Σάββας Διακοσταματίου: Βελτίωση στην διοικητική εξυπηρέτηση των κατοίκων στις μικρές κοινότητες της Ρόδου

«Η εξυπηρέτηση των πολιτών σχετικά με τις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου είναι σε πολύ καλό επίπεδο και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση επιπλέον βελτίωσης κυρίως για τους κατοίκους των μικρών κοινοτήτων» δηλώνει στη Γνώμη ο επι των Διοικητικών αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου. «Εκπαιδεύουμε προσωπικό για να ενεργοποιήσουμε την ηλεκτρονική υπογραφή σε μια σειρά εγγράφων και υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετείτε με μεγαλύτερη ταχύτητα  και εγγύτητα ο πολίτης και του ποιο απομακρυσμένου χωριού, αλλά και να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους πόρους» σημειώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε  και προσθέτει: «Ήδη εγκαταστήσαμε ξεχωριστή υπηρεσία πρωτοκόλλου στη δνση  Τεχνικών Υπηρεσιών έτσι ώστε να μην απαιτείται η προσέλευση των ενδιαφερόμενων πολιτών στην κεντρική υπηρεσία του δήμου.
Στα πλαίσια των πολιτικών που θα εφαρμοστούν σταδιακά στον τομέα αυτό, εγκαθιστούμε πληροφοριακά συστήματα και προγράμματα σε όλες τις μικρές κοινότητες του δήμου μας».  
Υπάρχουν αντιδράσεις από το προσωπικό στα νέα δεδομένα; Ο κ. Διακοσταματίου δίνει την απάντηση: «Κάθε αλλαγή συναντά και αντιδράσεις, όμως η πλειοψηφία των υπαλλήλων, που για μένα είναι συνεργάτες, έχει αντιληφθεί ότι προέχει η εξυπηρέτηση του πολίτη ιδιαίτερα σε νε τόσο μεγάλο πληθυσμιακά και γεωγραφικά δήμο όπως ο Δήμος Ρόδου».
Ο αντιδήμαρχος επι των Διοικητικών δίνει και πλήρη στοιχεία για το προσωπικό του δήμου. Σήμερα ανέρχεται στον αριθμό των 1.152  και μέχρι τέλος του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων θα κατέβει κάτω από χίλιους. Αποκαλύπτει ότι είναι σε εξέλιξη τροποποίηση του Ο.Ε.Υ του δήμου με στόχο την αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων και υπηρεσιών με γνώμονα την εγγύτητα στον κάτοικο του νησιού και την εξυπηρέτησή του.
Μιλά για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και χαρακτηρίζει ως ορθή την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το θεσμό.
Αναφέρεται στον διαγωνισμό για το Γκολφ Αφάντου και στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε η οποία όμως όπως λέει είναι «θεραπεύσιμη». «Φαίνεται ότι η αξιοποίηση του γκολφ Αφάντου επιτέλους θα φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι που έχουν ανάγκη οι κάτοικοί της, αλλά και το νησί της Ρόδου, αφού οι επενδύσεις που προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης, στοχεύουν σε υψηλότερου οικονομικού επιπέδου επισκέπτες».
Τοποθετείται τέλος για την πορεία της δημοτικής αρχής: «Πιστεύω ότι η δημοτική αρχή και ο επικεφαλής της,  δήμαρχος Ρόδου δημιουργούν, παράγουν έργο , καινοτομούν σε ιδέες και δράσεις, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου, είναι ορατά και απτά στους κατοίκους του δήμου μας.
Με σύμμαχο τους πολίτες και κατοίκους, θα προχωρήσουμε με καινοτομία   σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας του νησιού».

Στόχος μετά από ένα αναγκαίο και ικανό χρόνο προετοιμασίας είναι και η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΠ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟΥ.

Nα ξεκινήσω απο την εξυπηρέτηση των πολιτών που σχετίζεται με την
σωστή κατανομή του προσωπικού. Σε τι επίπεδο είναι η εξυπηρέτηση του
πολίτη στη πόλη της Ρόδου αλλά και στην ύπαιθρο;

Η εξυπηρέτηση των πολιτών όσο αφορά τις διοικητικές εν γένει υπηρεσίες , δηλαδή διοικητικές, δημοτολογίου, Κ.ΕΠ  κ.λπ   είναι σε πολύ καλό  επίπεδο, με δυνατότητες βέβαια βελτίωσης, κύρια για τους κατοίκους των μικρών κοινοτήτων.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια  μιας νέας πολιτικής εκπαιδεύουμε το προσωπικό που ασχολείται στον τομέα αυτό, ώστε να ενεργοποιήσουμε, επεκτείνουμε , την ηλεκτρονική υπογραφή σε μια σειρά εγγράφων και υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετείτε με μεγαλύτερη ταχύτητα  και εγγύτητα ο πολίτης και του ποιο απομακρυσμένου χωριού, αλλά και να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους πόρους, μειώνοντας ταυτόχρονα  το κόστος για το δήμο μας.
Ήδη θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ρόδου ότι  εγκαταστήσαμε ξεχωριστή υπηρεσία πρωτοκόλλου στη δνση  Τεχνικών Υπηρεσιών έτσι ώστε να μην απαιτείται η προσέλευση των ενδιαφερόμενων πολιτών στην κεντρική υπηρεσία του δήμου.
Στα πλαίσια των πολιτικών που θα εφαρμοστούν σταδιακά στον τομέα αυτό, εγκαθιστούμε πληροφοριακά συστήματα και προγράμματα σε όλες τις μικρές κοινότητες του δήμου μας.  
Στόχος μετά από ένα αναγκαίο και ικανό χρόνο προετοιμασίας είναι και η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΠ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟΥ.
   
2. Υπάρχουν αντιδράσεις απο υπαλλήλους στη νέα κατανομή που κάνετε;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Διοίκησης πραγματοποιούμε μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για πρώτη φορά  εδώ στη Ρόδο, ώστε να έχει πρόσβαση όλο το προσωπικό του δήμου, ανά θεματική στους προαναφερόμενους τομείς και όχι μόνο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ κο Ιωάννη Χρυσουλάκη και ελπίζω και πιστεύω σε μια καλή συνεργασία με τη νέα πρόεδρο.
Σίγουρα κάθε αλλαγή συναντά και αντιδράσεις, όμως η πλειοψηφία των υπαλλήλων, που για μένα είναι συνεργάτες, έχει αντιληφθεί ότι προέχει η εξυπηρέτηση του πολίτη ιδιαίτερα σε  ενα τόσο μεγάλο πληθυσμιακά και γεωγραφικά δήμο όπως ο Δήμος Ρόδου, μέσα δε σε συγκυρία οικονομικής κρίσης.    

1.    Σε τι αριθμό ανέρχεται το προσωπικό του δήμου Ρόδου; Υπάρχουν
ειδικότητες για όλες τις ανάγκες του δήμου η υπερτερούν οι διοικητικοί;

Το προσωπικό του δήμου ανέρχεται στον αριθμό των 1152 υπαλλήλων μειωμένο κατά 45 περίπου τοις εκατό, σε σχέση με το προ οικονομικής κρίσης (1800 περίπου)  και με τάσεις περαιτέρω μείωσης λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης του, αφού δε δίδονται εγκρίσεις πρόσληψης  μονίμου προσωπικού.
Δηλαδή με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις πρόκειται στο τέλος του επομένου χρόνου να κατέβει κάτω από τον αριθμό των χιλίων εργαζομένων.
Η διάθρωση του προσωπικού είναι  ανά κατηγορία (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) Π.Ε 178, ( Τεχνολογικής Εκπαίδευσης)Τ.Ε 85,(Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) Δ.Ε 561, ( Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) Υ.Ε 328.
Όπως εύκολα παρατηρεί κανείς  το προσωπικό αριθμητικά είναι μικρό για το μέγεθος τις ανάγκες, και το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας του δήμου, ιδιαίτερα δε αυτό  που ασχολείται με την καθημερινότητα του πολίτη, δεν επαρκεί σε ένα νησί δήμο, που δεν είναι αμιγώς αστικός ιστός με σαράντα τέσσερεις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με διαφορετικές προτεραιότητες των κατοίκων ανά ενότητα, με το συνολικό μόνιμο πληθυσμό να ανέρχεται σύμφωνα με την τελευταία απογραφή στους 152.000 κατοίκους, και με ανάγκες που λόγω του τουρισμού και της ανάπτυξής του,  αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς.
Αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε φάση επεξεργασίας τροποποίησης του Ο.Ε.Υ του δήμου με στόχο την αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων και υπηρεσιών με γνώμονα την εγγύτητα στον κάτοικο του νησιού και την εξυπηρέτησή του.
 
4. Με το εποχικό προσωπικό τι γίνεται;
Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε τα αποτελέσματα της κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και να αποφασίσουμε και για τον αριθμό του εποχικού προσωπικού που θα προσλάβει ο δήμος, στα πλαίσια και μιας ορθής οικονομικής διαχείρισης, των όποιων πόρων έχει πλέον ο  Δήμος Ρόδου μέσα σε αυτή την οικονομική  κρίση.  

5. Ο δήμος Ρόδου αποφάσισε να επανασυστήσει την δημοτική αστυνομία μετά
την πρόσφατη ψήφιση σχετικού νόμου. Πως θα γίνει αυτό;
Κατά αρχάς νομίζω ότι ορθά η κυβέρνηση επαναφέρει το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η  δημοτική Αστυνομία πιστεύω ότι είναι μια υπηρεσία, που είχε καταξιωθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών, και με ένα νέο μοντέλο εργασίας    θα βοηθήσει τη λειτουργία της πόλης.   
 Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων από του τέως δημοτικούς αστυνόμους που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν, το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει την επανασύστασή της.

6. Με την αξιοποίηση του γκολφ Αφάντου που βρισκόμαστε
 Μέχρι σήμερα και με την υπάρχουσα πληροφόρηση, οι επενδύσεις προχωράνε κανονικά ,και πέραν της εμπλοκής που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία είναι «θεραπεύσιμη» δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, που να προμηνύει ακύρωση της αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης, που μετά από πάρα πολλά χρόνια, φαίνεται ότι επιτέλους θα φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι που έχουν ανάγκη οι κάτοικοί της, αλλά και το νησί της Ρόδου, αφού οι επενδύσεις που προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης, στοχεύουν σε υψηλότερου οικονομικού επιπέδου επισκέπτες.

7. Πως βλέπετε την απόδοση της δημοτικής μηχανής; Που πρέπει να γίνουν
παρεμβάσεις κατά την άποψη σας για να βελτιώσει την απόδοση της;

 Ο δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, τα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όλων των παρατάξεων, οι πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων,  οι εργαζόμενοι  στο δήμο, παρ’ όλη την καθυστέρηση λόγω της γνωστής υπόθεσης της προσφυγής  μελών της μείζονος μειοψηφίας, μέσα σε μια οικονομική κρίση, με τεράστιες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία εργάζονται   με συνέπεια και ευθύνη για την ευημερία των κατοίκων του τόπου αυτού.
Πιστεύω ότι η δημοτική αρχή και ο επικεφαλής της,  δήμαρχος Ρόδου δημιουργούν, παράγουν έργο , καινοτομούν σε ιδέες και δράσεις, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου, είναι ορατά και απτά στους κατοίκους του δήμου μας.
Με σύμμαχο τους πολίτες και κατοίκους, θα προχωρήσουμε με καινοτομία   σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας του νησιού.
Μόνο με συνεργασία ,αποτελεσματική επικοινωνία,  και κύρια καινοτόμες ιδέες και δράσεις ,μπορούμε ,να προχωρήσουμε μπροστά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...