Σάββας Χατζησάββας: Χαριστική βολή στη κοινωνία και την οικονομία, το τρίτο μνημόνιο

Τη χαριστική βολή στη κοινωνία και την οικονομία θα δώσει το τρίτο μνημόνιο δηλώνει στη Γνώμη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας. «Το 3ο μνημόνιο συνεχίζει και δίνει την ίδια απάντηση στο βασικό ερώτημα, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Δυστυχώς «το μάρμαρο», θα πληρώσουν και πάλι τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι» σημειώνει ο κ. Χατζησάββας και προσθέτει ότι συνεχίζεται και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εκχώρηση εξουσιών από το ελληνικό δημόσιο στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών.
Μετα τις εκλογές λέει ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ θα ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι και θα έχουμε νέες μειώσεις των συντάξεων, των μισθών, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ενώ οι απολύσεις θα είναι χιλιάδες αν υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. «Όλα αυτά θα συνθέσουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον –συνεχίζει- για τους εργαζόμενους, το οποίο θα πρέπει τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν με τους αγώνες τους».
Ο κ. Χατζησάββας μιλά για τι φρούδες ελπίδες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές  αποτελεί πλήρη παραβίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη. Είναι φανερό ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς εφαρμόζει την ίδια πολιτική, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία και μεγαλύτερη μετανάστευση των νέων της πατρίδας μας».

Ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος και ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ μας λέει ότι καταβάλλεται προσπάθεια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι . Ο χειμώνας σίγουρα θα είναι τραγικός για τους οικοδόμους που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν τον Γολγοθά της ανέχειας και της ανεργίας τονίζει ο κ. Χατζησάββας.
Και τώρα τι για τους εργαζόμενους με ένα τρίτο μνημόνιο μπροστά του; Έρχονται και εκλογές…
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου απαντά: «Οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, αλλά δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Όπως παλέψαμε τα δύο προηγούμενα μνημόνια, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Οι εργαζόμενοι - ενόψει των επικείμενων εκλογών –και με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα θα κρίνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, θα αξιολογήσουν τα προγράμματα και τις διακηρύξεις τους και θα εκφραστούν ανάλογα στην κάλπη. Έχοντας βιώσει το προηγούμενο διάστημα την διάψευση των προσδοκιών τους, «κρατούν μικρό καλάθι», για το τι μπορούν να περιμένουν από την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.
Ανεξάρτητα λοιπόν από το εκλογικό αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».



1.Το τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός! Ποιος θα πληρώσει...το πάπλωμα;

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμη ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, με νόμους και μέτρα, που δίνουν ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην κοινωνία και στην οικονομία καταργώντας κάθε παροχή εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας. Είμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές που εντείνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και ρίχνουν για μια ακόμη φορά στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων δυσβάστακτα βάρη. Την ίδια στιγμή η οικονομική και πολιτική ελίτ, η οποία έμαθε να στηρίζεται στην κατασπατάληση των δημοσίων πόρων, παραμένει για πολλοστή φορά αλώβητη και κερδισμένη.
Αυτό φαίνεται σε όλα τα μέτρα του νέου μνημονίου, που αφορούν τους εργαζόμενους τους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ταυτόχρονα συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εκχώρηση εξουσιών από το ελληνικό δημόσιο στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών.
Το 3ο μνημόνιο συνεχίζει και δίνει την ίδια απάντηση στο βασικό ερώτημα,ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Δυστυχώς «το μάρμαρο», θα πληρώσουν και πάλι τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι.

2. Ποιες αλήθεια θα είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους από τα νέα μέτρα;

Περιέγραψα παραπάνω σε γενικές γραμμές τις επιπτώσεις, που θα έχουν για τους εργαζόμενους και την κοινωνία οι προβλέψεις του 3ου μνημονίου. Μετά τις εκλογές περιμένουμε, με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, να υπάρξει ακόμη παραπέρα μείωση των συντάξεων, με τη διάλυση των επικουρικών ταμείων και την ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων.Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς  μέσα από την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράτασή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Θα υπάρξουν επίσης χιλιάδες απολύσεις, αν υλοποιηθεί τελικά η δέσμευση που ανέλαβε η Κυβέρνηση με την υπογραφή του 3ου μνημονίου για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.Όλα αυτά θα συνθέσουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, το οποίο θα πρέπει τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν με τους αγώνες τους.


3. Το εργατικό κίνημα, ένα μέρος του, είχε κάποια ελπίδα από την
κυβέρνηση Τσίπρα....Τίποτα όμως δεν άλλαξε...Γιατί;


Η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών με την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την υπερψήφιση του στη Βουλή αποτελείσυνέχεια των προηγούμενων πολιτικών της λιτότητας.Αποτελεί επίσης  πλήρη παραβίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη.
Δυστυχώς οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, για μέτρα δίκαια που θα επούλωναν τις πληγές των προηγούμενων μνημονίων, έμειναν λόγια χωρίς αντίκρισμα και μάλιστα αντικαταστάθηκαν από μια νέα επώδυνη συμφωνία, μ’ ένα νέο μνημόνιο, το 3ο σε 5 χρόνια.Είναι φανερό ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς εφαρμόζει την ίδια πολιτική, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία και μεγαλύτερη μετανάστευση των νέων της πατρίδας μας.
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα πλήξει ανεπανόρθωτα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχουςπου πίστεψαν στη δυνατότητα εφαρμογής μιας άλλης διαφορετικής, προοδευτικής και φιλολαϊκής πολιτικής  και αγωνίστηκαν, για να αλλάξει πορεία η χώρα.


4. Πως θα είναι ο χειμώνας που σε λίγο έρχεται για τους εργαζόμενους της περιοχής μας;

Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο της τουριστικής περιόδου και όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να περάσουν όσο πιο ανώδυνα το χειμώνα που έρχεται. Το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξεν/λωναγωνιζόμαστε καθημερινά να υπάρχουν όσο το δυνατότερο λιγότεροι απλήρωτοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ελπίζουμε με τη λήξη της σεζόν να έχουν πάρει όλοι τα δεδουλευμένα τους, για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα.
Επιπλέον μέσα από την προσπάθεια που κάναμε, για να μην γίνει παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στους εποχιακά εργαζόμενους, θα υπάρξει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα το χειμώνα γι αυτούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο χειμώνας θα είναι εύκολος γιατους εργαζόμενους. Το επίδομα ανεργίας - παρά τις προσπάθειές μας- παραμένει «κουτσουρεμένο», ενώ οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 8% με την αύξηση της παρακράτησης υπέρ του κλάδου υγείας.Τραγική θα εξακολουθήσει να είναι η κατάσταση και δύσκολος ο χειμώνας για τους χιλιάδες άνεργους οικοδόμους της περιοχής μας, που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν τον Γολγοθά της ανέχειας και της ανεργίας. Αν σ’ αυτό το τοπίο συνυπολογίσουμε και το τεράστιο ποσοστό ανεργίας των νέων, που στην περιοχή μας ξεπερνά το 60%, περιμένω ο χειμώνας να είναι δύσκολος για όλους μας.

5. Τι κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα για να σταματήσει την αφαίμαξη των εργαζομένων; Έρχονται και εκλογές...

Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας, έχουμε μόνο μια επιλογή. Να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για την ανατροπή των Μνημονίων και την επαναφορά των δημοκρατικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που μας αφαίρεσαν στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού και του φθηνού εργατικού κόστους.
Στην κατεύθυνση αυτή, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σημαντικό να αποκτήσει ξανά ρόλο και λόγο, να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των φτωχών ενάντια στα συμφέροντα των τοκογλύφων, των ολιγαρχών και του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, αλλά δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Όπως παλέψαμε ταδύο προηγούμενα μνημόνια, έτσι θα κάνουμε και τώρα.
Οι εργαζόμενοι - ενόψει των επικείμενων εκλογών –και με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα θα κρίνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, θα αξιολογήσουν τα προγράμματα και τις διακηρύξεις τους και θα εκφραστούν ανάλογα στην κάλπη. Γεγονός όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία και δυσπιστία τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων.Έχοντας βιώσει το προηγούμενο διάστημα την διάψευση των προσδοκιών τους, «κρατούν μικρό καλάθι», για το τι μπορούν να περιμένουν από την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.
Ανεξάρτητα λοιπόν από το εκλογικό αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.















 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...