοι στην ουρά, γεγονός που οδηγεί τις αρμόδιες Αρχές στην εκτίμηση ότι ο θάνατός τους επήλθε από ψαράδες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, το συγκεκριμένο είδος καρχαρία συχνάζει στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, αλλά ζει σε πολύ βαθιά νερά.

Ποιός είναι ο Hexanchus griseus

Ο εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus - Εξάνχος ο φαιός), γνωστός και ως αλέτρι, είναι ο μεγαλύτερος της τάξης των εξαγχίμορφων, φτάνοντας σε μήκος μέχρι 5,4 μέτρα.

Είναι συγγενικός με τα σκυλόψαρα και το καρχαρία της Γροιλανδίας.

Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών.

Έχει μέσο μέγεθος για τα αρσενικά 3 μέτρα και για τα θηλυκά 4 μέτρα. Φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά.

Απαντάται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης.

Λίγα είναι γνωστά για την αναπαραγωγή του εξακαρχαρία, πέρα από το γεγονός ότι είναι ωοζωοτόκος και γεννά μέχρι 100 μικρά τη φορά.

Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.

Πηγή: Βικιπαίδεια Nooz.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...