Πρωτιά Ραχόι, πλειοψηφία στην Αριστερά στην Ισπανία

Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων ο Ραχόι κερδίζει την πρώτη θέση, ωστόσο Σοσιαλιστές, Podemos και υπόλοιπα αριστερά κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ομάδα αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, μετά τη καταμέτρηση άνω του 50 των ψήφων.

Νωρίτερα και σύμφωνα με το exit polls το Λαϊκό κόμμα κέρδιζε 114 με 118 με 26,8%, οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες 81 με 85, οι Podemos 75 με 80 και το Ciudadanos, 47 me 50.

Το Ισπανικό κοινοβούλιο έχει 350 έδρες και για την πλειοψηφία ένα κόμμα χρειάζεται 176 έδρες.

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο εκπρόσωπος των Podemos ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν έφτασε στο τέλος της η πολιτική του δικομματισμού.

Παρά τις προβλέψεις για χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές τελικά η συμμετοχή προσέγγισε το 72%.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Η εκτίμηση είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυθένρησης και για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές. the toc.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...